Felsőrépa település (Maros megye) Központ: Felsőrépa. Felsőrépa román elnevezése: Vatava. Német neve: Oberrübendorf.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Felsőrépa (Maros megye) és környéke turisztikai látnivalói

Disznajói kockásliliom védett terület 7,15 km-re. A disznajói kockásliliom, 2,5 hektáron védett terület, a Marosvécshez tartozó Disznajó falu határában található. Köszönöm az álcázást. Köszönöm az álcázást. Az idén korábban nyílnak. Mivel korábban jött az idén a tavasz, ideje volt megnézni, hogy nyílnak-e a mocsári kockásliliomok. A kockásliliom, latin neve Fritillaria meleagris, színezetével és sakktáblaszerű rajzolatával hívja fel magára a figyelmet.
Turulmadaras emlékmű Disznajó 8,18 km-re. Középkori XIV-dik vagy XV-dik századi temploma ma is áll, egyesek szerint 1562-ben épülhetett, ami a gótikus kori átépítés idejét jelezheti. Kíváncsiskodók. Kíváncsiskodókból itt sincs hiány, mivel a rejtekhely egy olyan helyen van, ahova jól oda lehet látni. Ezt nem lehet elsietni. Kicsivel sötétedés előtt érkeztem Disznajóra, leparkoltam az emlékmű melletti utcában. Középkori emléke a szentségfülke és az 1888-as évi javításkor a vakolat alól felszínre került falfestmény-töredék.
Magyaró 8,62 km-re. 1228-ban Moggoreunak írják, 1587-ben Mogioro és 1602-ben Magyaros a neve.
Bátos vára Burgberg Bátos 9,23 km-re. A Lúc patak mellett fekszik Bátos község - a 751 m magas Burgberg nevű hegyen találjuk az ovális alaprajzú 12-dik századi vár jól látható sáncait. Az észak-déli irányban hosszan elnyúló falu északi végétől keletre, körülbelül 2,5 km távolságban.
Erdőszakál 9,38 km-re. Középkori lakói katolikusok voltak, két templommal - későbbi adat nem szól sem templomáról, sem egykori katolikus lakóiról, vagy azok utódairól a reformáció utáni időkből, mivel a XVI-dik században mindkét település puszta: Pusztaszakál 1519-ben, görög-keletieket telepítenek.
Várszikla Bisztrapataka 9,74 km-re. Bisztrapataka felett, a domboldalon, több érdekes sziklaalakzatot figyelhetünk meg. Kellemes séta. Ez volt a mai rejtekhely-vadászatunk első állomása. A csúcsosabb sziklát a helyiek Cukluj-nak hívják.
Várszikla 2 Dédabisztra 9,74 km-re. A Kelemen havasok déli lábánál fekszik Déda község. Kicsúszva a rejtekből és elázva . Előbb lent kerestem a szikla tövében, de nem találtam. A falu határához tartozó Dédabisztratelep közelében, a 656 m magas La Cetate nevű sziklaszirt tetején középkori vár maradványai találhatóak.
Holtmaros 9,86 km-re. 1319-ben Holtmaros, 1366-ban Holhmoros, 1512-ben Holth Maros néven jelentkezik az okiratokban.
Egykori mosógép Bisztra-völgye 9,92 km-re. Bár a mosógépek hasonlóan működnek, a kivitelezésükben vannak különbségek. Az energiatakarekossag netovabbja. Az a termeszet es ember altal szult haztartasi "gep", ami itt talalhato. Víz általi önmegsemmisítés. Víz hozta (létre), víz vitte el. Megtalálható volt itt, magán a mosógépen és a vízvezető csatornán kívül a szárító is, és egy pad a várakozásra.
Homokkő képződmény Bátos 10,34 km-re. Bátost Monorfalva felé elhagyva, Bátostól körülbelül 500 méterre, az út jobb oldalán homokkő képződmények vannak. Ha arra jártok, megéri megállni néhány perce.
Mosógép Dédabisztra 10,57 km-re. A hegylakó népek mosógépe, a hegyi terepet kihasználva működik, szükségtelenné téve az elektromos energiát, az emberi erőt, és a mosószert. Hiába örültem. Hogy könnyen kapok pontot. Homályos. Ez a mosógép még működik (a fentebbit elvitte a víz).
Kemény család várparkja Marosvécs 10,86 km-re. A marosvécsi Kemény-kastély mögött hatalmas park, gyümölcsöskert található. Elsőként a bélelt doboznál. Aznap reggel a Kelemen-havasokba indultam, a Kis-Lomás-vízeséshez. Elvitték a törmelékkel együtt?. Ez a második alkalom, hogy ezt a dobozt keresem. Itt vannak az egykori földvár fűvel benőtt terepalakulatai is.
