Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Toldalag tava - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Toldalag tava turisztikai látnivalói

Toldalag tava

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Mária-út és Via Transilvanica
Mária-út és Via Transilvanica
A korlátnak támaszkodni nem ajánlott
A korlátnak támaszkodni nem ajánlott
Besenyői tó 1
Besenyői tó 1
6193
6193

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Toldalag tava fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

A rejtekhely tipusa: Erdekes hely, POI.. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Toldalag tava!

A legközelebbi település Pusztaalmás, 1,29 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Toldalag tava közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
1268-ban Toldalaghnak, 1432-ben Tholdalagnak írják a források a nevét.
A Református Névkönyv szerint a Basta korszakig egyháza volt, azután elnéptelenedett, ezt erősíti meg a Puszta előneve is. 1256-ban Almás néven jelentkezik az okiratokban és úgyszintén 1432-ben is.
1323-ban Pokateluka, 1334-ben Poukatelky, 1472-ben Pókafalva néven jelentkezik a forrásokban.
1256-ban Moys, 1344-ben Moyus, 1450-ben Mayos néven jelentkezik a forrásokban.
1268-ban Varakatelke néven írják az okiratok, 1319-ben Vnokateluka, 1446-ban Onoka formában fordul elő. Középkori templomáról nincs adat.
Ilyen a Faragó - Marossárpatak térségében levő 235 hektárnyi tó-lánculat. Lehangoló élmény csalódással. Kevéssel sötétedés előtt érkeztem a helyszínre. Maros megyében több vizes terület létezik, amelyek fontosak a vízimadarak élővilágának szempontjából.
1322-ben temploma van, ugyanis a falu Keresztúr nevét csak templomától kaphatta, mely a szent kereszt tiszteletére volt szentelve. 1322-ben Keresztúr néven jelentkezik az oklevelekben, majd 1323-ban Kyrizthur, 1334-ben de Sancta Cruce, 1450-ben Kereszthur néven.
1319-ben villa Kurtuelkopu, 1334-ben Kurtuelkapu, 1642-ben Körtvelykapu néven jelentkezik az okiratokban.
Református templom Vajdaszentivány 1332-ben de Sancto Joanne néven jegyzi a pápai tizedjegyzék. Később így szerepel a forrásokban: 1366-ban Mortunzenthyuana, 1451-ben Vayda Zenth Iwan.
Nagyercse 1394-ben jelentkezik a forrásokban Erche néven.
Egyiptizáló kripta dór oszlopos portikussal. Késő délután indultam, néhány közeli rejtekhelyet felkeresni. Sír(almas). A Teleki körtúránk közben meglátogatott 8 helyszínen volt részünk jòban-rosszban. Marossárpatak egyik műemléke a Teleki-kripta, amely a 19-dik század első éveiben épült, ide temették egykor a sárpataki Teleki család halottjait.
1263-ban Sárpatak, 1319-ben Sarpataka, 1332-ben meg Sarpotoc néven jelentkezik az okiratokban. 1332-ben plébániatemploma van, ebben az évben papja, Domokos a pápai tizedjegyzék szerint 18 régi és 8 új banálist fizet, majd 10 új és 3 régi dénárt, 1333-ban 16 régi banálist, 1334-ben 33 obulust, 6 verőczeit, majd 32 montan dénárt és 2 régi banálist, 1335-ben pedig 14 régi banálist. Szoborpark. Nagyon rendezett a templomudvar és a szoborpark. Betonsarok. Nagyon szép a szoborpark. Megvan. Meglett.
A Hattyúk tava elnevezést én adtam, mivel a tavon hattyúkat lehet látni. Faragói tavak. A helyszín megvan, hiszen nem is vihette el senki. Rejtekfa. Nem igazán értem, hogy milyen aszfaltos fáról beszélsz. Másik fa. Az a másik fa az aszfaltos fa. Érdeklődtem a halászoktól, de nem tudtak ők sem a Faragó melletti tó valamilyen különleges elnevezésről.
A XV-dik században épült gótikus templom, déli kapuja felett található a somkeréki Erdélyi család címere. Sekrestyéjében helyezték el gróf Teleki Mihály kancellár és felesége Weér Judit földi maradványait.
Gernyeszeg látnivalója a Teleki család erdélyi barokk kastélya. Gernyeszeg. Ott jartunk, de nem tudtunk bejutni a kastely udvarara. Kell még próbálkozni. Szerintem ha még arra jársz, próbálkozz újra. Sikerült bejutni. A Teleki-kastély kapuja zárva volt, kapus sehol.
1391-ben villa Nogilpusnak vagy Nogfilpusnak írják az oklevelek,1332-ben Philpus major, 1404-ben Magyarfilpes, 1599-ben pedig Magyar Fewlpes a neve. Eredetileg szász település 1314-tól.
Mezőcsávás Marosvásárhelytől 14 km-re északra, a Marosi-Mezőség keleti gyepűvonalában települt. Ott voltam az újrarejtésnél. A rejtővel közösen, egy kis, késő délutáni kincskereső-, ellenőrző-, rejtekhelyfelderítő kiruccanásra indultunk. A község a Marosvásárhely Metropolisz Övezethez tartozik.
Körtvélyfája harangját különálló harangláb hordozza. Kis kitérővel. Gernyeszegen dolgoztam és mielőtt visszaindultam volna még felkerestem ezt a rejtekhelyet, ha már ilyen közel található. Impozáns facsonk, kikandikáló geodoboz. Marosvásárhely felől Szászrégen irányába haladtam. 1768-ban Alsóbölkényből került ide.
Ugyanakkor lehetőség nyílik a sütés-főzésre is, és a lakmározás után egy jéghideg sör társaságában pihenhetünk egy hintán, amíg a kapást várjuk. Második alkalommal. Ez a második alkalom volt, amikor a sáromberki halastavak mellett elrejtett geodobozt kerestem. Szép park. Irigylésre méltó szép park, nyáron igazán vonzó lehet. A Sáromberki horgásztanya könnyen megközelíthető, 2 darab 1 hektár körüli tóval rendelkezik, szép zöld terület övezi, ahol a horgászok és családtagjaik a fák árnyékában élvezhetik a nyári meleget.
A Teleki-kastély és a református gótikus templom mellett Gernyeszeg kiemelt látnivalói közé tartozik a Telekiek gernyeszegi ágának a piramis formájú kriptája.
Az út melletti épület egy zongorára hasonlít, a mögötte levő épület utcára néző oldalán hegedű formájú ablaknyílást alakítottak ki. Mezőcsávás és Mezőszabad között, körülbelül félúton, néhány érdekes házat láthat a figyelmes átutazó.

Természeti értékek - Maros megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Toldalag tava adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Magyarázat - Amint már írtam valakinek a kertje is abszolut magántulajdon. Nem értem mit nem lehet ezen megérteni.
 • Gyonyoru a kilatas odafentrol - Tartalmas kis Fogarasi tura alkalmaval 5 odszor vagy 6 odszor jutottam fel a Negoi csucsra. Elarulom hogy ezuttal lada is kerult trekkingklub jovoltabol.
 • Sikertelen keresés - Miután megebédeltünk a Laci csárdában, és még mielőtt haza indultunk volna, még ezt a rejtekhelyet kerestük meg. De itt sem jártunk sikerrel.
 • A kézdioroszfalui református templom - Ott voltunk a rejtésnél. A Székelyek Nagy Menetelésére, na meg a Nagy Kincskeresésre készülödve segítettünk a trekkingklubnak a rejtésben, vagyis kivártuk míg megfelelő rejtekhelyet talált és lemértük a koordinátákat.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Toldalag tava? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.