Gureny település (Hunyad megye) Központ: Malomvíz. Gureny román elnevezése: Brazi. Német neve: Gurendorf. Egyéb neve: Sebestorok.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Gureny (Hunyad megye) és környéke turisztikai látnivalói

Brazovay-kastély Nagypestény 6,48 km-re
A Brazovay-kastély két saroktornyos kúria, nagyon leromlott állapotban.

Campusel 24,97 km-re
A Campu lui Neag - Gura Butei - Szkokul-szoros - Bárány-mező - Campusel útvonal a Nyugati-Zsil mentén halad, földrajzilag előbb a Vulkán-hegység és a Retyezát, majd az Oszlea-hegy és a Kis-Retyezát határvonalát követi. Megtaláltuk sikeresen - Jorgován-kő mászás előtt kerestük meg a ládát.

Kapu-tó Retyezát-hegység 14,06 km-re
Kapu-tó, románul Lacul Portii, Taul Portii.

Ferences templom és kolostor

Ferences templom és kolostor Szászváros 48,05 km-re
Ferences kolostorról már 1260-ból van adat a vatikáni Varasinum írásos kódexben. Szászvárosi templom - Megtaláltam a kis "BabBerci-féle" dobozt ott ahol a segítö információ mutatta. Kolostor - Ez volt az első szászvárosi doboz, amit megkerestem.

Pestere védbarlang

Pestere védbarlang Parospestere 9,8 km-re
Pestere egykor erődített barlangját Parospestere határában kereshetjük fel.

Papusa-csúcs

Papusa-csúcs Retyezát-hegység 13,99 km-re
A Retyezát-hegység a Kárpátok délkeleti vonulatának egyik legnépszerűbb, leginkább járt magashegysége. Gyonyoru hely - Mindenkinek ajanlom a Papusa utani Zart kapukat, meg a Nagy-csucsot. A Papusa-csúcsra a Zárt Kapuk felől - Én nem a Portile Inchise felől közelítettem meg ezt a csúcsot. Ezen a csúcson már másodszor jártam - De ezúttal se bántam meg.

Banica-szoros

Banica-szoros Merisori-hágó 36,94 km-re
A körülbelül 250 m hosszú Banica-szoros a Merisori-hágó közelében található, nem messze a Boli-barlangtól. Jobb későn, mint soha - Több alkalommal jártam már a Banica-szorosban, ezúttal kimondottan a geodobozt megkeresni.

Klincs-csúcs Retyezát-hegység 17,88 km-re
Klincs-csúcs (fordítás kiejtés alapján), románul Varful La Clince.

Jósika-kastély Branyicska 47,88 km-re
Branyicska várkastélya, a Jósika-kastély, Branyicska község nyugati szélén, a Marostól északra található dombon áll.

Fetele Albe szentély

Fetele Albe szentély 37,5 km-re
Ez egy dák település és hasonlóan a többi feltárt erődítéshez itt is megfigyelhető a mészkő tömbökből épült falazási technika a murus Dacicus.

Tiszti kaszinó Petrozsény 42,01 km-re
Egykori Petrozsény részvénytársaság tisztviselőinek kaszinója 1905, ma Ion D Sarbu-színház.

Pelága-tó Retyezát-hegység 14,47 km-re
Pelága-tó, románul Lacul Peleaga vagy Taul Ghimpele.

Arágyes-tavak Retyezát-hegység 14,45 km-re
Arágyes-tavak, románul Taurile Radesului, Lacul Rades.

Kis-Lépcső-csúcs Godján-hegység 28,01 km-re
Kis-Lépcső-csúcs, románul Varful Scarita.

Florica-tó Retyezát-hegység 14,41 km-re
Florica-tó, magyarul kiejtve Florika.

Ósebeshely vára

Ósebeshely vára 44,1 km-re
Célszerű a templom mellől kelti irányba induló földúton elindulni.

Tucsila-nyereg Godján-hegység 33,05 km-re
Tucsila-nyereg, románul Saua Tucila.