Kemény-kastély Marosvécs 11,17 km-re. Marosvécsre érkezve, már messziről feltűnik a falu fölötti dombon, a lombos fák övezte, egykori reneszánsz várkastély. Több mint 300 évig a Kemény család tulajdonában volt.
Református templom Marosvécs 11,18 km-re. 1332-ben plébániatemploma van. Megvan a doboz. A doboz a helyén volt, negyedikként jegyeztünk be. Harangszó. Besztercéről hazafele jövet kiugrottam a harangláb szerkezetét lefényképezni. Feltételezhető, hogy a templom egy századdal előbbi, mert 1228-ban már oklevél emlékezik Vécsről.
Borziatelep tava 12,03 km-re. Borziatelep mellett egy sziklafal tövében található egy tó. Havazas. Miutan leszalltunk a vonatrol, ez volt az elso megkeresendo doboz. Egy kis nosztalgia. Fontos hely ez számomra, mert egy barátomnak hétvégi háza van. Valamikor a vasútról is látható volt, de mára már a tó körül eléggé felnőttek a fák és a bozót.
Bátos 12,06 km-re. 1228-ban vila Batus néven jelentkezik az okiratokban, majd 1319-ben Batus, 1507-ben oppidum Bathws formában.
Víg Albert köve Galonya 12,81 km-re. Galonya fölött egy híd vezet át a Maros folyón, mely egynagy sziklára épült. Vas hid. Regi tervem volt megkeresni ezt a dobozt es megnezni alaposabban a sziklat a Marosban. Gyors kipipálás. Ha már sokszor átmentem a hídon, ideje volt kipipálni ezt a dobozt is. Ez a szikla a Víg Albert köve nevetviseli.
Vörösfenyő erdő Paszmos 12,95 km-re. Vörösfenyő erdő, Paszmos
Felsőidecs 13,2 km-re. 1319 Felydeach. 1332-ben Idech néven jelentkezik az okiratokban, majd 1391-ben Felydech, 1461-ben Felsew Idech változatban.
Panda-kő Galonya 13,52 km-re. A Panda-kő Galonya és Ratosnya között, a Maros bal oldalán található, a Görgényi-havasokban. Két doboz?. Melyik két dobozra gondolsz? Az egyik doboz más játszótér doboza? A mustáros doboz volt az én dobozom. Ket doboz. Igen, a mustaros doboz es egy pet eloforma, ha jol emlekszem. A vasút fölé tornyosuló sziklára lépcső vezet fel.
Nyugati kilátó Istenszéke Kelemen-havasok 13,53 km-re. Az Isten széke a Kelemen-havasok leglátogatottabb kilátópontja, különösen a Maros megyeiek kedvenc túracélpontja. Terjedelmes platóval rendelkező csúcs, melynek a nyugati kilátóponttól északra nyúló gerince Szászrégen felől egy hatalmas széknek néz ki.
600 éves mocsári tölgy Paszmos 13,57 km-re. A paszmosi mocsári tölgy a helybéli Teleki kastély mögött, 25 m-re található. Tereprendezés miatt a doboz valószínű eltűnt. A kastélyegyüttes teljes felújítása során a tölgy környezetét is teljesen átalakították.
Csúcsplató Istenszéke Kelemen-havasok 13,64 km-re. Az Istenszéke terjedelmes csúcsplatója, pontosabban az északra nyúló gerinc, Szászrégen felől nézve egy hatalmas széknek látszik - innen a helynév. Május 1. Egy nagyon meleg május elejei napon indultunk fel az Istenszékére. Felismerhetetlen helyszín. A kék pont jelzésen, a Bisztra-patak völgyéből indulva, a Hidas-patak völgyén keresztül jutottunk fel az Istenszéke csúcsplatójára. A tetőn már nem érzékelhető a szék forma, viszont a kilátópontokról látványos kilátásban van részünk, inkább nyugati és délnyugati irányba.
Keleti kilátó Istenszéke Kelemen-havasok 13,74 km-re. Az Istenszéke a Kelemen-havasok legnyugatibb része, és bár csupán 1380 m magas, de jellegzetes formája amely az emberek fantáziáját igencsak megmozgatta. Május 1. Május elsején, nagyon szép ídőben indultunk Dédabisztráról. Nem találtam megfelelő rejteket egy új geodoboznak. A kék pont jelzésen, a Bisztra-patak völgyéből indulva, a Hidas-patak völgyén keresztül jutottunk fel az Istenszéke csúcsplatójára. Amiről talán legszebben Wass Albert írt, valamint a fenséges kilátás, amit biztosít, annak egyik leglátogatottabb helyévé teszi.
Dedrádszéplak 14,42 km-re. 1228-ban Sceplak, 1461-ben Zeplak néven jelentkezik a forrásokban. A falu északi végén emelkedő hegy tetején ma is áll a régi templom, amelyet 1890-ben átalakítottak.
