Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Levendulás - Mezősály - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Levendulás - Mezősály turisztikai látnivalói

Levendulakedvelők Napja - A mezősályi Muresan levendulásba, 2023-ban, június 24-től július 16-ig naponta 9–21 óra között várják a látogatókat...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Bissingen-Lázár vadászház - Meggyesfalva
Egy másik lakás mennyezete
A Thoroczkay család vára - Torockószentgyörgy
Északi torony
Mikes- és Apor forrás - Tusnádfürdő
Útban a láda felé
Székely Nemzeti Múzeum - Sepsiszentgyörgy
Múzeum
Szeptember végén - Koltó
Kastély és ciprus
Strand - Csíkcsomortán
Csomortáni strand 4
Templomerőd - Berethalom
Lépcsős torony
Régi zsidó temető - Gyimesközéplok
Gondozatlan temető
Tatár-kápolna - Vargyas-szoros
A kápolna
A vágy forrása
Hídacska

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Levendulás Mezősály fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel Mezősály és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Levendulás!

A legközelebbi település Kendeffytanya, 0,85 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Levendulás Mezősály közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
6,1 km-re. A falu főútjáról felkanyarodó rozoga úton közelíthető meg az épület, amely a Burszána nevű erdős rész közepén fekszik. A mezőzáhi Ugron-kastély építészeti elemeinek és a naptári számoknak az összekapcsolása valószínűleg csak turistacsalogató kitaláció. A kastélyban ma csak a szú és a penész működik sajnos. A Marosludas és Nagysármás közötti úton haladva, messziről feltűnik a Mezőzáh fölé emelkedő dombtetőn magasló kastély.
6,2 km-re. A bazsarózsa állítólag április végén, május elején nyílík, a virágzás néha csak pár napot tart. A faluban irányjelző tábla is jelöli a tájékozódást. Kiprovokáltam? Kellemes meglepetés volt, hogy a geodoboz három év után előkerült és minden rendben volt vele. Újra itt.
9,4 km-re. Később így szerepel a forrásokban: 1348-ban Ozdizentpéter, 1587-ben Zentt Péter. 1305-ben Scenpetur néven írják az oklevelek.
9,4 km-re. Létezik a hajdani Marosszék és a valamikori Torda vármegye határvidékén, a Mezőbánd, Mezőmadaras és Sámsond között elterülő tanyavilág egyik dombján, különleges természeti jelenségként egy tó. Melyet a környező lakosság Isten tavának, illetve románul Istan tau-nak nevez. Ez a Mezőzáhi Bazsarózsamezők környékén van valahol? Jártunk arra többször is, míg közelebb laktunk. Ha Mezőgerebenesnél nem térsz le hanem tovább mész, eljuthatsz a Mezőzáhi rezervátumba. - Református templom Magyarfráta 11,4 km-re.
11,6 km-re. 1334-ben Sarov minorként említik a források, majd 1438-ban Sarmas, 1467-ben Oláh Sármás, 1483-ban Sarmas néven.
12,1 km-re. 1329-ben Zengurgy néven jelentkezik a forrásokban, majd 1344-ben Zentgurgthelke, 1461-ben Zenth Gewrg Siculorum formában.
15,1 km-re. 1213-ban villa Zupur, 1332-ben Supur, 1450-ben Zopor, 1478-ban Zoopor néven jelentkezik az oklevelekben.
16,5 km-re. A középkorban tiszta katolikus falu, amire egy 1484-dik évi oklevél is utal, amely szerint székely település. A reformáció idején az egész lakosság református lesz, a templommal együtt.
16,7 km-re. A reformáció idején az egész lakosság református lesz, a templommal együtt. A régi templom a falu délkeleti részén állott, a falu akkori központjában, 1884-ben lebontják és felépítik a ma is álló új templomot.
18,4 km-re. A mezőmadarasi 5 hektáros levendulamező az egyik legnépszerűbbb Maros megyében, 2018 óta rendszeresen szerveznek itt levendulafesztivált. Június közepétől 3 héten és 4 hétvégén át, virágzó levendulabokrokkal, illóolajokkal, a levendula virágából készült termékekkel várják a látogatókat.
Marosdátosi szakadék 18,9 km-re. A délkeleti részen található a Szabó Garatjának (Marosdátosi szakadék) nevezett, látványosabb rész. Érdekes hely, jóval érdekesebb, mint távolról látva gondolnám. A szakadékos terület két, jól elkülöníthető részből áll - a nyugati részen van az igazi szakadékos oldal, a Rántó-tető alatt. - Református templom Marosludas 19,7 km-re.
Törvényszék Marosludas 19,7 km-re. Egykori marosludasi községháza.
Marosdátos 19,7 km-re. 1657-1661 között teljesen elpusztul a falu, templomával együtt - 1706-ig Marosdátos fogarasföldi görögkeletiekkel települ be. Egykori templomáról csak annyit tudunk, hogy 1675-ben itt anyaegyház volt, amikor Mezőbodon különvált Marosdátostól és független anyaegyház lett.
Isten dombja Mezőbánd 19,8 km-re. Az Isten dombjánál találkozik a bándi, a bergenyei, és a paniti határ. A Bándról Marosvásárhelyre bevezető út nyugatról megkerüli ezt a magaslatot.
Árpádházi Szent Erzsébet szobra Marosludas 19,9 km-re. A marosludasi RMDSZ-székház, Köztársaság út 30 szám alatti épületén, a homlokzati oromfal fülkéjében van elhelyezve az Árpádházi Szent Erzsébet szobra. Az épület a XX-dik század elején épült, a katolikus plébánia tulajdona volt, majd a két világháború között gyógyszertár működött benne.
20,3 km-re. Közös kincskereső-kiruccanáson vettem részt a mezőkölpényi tó mellett elrejtett geodoboz rejtőjével. Mezőkölpény Marosvásárhelytől 14 km-re északnyugatra, a Komlód völgyére nyíló völgykatlanban fekszik, és a 10 km-re keletre levő Mezőcsáváshoz tartozik.
