Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Pusztaalmás - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Pusztaalmás turisztikai látnivalói

1256-ban Almás néven jelentkezik az okiratokban és úgyszintén 1432-ben is. A Református Névkönyv szerint a Basta korszakig egyháza volt, azután elnéptelenedett, ezt erősíti meg a Puszta előneve is.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Kusma a Jakabkőről
Kusma a Jakabkőről
Sószoros
Sószoros
Kanyon 3
Kanyon 3
553
553

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Pusztaalmás fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

A reformáció előtt tehát katolikus egyháza és temploma volt, s Pusztaalmás az 1600-as évek elején a Basta korszak háborús pusztításai nyomán lett puszta. Későbbi adat nincs róla. A XVII... Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Pusztaalmás!

A legközelebbi település Pusztaalmás, 0,28 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Pusztaalmás közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
- Toldalag tava
1323-ban Pokateluka, 1334-ben Poukatelky, 1472-ben Pókafalva néven jelentkezik a forrásokban.
1256-ban Moys, 1344-ben Moyus, 1450-ben Mayos néven jelentkezik a forrásokban.
1268-ban Toldalaghnak, 1432-ben Tholdalagnak írják a források a nevét.
1322-ben Keresztúr néven jelentkezik az oklevelekben, majd 1323-ban Kyrizthur, 1334-ben de Sancta Cruce, 1450-ben Kereszthur néven. 1322-ben temploma van, ugyanis a falu Keresztúr nevét csak templomától kaphatta, mely a szent kereszt tiszteletére volt szentelve.
1268-ban Varakatelke néven írják az okiratok, 1319-ben Vnokateluka, 1446-ban Onoka formában fordul elő. Középkori templomáról nincs adat.
1319-ben villa Kurtuelkopu, 1334-ben Kurtuelkapu, 1642-ben Körtvelykapu néven jelentkezik az okiratokban.
Maros megyében több vizes terület létezik, amelyek fontosak a vízimadarak élővilágának szempontjából. Lehangoló élmény csalódással. Kevéssel sötétedés előtt érkeztem a helyszínre. Ilyen a Faragó - Marossárpatak térségében levő 235 hektárnyi tó-lánculat.
Nagyercse 1394-ben jelentkezik a forrásokban Erche néven.
Érdeklődtem a halászoktól, de nem tudtak ők sem a Faragó melletti tó valamilyen különleges elnevezésről. Aszfalt darabbal álcázva. A nyáron mikor zöld volt minden nem találtam meg a dobozt. Rejtekfa. Nem igazán értem, hogy milyen aszfaltos fáról beszélsz. Faragói tavak. A helyszín megvan, hiszen nem is vihette el senki. A Hattyúk tava elnevezést én adtam, mivel a tavon hattyúkat lehet látni.
Református templom Vajdaszentivány 1332-ben de Sancto Joanne néven jegyzi a pápai tizedjegyzék. Később így szerepel a forrásokban: 1366-ban Mortunzenthyuana, 1451-ben Vayda Zenth Iwan.
A község a Marosvásárhely Metropolisz Övezethez tartozik. Ott voltam az újrarejtésnél. A rejtővel közösen, egy kis, késő délutáni kincskereső-, ellenőrző-, rejtekhelyfelderítő kiruccanásra indultunk. Mezőcsávás Marosvásárhelytől 14 km-re északra, a Marosi-Mezőség keleti gyepűvonalában települt.
Egyiptizáló kripta dór oszlopos portikussal. Késő délután indultam, néhány közeli rejtekhelyet felkeresni. Sír(almas). A Teleki körtúránk közben meglátogatott 8 helyszínen volt részünk jòban-rosszban. Marossárpatak egyik műemléke a Teleki-kripta, amely a 19-dik század első éveiben épült, ide temették egykor a sárpataki Teleki család halottjait.
1332-ben plébániatemploma van, ebben az évben papja, Domokos a pápai tizedjegyzék szerint 18 régi és 8 új banálist fizet, majd 10 új és 3 régi dénárt, 1333-ban 16 régi banálist, 1334-ben 33 obulust, 6 verőczeit, majd 32 montan dénárt és 2 régi banálist, 1335-ben pedig 14 régi banálist. Betonsarok. Nagyon szép a szoborpark. Locsolás közben. A szoborparkban nem volt senki, de épp el voltak indítva az locsolófejek. Szoborpark. Nagyon rendezett a templomudvar és a szoborpark. 1263-ban Sárpatak, 1319-ben Sarpataka, 1332-ben meg Sarpotoc néven jelentkezik az okiratokban.
Eredetileg szász település 1314-tól. 1391-ben villa Nogilpusnak vagy Nogfilpusnak írják az oklevelek,1332-ben Philpus major, 1404-ben Magyarfilpes, 1599-ben pedig Magyar Fewlpes a neve.
A XV-dik században épült gótikus templom, déli kapuja felett található a somkeréki Erdélyi család címere. Sekrestyéjében helyezték el gróf Teleki Mihály kancellár és felesége Weér Judit földi maradványait.
Mezőcsávás és Mezőszabad között, körülbelül félúton, néhány érdekes házat láthat a figyelmes átutazó. Az út melletti épület egy zongorára hasonlít, a mögötte levő épület utcára néző oldalán hegedű formájú ablaknyílást alakítottak ki.
Gernyeszeg. Ott jartunk, de nem tudtunk bejutni a kastely udvarara. Élő barokk kastély. Egy rendezvény alkalmából voltunk a kastélyban, így sikerült alaposan körbejárjuk. Kell még próbálkozni. Szerintem ha még arra jársz, próbálkozz újra. Gernyeszeg látnivalója a Teleki család erdélyi barokk kastélya.
Középkori harangja van 1448-ból: O rex glorie veni cum pace Anno Domini MCCCCLVIII felirattal. 1451-ben jelentkezik először a forrásokban villa Zabedy néven, középkori templomáról oklevelek nem beszélnek.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Pusztaalmás adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Gyilkos-tó - Tisztelet azoknak akik GPS nelkul keresik a rejtekhelzeket. Mi is kiprobaltuk, miutan mindenkinek lemerult a kutyuje.
 • Jo hely - Megtalaltuk Aronekkal a Fekete templom utan es a Fekete bastya elott. Jo hely, csak kar hogy sok a szemet.
 • A Királykői túra - Megtaláltam a geoládát, új zacskóba tettem. De a régit is a rejtekben hagytam, mert nedves volt, és a hátizsákomnak nincs külső zsebe.
 • Hóolvadásra - Az idén ez az első dobozom, könnyen megtaláltuk. Minden rendben, a doboz teteje elrepedt, de nem veszélyes, tartalma száraz.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Pusztaalmás? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.