Geológus tűje Hollókő Felsőbudak 14,74 km-re. A Hollókő sziklavilágának távolról látható érdekessége egy 10 m magas, magányos sziklatorony. A Hollókőről. Egy évvel ezelőtt nem mentem fel a Hollókő tetejére. Alapterületének átmérője 5-6 m.
Hollókő Budák 14,8 km-re. A Hollókő természetvédelmi terület Felső-Budákról közelíthető meg, a Kolibica-tó irányába vezető aszfaltos erdőkitermelő úton. Nyomokat követve. A Budak-völgyi tölgyerdőnél találkoztunk Déliáikkal. Tíz évvel ezelőtt jártam a Hollókőnél. Felmásztam a tetejére is, talán onnan a leglátványosabb a Geológus tűje. 7 km után van egy erdészház sorompóval.
Kofa-völgyi vízesés 15,08 km-re. A Kofa völgyében található egy nagyon bővizű forrás, melynek az a különlegessége, hogy a forrás vize mintegy fél méter vízszintes szakasz után, vízesésként veti magát a mélybe. Meghalt a doboz, éljen az új doboz. Szombaton jártam a Kofa-völgyi vízesésnél. Decemberben is szép. Meglepően szép a kidőlt erdőben előbukkanó kétágú vízesés.
Lóalkatrész szikla Ratosnya 16,26 km-re. A Lóalkatrész-szikla Ratosnya Déda felőli kijáratánál található, közvetlenül a Visa pataki letérő mellett. Estifény. Egy utazó családdal egyszerre álltunk meg a parkolóban. Csalodas. Azt hittem az elejen hogy maszos doboz lessz :) de tevedtem. Az igazi neve nyomdafestéket nem tűr, ezért csak így írom le.
Dedrád 17,04 km-re. 1319-ben Dedrád, majd 1474-ben Dedrada néven jelentkezik az oklevelekben. 1325-ben plébániatemploma van, papja János ekkor a székeskáptalan előtt tárgyalandó birtokmegosztási ügyben van jelen.
Idecs vára Alsóidecs 17,05 km-re. Alsóidecstől keletre lévő, 596 méteres magaslaton feküdt hajdan Idecs vára. Jó kis emelkedő. Nagyon megdolgoztatott ez a hegy, pláne miután a biciklit is feltaszítottam az erdő széléig, nehogy gyalog kelljen hazamenjek.
Jakabkő Kusma 17,28 km-re. A Lunga-patak mellett fekvő Kusma községtől 2 km-re délre, a 949 m magas Jakabkő sziklaszirtjén egykor Árpád-kori vár állt. Ide a falu keleti szélétől induló talajúton juthatunk fel.
Ruszu-mező a Nagy-Égett-kő mellett 17,33 km-re. Ruszu-mező a Nagy-Égett-kő, vagyis Cibles mellett.
Sánc-tető töltése Görgényüvegcsűr 17,69 km-re. A Sánc-tető töltése Görgényüvegcsűrtől észak-keletre, a Nagyág-patak forrásaitól és a Jód-mezőtől nyugatra található. Bár nincs Székelyföldön, a székelyföldi árok-töltésvonulat folytatása, a gyepűrendszer része.
Lisztes-bérc Jódtelep 17,89 km-re. A Lisztes-bérc egy lapos kő Ratosnya közelében, aGörgényi oldalon. A 90-es években még Lapos-kőnek neveztük.
Rönklenyomat-barlangok Ratosnya 18,17 km-re. A ratosnyai rönklenyomat-barlangok közül a T2-es (05-117/30) a Maros jobb oldalán, Ratosnya község keleti végében található, attól északra, 70 m relatív magasságban. A T3-as (05-117/31) barlang 50 méterre van a T2-től.
Budak-völgyi tölgyerdő Óvárhely 18,37 km-re. Óvárhely kijáratánál, Kisdemeter felé (173-as megyei út) jobbra egy földút vezet egyenesen a 6 hektáros liget-, tölgyerdő felé. Rengeteg kikerics és egy új doboz. A tegnap újra felkerestük a tölgyerdőt. Kikerics-szőnyeg. Teljes pompával virágzik a kikerics a vén tölgyek alatt.
Kusma-kő Kelemen-havasok 18,96 km-re. Kusma-kő (Kusmai kő).
Nagy-barlang Andrástelep 20,22 km-re. Vulkanikus hegységben barlang? Na ne.
Vasúti megálló Andrásháza 20,23 km-re. Aki vonattal érkezik a helyszínre, annak Andrásháza lerobbant, gyászos állapotban levő vasúti megállójánál kell leszállni. A vonat ajtajából nem kis szintkülönbségről kell leugrani a talaj szintjére.
Széles-tető 20,33 km-re. Széles-, vagyis Szelesel-tető.
