Árkos település (Kovászna megye) Központ: Árkos. Árkos román elnevezése: Arcus. Egyéb neve: Sepsiárkos.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Árkos (Kovászna megye) és környéke turisztikai látnivalói

Unitárius vártemplom Sepsiárkos 0,14 km-re. A sepsiárkosi unitárius templom berendezéséből figyelemre méltó a gótikus orgona, a márványozott festésű, három faragott vázával díszített papi szék, valamint a késő klasszicista, díszítetlen padsor. Csak körbejárni tudtam. Eddig is több alkalommal voltam a templomban, de most csak körbejárni tudtam. A templomot ötszög alaprajzú várfal övezi, amelynek déli szögletén harangtorony látható.
Szentkereszty-kastély Sepsiárkos 0,77 km-re. A Szentkereszty-kastély Sepsiárkos alsó végében helyezkedik el, a főutról jegenyesor által határolt ut vezet fel hozzá. Akkor nem volt senki. Mikor mi ott jártunk -egy hétvégén- a kapun kívül paroltunk - saját akaratunkból, és a jegenyesor mentén besétáltunk a kertbe. Egy szep park. Hat igen, a bejutas egy keveset nehezkes volt.
Római katolikus templom Sepsiköröspatak 1,98 km-re. Római katolikus templom - Sepsiköröspatak
Veres barátok templomának romja 2,61 km-re. Sepsikőröspatak és Kálnok közötti dombon áll a Veres barátok templomának romja, XV-dik századi gótikus templommaradvány, melyet a helybeliek Kápolna néven ismernek. Sajna. A hely nagyon tetszett. A torony még áll. A torony még áll, bár nem valami bizalomgerjesztő az állapota.
Ploti-barlangok Sepsikőröspatak 2,72 km-re. A Ploti-barlangok a Vadasi út mentén a martban, 10-15 méterrel az út szintje fölött találhatók. Agyagosan. Ezeket az ugynevezett tektonikus fulkeket mar reg ismertem, meg a favago eveimbol, Kisgyorgy batyank nyomaban felkeresve. Kutyaugatás . Hamar meglettek az üregek, az érdekelt dobozos üreg is, lekecmeregni is sikerült épségben. Az oldalban látszik a fejtésvonal, azt kell követni - a falu végétől, a cigányteleptől vagy 100 méter után kell felkapaszkodni a meredek oldalba.
Első világháborús hősök emlékoszlopa Sepsiszentgyörgy 2,88 km-re. Első világháborús hősök emlékoszlopa - Sepsiszentgyörgy Katonai temeto. Az elso vilaghaborus emlekmu a kozos temeto kozpontjaban talalhato, sajnos elgge elhanyagolt allapotban.
Fenyős tetői vár Sepsikőröspatak 2,93 km-re. Fenyős tetői vár - Sepsikőröspatak. Romlott aludttej a megtalált valamiben. Ha már Kálnokon jártam, nem hagyhattam ki a közeli Fenyős-tetői vár rejtekhelyét sem. Nem volt romlott, de romlott lett. En viszont orvendek , hogy valaki vegre mar megtalalta ezt a varat is. A Kisgyörgy Zoli bácsi könyvében megadott pont ettől a helytől 470 méterre észak-keletre található, de ott a helyszínen nincs árok, földsánc, vagy más várra utaló nyom.
Vártemplom Sepsiszentgyörgy 3,13 km-re. Itt emelkedik a város egyetlen megmaradt középkori műemléke, a református vártemplom, mely a XV-dik század végén és a XVI-dik század elején épült gótikus ízlésben. Emlékezés. Még egész fiatalként pont itt a várfal tövében beszélgettünk az élet nagy kérdéseiről, gitározgattunk, énekelgettünk. Sepsi 1. Nagyon szép és csendes környék. A város régi Ópiaca, a mai Kálvin tér építészeti műemlékegyüttes.
Unitárius templom Kálnok 3,32 km-re. Egykoron népi hagyományairól volt híres a falu. Visszatértünk. A harangláb dülöngél, így nem engedték hogy felmásszunk. Fatorony. Sikerült bejutnom a templomba. Ebből mára már csak a díszítőfaragás maradt élőben.
Forrás az Olt partján Sepsiszentgyörgy 3,36 km-re. Sepsiszentgyörgyről Tusnád fele, a várostáblától nem messze, ha jobbra fordulsz, a mezőn megtalálod a forrást. Visszarejtettük. Visszarejtettük a dobozt. Aréna. Egyértelműen megtaláltam a rejtekhelyet, doboz viszont sehol. De csak az egyiket keresd a három közül.
Református templom Kálnok 3,52 km-re. Kálnok legismertebb személyisége Dr. Haranglábba rejtve. Valóban ott lapult a doboz a leírás szerinti helyén. Harangláb. Megtaláltam a dobozt is. Bedő Albert volt.
Őrkő Sepsiszentgyörgy 3,58 km-re. Sepsiszentgyörgyön van egy érdekes hely, Őrkőnek hívják. Sepsi 2. A kilátás igazán szép, ha az ember kicsit távolabbra tekint és nem csak a roma-telepet látja. Kőbánya. Kinyíltak a boldogasszony papucsai a Sugás pataka völgyében, s gondoltam az Őrkő úgyis útban van, hát akkor megkeresem az ott elrejtett dobozt. Hogy miért is Őrkő, talán régen innen őrködtek, vigyázták a várost és környékét.
Várhegy Sepsiárkos 3,74 km-re. Az árkosi Várhegy Sepsiárkostól 3,5 km-re található, északnyugat felé, a Súgó- és az Égevesze-patakok találkozásánál. Gyorsabban megközelíthető Sugásfürdő felől, ahonnan csak 2 km a távolság.
