Makfalva település (Maros megye) Központ: Makfalva. Makfalva román elnevezése: Ghindari. Német neve: Eicheldorf.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Makfalva (Maros megye) és környéke turisztikai látnivalói

Református templom Makfalva. Templomáról egykori haranglábjának megmaradt vitorláján olvasható dátum beszél: 1572.
Dózsa György mellszobra Makfalva. Dózsa György mellszobra - Makfalva
Alsó fenyős Makfalva. Az Alsó fenyős egy mesterséges fenyő telepítés Makfalvától északra, a Nagymagos erdejében.
Majálistér Makfalva Abod. A Majálistér az abodi úttól északra található, a Csere egyik magaslatán lévő liget neve.
Síremlék Doberdó Makfalva. Makfalva nyugati részében, a Felhágó és Tekintő lábánál, egy kis terület neve Doberdó, nevét az itt emelt síremlékről kapta.
Alsó-szikla Makfalva. Az Alsó-szikla, vagy ahogy még nevezik, a Suvadás, Makfalva Alsó szeg helynevű területén található - itt, a Hídcsegely nevű határrészen, a Kis-Küküllő alámosta a parti részt, kéregcsuszamlást okozva.
Katonáné hegyese Abod. Katonáné hegyese, a régi osztrák térképeken Katonanő-tető, a Sokad dűlő legmagasabb csúcsa Makfalva északi határán.
Tatársír Makfalva. Makfalva, illetve a Sokad dűlő északi részén, az abodi határ és Külső Ecsenye közötti, jellegzetes, koporsóra emlékeztető domb neve a Tatársír.
Maka vára Makfalva. A makfalvi vár Orbán Balázs Székelyföld leírásában Maka vára helynévként szerepel - Maka állítólag egy székely rabonbán volt.
Fehérnép sarka Makfalva. A Fehérnép sarka egy jellegzetes alakú domb Makfalva északkeleti részében, a Kis-Küküllő baloldali partján, a Nagyszeg csorgója és Andrásuta pataka között.
Óriások dombja Atosfalva. Az Óriások dombja valamikor Maka várához tartozott, jelenleg a csókfalvi határ legdélibb és legmagasabb csúcsa.
Dózsa-Barátosi kúria Hármasfalu. A Dózsa-Barátosi kúriát a 18-dik században építették.
Kibéd. Kibéd 10 km-re fekszik Szovátától, helyi posztóüzeméről híres.
Unitárius templom Hármasfalu. Hármasfalu 1950-ben jött létre Atosfalva, Csókfalva és Székelyszentistván egyesítésével.
Geges. Geges az Abod-patak völgyében fekszik, Marosvásárhelytől 24 km-re kelet-délkeletre, a községközponttól, Havadtól 3 km-re északkeletre. Igen. Igen, erre mondják a faluban. Ez mashol lehet. E Ez nem egy emlékmű, csak egy sírhely. Miután rejtettem egy új geodobozt Geges református temetőjében, amivel a gegesi régi sírköveket szeretném bemutatni, elindultam megkeresni ezt a rejtést is.
Népi iskola Geges. Népi iskola, Geges.
Régi sírkövek Geges. A gegesi református temetőben érdekes, százévesnél régebbi sírkövek vannak.
Nyárádszentimrei templom és harangláb. Érdekes épület a Nyárádszentimre református temploma. Hosszú bejegyzések, automatikusan kitöltött időpont. Nem lehetne néha a mondatokat nagybetűvel kezdeni? Nem lehetne néha a pont, vagy a vessző után szünetet hagyni? Nem lehetne néha a két t helyett helyesen egy t betűt írni, máskor pedig egy t helyett helyesen kettőt? Nem lehetne helyesen írni, hogy ne azzal foglalkozzam állandóan, hogy helyesírási hibákat javítok? Nem kötelező hosszú bejegyzést írni. Részletes beszámolók. Rendben van. Szent Imre szobor. Nyárádszeredából hazafele választottam ezt az útvonalat: Seprőd - Abod - Makfalva - Szolokma - Etéd - Énlaka - Székelypálfalva.
Rigmány. Az 1567-dik évi regestrum 8 kapuval hozza Rygmany néven. Útban a tatárpincék felé. Útban a tatárpincék felé megkerestem ezt a rejtekhelyet is. Felmászott a toronyba..... F Második alkalommal itt. A helyet már ismertem, 2010 novemberében már jártam itt.
Református templom Nyárádmagyaros. 1590-ben már egyházát említik, ami legalább kápolna létét tételezi fel.