Evangélikus templom Teke 20,35 km-re. Teke község a Mezőség keleti felében fekszik, a Pénteki-patak mellett - evangélikus temploma műemlékké nyilvánított épület, a XIV-dik században épült, a tornya a XV-dik században. Csodálatos, de nagyon szomorú. Magasztos történelemmel rendelkező település nagyon szomorú jelenkori állomása. Az állapota egyre jobban romlik, jelenleg el van hanyagolva.
Görgényadorján 20,54 km-re. 1333-ban Yordani, 1393-ban Adrian néven tűnik fel az okiratokban, majd 1453-ban villa Adrianus és 1644-ben Adorján néven.
Címeres kút Szászrégen 20,61 km-re. A szászrégeni Címeres kút a Sós utca és a Főtér (jelenleg Petru Maior-tér) kereszteződésénél található, ez utóbbi útburkolatának szintje alatt. Három címert láthatunk rajta.
Völgyzáró gát Ratosnya 20,74 km-re. A ratosnyai épülő víztároló Ratosnya községtől észak-északkeletre, sziklás környezetben található, a Szék-, Tiha- és Középső-patakok összefolyásától délre, 1 km-re. A jelenleg 95 százalékban elkészült, földből készített duzzasztómű tervezett magassága 105 m, építését 1989-ben kezdték el.
Magányos tölgy Szászrégen 20,8 km-re. A Magányos tölgy Szászrégen északnyugati részében, a Kerek-erdő (Ziegenwald) nyugati szélén található. A tölgyfát 1849-ben ültették, az 1848-as forradalom emlékére.
Sziklaablak Andrásháza 20,94 km-re. A Ládás Háza-barlang, illetve a felette levő sziklatető kilátójához vezető, piros ponttal jelzett turautvonalat követve, az ösvény mellett érdekes sziklaalakzatokat fedezhetünk fel. Rozsdaszőnyeg. A frissen lehullt, napsütésben csillogó rozsdaszőnyeg mindent megtett, hogy ne a cél felé, hanem a völgybe szállítson vissza. Egy túra megkoronázása. Egy kellemes tavaszi délután találtam meg ezt a dobozt. Közvetlenül az ösvény mellett egy elfordított U betűhöz hasonló, méretes sziklakapu vonja magára a figyelmet.
Gőzmozdony Keskeny-nyomtávú vasút Teke 21,09 km-re. Mindig van egy vonat az utolsó után. Mindig van még egy geodoboz, az utolsó után. A helyszínre érkezve, picit aggódtam, hogy a közelben megkötött kutya ugatni kezd, és akkor nem fogok tudni feltűnésmentesen keresni. Három nyelven hirdeti egy szerény tábla ezt a régi vasutas igazságot a tekei állomás falán.
Ládás Háza-barlang Andrástelep 21,09 km-re. A Maros-szorosban, Göde és Ratosnya között, különleges természeti képződményeket találunk. Volt fatörzsek. Érdekesek ezek a hatalmas "volt fatörzsek" és ágaik. Barlang, első barlang. Délben jött ránk, hogy túrázzunk, és elfutottunk Ratosnyára. Mállás- és rönklenyomat-barlangokat.
Római-katolikus templom Szászrégen 21,26 km-re. Szászrégen látnivalói a szász evangélikus templom, a református templom, a katolikus templom, a néprajzi múzeum. Nem találtuk meg. Igaz, még nem volt kivirradva amikor kerestük. Zápor elől menekülve. Csak a rejtekhelyet találtuk meg, igaz nem néztem alaposan át a kerítés tövét. A városnak két hangszergyára is van.
Funtineli forrás Palotailva 21,57 km-re. A Funtineli patak, vagy ahogy a térképeken szerepel, a Kutaspatak Palotailvánál ömlik a Marosba. Még most is lenyűgöző a hely. A Szerecsen-szikláktól elmentünk a Funtineli forrásig. Kirándulás a funtineli mezőre. Gyönyörüszép időben értünk mintegy 120-an a funtineli mezőre. A főútról a Fantanel táblánál térünk rá az erdőkitermelő útra és körülbelül 7 km-t haladunk.
Kolozsnagyida vára 21,73 km-re. A Mezőség északkeleti részében, a Szamosmelléki dombvidék Sajói ágában, a Tekei Dipse-patak mellett fekszik Kolozsnagyida község. A település keleti végénél, a falu szélétől körülbelül 1 km-re emelkedik az 516 m magas Várhegy.
Görgény vára Görgényszentimre 22,13 km-re. A görgényszentimrei Bornemissza-kastély mögött egy gyönyörű dendrológiai park található. Laza, családi. Könnyű, laza családi túra, a kastély katasztrófális állapotban van, de végre a Maros Megyei Múzeumhoz került, így van remény a restaurálására. Teleki nyomában. Mivel személyes ügyek miatt nem mehettünk el több napra, úgy döntöttünk, hogy látogassuk meg a Maros menti Teleki emlékeket.