Szobrok a Bálház helyén Sepsiszentgyörgy 3,74 km-re. Sepsiszentgyörgyön, az úgynevezett Régi piac terén, a Csiki út és a Grigore Balan út sarkánál lévő kis zöldövezetben, néhány műalkotás áll. Oreg fak a parkban. A valamikori Balhaz most szakszervezeti intezmeny. Ezen a helyen állt, az 1960-as években bekövetkezett lebontásáig, a régi kisváros kulturális épülete, a Bálház.
Bronz Vilma Sepsiszentgyörgy 3,88 km-re. Bronz Vilma, az integető lány - Sepsiszentgyörgy. Bronzba ontott no. Vetro Artur alkotasa.
Bod Péter Megyei Könyvtár 3,94 km-re. Sepsiszentgyörgy 1948 előtt két jelentős könyvgyűjteménnyel büszkélkedhetett. Egész kicsi. Elég sokan sétálgattak a környéken. Adatbázis-karbantartás. Furcsa volt, hogy a cinegék egy egész kicsi geodobozt találtak meg, habár a rejtehely képtárába feltöltött kép alapján a geodoboz nem pici. A Székely Nemzeti Múzeum könyvtára (100000 kötet) és a Székely Mikó Kollégium könyvtára (30000 kötet) gyűjteményével.
Egykori Hungária szálló Sepsiszentgyörgy 4,09 km-re. Egykori Hungária szálló, ma a Posta épülete - Sepsiszentgyörgy, 1 December 1918 utca 18. Regi az uj kozott. Igen, a regi Hungaria szallo, epult a XX-dik szazad elejen. Épült 1907-ben.
Honvéd-forrás Erős-oldal 4,19 km-re. A Honvéd-kút az Erős-oldal aljában, a Sepsiszentgyörgyről Sugásfürdőre vezető aszfaltút mellett található. Pihenő. Valamikor jó bővőn folyt a víz. A kiépített pihenőhelyen három forrás is található, a Honvéd-, a Csaba-forrás, valamint egy harmadik közvetlenül a patak mellett.
Hol volt hol nem volt Sepsiszentgyörgy 4,32 km-re. A Hol volt, hol nem volt egy játékos-absztrakt alkotás, mely az Oltmező úton, a fedett uszoda előtti kis zöldövezetben található. Autokra nezve. Hosszu Zoltan alkotasa ez a szobor, de meg tobb mint 200 szobra van szetszorva mindenfele. Alkotója Hosszú Zoltán, helyi szobrász és rajztanár.
Kolcza-gödör Sepsiszentgyörgy 4,36 km-re. Kolcza-gödör - Sepsiszentgyörgy Régi emlékek. Végre ez is megvan, a szemközti tömbzázban lakom, nekünk itt volt a játszótér a 80-as 90-es években. Téli szánkózás. Gyerekkoromban a Kolcza gödör egyik kedvenc helyünk volt.
Székely Nemzeti Múzeum Sepsiszentgyörgy 4,41 km-re. A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum, Kós Károly tervei alapján épült 1911-12-ben. Estefele. Már esteledett, amikor a múzeumhoz értünk. Múzeumi kamera. Nem messze a rejtekhelytől parkoltunk, majd sétálgattunk a múzeum fele. A város jelképévé vált épület előtt a tervező szobrát láthatjuk.
Kariatida szobor Sepsiszentgyörgy 4,54 km-re. A Kariatida nevű, fába faragott térszobor Sepsiszentgyörgy Újszemerja lakónegyedében, az Andrei Saguna és Vasile Goldis utcák kereszteződésénél levő parkocskában található. A Golgotan. A Kariatida Petrovics Istvan szobrasz alkotasa. A város központi parkjában, 2009 nyarán egy szobrásztábort rendeztek, ennek műterméke ez a szobor is.
Millenniumi fenyves Sepsiszentgyörgy 4,59 km-re. 1896-tól kezdődően a millennium emlékére emlékfákat, általában fenyveseket ültettek. Hány honvédemlék van?. A második osztrák katonai felmérésen a Honvéd Denkmal megnevezés szerepel, egy kis emlékmű grafika mellett. Emlekmuvek. Sepsiszentgyorgy emlekmuvei. Sepsiszentgyörgyön az állomástól északra, a csíki vasútvonal Kézdivásárhely felé elágazó szögében létesítették a millenniumi fenyvest.
Születés szoborkompozició Sepsiszentgyörgy 4,63 km-re. A Születés nevű szoborkompozició Sepsiszentgyörgyön, a Császár Bálint és a Nicolae Iorga utcák találkozásánál, tömbházak között található. Hol a szuletes?. Hat igen, megszuletni nem nagy dolog, csak lehet fajdalmas. A város központi parkjában, 2011 nyarán egy szobrásztábort rendeztek, ennek műterméke ez az alkotás is.
Tetves-kút 4,76 km-re. Ez nem más, mint egy omladozó kővályú egy forrás közelében, az erdő sűrűjében megbújva, amelyet a helybeliek nem tudni, hogy miert is, Tetves-kútként ismernek. Könnyed séta. A kék pontot jártam végig, és utamba esett, kellemes kis séta volt. Árapataki helynév. Pesty Frigyes helyneveit tanulmányozva, kiderül, hogy Árapatak község közelében, a Határon van egy kútforrás, a Tetves kút. Megközelíthetjük a kék pont mentén, vagy a Sugás fürdői útról is.