20,4 km-re. Középkori harangja van 1448-ból: O rex glorie veni cum pace Anno Domini MCCCCLVIII felirattal. 1451-ben jelentkezik először a forrásokban villa Zabedy néven, középkori templomáról oklevelek nem beszélnek.
20,6 km-re. Az első kutyfalvi kastélyt a XVII-dik században építette Pekry Lőrinc gróf és felesége, Petrőczi Kata Szidónia bárónő. Ennek a kastélynak az anyagából is készült a XIX-dik század elején, a Degenfeld Miksa Kristóf gróf által elkezdett udvarház.
20,8 km-re. Az átalakítás Dániel István idejében történt. Kutyfalva ma is álló temploma, bár átalakítva, a gótikus kor emlékeit őrzi, főképp két gótikus kapuja révén.
Pekri Lőrincz sírköve Kutyfalva 21 km-re. A falu nyugati szélén, közel a Maroshoz, a Ripa nevű szakadékos oldal felett található a település református temetője. Itt, a Kripta lábok nevű dűlőn (Orbán Balázsnál Kőláb nevű domb) áll Pekri Lőrincz gróf négyszög formájú, kivehetetlen feliratú sírköve.
Levendulás Gerendkeresztúr 21,1 km-re. A gerendkeresztúri levendulásba, 2023-ban, két hétvégén szerveznek látogatást, június 17-18-án és 24-25-én. A közigazgatásilag Maroskecéhez tartozó faluban, festői környezetben, 2015 óta termesztik a levendulát, családi vállalkozás keretében.
Marosoroszi szakadék Kutyfalva 21,3 km-re. A Ripa nevű szakadékos és vizes oldal Marosoroszi északkeleti végétől Kutyfalva nyugati határáig húzódik, a Maros bal partján, követve annak görbületét. Magas és meredek oldal, agyagos föld, mely a Maros folyó és a Kripta lábok (Kőláb) nevű domb között található.
21,5 km-re. A marosbogáti zsidó temető a település északkeleti részében, a Keménytelke felé vezető út mellett található, közvetlenül a Maros folyó, illetve a vasútvonal feletti dombon. A temető területét felnőtte a fű, a héber feliratú sírkövek egy része előre, mások hátra vannak dőlve, egy sírkő már a földre esett.
Dörgös híd Kutyfalva 21,6 km-re. Itt egy jó és bővízű forrás van, melyet a Dörgös hídnál lévő forrásnak mond a nép. A Rövidek dűlő a kutyfalvi határ keleti részén található, nevét a földek rövidsége adta.
21,7 km-re. Marosbogát fő utcáján, mely a települést észak-dél irányban metszi át, mielőtt átmennénk az autópálya alatt, a 429-es számú ház udvarán, egy ismerős műalkotás vonja magára a figyelmet. Brancusi Végtelen oszlop című szobrának másolata egy kis ráadással, a tetejére egy sas került.
Református templom Gerendkeresztúr 21,8 km-re. A két tatárjárás (1241, 1284) valamelyike vagy mindkettő következtében pusztulhattak el lakói, ebből következik, hogy már pusztulása előtt megvolt a Szent kereszt-templom. 1289-ben jelentkező neve szent kereszt tiszteletére szentelt templomáról tanúskodik, ekkor azonban a helység már lakatlan.
22 km-re. Templomának régiségét az is jelzi, hogy falaiba nagymennyiségű olyan téglát építettek be, amelyeken az 5-dik macedóniai római légió bélyege ismétlődik. Ez arra utal, hogy korai templomépítésről van szó, amikor még nem használták fel más építkezésekhez a római téglákat.
22,2 km-re. Először 1334-ben a pápai tizedjegyzékben jelentkezik a neve Bergune, Borgone formában. 1575-ben Bergenie, 1632-ben mai formájában, Bergenye néven említik.
22,2 km-re. A dátum azonban csak a befejezést jelölheti, mert 1423-ban már Bogáti Péter egy malom vámjogát adományozza a radnóti templomnak, és 1442-ből plébánosa nevét is ismerjük, akit Demeternek hívtak. Temploma gótikus stílusban épült, így korát legkésőbb a 15-dik századra teszik, amit megerősít a diadalív két angyalfőt ábrázoló zárókövének évszáma is: 1486.
Római álló tábor Marosbogát 22,2 km-re. Orbán Balázs A Székelyföld leírásában, Marosbogát délkeleti részén levő magaslatán, egy római álló tábort feltételez. Erre később magyar vár is épülhetett. A település körül három domb, kiemelkedő magaslat található.
Református temető Marosbogát 22,6 km-re. Egyetlen bekerített sírkert van jobb állapotban, itt van az Ecken nemesi család sírköve, valamint a Tradíció síremlék. A marosbogáti temető közepén van néhány kovácsoltvas kerítéssel körbevett, gyomnövényekkel benőtt, gondozatlan sírkert, néhai grófok sírhelye.
22,9 km-re. Kicsit lehangoló látvány, látni ahogy egyre rosszabb állapotba kerül a kastély. Elrejtettem egy új dobozt a kastély udvarán. Meg ör van is. A Kornis-Rákóczi-Bethlen kastély Radnóton épült épült 1545-ben Bogáti Gáspár által, ma az egyike Erdély jelenlegi reneszánsz stílusú kastélyainak.
Gyalogos híd és komp Mezőszentmargita 24 km-re. Kerelő és Mezőszentmargita között a Maroson csak egy gyalogos híd vezet át. Amikor otthon vagyok, tízpercenként benézek a Rejtekhely-re, hogy nehogy elszalasszak egy új rejtést :-) A tegnap este későn megjelent a Mezőszentmargita és Kerelő közötti gyalogoshídnál elrejtett új geodoboz. A Mihai Eminescu szobra - Marosvásárhely és a MOGYE Könyvtár - Marosvásárhely rejtekhelyeket én még a com-os oldalról néztem ki. Akik autóval akarnak átkelni, két lehetőség közül választhatnak: kerülnek néhány kilométert a Kerelőszentpál és Magyardellő között épült új hídig, vagy átkelnek a gyalogoshíd melletti kompon.
24,3 km-re. Ma délben jártam a romos Haller kastélynál. Kerelőszentpál Marosvásárhelytől 20 km-re található - látnivalói a Haller család 18-dik században épült, barokk stílusú, jelenleg romos kastélya és temető kápolnája.
24,4 km-re. Középkori templomának szentélye, keleti része ma is a régi. 1800-ban nyugati részén meghosszabbítják és kőtornyot építenek hozzá.