Bornemissza-kastély Görgényszentimre 22,14 km-re. Görgényszentimre látnivalója a 18-dik században épült Bornemisza-kastély, mely valamikor Rudolf Habsburg trónörökös vadászkastélya volt, ma erdészeti iskola működik benne. Lába kelt. Szép kastély, csodálatos kert. Rákóczi - Bornemissza-kastély. Rákóczi-, Bornemissza-kastély, ki melyik nevén ismeri.
Sebes-patak völgye Kelemen-havasok 22,59 km-re. Sebes-patak völgye
Szalárdtelep sziklái Nagy bunker 22,59 km-re. A szalárdi hármas bunkertől kellemes sétával érkeztünk a gerincen levő geodézikus ponthoz. Innen az ösvény ereszkedni kezd.
Bunker 0 Szalárd 22,61 km-re. A szalárdi Szerecsen-sziklákon, a piros ponttal jelzett túraösvény mentén több bunkert, kiépített sáncrendszert láthatunk. Az ösvény Andrásháza és Szalárd közötti, a főútról induló végétől felfelé haladva, ez az első sáncrendszer a jelzés közelében.
Bunker 2 Szalárd 22,67 km-re. A Szerecsen-sziklák közelében az ösvény két oldalán, egymással szemben két bunker állt. Óvóhely-2. Ez a bunker érdekesebb volt mint az előző, márcsak a cseppkőlefolyás miatt is. Második. A Bunker 1 után hamar következett az egymással szemben levő két bunker. Mindkettőnek ma már csak a maradványai vannak meg.
Bunker 1 Szalárd 22,73 km-re. A Maros-szoros egyik ékességének számító Szerecsen sziklákon és azok környékén jól kiépített lövészárokrendszer húzódott, húzódik végig a sziklafal mentén, melyet sziklába vésett menedékhellyel, lőszerraktárral, bunkerekkel láttak el. Üzenet. Mi volt ez az üzenet? És kinek szólt? Én nem emlékszem, hogy hagytam volna üzenetet, de lehet, hogy más hagyta. Világháborús óvóhelyi üzenet. Az üzenet a táj és a hely részéről volt. A bunkerek közül legalább hat ma is megtalálható.
Kiszsolna Evangélikus templom 22,93 km-re. Besztercétől mindössze 8 km-re délre fekvő, egykor többségében szászok lakta település temploma a 14-dik század derekán épült. Hazafelé. Már megint az Óvárhely melletti tölgyerdőben jártunk, kockás liliomokat nézni, fotózni.
Kis Bánffy-forrás Szalárd 23,02 km-re. Szalárd és Andrásháza között a Maros bal partján közvetlenül a folyómeder mellett egy termálvizes medence található. Langyos és tiszta melegpocsolya. A szalárdi bunkerek felkeresése előtt a melegpocsolya közelében elrejtett geodobozt kerestem meg. Kis-Bánffy forrás. A "melegpocsolya" rendes neve: Kis-Bánffy forrás. A medence nem nagy, mégis sokan szeretnek benne lubickolni.
Bunker 3 Szalárdtelep sziklái 23,07 km-re. Szalárdtelep sziklái Találkozhattunk is volna. Mikor ezt a sorozatot rejtettem, kimaradt ez a bunker. Félgömb-tető. Itt nagyobb szerencsével jártam, a geodoboz száraz és a helyén van.
Bunker 4 Szalárd 23,14 km-re. A Szerecsen-sziklák a Maros szoros egyik feltűnő érdekessége. Dobozcsere. Ma erre jártunk, így ellenőriztem a rejtéseimet. Üres a 4x7. Ma kedvem támadt jéggé fagyott sáron és a tetején csúszkáló avaron meredeket mászni. Az országútról mindkét irányból jól látható.
Simontelke 23,2 km-re. Bár nincs róla okleveles adat, minden valószínűség szerint a középkorban temploma volt. 1621-ben ugyanis még áll a reformátusok temploma, amelyben ott van az oltár is, felette festett falképpel, sőt az egykori papiszék felett is.
Beresztelke 23,59 km-re. 1319-ben Beryteluka, 1503-ban pedig Berecztelke néven jelentkezik az okiratokban.
Szászrégeni Mocsárerdő 23,62 km-re. A Keleti Kárpátok egyik kevésbé ismert és látogatott helyérekalauzolnálak el benneteket, a Szászrégen mellett találhatóMocsárerdőbe, ahol 400-700 éves tölgyfák őrzik Erdély régi szellemét. Matuzsálem. Régi tervem volt megkeresni ezt a dobozt. Amíg még lehet. A Mocsárerdőt meg lehet közelíteni a Görgény-völgyéből is, az autót már csak a főút mellett lehet hagyni, mert a bevezető utat sorompóval zárják.