Református erődtemplom Gidófalva 4,9 km-re. Sepsiszentgyörgytől észak-keletre, a Szépmező északi részén, az Olt bal parti teraszán fekszik Gidófalva. Regi dolog. Sajnos nagyon sok ismeros, barat, vagy annak szeretettje nyugszik itt. Alig. A templomot sajnos nem találtuk nyitva, pedig belülről is szívesen megnéztük volna, de még a templomkertbe sem lehetett bejutni. Református erődtemploma az Olt árterületét szegélyező magaslaton, a falu szélén áll.
Gőzmozdony Sepsiszentgyörgy 4,93 km-re. A vadi új vasútállomás előtt vesztegel vakvágányon egy régi és érdekes korabeli igazi gőzmozdony. Megy a gőzös. Eső után, vizes volt minden, de a geodoboz jól elrejtve, szárazon maradt. Soros mozdony es nem Berci. Kersd elol, ahova befersz. Ha már Marosvásárhelynek van gőzmozdonya, Sepsiszentgyörgynek is miért ne lenne?
Állomás környéki tavak Sepsiszentgyörgy 5,07 km-re. Útban a vasútállomás fele, jobbkéz felől, átkelve az Olt hídján, egy tavat láthatunk kis szigettel a közepén. Olt. A rejteket megtaláltam, de a dobozt, sajnos nem. Tomenti romantika. Tesztelek egy uj rejteket ott, es ha bevalik, ujratesszuk ezt. A szemet, lelket nyugtatóan, a tóban kacsák is úszkálnak a halászok bosszantására.
Nagy-Bogáts kúria Sepsiszentgyörgy 5,12 km-re. Sepsiszentgyörgy Szemerja városrészében, a József Attila utca 12 szám alatt áll az eklektikus, tornyos, Nagy-Bogáts családi ház. Kuria a Szemerjan. Ez egy szepen helyrehozott kuria. A 19-dik század végén, 1904-ben épült Szotyori Nagy Ferenc szemerjai földbirtokos tervei alapján.
Sepsiszentgyörgyi Panoráma 5,36 km-re. Sepsiszentgyörgyi Panoráma A dolog kétesélyes. Először az alsó víztározónál kerestük, csak később jöttünk rá, hogy a fentinél is megnézhetnénk. Romhalmaz. Keményen folyt holmi vezetékek lerakása, noha a felső víztározó már romhalmaz.
Sugásfürdő 5,57 km-re. Sugásfürdő Sepsiszentgyörgytől 8 km-re fekszik nyugatra. Ujbol a sugasi erdoben. Evekkel ezelott mar megtalaltam ezt a dobozt, most meg utban a Benko kert fele ujra felkerestem. Nagy volt az aljnövényzet. Sajnos a GPS-em nem túl pontos, ez mát többször tapasztaltam, és az aljnövényzet is meglehetősen nagy volt. A sepsiszentgyörgyiek kedvenc kirándulóhelye, télen sízőhely.
Pincevár Zalán 6,12 km-re. A Baróti-hegységnek egy keleti irányba benyúló vonulata van, ami Zalánt dél felől határolja, azt pedig dél felől a Kóréh-patak határolja. Türelmetlenül. A rejtekhelyek megtalálásáról szóló bejelentéseket türelmesen várjuk, az új ládák bejelentését türelmetlenül :-) Azért, ha van fotód a Pincevárról, felteheted. Pincevarrol megegyszer. Na most ez a var is bekerul a rejtekek korforgasaba. E hegynyúlvány tetejét nevezi a nép Pincevárnak.
Református templom Étfalva Étfalvazoltán 6,34 km-re. Étfalva református temploma 1802-ben épült feltehetően egy korábbi helyén. Még minden rendben. Ha valaki még nem járt ennél a templomnál, mindenképp látogassa meg. Zoltán és Étfalva temploma. Aznap csak a táblagépemet vittem magammal, és menetközben derült ki, hogy lemerült az aksija. Zoltán késő barokk jegyeket viselő temploma 1792-ben épült, karzatát virágdíszes festett kazetták díszítik.
Barokk kapu Zoltán Étfalvazoltán 6,35 km-re. Bodoktól délre az Olt bal partján található Étfalva. Kapu. Még régebbi bicikli túráimról ismerem ezt a helyet. Hiányzó láda. Többször voltam Étfalván, de valahogy nem figyeltem erre a kapura. A valamivel kisebb területű Zoltán az Olt jobb partján települt, Étfalvától északra.
Benkő-borvízforrás Árkos 6,49 km-re. A Benkő-borvízforrásnál csorgóház, palackozóüzem, és vendégháztelep található. Itt épült meg az Erdei torony, az 1908-ban készült Kós Károly-terv alapján.
Görgő-tető Baróti-hegység 6,66 km-re. A Baróti-hegység erdővel borított szelídhajlású hegyek-dombok képét nyújtja. A Gorgo tetoi fenyvesben. Ez is az utamba esett a Benko kert fele. Virág jelölte. Nagyon pontos a leírás, ezért könnyen meg is találtam, a rejtek előtt bánsági sáfrány ékeskedett, a sípálya tetejéről csodálatos látványt nyújtott az őszi erdő. A Görgő-tető messziről is jól látszó magaslata a hegységnek.
Református templom Fotosmartonos 6,9 km-re. 1407-ben Fothos néven írják az oklevelek. Az 1567-i regestrumban Fotos 10 kapuval, Martonos 11 kapuval szerepel.
Világháborús bunker 7,16 km-re. Az előpataki hágó is, mint megannyi más erdélyi hágó, a második világháborúban a harcok színtere volt. Régi hely új fényben. A környék lakóinak (és nem csak) felkapott piknikező helye a társuló hangos zenével együtt, ezért az utóbbi időben nem sokat ücsörögtünk itt. A célnak biztos megfelelt. A célnak biztos megfelelt, jó rálátás kínálkozik az Előpataki-hágóra. Erről tanúskodik jónéhány betonbunker és védőárok is.
