Marossárpatak - Rejtekhely - Kapcsolat - Bejelentkezés
 

Cycle Map Glodeni - környékbeli, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas utak térképe - Maros megye

Marossárpatak

1263-ban Sárpatak, 1319-ben Sarpataka, 1332-ben meg Sarpotoc néven jelentkezik az okiratokban. 1332-ben plébániatemploma van, ebben az évben papja, Domokos a pápai tizedjegyzék szerint 18 régi és 8 új banálist fizet, majd 10 új és 3 régi dénárt, 1333-ban 16 régi banálist, 1334-ben 33 obulust, 6 verőczeit, majd 32 montan dénárt és 2 régi banálist, 1335-ben pedig 14 régi banálist. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség. Részletek regisztráció után.

***
Néhány kép: Templom A templom bejárata Ablak Szoborpark 1 Szoborpark 2 Szoborpark 3 Szoborpark 4 Szoborpark 5... *

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a rejtekhelyhez tartozó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Keressétek meg a Marossárpatak rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A Rejtekhely-keresés Erdélyben nagymértékben megkönnyíti a közeli turisztikai látnivalók azonosítását, a rejtekhelyek keresését, illetve a megtalálások bejelentését.


Rejtekhelyek a közelben:
9954 Teleki kastély. Gernyeszeg látnivalója a Teleki család erdélyi barokk kastélya. (rejtekhely geodobozzal) 10544 Református templom. A XV. 13581 Pókakeresztúr. 1322-ben Keresztúr néven jelentkezik az oklevelekben, majd 1323-ban Kyrizthur, 1334-ben de Sancta Cruce, 1450-ben Kereszthur néven. 13775 Erdőszengyel. 1409-ben Zengelnek Arják a források, 1471-ben Zengyel a neve. 14610 Teleki-kripta. A Teleki-kastély és a református gótikus templom mellett Gernyeszeg kiemelt látnivalói közé tartozik a Telekiek gernyeszegi ágának a piramis formájú kriptája. 15411 Póka. 1323-ban Pokateluka, 1334-ben Poukatelky, 1472-ben Pókafalva néven jelentkezik a forrásokban. 16322 Ortodox templom. Nagyernye nevét az ér, vízfolyás főnévből származtatják, mások szerint az Árpád-korban élt Ernyei családról kapta. 17264 Bala-tó Póka. 18152 Bálintitt-kastélypark. Közvetlenül a Marosvásárhelyt Régennel összekötő országút mellett áll a 19. 18174 Katolikus templom. Nagyernye nevezetessége, hogy egyszerre öt felekezetnek volt itt temploma, a szombatosok később Bözödre telepedtek át. (rejtekhely geodobozzal) 18291 Református templom. 1332-ben de Sancto Joanne néven jegyzi a pápai tizedjegyzék. 18331 Báró kertje. A Gomolyát-domb lábánál, a Bálintitt kastély előtt fekszik a Báró kertje. 18564 Zárt kapuk parkja. Báró kertje, Bálintitt-kastélypark. (rejtekhely geodobozzal) 18815 Toldalag tava. 18925 Harangláb. Körtvélyfája harangját különálló harangláb hordozza. (rejtekhely geodobozzal)

Néhány székely szó jelentése:
Tabajdok = Ügyetlen. Táj-táj = Kicsi köszöntés. Takaróruha = Asztalkendő. Taliga = Ekét visznek rajta, két kerekű jármű. Tán = Talán. Tángyér = Tányér.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Teleki-kripta
Marossárpatak egyik műemléke a Teleki-kripta, amely a 19.
Sáromberke tava
A Sáromberki horgásztanya könnyen megközelíthető, 2 darab 1 hektár körüli tóval rendelkezik, szép zöld terület övezi, ahol a horgászok és családtagjaik a fák árnyékában élvezhetik a nyári meleget.
Teleki-kastély 2.18 km-re. RH4353 Teleki-kastély Sáromberke
Marossárpataki tavak
Maros megyében több vizes terület létezik, amelyek fontosak a vízimadarak élővilágának szempontjából, ilyen a Faragó–Marossárpatak térségében levő 235 hektárnyi tó-lánculat.
Teleki kripta
Sáromberke Marosvásárhelytől 14 km-re fekszik.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről a közelben? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Keresés kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rejtekhelyek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gps koordináták több formátumban
 • Koordináták és segédpontok letöltése
 • Szeretnél hozzáférni a felsorolt lehetőségekhez? Az első lépés a regisztráció.


Néhány hozzászólás


 • Betonsarok - Nagyon szép a szoborpark...
 • Megvan - Meglett...
 • Locsolás közben - A szoborparkban nem volt senki, de épp el voltak indítva az locsolófejek...
 • Szoborpark - Nagyon rendezett a templomudvar és a szoborpark...
 • Sikerült eljutni a bemutatott helyre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.