Tatárpincék a Csereoldalon Nyárádszentsimon. Ottjártamkor néhány lelkes környékbeli legény és leány éppen kiásott egy beomlott pincét. A tatárpincék kincse. Volt tudomásom róla, hogy a geodoboz már nem ép, de reméltem megtalálom legalább a maradványait. Pincék, gödrök, mélyedések.. A tejfölös doboz távol volt a frissen kiásott pincéktől, egy csutakban, de észrevehetted, hogy a doboz környékén gödrök, vagy inkább csak mélyedések vannak, amik mind beomlott, betömött, vagy betömődött pincék. Kerékpártúra. Ma egy kb 20-25 fős kerékpártúra alkalmával jártunk erre.
Református templom és harangláb Nyárádszentsimon. Van olyan hely, ahol az idő megállt, úgy tűnik - pedig, igazából csak egyszerűen nem pörgött fel, ahogy máshol. A létra odavitt, de nem találtam meg. A maival együtt már három alkalommal jártam itt. Lehet egészen máshova került a doboz. Az első megtaláló a bejegyzése szerint még a rejtekben találta meg a geodobozt. Új geodoboz új rejtekben. A közeli Csereoldal tatárpincéit terveztem felkeresni, de ha már itt voltam, elrejtettem a haranglábnál egy új geodobozt, új rejtekbe.
Árpád fejedelem szobra Székelybere. Árpád fejedelem szobrát, Gyarmathy János szobrászművész alkotását, 2012 májusában avatták fel Székelybere központi terén.
Református templom Székelybere. Benkő Károly idejében épül fatemploma, mai temploma 1842-ből való.
Ropó-domb Székelybere. Székelyberétől észak-északnyugatra egy kerek dombot láthatunk, mely a falu fölé magasodik.
Református templom Berekeresztúr. A szent keresztről elnevezett egyházközségek, illetve falvak mind régiek és a szent keresztről elnevezett templomuktól kapták nevüket. Tető alatt. Nyárádszentimréről jöttünk át Berekeresztúrra.
Síratófal Bözödújfalu. Bözödújfalu tragédiája az 1980-as években történt. Bözödújfalu, a tó fenekén. Még sosem jártam erre, ma került alkalom a hely felkeresésére. Szürke gémek. A kidőlt fa megvolt, de akkora volt a bozót körülötte, hogy az már gyanús volt. Emlékmű. Az esztelen falurombolás során elárasztott település.
Református templom Sóvárad. Régi templomáról azt tartják, hogy XIII-dik századi, de 1763-ban átalakították - Úgy látszik azonban, hogy ez az átalakítás teljes újjáépítésével volt egyenlő.
A tó partján Bözödújfalu. Bözödújfalu elpusztult falu Romániában, Maros megyében. Pet előformát nem, üres söröspalackot találtam. A délelőtt folyamán nagyon eltöltöttem az időt a bözödi halomsírok legjobb megközelítésének megtalálásával, délután 3 órakor már egyéb programom volt Székelyvéckén, de mivel a közelben jártam, kis kitérőt tettem, hogy megkereshessem ezt a geodobozt. POI. A doboz eltűnt.
Fedetlen fedeles híd Sóvárad. Mivel a fából készült hidak anyagát az időjárás könnyen tönkretette, Erdélyben több helyen is fedeles hidakat készítettek. Csak híd, fedél nélkül. A Kecske-túrára menet, habár nem volt sok időnk, beszúrtuk még ezt a rejtést. Korabeli fénykép. Ritka, értékes kép érkezett a játszóterünkre, Kanizsay Izabella jóvoltából. Nyoma sincs az egykori faszerkezetnek. Pedig szerettem volna látni.
Református templom és harangláb Küsmöd. A küsmödi templom zárva volt.
Bereczki-ház Küsmöd. Küsmöd egyik érdekes látnivalója a Fő utcán található Bereczki-ház, vagy Csitkós ház, ahogy becézik.
Levenduladomb Bözöd. A bözödi levenduladomb a tó keleti végénél, a kőrispataki letérőnél található, különleges helyszínen.
Református templom Kőrispatak. Középkori templomról nincs okleveles adat, ennek ellenére bizonyosan már a középkorban volt temploma.
Suvadás Nyárádselye. Nyárádselyéből közelítettem meg a suvadást, a katolikus templom irányából vágtam bele a suvadás kellős közepébe. A geodobozhoz nem lehet hozzáférni. Mikháza felől érkeztem Nyárádselyére, amíg a talajút első része tűrhetőnek néz ki, a második fele nagyon le van szakadva. Antenna. A doboz valóban a szűk üregben volt. Karbantartás. A tegnap délután sikerült újra eljutnom Nyárádselyébe és ellenőriztem a rejteket.
Nyárádszeredai Padlásmúzeum. A Padlásmúzeum Nyárádszeredában, a Szakadát utca végén, a 26/A számú házban padlásán található.