Református templom Zalán 7,23 km-re. Orbán Balázs és Entz Géza szerint Zalán templomának román kori kapuzata feltehetőleg 12-13-dik századi eredetű, a zaláni református templom építésének legkésőbbi lehetséges időpontja 1319. Rejtekhelyek. Megtudja-e valaki mondani, miért nem jön elé az összes rejtekhely. Én vagyok a megmondó ember. Kedves Levi, ez a kérdés nem tartozik a zaláni református templom weboldalához. A templomot 15-dik században gótikus stílusban átépítették, majd az 1802-es földrengést követően 1821 és 1825 között újjáépítették és bővítették.
Unitárius templom Kilyén 7,27 km-re. A templom a XV-dik században gótikus formát kap, szentélye ma is őrzi gótikus jellegzetességeit. Töredékesen megmaradt a szentségfülke is, az 1497-es évi dátumával.
Erzsébet-kert Zalán 7,57 km-re. Az Erzsébet-kert a bencefalvi falurészben fekszik. Erzsébet magyar királynéról kapta a nevét.
Vadasi hágó 7,72 km-re. Ha Kozepajtarol Sepsikorospatakra akarunk jutni ,akkor a legkonnyebben ezt a Vadas hagon tehetjuk meg. Az unitarius talalkozon. Egy unitariusi talalkozo alkalmabol mar letezett egy lada itt, de most mar nincs. Bükkfa. Megtaláltam a dobozt. A masodik vilghaboru idejen keszitettek, hadifoglyokkal, hogy kikkel is, errol mesel az ut mellett talalhato Zsido kutja.
Faragott állatfej Sepsiszentkirály 8,4 km-re. Sepsiszentkirály környékét böngészve a neten, két érdekes fotóra bukkantam a Panoramio egyik oldalán. Az egyik kép címe A szarvak között, a másiké Lovas farmról.
Régi kőhíd Sepsiszentkirály 8,52 km-re. Ez a régi kőhíd Sepsiszentkirály határában található, egy jó km távolságra a Baróti hegység gerince felé. Már nincs elrejtve. Amíg fel nem újították, rendszeres bicikliző célpontunk volt. Mar nem a regi. Mint mar a cimben is utaltam, mar nem a regi. Valamikor Előpatak helyett, itt jártak át a Barcaság irányába, szekerekkel.
Angyalos 8,57 km-re. Honnan a falu szép neve, ha nem a reformáció előtti templom védőszentjéről, aki a két arkangyal, Szent György és Szent Mihály volt? Ide jartam valamikor. Valamikor a 2000-es evekben itt dolgoztam es epitettuk a fahazakat a nemeteknek. Első dobozunk. Sikerült megtalálni a dobozkát, kicsit sáros, de ép állapotban. Nos, lehet, hogy éppen róluk nevezték el a falut.
Református templom Sepsiszentkirály 8,7 km-re. A falu neve is templomról tanúskodik, Szent István király tiszteletére szentelt templomáról nevezték el. Már a XII-dik században plébániatemplom, amikor a Szent Istvánról elnevezett plébániák létesültek vagy kapták nevüket, ha előbb léteztek.
Református templom Sepsibodok 8,76 km-re. Sepsibodok látnivalója a református temploma, melynek különlegessége a hatalmas szívmintákkal díszített karzata. Az Oltfejben. Bodok olyan szamomra mint egy hazajaras. Bodok. Sikerült bejutnom a templomba.
Unitárius templom Sepsiszentkirály 8,84 km-re. A falu neve is templomról tanúskodik, Szent István király tiszteletére szentelt templomáról nevezték el. Ez egyben arra is utal, hogy már a XII-dik században plébániatemplom, amikor a Szent Istvánról elnevezett plébániák létesültek vagy kapták nevüket, ha előbb léteztek.
Damokos Ákos villa Előpatak 9,05 km-re. Az előterében egy bástyával ellátott épület a régi képeslapokon Damokos Ákos villájaként van feltüntetve. Utoljára még vendéglőként üzemelt, de ma már elhagyottan áll.
Oltszemi emlékpark 9,39 km-re. A turulmadaras emlékmű 2006-ban készült a honfoglalás és hősi halottak emlékére. Szájbarágós segítség. Köszönöm a segítséget, viszont így túl szájbarágósra sikeredett. Nem annyira fontos a dobozka. Más játsztóterek szabályaival ellentétben itt nálunk akkor is jár a pont, ha a felhasználó nem találta meg a geodobozt. Elkészültekor nagyon sokan megálltak, és megcsodálták a szép székelykaput, a zsindellyel fedett emlékművet.
Óriáskő Szotyor 9,42 km-re. Az Óriáskő Szotyor határában, a falu felső végén, a sportpálya fölötti terasz oldalában van, a Köveskert nevű helyen. érdekes. érdekes darab. Érdekes darab. Érdekes darab, egy érdekes helyen. A szikla tetőlapján egy öt láb átmérőjű embersarok alakú bemélyedés van, melyről a néphagyomány azt tartja, hogy az egy óriás sarkának a benyomulása, ki innen egy lépéssel a Brassó feletti Cenk hegyre lépett át.
Borvíz Útja Előpatak 9,42 km-re. Előpatak falu Kovászna megyében, Sepsiszentgyörgytől 10 km-re nyugatra, az Előpatak völgyében fekszik. Borvízért mentem. S közben még egyet sétáltam. Megnyílt a Borvíz Útja fürdő. Megnyitotta kapuit az előpataki Borvíz Útja fürdő, és a tavaly májusban újrarejtett geodoboz is várja megtalálóit, a híd alatti új rejtekben. Előpatak községhez tartozik, melynek azonban nem itt van a központja, hanem Árapatak faluban.