Természeti értékek - Maros megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Levendulás adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Mezősály térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Erdemes megállni, és felkeresni ezt a kis parkot. Jó példája, hogyan tudja egy kis falu megbecsülni értékeit.
 • Gyönyörű kilátás. Ilyen tele dobozt eddig még nem láttam.
 • Nem tudom eldönteni, hogy eltűnt vagy sem, mert nem tudom, hogy hol lehetett- vagy hol lehet. A bástyát megnéztem többször is, kívül-belül, de dobozt nem találtam.
 • Nem fogadhatom el kétszer, ugyanannak a rejtekhelynek a megtalálását. Ezért az egyik bejelentést átalakítottam Megjegyzés típusra.
 • Nem vagyok nagy híve a rejtvényfejtős, számolgatós rejtéseknek. Úgy gondolom, hogy a geodoboz koordinátáinak megfejtésére szánt művelet eltereli a figyelmet a bemutatott látnivalóról.
 • Szerencsere nem volt nagy forgalom.
 • Szép, napos időben indultunk kincskeresésre. Szám szerint egyedül, gyerekek nélkül :-) Aznapra a gyalogoshíd és a felső gát geodobozait terveztem megkeresni, és rejteni akartam a közelben levő, egykori strandon.
 • A Forrás (Csorgó)-utcába érkezve, a patak mellett találtam egy kis parkolásra alkalmas helyet. A helybeliek az autómosón keresztül közelítik meg a forrást, így nem kell cipelni a kocsiig a palackokat.

Sikerült eljutni Mezősály környékére? Tetszett a Levendulás? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.