Szalmakalap Múzeum Kőrispatak. Szőcs Lajos kőrispataki lakos, akinek családja három nemzedékig visszamenőleg kalapossággal foglalkozott elhatározta, hogy létre hozza az ország első Szalmakalap Múzeumát. Érdekes kövek. Nagyon tetszett, hogy a természet a víz erejével milyen érdekes formákat alkotott a kövekből. Szalmakalap és nemcsak. Biciklikkel felpakolt autókkal érkeztünk a helyszínre. Gömbkövek. Hirtelen azt sem tudtam, hogy a köveket vagy a kalapokat csodáljam.
Függőhíd Sóvárad. Sóvárad Szováta felőli kijáratánál egy fémből készült, deszka járófelületű függőhíd található. Ketrec és híd. Régebb szerettem volna itt rejteni, de a híd előtti ketrec mindig visszatartott attól, hogy megálljak itt. Aranyos függőhíd. Mivel erre jártunk, felkerestük a függőhidat.
Református templom Erdőszentgyörgy. Erdőszentgyörgy református temploma gótikus, a 13-14-dik század fordulóján épült.
Rhédey-kastély Erdőszentgyörgy. Erdőszengyörgy nevezetessége a 18-dik század végi volt Rhédey-kastély, amely egy 16-dik századi kastély helyén épült 1759-ben, 1808-ban újjáépítették.
Siklódi kő. A környéket uraló 1025 m magas Siklódi-kő andezit-agglomerátumból, tipikus vulkáni kőzetből áll.
Új negyed Malom utca Etéd. A cigány népesség Etéd falu lakosságának felét alkotja, hármas rétegződés jellemzi őket.
Szikla a Siklódi-kő lábánál. Siklód igazi hegyre szúrt falu, a világ végén, írja Orbán Balázs.
Református templom Bözöd. Először 1636-ban említik, de szentélyének formája és a gótikus szamárhátíves ülőfülke a templom korábbi eredetéről vall. Szerintem ez a református templom. Bár erre én is csak akkor jöttem rá, amikor a faluban elhaladtam a másik templom mellett, melyre rá volt írva az Egy az Isten felirat.
Etéd. Etéd Szováta, Korond és Parajd után a környék legjelentősebb települése.
[ Fel ↑ ]
Trópusi lepkeház Parajd. A parajdi trópusi lepkeház páratlan élményt kínál a látogatóinak. Jó tudni. A lepkeház szép kívûlrõl. Belülről is. Bent is szép, érdemes meglátogatni.
Parajdi Sóbánya. Nyugat felől jövet Parajd Hargita megye kapuja. Forgalmas hely. Az átjáróra emlékeztünk korábbi látogatásainkból. Forgalom. Nem felvonultunk, hanem levonultunk ma a bányába.
Mária-forrás Szováta. A Mária-forrás a Rózsa és a Sas utcák kereszteződésénél található a rendőrséggel szemben. Itt nem találtam feltűnésmentesen kereshető rejteket. A rendőrséggel szemben pár kocsi parkolására alkalmas hely van.
Református templom Parajd. Parajd, mint település, Sófalva tanyabokraként alakult ki.
Medve-tó Szováta. Szováta Székelyföld legnépszerűbb nyári üdülőhelye. Csend és nyugalom. Megtaláltuk. Jo rejtek. Alcazasanak koszonhetoen nem ment elsore a megtalalas, de nehany tiszteletkor utan megadta magat. Medve nem volt a környéken. Mert nagyon sok a kétlábú látogató.
Evszakok Parajd. Evszakok Parajd 2001
Mezítlábas ösvény Szováta. A mezítlábas ösvény Sebastian Kneipp német természetgyógyász által kifejlesztett egészségmegőrző módszeren alapszik.
Kilátó Piroska-tó Szováta. Jellemző a hely egyedien gazdag változatosságára, hogy a Vörös-tó só-koncentrációja elég magas. Napozás Piroskánál. Befagyva fogadott a Medve is, a Piroska is. Magyar Husvet Szovatan V. Na, itt mar nem jartam olyan szerencsevel. Piri fentről. Lent a tó szélén, a nádasban pont nászoltak a siklók.
Szentgerice. Szentgerice látnivalója az 1670-ból származó, szép kazettás mennyezetű, unitárius templom. Aprólékosan megvizsgáltuk a rejteket. A belsejét is tükörrel -elemlámpával, de nem találtunk dobozt. Sajnos nincs doboz. Kerestem a dobozt, de sajnos nincs meg.
Református templom Felsősófalva. A település neve mutatja, hogy Felsősófalva ahhoz a hét településhez tartozik, amelyek a Kis-Küküllő és a Korond-patak völgyében fekszenek, a tanyavilággal együtt a Sóvidéket alkotják.
[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.