Várhegy Bölön 9,93 km-re. A bölöni Várhegy megközelíthető Bölön felől, és tovább a bölönpataki roma telepről kiindulva, erdei utakon. Sugásfürdőről a bölöni Várhegyhez. Mivel nagyon szép idő volt úgy döntöttünk, hogy Sugásfürdő felől közelítjük meg.
Vadasi várhegy 10,33 km-re. A Vadasi varhegyet foleg Kozepajtarol lehet latni espedig pontosabban a falu feletti Domosrol. A varhegy maga 832 m.
Leánykavár Oltszem 10,65 km-re. A Leánykavár egy régi erődített település. Ládahiány. A karácsonyi ünnepek után, őszies időben indultunk rövid sétára, melyet összekötöttünk néhány láda megtalálásával. Oltszem III. A sütei forrás kudarca után egy újabb erdei sétát tettünk a Leánykavárhoz. A Bodoki-havasok egy előhegyén található, melyet északon az Oltba torkolló Vár árka, keleten a Vár-patak és a déli oldalon a Sütei-patak határol.
Bagoly-forrás Oltszem 10,79 km-re. Az oltszemi fürdőközpont az Olt lankáján helyezkedik el. Sasszem a Bagoly-kútnál. A GPS kicsit félre húzott, az emlékmű fele, de meglett a doboz, bár elég szemetes helyen lapult. Egy kut ami nincs es van. Egy szep kut kovacsoltvasbol de szarazon, sajnos. Megközelíthető az E12 országútról, ahonnan az oltszemi Mikó-kastély melletti utcába kell letérni, majd átmenni az Olt hídján.
Sóskút-forrás Oltszem 10,98 km-re. Oltszem Sepsiszentgyörgytől északra fekszik. A szív dobog. A Leánykavárnál nem találtunk ládát, de reménykedve mentünk a sós forráshoz. Új doboz. Már másodszor jártunk ezen a helyen, és nem tudtuk megállni, hogy ne hagyjunk itt egy dobozt, ha már nem kereshettünk mi. Itt található Mikó Miklós gróf 1827-ben épült vadászkastélya.
Unitárius templom Szentivánlaborfalva 11,42 km-re. A szentivánlaborfalvi unitárius templom 1826 -ban épült. A belsejében van egy emléktábla, amelyet 1939 - ben helyeztek el Berde Mózsa emlékére, aki az 1848-49-es forradalom és háromszéki önvédelmi harc egyénisége és vezetője volt.
SZNM 9 Római kasztrum Komolló 11,43 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 9-dik stáció - Réty - Római kasztrum Komolló. Galagonya. Kis dombramászás után könnyen ráleltem a szúrós galagonyabokorra, arra ahol a dobozka van, hisz bokor eléggé sok van a környéken. Nem káromkodtunk, csak. A kis doboz kinn hevert a fűben.
Református vártemplom Illyefalva 11,49 km-re. A Sepsiszentgyörgytől néhány km-re délre fekvő Illyefalva látnivalója a 15-16-dik század körül épült várfallal körülvett, festett fapados, új kazettás mennyezetű református temploma. Itthon vagyunk. A falu lakosaiként engedtünk a közeli csábításnak. Relatív. Ahogy mondani szokták, fél lábbal illyefalvi vagyok, hát ideje volt megkeresni az itt rejtett ládát.
Sütei borvíz feredő 11,5 km-re. A sütei borvíz az oltszemi erdőben, a Sütei patak völgyfejében tör a felszínre. Télen is finom a Salus borvíz. Rövid, késődélutáni sétára indultunk. Oltszem II. A forrás környéke sajnos kezdett kicsit lepusztulni, de a víz jól esett. Szénsavas, kiváló asztali víz,  melyet a két világháború között palackoztak és kimondottan Galac város piacán hoztak forgalomba.
Komollói Nagyvár Réty 11,55 km-re. Komolló, Réty község egy része. Kasztrum. Megtaláltam a dobozt. Kasztrum. Körbesétáltuk a kasztrumot, de nem sikerült a dobozt megkeresni zavaró tényezők, vagyis juhnyáj miatt. A vár a Feketeügy jobb partján fekszik egy magasabb teraszon.
Herecz vára 11,84 km-re. Az Olt és a Herec patak között, a Bodoki-havasok egyik nyugati hegylábának közvetlenül az Olt fölött emelkedő, Várhegynek nevezett magaslatán található Herecz vára. Oltszem I. Szép erdei séta után felértünk a hegytetőre. A szerecsen óriások kincse. Miután beléptünk a várba, a koordinátákat is figyelve, megkerestük a fát, amit a doboz lát (eseslevi fotója alapján), és utána gyorsan meglett a doboz is.
SZNM 10 Szentivánlaborfalva Szentiványi sírkápolna 11,84 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 10-dik stáció - Szentivánlaborfalva - Szentiványi sírkápolna III. Állomás. A szomszéd udvarról igen furcsán néztek ránk. Kutyák társaságában. Keresés közben a szomszéd kutyák is odakerültek, kicsik, nem veszélyesek, csupán ugatósak, végül engedték megsimogatni is magukat.
Répás medence Zalánpatak 12,01 km-re. Ha a Répás medence vizében két hétig napi tíz percig mártózunk, jótékony hatással lesz érrendszeri betegségeinkre, serkenti a vérkeringést, jó csonterősítő hatása van, és nyugtatja az idegrendszert. Még hideg van. Még mielőtt Zalánpatakra értünk volna, kicsit bámészkodtunk a szénégetők munkáját látva. Repas. Meg 2020-ban ott volt a padlo alatt, kovel takarva.
