Póka - Rejtekhely - Kapcsolat - Bejelentkezés
 

Cycle Map Paingeni Glodeni - környékbeli, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas utak térképe - Maros megye

Póka

1323-ban Pokateluka, 1334-ben Poukatelky, 1472-ben Pókafalva néven jelentkezik a forrásokban...

További részletek (gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, nagyobb méretű fényképek, keresési lehetőség) regisztráció után.

***

Néhány kép a Póka képtárból:

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a rejtekhelyhez tartozó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Keressétek meg a Póka rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

A Rejtekhely-keresés Erdélyben nagymértékben megkönnyíti a közeli turisztikai látnivalók azonosítását, a rejtekhelyek keresését, illetve a megtalálások bejelentését.


Érdekes helyek a közelben:
* Bala-tó Póka 1.56 km-re - * Toldalag tava 1.88 km-re - * Pusztaalmás 2 km-re - 1256-ban Almás néven jelentkezik az okiratokban és úgyszintén 1432-ben is. * Pókakeresztúr 2.23 km-re - 1322-ben Keresztúr néven jelentkezik az oklevelekben, majd 1323-ban Kyrizthur, 1334-ben de Sancta Cruce, 1450-ben Kereszthur néven. * Mezőmajos 2.65 km-re - 1256-ban Moys, 1344-ben Moyus, 1450-ben Mayos néven jelentkezik a forrásokban. * Toldalag 3.08 km-re - 1268-ban Toldalaghnak, 1432-ben Tholdalagnak írják a források a nevét. * Teleki-kripta 4.75 km-re - Marossárpatak egyik műemléke a Teleki-kripta, amely a 19. * Unoka 5.35 km-re - 1268-ban Varakatelke néven írják az okiratok, 1319-ben Vnokateluka, 1446-ban Onoka formában fordul elő. * Körtekapu 6.11 km-re - 1319-ben villa Kurtuelkopu, 1334-ben Kurtuelkapu, 1642-ben Körtvelykapu néven jelentkezik az okiratokban.

Néhány székely szó jelentése:
Éjtő = Méreg. Elbójávul = Eltéved. Elisze = Körülbelül. Ellepcsel = Ellágyul a hal a bő zsírban. Emeletes veréb = Gólya. Éppeg = Éppen. Eránt = Iránt. Erányába = Iránt. Erigy, menj el = Ne tréfálj.

- Maros megye

Turisztikai látnivalók a közelben


Marossárpatak
Marossárpatak
1263-ban Sárpatak, 1319-ben Sarpataka, 1332-ben meg Sarpotoc néven jelentkezik az okiratokban.
Református templom és harangláb
Református templom és harangláb
Mezőcsávás Marosvásárhelytől 14 km-re északra, a Marosi-Mezőség keleti gyepűvonalában települt.
Teleki kastély
Teleki kastély
Gernyeszeg látnivalója a Teleki család erdélyi barokk kastélya.
Sáromberke tava
Sáromberke tava
A Sáromberki horgásztanya könnyen megközelíthető, 2 darab 1 hektár körüli tóval rendelkezik, szép zöld terület övezi, ahol a horgászok és családtagjaik a fák árnyékában élvezhetik a nyári meleget.
Harangláb
Harangláb
Körtvélyfája harangját különálló harangláb hordozza.
Hattyúk tava
Hattyúk tava
A Hattyúk tava elnevezést én adtam, mivel a tavon hattyúkat lehet látni.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről a közelben? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Keresés kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rejtekhelyek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gps koordináták több formátumban
 • Koordináták és segédpontok letöltése
 • Szeretnél hozzáférni a felsorolt lehetőségekhez? Az első lépés a regisztráció.


Néhány hozzászólás


  Sikerült eljutni a bemutatott helyre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.