Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Retyezát-csúcs - Turisztikai látnivalók
 


Retyezát-csúcs turisztikai látnivalói

Retyezát-csúcs..

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Retyezát-csúcs fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22814 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Retyezát-csúcs!

A legközelebbi település Gureny, 11,84 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Retyezát-csúcs közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Lolája-nyereg, románul Saua Lolaia.
Sztenisóra-tó (Esztena-völgyi-tó).
Észak-Lolája-csúcs.
Iker-tó, románul Lacul Gemenele.
Bukura-csúcs 2, románul Varful Bucura II.
Bukura-csúcs 1, románul Varful Bucura I.
Pietrele-tó (Köves-völgyi-tó).
Kondorkeselyű-menedékhely, románul Refugiul Condor.
Tamás-szikla, románul Bordul Tomii.
Kapu-tó, románul Lacul Portii, Taul Portii.
Sztenisóra-vízesés, románul Cascada Stanisoara.
Zergék tava, románul Lacul Caprelor.
Bukura-nyereg, románul Curmatura Bucurei.
Florica-tó, magyarul kiejtve Florika.
Viorika-tó, románul Viorica.
A custura román szó, magyarul kiejtve kusztura (bukuréj), sziklás, hegyes, fogazott hegygerincet jelent.
Birlea-csúcs, románul Varful Barlea.
Csurila-nyereg, románul Saua Ciurila.
Pietricele (Kövecskés)-tó.
Fekete-tó, románul Lacul Negru.
Pelága agyarai, románul Coltii Pelegei.
A Retyezát-hegység északi részének leggyakrabban használtmegközelítését ajánljuk. Gyors találat. A tavalyi térkép miatti kudarc után az idén sikerrel jártunk. Rendben. Akkor mostantól odafigyelek erre is. A megtalálások dátuma szerint. A bejegyzéseket a megtalálások dátuma szerint szeretnénk sorba állítani, és nem a bejelentések dátumának alapján.
A jégformálta éles gerincekben, hegyes kárcsúcsokban tetőző hegység domborzati és kőzettani változatosságával a Kárpátok sokszinűségének példaértékű hegyvonulata. Csak így tovább. Gratulálok én is! Várom a következő bejelentéseidet. Mindennapi bájaink. Gratulálok az első geodoboz megtalálásához, pontosabban a bejelentéséhez :-) Várjuk a többi bejelentést is. Sikeres csúcshódítás. A Gentiana menedekháztól indultunk túrázni, és egy kissé fárasztó csúcshódítás  után, kellemes tarsaságban találtuk meg a dobozkát, viszonylag könnyen.
Arágyes-tavak, románul Taurile Radesului, Lacul Rades.
Csúnya-tó, románul Taul Urat.
Rossz-völgyi (Valea Rea)-csúcs.
Csavart-tó, románul Lacul Rasucit.
Nagy-tó (Lacul Mare) - Rossz-völgy (Valea Rea).
Bár a Retyezát majdnem száz glaciális eredetű tavának nagy többsége 1900 és 2200 m közötti magasságokban található és nyílt terepen, a Fenyőkközti-tó 1740 m-en jött létre, a fenyőerdő közepén. A Mohos kistestvére. Az előző bejegyzést megerősíthetem, valóban a Mohos és a Szent-Anna-tó emlékét idézte fel bennem. Meghatódva a Fenyőkközti-tónál. Én is ott voltam a rejtésnél. Ott voltam a rejtésnél. Szép kis tó, olyan, akár egy tengerszem a Mohosban.
Pelága-tó, románul Lacul Peleaga vagy Taul Ghimpele.
Erdély hegyeinek ékköve, ahol a kárpáti táj teljes díszlettára megtalálható. Ezen a csúcson már másodszor jártam. De ezúttal se bántam meg. A Papusa-csúcsra a Zárt Kapuk felől. Én nem a Portile Inchise felől közelítettem meg ezt a csúcsot, hanem a Zárt Kapuk felől érkeztem :-) Számomra új volt ez a hely, de talán ez a Retyezát egyik legszebb része, a Zárt Kapuk és a Zergebak-tó. Papusa-csúcs. Gyonyoru hely.
Kis-Pelága-tó, románul Lacul Peleguta (magyar kiejtés Peleguca).
Kis-Zenóga-tó, románul Zenoaga Mica.
Egyike a Retyezát legszebb tavainak. A Retyezát legszebb tava. A tó szépsége túltesz bármelyik Retyezát-beli testvérén. Hát persze. Hiszen ezért tettem idézőjelbe. Délnyugat a végekről nézve. Az érdekes az, hogy amíg ott voltam egyetemen Temesváron, 5 évig eszembe se jutott felkeresni ezeket a helyeket.
Szlevej-tó, románul Slaveiu.
Lolája-tó, románul Lacul Lolaii.