Sepsibesenyő régi temploma 12,21 km-re. A Csente-tető alatt, a Bodoki havas lábánál a Besenyő völgyében a nyolcvanas évek második felében a patak elzárásával víztárolót alakítottak ki  Azóta épülnek a hétvégi házak. A templomkertben. Mikor letértünk a maksai templomhoz, akkor elhatároztuk, hogy megkeressük a nagy dobozt a besenyői tónál, melyről JKGÁBOR a tábor ideje alatt mesélt. Éppen hogy elértem. Nehezen lett meg a doboz.
Várhányás Maksán 12,31 km-re. A Várhányás egy erődített ősvár (pogányvár) volt, amelynek a 4-5 méter mély nyaksáncát ma is láthatjuk. Ujra fenn a dalnoki gerincen. Ellenoriztem a ladat es az most lekoltozott a csutak ala. A doboz maradékait összeszedtük. A tuskó teljesen elkorhadt.
Sepsibesenyői tó 12,34 km-re. A besenyői tó Kovászna megye egyik legnagyobb tava, az 1980-as években létesült. Rendben. A nagy doboz a nagy üregben terpeszkedik. Véletlenül parkoltunk a doboz mellé. Ebédkészítés közben kerestük meg a ládát. A 2 km hosszú tó északkeleti oldalán Maksa község, a délnyugati oldalán pedig Besenyő falu található.
SZNM 11 Uzon Református erődtemplom 12,55 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 11-dik stáció - Uzon - Református erődtemplom Lement.... Elsőre a hátsó kapuhoz mentem ami zárva volt, majd megláttam hogy elől is van kapu, így nem kellett kertet mászni. Az én kezem sem ért be. Elég sokat ástunk, találtunk benne törött üveget, fóliát, PET palack maradékot, de a dobozt nem értük el.
Katolikus temető Zalánpatak 12,58 km-re. Zalánpatak római katolikus temploma 1863-ban épült, a Kisboldogasszony tiszteletére. Temeto. Na, ez egy szep kis temeto a templomocskaval egyutt. A falu határában számos ásványvízforrás buzog fel.
Kincsás vára Bodok-hegység 13,2 km-re. A Bodoki-tetőtől délre található az a havasi legelő, melyet Kincsás-tetőnek neveznek és amely tulajdonképpen Kincsás várának belterülete. Hollók vára. A megadott koordináták közelében lévő nagy bükkfákat átkutattuk, de nem találtunk dobozt. Menedékkunyhó. Ezt a dobozt már évekkel ezelőtt is kerestem, de akkor sem találtam meg.
Aldoboly 13,47 km-re. Aldoboly neve első ízben 1461-ben jelenik meg oklevélben, Feldobollyal együtt. 1567-ben Aldobolj néven írják.
Református templom Árapatak 13,82 km-re. Árapatak gazdag népművészeti hagyományokkal rendelkező falu. Többségében romák lakják.
Óriáspincetető Eresztevény 14,07 km-re. Ereszteveny felett magasodik a Pincetető, az Óriáspincetetőn felépített térplasztika. Emlékmű. Megtaláltam. Sanderoval a tetőn. Egy igazi élmény ezen a tetőn állni.
Büdös-feredő Bölön 14,08 km-re. 2016 nyarán, a Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kaláka alkalmával sor került a bölöni Büdös-feredő felújítására.
Református templom Réty 14,27 km-re. Réty református templomát az évszázadok során kétszer ujították fel. Decemberi séta. Kellemes időben egy kis Mikulásnapi körséta keretében kerestem rá a dobozkára. Körülményes megközelítés. A geodobozt nagyon könnyű volt megtalálni, viszont elég körülményesre sikerült a templom megközelítése. Először a 16-dik században, majd a 19-dik század második felében.
SZNM 8 Eresztevény Gábor Áron síremléke 14,55 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 8-dik stáció - Eresztevény - Gábor Áron síremlékeGábor Áron 1849 július 2-án hunyt el a kökösi csatában. V. Állomás. Hol is a hézag? A korábbiakhoz képest eléggé megváltozott az emlékmű környéke, úgyhogy nem találtuk meg sem a hézagot, sem a dobozt. Sikertelenül. Gyakran járok sétálni, bringázni erre a környékre, háromszor is kerestem a dobozkát de nem találtam. Holttestét szülőfalujában, Bereckben kívánták eltemetni a székelyek, de az oroszok is meg akarták szerezni, a helyiek megfélemlítése céljából.
Kockás tulipán Rétyi Nyír 14,57 km-re. A kockásliliom, latin nevén Fritillaria meleagris, a liliomfélék családjába tartozó hagymás, egyszikű, évelő, fokozottan védett növényünk. Sikertelen virágles. Kockás tulipán, liliom megtalálása volt a cél. Korábban nyíltak. Hideg ide vagy oda, a kockásliliomok április elején nyíltak az idén és a tavaly is. Jellegzetes nedves réti, kora tavaszi növényünk, mely áprilisban tömegesen nyílik.
Milleniumi fenyves Rétyi Nyír 14,65 km-re. A Rétyi-nyír egy több hektáros természetvédelmi terület, növény- és állatritkaságai miatt Európa egyik csodája, a környékbeliek kedvelt turisztikai célpontja. Sárga geotojás. A szobor után ezt is megkerestük, hamar ráleltünk a fotón látható jellegzetes gyökerekre. Kis laza séta után. Kellemes, árnyékos hely, felüdülésnek kellemes.
Bodok-csúcs 14,66 km-re. A Bodoki hegyseg névadó, de nem a legmagasabb csúcsa. Újra itt vagyunk. Visszajáró lelkek vagyunk itt. A havason. Kicsit fújt a szél, de attól eltekintve szép napot töltöttem fenn a havason. A csúcsról csodaszép panoráma tárul elénk tiszta időben.