Gáles-tó

Gáles-tó 12,42 km-re
A Gáles-tó a Gáles glaciális völgyben található, egyike a Retyezát legszebb tavainak. Délnyugat a végekről nézve - Az érdekes az, hogy amíg ott voltam egyetemen Temesváron, 5 évig eszembe se jutott felkeresni ezeket a helyeket. Hát persze - Hiszen ezért tettem idézőjelbe. A Retyezát legszebb tava - A tó szépsége túltesz bármelyik Retyezát-beli testvérén.

Nagy-Kusztura-tó Retyezát-hegység 16,58 km-re
Nagy-Kusztura-tó, románul Lacul Mare al Custurii.

Kusztura-csúcs Retyezát-hegység 16,83 km-re
Kusztura-csúcs, románul Varful Custura.

Szlevej-tó Retyezát-hegység 16,69 km-re
Szlevej-tó, románul Slaveiu.

Hunyadi-emlékmű Zajkány 9,07 km-re
A volt emlékmű felirata: Hunyadi János tizenötezer vitézével, az 1442-iki szeptember 6-án e szorosban verte szét Sehabeddin beglerbégnek Erdélybe nyomuló nyolcvanezer főnyi hadseregét.

Vajdahunyad vára

Vajdahunyad vára 29,43 km-re
Hunyad vára a Zalasd patak meredek partja fölé emelkedő dombon létesült a XV-dik század első felében. Várkastély - Mivel másoknak is minivakációja volt, itt is tele volt látogatóval és nem tudtam kedvem szerint keresgélni. Corvin - Rendes sáskajárás van várban s környékén, hátha nem lenne ez a covid hisztéria. Teremőrök - Amikor elhelyeztem a dobozt, kb egy órát töltöttünk a várban, és többször is átmentünk azon a helyen ahol a doboz van.

A régi iskola romjai Merisor 30,86 km-re
Az 1897-ben épült, régi általános iskola romjai a merisori ortodox templommal szemben állnak.

Régi templom Zeykfalva 27,98 km-re
Zeykfalva látnivalója a 13-dik században épült román és gótikus stílusú temploma, melyet szép és értékes freskók borítanak.

Malajesd vára

Malajesd vára 8,35 km-re
A Retyezát-hegység északi lábánál húzódó Hátszegi-medence déli szélén, a Szálláspatak vize mellett fekszik Malajesd község. Jót kuncogtunk - Ott voltam a rejtésnél. A várat átépítették - A falakat megerősítették, a tornyot felfalazták és lefedték.

Kusztura-nyereg Retyezát-hegység 15,43 km-re
Kusztura-nyereg, románul Saua Custurii.

Komárnyik-bauxitbánya

Komárnyik-bauxitbánya 25,98 km-re
Fégyér falutól a Fundatura Ponorului tanyavilág felé tartva, körülbelül az út felénél található az egykori, felhagyott Komárnyik-bauxitbánya.

Boli-barlang 1

Boli-barlang 1 Banica 37,46 km-re
A Boli-barlang Petrozsénytól 6 km-re, északra található, azon az úton, mely Hátszeg vidékét a Zsil völgyével köti össze. Eső után - A magas vízállás miatt a barlangba nem lehetett bemenni.

Óhunyadvár Vajdahunyad 28,92 km-re
Vajdahunyad déli szélén, a Hunyadiak történelmi nevezetességű családi várának közelében, a Cserna és a Zalasd összefolyása felett emelkedő 319 m magas Szentpéter-hegyen fekszik a korai Árpád-korban épült Óhunyad vára.

Római márványbánya Bukova 12,99 km-re
A márványbánya, ahol már a rómaiak korában is folyt a kitermelés, Bukova falutól körülbelül 7 km-re található, a Bisztra-patak völgyén felfelé.

Nagy-völgyi-nyereg Retyezát-hegység 17,01 km-re
Nagy-völgyi-nyereg, románul Saua Valea Marii.

Kis-havas Szárkő 32,03 km-re
A Szárkő-hegység a Déli-Kárpátok nyugati részén található. Illés lekergetett - A túránk legmagasabban fekvö dobozát a Kis-havasi kereszt alatt találtuk meg.