Tölgyfa maradvány Mocsárerdő Szászrégen 23,66 km-re. A özelben egy különleges formájú tölgy maradványa van.
Kisfülpös 23,67 km-re. 1291-ben Philpus néven jelentkezik az oklevelekben, a későbbiek során pedig ilyen formában: 1319-ben Kysebfilpus, 1332-ben Philpus Minor, 1439-ben Zaasphilpes és 1639-ben Zasz Phülpös.
Huszár-kastély Abafája 23,82 km-re. A jelenleg romokban álló műemlék épület a Régenhez tartozó Abafája falu területén található. A kastélynak egykor 32 terme, az udvaron eklektikus szökőkútja, historizáló ablakos lépcsőháza, festett kazettás mennyezetű emeleti nagyterme volt.
Görgényi nárciszmező Görgényszentimre 23,89 km-re. Görgényszentimre községben található a Görgényi nárciszmező, a Görgényi-havasok lábánál, összesen 3 hektár területen. Ilyen sincs gyakran. Maga a rejtő vitt el a rejtekhelyhez, a saját kocsiján. Tömegnyomor. Hétvégén, nárcisz-virágzáskor inkább kerülni kell, tömegnyomor van. A nárciszok április-májusban virágoznak.
Kolibica völgyzáró gát Kelemen-havasok 24,2 km-re. A Kolibica-tó egy 13 km hosszú és 270 hektár területű mesterséges vízgyűjtő a Beszterce folyón - völgyzáró gát 1977-1978 között épült. Üres csövek. Sajnos a dobozt nem találtuk meg, de a szép tájat megcsodáltuk. A völgyből a jelenlegi helyére költöztetett Kolibica falu üdülőteleppé nőtte ki magát.
Abafája 24,39 km-re. Első Azben 1332-ben jelentkezik a pápai tizedjegyzékben Abafaya néven, majd 1408-ban ilyenképpen: Abafya alio nomine: Apáthy.
Szakadék kőbabákkal Bilak 24,46 km-re. Különleges formájú homokkövek látványában gyönyörködhetünk Besztercétől 17 km-re, Szászrégen irányába, a DJ154 jelzésű útvonalon, Bilak, románul Domnesti, település előtt, az út bal oldalán. Homokkövek. A kiszsolnai evangélikus templom után megkerestük ezt a rejtekhelyet is. Kőgombák színes gyíkkal. Sikerült az út túloldalán, a kőgombákkal szemben félrehúzni, leparkolni.
Tündér-tó Kelemen-havasok 24,63 km-re. A Tündér-tó az Alsó-Tündér-patak fejében jött létre, szabálytalan ellipszis alakú természetes képződmény - 75 m hosszú és 55 m széles, környéke 15 hektáron védett. A szép fenyőerdővel körbevett tó Kolibicáról vagy Ratosnyáról indulva is megközelíthető.
Egykori evangélikus templom Malomárka 24,87 km-re. 1332-ben plébániatemploma van. A középkori templomot 1362-ben tűzvész égeti le.
Alsóbölkény 25,29 km-re. 1453-ban villa Belken néven jelentkezik az oklevelekben. 1645-ben Magyarbölkény a neve.
Tancs 25,73 km-re. 1439-ben az okiratok Tats néven írják. 1454-ben Thanch, 1508-ban Thanchháza, 1587-ben Thancz, 1639-ben Tancs a neve.
Magyarfülpös 26,02 km-re. 1391-ben villa Nogilpusnak vagy Nogfilpusnak írják az oklevelek,1332-ben Philpus major, 1404-ben Magyarfilpes, 1599-ben pedig Magyar Fewlpes a neve. Eredetileg szász település 1314-tól.
Fatemplom Petele 26,05 km-re. A petelei fatemplom 1832-ben épült, egy régebbi fatemplom helyére, amit Marosorbóra adtak el. Együtt. Dolgozni voltunk Péterrel Libánfalván, a Görgény völgyében. Nem éppen együtt. Bár együtt kerestük meg ezt a rejtekhelyet, nekem esélyem sem volt megtalálni. Báró Bornemissza adománya a 20 kilogrammos harang, amit 1750-ben öntöttek.
Petele 26,09 km-re. Petele középkori temploma ma is áll, gótikus stílusjegyeit csak részben őrizte meg, portálja átmenetet képvisel a román és gótikus stílus közütt. Mai tornyát a XIX-dik század második felében építették.
Kolibicai panoráma Kelemen-havasok 26,49 km-re. A Kolibica-víztároló a régi, elszórtan beépített Kolibica nagyobb részén terül el - csodálatos természeti környezetben fekszik, felette a Kelemen-havasok főgerincével. Biciklis panoráma. Kettesben az asszonnyal körbebicikliztük a tavat, nagyon szép a táj. A mai, új Kolibica üdülőfalu a tó északi oldalán található - itt számos panzió és vendégház várja a pihenni vágyó vendégeket.