Magyar Honvéd Rétyi Nyír 14,7 km-re. A Magyar Honvéd szobor Réty községtől keletre, a Kovásznára vezető főut mellett, a Rétyi Nyír természetvédelmi terület szomszédságában található. Hamarosan felújítva. Tényleg rossz állapotban van. Törött, de megvan. A jelzett helyen megtaláltuk a dobozt. A szobrot 1942-ben állították az I.
SZNM 7 Maksa Református templom 15,07 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 7-dik stáció - Maksa - Református templom VI. Állomás. A templomot sajnos nem találtuk nyitva. Ezt könnyű volt megtalálni. A kis dobozka szabadon volt, így könnyű volt megtalálni.
SZNM 12 Emlékoszlop Kökös 15,17 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 12-dik stáció - Kökös - A kökösi csata emlékoszlopa. Visszafele. Visszafele kezdtük a "menetelést". Kicserélt kerítés. Másodszor tértünk vissza, de ezúttal is sikertelenül kerestük a dobozt.
Borvíz fürdő Bölön 15,22 km-re. 2014-ben, a Borvizek útja projekt keretében korszerű kezelőközpont épült Bölönben.
Csókás vára 15,27 km-re. Erősd község előtt, az Olt és a Várpatak által körülölelt Csókás nevű hegycsúcson  a hagyomány egy várat helyez el. Gyurgyalagok. Egy jó séta után értünk fel a fennsíkra, jó ideig nem is ott kerestük ahol kellett volna, de aztán elékerült. Az erősdi Csókás vár. Esős időben nem csoda, hogy egy kicsit sár is volt, meg csúszott is egy kicsit.
Hunárka Rétyi Nyír 15,28 km-re. A Rétyi Nyírbe hatolva déli irányba először egy kevésbbé látszó, majd egy feltűnően széles homoktöltés halad, amely néhol 2 m-es magasságot is elér. Útban Szacsvára. Csakúgy potyolt minket a hódara, de a fotó segítségével könnyen meglett a geodoboz. Régi kedvenc hely. Gyakran eljárok a környékre, ismerőseimnek mindig felajánlom, hogy keressék a dobozkát.
Református templom Bölön 15,28 km-re. Református templom - Bölön. Na, ebbe sikerült bejutnom. Szerencsére a harangozónő ráért, így egy szép élményben volt részem. 1334-ben Belen néven jelentkezik az oklevelekben, 1512-ben Nagybelen formában.
Mező-tető Sepsimagyarós 15,29 km-re. Sepsimagyarós Háromszék egyik kis települése a bodzafordulói hegyek előterében, a Cseretető alatt. Lisznyoi nagy. Vartam, hogy meg valaki hozzaszol e rejtekhelyhez, de hiaba. Mező-tető újra. Ha már erre jártunk visszarejtettük a dobozt egy szív alakú mélyedésbe, kövek takarásába. A falu határában található legmagasabb pontról, a 717 méter magas Mező-tetőről, jól látszanak a félhold alakban elterülő környező települések: Uzon, Szentivánlaborfalva, Réty, Egerpatak, Szacsva.
Csere-tető Lisznyó 15,68 km-re. A Csere-teto, vagy a helybeliek szerint 718 m magas Lisznyo-teto, a Lisznyo-patak es a Beldi-patak festoi kornyezeteben, a Bodzaforduloi-hegyek labanal fekszik.
Prédikáló-kő Bodok-hegység 15,68 km-re. A Bodoki-hegységben, a Henter-csúcs közelében találjuk az erózió által gomba formára kialakított Egricskő vagy Prédikáló-kő nevű, 2 méter magas, lapos tetejű sziklaalakzatot. Év eleji túra a Kifestős-kőhöz. Málnás faluból, a Málnás-patak völgyéből indultunk, a piros pont jelzésen. Nevét valószínűleg onnan kapta, hogy itt prédikáltak hajdan a táltosok, a pogány magyarok papjai.
[ Fel ↑ ]
Szűz Mária katolikus kápolna Torja 26,07 km-re. A Szűz Mária szent nevére szentelt római katolikus kápolna 1831-ben épült, építtetője Apor Lázár (1784-1868). Az épület alatt kripta van, ahol az Apor család tagjai nyugszanak.
Felsőtorjai református templom Torja 26,28 km-re. A Torja patak völgyének jobb partján, Altorja folytatásaként alakult ki Felsőtorja - temploma 1332-ben már létezett azon a helyen, ahol ma is áll. Orvendek. Elkonyvelhettem a sikert. A libák gágognak, fáznak. Megjött a tél, juhuuuuu, megkezdődött a korcsolyaszezon. Régen még Szent Márton Torjának is nevezték, a két Torját összekötő magaslatot pedig Szent Ilonának.
Kőasztal Kerekhegy Persányi-hegység 26,34 km-re. A Kerekhegy az Alsórákos környékén található hegyek közül a legmagasabb, 932 m tengerszint feletti magasságával. A gerince egy kifli alakú görbülethez hasonlít, a két vége Alsórákos felé mutat.
Tortomai halomsirok 26,44 km-re. Bardóc és Bibarcfalva közt, a Kerekhegyen és a Csutakos tetőn egy 18 halomból álló, kora bronzkori temető van. Itt csak lehetett doboz.... Ezt az ureget korbekutattuk, nem is olyan kicsi, konyekig benyultunk de doboz sajnos nincs. Sajnos. Sajnos a dobozt valaki kiemelte. A halmok egy részét már a 19-dik század derekán megbolygatták.
Kék-kő Ürmösi Töpe-patak 26,45 km-re. A Kék-kő közvetlenül az Ürmösi Töpe-patak, osztrák térképeken Ürmösi határ-patak völgyében vezető erdőkitermelő út mellett található.