Turcselu-tó, románul Taul Turcelu.
Zergebak-csúcs, románul Varful Tapului.
A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek. Szifonok, geovib...orok és a zoknibavaló. Rendben, egy félszifon, esetleg egy rövid szifon is jöhet. Jokat nevettem a bejegyzeseiteken. Szives elnezeseteket kerem a vegett hogy veszelybe sodortam testi epsegeteket. Igazad van. Tényleg Pistyulé volt a címzett, rosszul emlékeztem.
Kusztura-nyereg, románul Saua Custurii.
Bukura-torok, románul Gura Bucurei.
Klincs-csúcs (fordítás kiejtés alapján), románul Varful La Clince.
A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek. Másodszorra meglett. Majdnem egy éve kerestem ezt a dobozt és akkor nem sikerült megtalálnom. Le a hegyről. Már szokásommá vált, hogy sok diákkal megyek kirándulni. Valoban mi voltunk az egeresek. Legyen ez akkor neked a szerencsehozo vizsga-kabalad! Remelem talakozunk is majd valamikor.
Zenóguca-tó, románul Zanoguta.
Nagy-Kusztura-tó, románul Lacul Mare al Custurii.
Kusztura-csúcs, románul Varful Custura.
Kis-Kusztura-tó, románul Lacul Mic al Custurii.
Nagy-völgy-csúcs, románul Varful Valea Marii.
Nagy-völgyi-nyereg, románul Saua Valea Marii.
Sztanulec-menedékhely (Refugiul Stanuleti) - Nagy-Lepusnyik (Lapusnicul Mare).
Jorgován köve-csúcs, románul Varful Piatra Iorgovanului.
A Retyezát bejáratát védelmező vár romja Szuszény falu határában, a Malomviz patakának jobb oldalán levő sziklacsúcson emelkedik a magasba. Varkastely a Karpatokban. Az egyik legendas varromom az almaimban. Szép volt, talán igaz sem volt. Geoládát találtak a kolozsvári túratársaink. Geoládát nem találtam. De - ha minden igaz - ott voltam az újrarejtésnél.
A Campu lui Neag - Gura Butei - Szkokul-szoros - Bárány-mező - Campusel útvonal a Nyugati-Zsil mentén halad, földrajzilag előbb a Vulkán-hegység és a Retyezát, majd az Oszlea-hegy és a Kis-Retyezát határvonalát követi. Megtaláltuk sikeresen. Jorgován-kő mászás előtt kerestük meg a ládát.
Pestere egykor erődített barlangját Parospestere határában kereshetjük fel.
A Retyezát-hegység északi lábánál húzódó Hátszegi-medence déli szélén, a Szálláspatak vize mellett fekszik Malajesd község. A várat átépítették. A falakat megerősítették, a tornyot felfalazták és lefedték. Jót kuncogtunk. Ott voltam a rejtésnél.
Zajkány falu közelében, egy domboldalon volt Hunyadi János-emlékművének maradványa.
A volt emlékmű felirata: Hunyadi János tizenötezer vitézével, az 1442-iki szeptember 6-án e szorosban verte szét Sehabeddin beglerbégnek Erdélybe nyomuló nyolcvanezer főnyi hadseregét.
Az itt kitermelt kristályos mészkő fehér, enyhén kékes színű, egy kevés grafittartalom miatt néhol fekete foltokkal.
1850-ben lakosságának háromnegyede magyar volt, mára azonban teljesen elrománosodott. A doboz jól van. A doboz megvan, igaz 6 éve nem nyúltak hozzá. Ott voltam a rejtésnél. Mi több, egy másik doboz véletlenszerű megtalálásánál is, mialatt a megfelelő rejteket kerestem.
Mikusa-csúcs, románul Varful Micusa.
Szkerisóra-tó, románul Lacul Scarisoara.
A Brazovay-kastély két saroktornyos kúria, nagyon leromlott állapotban.
Szkerisóra köve-csúcs, románul Varful Piatra Scarisoarei.
Kis-Lépcső-csúcs, románul Varful Scarita.
Macska-nyereg, románul Saua Matului.
A délről a Szárkő-hegység, északról a Ruszka-havasok általhatárolt, 699 m magasságban fekvő szoros az őskortól kezdve fontos átkelőhely volt a Temesköz és a Hátszegi-medence között.
Nopcsa kastély - Szacsal, XIX-dik szazad.
A murvás úton egészen a hídig el lehet menni.

Természeti értékek - Hunyad megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Retyezát-csúcs adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Retyezát-csúcs? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8238 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hunyad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.