Evangélikus templom Harina 27,05 km-re. Erdély egyik legkorábbi épen maradt temploma, már messziről magasztosan fehérlik a dombtetőn. Az 1834-es földrengés során nagyon megrongált templomot a XIX-dik század végén restaurálták, amelynek során a déli homlokzatot, a déli tornyot és a nyugati oldal egy részét teljesen újjáépítették.
Szentmihály 27,18 km-re. 1319-ben villa Szentmihálteluke néven írják, 1453-ban Zentmyhaltelke, 1644-ben Szent Mihály Telke formában fordul elő.
Várhegy Szeretfalva 27,44 km-re. A Mezőség északi felében, a Szamosmelléki dombvidékSajói ágában, az itt északnyugatra tartó Sajó bal partján fekszik Szeretfalva község. A falutól keletrere található a Várhegy.
Kisiparosok székháza Beszterce 27,57 km-re. Besztercei Kisiparosok Székháza, ma George Cosbuc Városi Kulturális Központ.
Kolibica-tó Kelemen-havasok 27,8 km-re. Kolibica egy kis üdülőfalu, mely a Beszterce folyón felduzzasztott mesterséges tó partján épült. Megpróbáltam. Megpróbáltam feljutni a rejtekhez, de biciklivel nagyon nehéz volt, feladtam. A tó vize nyáron fürdésre és csónakázásra is alkalmas, a környék hegyeinek látnivalói könnyen megközelíthetők innen.
Andreas Beuchel egykori lakóháza Beszterce 27,82 km-re. Andreas Beuchel egykori lakóháza, Ion Zidaru lakóháza néven ismerik.
Beszterce 27,87 km-re. Beszterce virágzó kereskedőváros volt, a 12-dik században szász bányászok alapították. Látnivalói az evangélikus templom, a lábasházak, az Ezüstművesek Háza, a római katolikus templom és a besztercei múzeum.
Ortodox templom Beszterce 27,9 km-re. Szűz Mária templomba vezetése ortodox templom, egykori Szent András minorita ferences kolostor.
Református templom Sófalva 27,91 km-re. Egy 1243-dik évi oklevél tatárjárás előtti birtokadományozásról értesít, tehát a település tatárjárás előtti. 1650-ig szász település.
[ Fel ↑ ]
Kripta a ferences kolostortemplom alatt Mikháza 37,95 km-re. A mikházai ferences kolostortemplom alatti, a főhajó és a szentély alatt húzódó kripta egyháziak és híres világiak, erdélyi nemes családok tagjainak nyughelye. Geodoboz a kripta bejáratánál. Borús, esős délután indultam el egy kis dobozkeresésre. Nem zár jól a doboz. A doboz előkerült a kövek közül, de a tartalma át van nedvesedve. A templomban mintegy tucatnyi feliratos és helyenként faragott díszű sírtábla jelöli a kripta kamráiba temetett neves személyek sírjait.
Kis Csika-csúcs Kelemen havasok 38,03 km-re. A Kis Csika- vagy Csikuca-csúcsnak olyan szép neve van románul (Cica Mica, Cicuta), persze magyarul kiejtve, hogy a magyar megfelelőjét nem is kellene használni.
Idődoboz pavilonok Mikháza 38,05 km-re. Az Idődoboz pavilonok a Mikházi Régészeti Parkban találhatók, a településtől délnyugatra, a római kasztrum és a régészeti park között. A két pavilont Sági Gergely tervezte, 2015-ben készültek el, és 2016 májusában avatták őket fel.
Római katonai tábor Mikháza 38,15 km-re. A több, mint 2 hektáron elterülő mikházi római katonai tábor Maros megye egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye. A tábor a Nyárád-völgy felső szakaszának védelmét biztosította.
Unitárius templom Székelykál 39,75 km-re. Székelykál a Káli-patak völgyében fekvő Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Nagyernyével képez egyazon egységet.   Nem messze, csupán 15 km-re található Marosvásárhelytől.
Ortodox templom Nagyernye 39,75 km-re. Nagyernye nevét az ér, vízfolyás főnévből származtatják, mások szerint az Árpád-korban élt Ernyei családról kapta. Lehetne többet tudni erről a rejtésről?. Jó lenne rendezni ennek a rejtésnek a sorsát. Tobb infom sajnos nincs. A lada a femhid alatt, a templomhoz legkozelebb eso reszen van, merevitesek mogott van, csak alolrol latszik (persze ha nem tunt el eddig), es meg alolrol is jol meg kell nezni, mert csak bizonyos szogbol latszik. A falu nevezetessége, hogy egyszerre öt felekezetnek volt itt temploma, a szombatosok később Bözödre telepedtek át.