Katolikus templom Torja 26,52 km-re. A XIV-dik század elején Altorjának és Feltorjának két külön plébániatemploma van. A Szent Miklós-templomtól kapta nevét a domb is, amelyen emelkedik.
Kőpince Tollas Persányi-hegység 26,53 km-re. A Kőpince egy sziklaüreg a Tollas oldalában, mely a Kerekhegy tetején levő Kőasztallal néz szembe. 15 m mély, a bejáratánál 5 m széles és 3 m magas, befelé alacsonyul és 50 m-re kiszélesedik, körülbelül 45 fokkal süllyed lefelé.
Unitárius templom Felsőrákos 26,67 km-re. Felsőrákosnak középkori gótikus temploma volt. Teljesen újjáépítették.
Régi székelyház Felsőrákos 26,69 km-re. 1235-ben Cormosbach néven szerepel, mely települést Felsőrákos elődjének tekintenek. Megsétáltam magam Felsőrákoson. Pont 15-én voltam ott, a templomban az ünnepélyre készültek.
Református templom Olasztelek 26,88 km-re. Olasztelek református templomának késő román és átmeneti stílusban faragott kapuzata van. Hamar meglett a doboz. Miután elemeztem a helyzetet, hogy hol lehet a geodoboz, mert a fáknak nincs üregük, így csak a talajon lehetett a doboz elrejtve. Munkálatok áldozata lett a geodoboz?. A Kormos-patak völgyében kirándultam, hazafelé Olaszteleken vezetett keresztül az utam. Faragott kövei gótikus átalakításokról vallanak.
Hammas-fürdő Zsombor-patak fürdői 26,92 km-re. A múlt század közepén a Büdös-hegy délkeleti és délnyugati lejtőjén, közvetlenül a Rövid-sarok vízválasztója alatt fürdőtelepeket létesítenek. Borvíz. Na, ez is megvan. Csak egy csuprot találtam. Sajnos nem találtuk meg, mindenütt néztük ami esőtől védett lehet, csak egy csupor volt felakasztva egy szögre, továbbiakban nekem elképzelésem sincs hol lehet vagy lehetett a láda mert az is lehet, hogy eltűnt. Az egyszerű kalibák és ideiglenes, lombokkal fedett szállások helyett báró Apor Gábor a torjai határrészen és gróf Mikes Benedek a sepsibükszádi oldalon deszkából és gerendákból épít vendégszállásokat, étkezdét.
Daniel-kastély Olasztelek 26,94 km-re. A Daniel-kastély az erdővidéki Olasztelek központjában található, reneszánsz stílusú épület, a falu egyik legfontosabb műemléke. A kastély helyén már a 16-dik században állt egy udvarház, mely 1609-ben került a vargyasi Dániel-család birtokába.
Komlósároki alsóborvíz Tusnádfürdő 27,03 km-re. Komlósároki alsóborvíz - Tusnádfürdő. Borvizkostolon. Ezt a borvizet is megismertem, elegge zavaros volt talan meg a Nyarad sem volt ennyire. A Komlósárok alsó, Oltba szakadása előtti szakaszán több nagyhozamú foglalt és foglalatlan, 12,5 C hőmérsékletű borvízforrás tör fel.
Gyógyvízforrások Bálványosfürdő 27,14 km-re. Bár nem tartoznak a Zsombor-patak forrásvidékéhez, közelségük miatt érdemes megtekinteni a szállodától nem messze, Bálványosfürdő irányában levő, közvetlenül az út mellett levő Gyógyvízforrásokat. Másodjára. A mai nap ez az utolsó megtalálásunk. Bálványos IV. A következő állomásunk a Gyógyvízforrások volt, ahol sajnos nem jártunk sikerrel. A műút mellett erre egy tábla hívja fel a figyelmet.
Bolond-borvíz Olasztelek 27,16 km-re. Az olaszteleki Bolond-borvíz a Kormos-patak és az egykori Malom-árok találkozása közelében, attól délkeletre található. Nevét időszakos feltöréseiről kapta, úgymond bolondosan tört elő és tűnt el újra.
Mária-borvízforrás Darabonta Vargyas 27,23 km-re. A Kormos és Vargyas vize egyesülésénél, a Darabonta nevű helyen fakad fel e térség legjelesebb ásványos forrása, a rákosi borviz, melyet gyakran borszéki gyanánt is hordanak szét. Hagyomány szerént azon helyen, hol most e borvíz (savanyúvíz) felbuzog, a hunok bejövetelekor tó volt, mely Csodástó-nak hivatott.
Torzó Bálványosfürdő 27,25 km-re. Torzó - Bálványosfürdő
Gázfürdő Bálványosfürdő 27,31 km-re. Bálványosfürdő központi útkereszteződésétől észak felé indulva, körülbelül 300 méterre, egy jelenleg elég rozoga állapotban lévő, de még használható mofettához juthatunk.
Rudi forrás Tusnádfürdő 27,35 km-re. Rudi forrás - Tusnádfürdő. A Csukás-tótól délre, a vasút bal oldalán, a laza piroklasztit üledékből tör elő a kis hozamú Rudi forrás 13,5 C hőmérsékletű vize.
Nelu mofettája Tusnádfürdő 27,42 km-re. Nelu mofettája - Tusnádfürdő A godorben. Itt a godorben dolgoztam ki a kovetkezo rejtekek strategiajat.
[ Fel ↑ ]
Látnivalók Sepsikőröspatak - Látnivalók Zajzon - Közeli települések: Sepsikőröspatak látnivalói 1,91 km-re - Kálnok látnivalói 3,42 km-re.
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.