Pietrele-tó Retyezát-hegység 12,72 km-re
Pietrele-tó (Köves-völgyi-tó).

Mikusa-csúcs Godján-hegység 27,45 km-re
Mikusa-csúcs, románul Varful Micusa.

Arany-hegy

Arany-hegy Piski 44,42 km-re
Az Arany-hegy Piski (Simeria) közelében van, a Déváról Szászsebesre vezető ut mellett emelkedik. Arany autópálya - Útban az Arany-hegy felé felfedeztük, hogy a Dévát kerülő autópálya 10 kilométere járható. Kincs - Könnyen meglett az Arany hegy kincse. Másik láda - A régi ládát nem találtuk, helyén egy másik, 2016-ban rejtett láda van, rengeteg bejegyzéssel.

[ Fel ↑ ]

Esztena üstje-tó Páreng-hegység 57,46 km-re. A Zanoaga Stanei nevű tó 1924 m tengerszint feletti magasságban található, víztükre 0,6 hektár felületű.

Kicsi-Zsíl-szoros Páreng-hegység 50,9 km-re. Petrozsénytől a Szárazgödör (Groapa Seaca) menedékházig az aszfaltút a Kicsi-Zsíl (Jiet-patak) völgyében vezet.

Szfinx Felsőgörbed 51,12 km-re. Szfinx - Felsőgörbed

Őslénytani lelőhely Apádia 63,37 km-re. Őslénytani lelőhely, Apádia

Rosiile-tó

Rosiile-tó Páreng-hegység 57,92 km-re. A Rosiile-tengerszem a róla elnevezett gleccsermedencében található, 2000 m magasságban.

Scurtu-nyereg Páreng-hegység 53,73 km-re. A 2203 m magas Scurtu-csúcs mellett, a 2111 m-en található Scurtu-nyeregnél gyönyörű kilátás nyílik a Kicsi-Zsíl (Jiet-patak) völgye felé.

Grujú-csúcs Páreng-hegység 57,87 km-re. Grujú-csúcs, románul Varful Gruiu (Gruiul).

Gemanarea-nyereg

Gemanarea-nyereg Páreng-hegység 55,63 km-re. Gemanarea-nyereg, magyarul kiejtve Dzsemönárea.

Sztojnica-nyereg

Sztojnica-nyereg Páreng-hegység 55,11 km-re. Sztojnica-nyereg, románul Saua Stoinita.

Mundra-tó

Mundra-tó Páreng-hegység 57,5 km-re. A Mundra-tó a Nagy-Páring-csúcstól kelet-északkelet felé terül el, 1,12 hektáros vízfelülete van.

Örményesi-szoros Örményes 51,86 km-re. A Temes-folyó két szakaszon is bevágta magát a Szemenik-hegység kemény, kristályos kőzetébe.

Mija-tó Páreng-hegység 54,92 km-re. A Mizsa-tó (Mija) a hasonló nevű csúcs impozáns sziklaorma alatt terül el, egy kőomlásos kráterben.

Függesztett menedékhely Páreng-hegység 57,51 km-re. A Függesztett menedékhely, románul Refugiul Agatat, egy 4 m magas sziklára épített menedékkunyhó.

Carja-tó

Carja-tó Páreng-hegység 55,62 km-re. A Carja-tó a hasonló nevű, 2405 m-es csúcstól keletre található, 2118 m magasságban.

Tekánu-nyereg

Tekánu-nyereg Páreng-hegység 56,26 km-re. Tekánu (Tecanu)-nyereg.

Református templom

Református templom Algyógy 55,72 km-re. A református templom, egy régi, lebontott református templom helyén, a harmincas években épült.

Római lépcsők Ruda 67,41 km-re. Az egykori, jelenleg felhagyott műemlék bányajárat a Bárza-patak fejénél nyílik, a Brád városhoz tartozó Ruda falutól keletre, Vályaárszuluj településtől nyugatra.

[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.