Bálintitt-kastélypark Nagyernye 40,52 km-re. Közvetlenül a Marosvásárhelyt Régennel összekötő országút mellett áll a 19-dik század elejéről származó Bálintitt-kastély. Térdmagasság. Ma újra erre jártam. A kastély előtti domboldalon terült el tájképi parkja, melynek maradványai az egykori halastóval ma is jól láthatók.
Báró kertje Nagyernye 40,57 km-re. A Gomolyát-domb lábánál, a Bálintitt kastély előtt fekszik a Báró kertje. Az egyik megvan. Dolgom volt Ernyében és gondoltam megkeresem a tó körüli dobozokat. A park jelenleg zárva van. Többször is jártam ebben a parkban az elmúlt években, így nem emlékeztem már, hogy megkaptam ezt a geodobozt, vagy nem. Az egykori bárókertbe ásott mesterséges tavat nyáron békalencse borít.
Tulipán és levendula Márkod 40,79 km-re. Márkod északnyugati határában levendulást és tulipánültetvényt hoztak létre, melyet Székelybere vagy Mikháza felől lehet megközelíteni. Tizenötezer tő és tízféle tulipán van itt, május első részében tartják a szüretet.
Demeter-ülepítőtó Kelemen-havasok 40,85 km-re. A Magyar-Negojtól északkeletre található patakvölgyben épült Demeter-ülepítőtó egy nagyobb és két kisebb ülepítőből áll, melyek a Román-Negoj kénbányájához tartoznak. A patak amelynek völgyében ezek az ülepítők találhatók Izvorul Fetii, (Nagy-Demeter) Dumitrelul Mare, Fekete-sár (Neagra Sarului) néven szerepel a különböző térképeken.
Kendő régi sírkövei 41,04 km-re. Kendő régi sírkövei
Tündérek útja Vármező 41,05 km-re. A Tündérek-útja Vármezőtől keletre helyezkedik el, a Kaca-hegy, az Alsó-Kaca tisztás között, a Kaca-patak forrásvidékén. Északnyugat - délkelet irányban vonul át a Kis-Nyárád völgyéből a Szováta vize völgye felé.
Református templom Kendő 41,25 km-re. 1509-ben Kendew néven említik az okiratok, 1567-ben a regestrumban 9 kapuval jegyzik. Harangláb. A suvadásnál sajnos már nem volt időnk maradni, de a régi haranglábat megcsodáltuk. Temploma nem volt, csak harangláb.
Beás-tető Maroshévíz 41,29 km-re. Az országúthoz való közelsége, illetve a panoráma miatt, mindenkinek ajánlom a Maroshévíz melletti Beás-tetőt - talán kisgyerekek számára nem annyira. Kelemenpatak utolsó házaitól számolva nekem körülbelül 2 órát vett igénybe az oda-vissza út.
Zongora-ház Mezőcsávás 41,51 km-re. Mezőcsávás és Mezőszabad között, körülbelül félúton, néhány érdekes házat láthat a figyelmes átutazó. Az út melletti épület egy zongorára hasonlít, a mögötte levő épület utcára néző oldalán hegedű formájú ablaknyílást alakítottak ki.
Ökumenikus kápolna Bekecs-tető 41,65 km-re. A Bekecs-tető a nyárádmentiek szent hegye. Szabályok. Ezért a rejtekhelyért már kaptál egy pontot. Már megint nincs. Év vége lévén leltároztunk a Bekecsen, de sajnos megint hiányzik a geodoboz. Itt valamikor egy vár állt, ma egy ökumenikus kápolna, amelyet közös összefogással építettek.
Óriások árka Nyárádselye 42,21 km-re. Az Óriások árka a Nyárádmente kistérség egyik fontos történelmi, természeti értéke. Valószínűleg a Mikháza és Szováta közötti, egykori római út maradványa.
Gyerekkor utcája Maroshévíz 42,26 km-re. A Gyerekkor utcája egy maroshévízi utca, melynek betonfalát gyerekek festették ki színes gyerekrajzokkal, 2020-ban, egy számukra kiírt projekt keretében.
1916-os honvéd emlékmű Bekecs-tető 42,48 km-re. A Bekecs oldalában, a Körvélyes-mezőn található egy honvéd emlékmű, mely az 1916-os román betörés feltartoztatása során elesett székely honvédőknek állít emléket. Pótolni. Ősszel visszatérve a tett helyszínére, a jégdugónak már se híre, se hamva, de sajnos a ládának se. Bekerítve. Most látom, hogy a régebbi fotókon még nem volt teljesen bekerítve az emlékmű.
Féreglyuk Csíkfalva 43,79 km-re. Féreglyuk hegyi kerékpáros ösvény - Csíkfalva.
[ Fel ↑ ]
Turisztikai látnivalók Kisszederjes - Turisztikai látnivalók Gyulakuta - Közeli települések: Alsórépa 2,45 km-re - Marosliget 3,69 km-re.
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.