Nyágra település (Maros megye) Központ: Palotailva. Nyágra román elnevezése: Neagra.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Nyágra (Maros megye) és környéke turisztikai látnivalói

Alsóbölkény 37,46 km-re
1453-ban villa Belken néven jelentkezik az oklevelekben.

Mosógép

Mosógép Dédabisztra 18,45 km-re
A hegylakó népek mosógépe, a hegyi terepet kihasználva működik, szükségtelenné téve az elektromos energiát, az emberi erőt, és a mosószert. Saját geodoboz megtalálása - A saját geodobozod megtalálásáért nem jár pont, ezért kijavítottam a bejegyzésed típusát. Hiába örültem - Hogy könnyen kapok pontot. Homályos - Ez a mosógép még működik (a fentebbit elvitte a víz).

Dedrádszéplak 39,62 km-re
1228-ban Sceplak, 1461-ben Zeplak néven jelentkezik a forrásokban.

Tölgyerdő Gyergyótölgyes 48,71 km-re
A gyergyótölgyesi tölgyerdő egy érdekes természeti ritkaság, mely a Veres-kőtől délkeletre és a falutól északkeletre, másfél km távolságra helyezkedik el, a meredek oldalban.

Síremlék

Síremlék Erdőcsinád 49,55 km-re
Az erdőcsinádi temető-együttes a falu nyugati határában található, három szomszédos dombocskát foglal magába.

Rez-nyaka Gyergyóditró 35,29 km-re
Rez-nyaka, Gyergyóditró környéki túraösvények kiindulópontja.

Lövészárok

Lövészárok Gyergyótekerőpatak 47,26 km-re
A Gyergyótekerőpataktól kelet-délkeletre fekvő dombokon több helyen is találunk lövészárkokat.

Tiha-tető

Tiha-tető Kelemen-havasok 13,76 km-re
A Tihu csúcs megközelitését Palotailváról ajánlom. Nedves-túra alkalmával - A Nedves-túra alkalmával jöttünk fel ide a trekkingklubbal, a Tiha csúcs alatti vízeséstől. Egy napfényes hétvégi napon - Felmentünk a Tiha-csúcs vidékére. Csak ez - Egy fárasztó nap után, minden fáradtságot elfelejtettünk mikor a gyönyörű látvány fogadott a csúcson.

Keresztelő Szent János fakápolna

Keresztelő Szent János fakápolna Mikháza 43,51 km-re
Keresztelő Szent János-fakápolna és Erdély legrégebbi élő hársfája - Mikháza

Katolikus templom

Katolikus templom Gyergyóújfalu 45,77 km-re
Gyergyóújfalu neve szerint új falu, de csak a középkorból ismert más, régebbi plébániával szemben.

Rekettyés-csúcs

Rekettyés-csúcs Kelemen-havasok 15,85 km-re
A Jézer-tóhoz legközelebb eső csúcs a Rekettyés (2021 m), a meteorológiai állomástól csak pár méter választja el. Jézer-tó és Rekettyés-tető - Egy kis vasárnapi 25 km-es séta.

Áprily Lajos kútja

Áprily Lajos kútja Parajd 43,44 km-re
A Kis-Küküllő forrásvidékéhez közel volt Áprily Lajos boronaháza. Eltűnt a régi, marad az új - A Kisfenyős-kő után átjöttem a "Transz-Rabsonné"-n ellenőrizni a dobozomat. Karácsonyi séta - Az ördögök mögött ott van a doboz, épségben, kevés megtalálóval. Ördög van, doboz nuku - A parajdi úttól a feltérő út nagyon ramaty állapotban van, az aszfaltból pont középen maradt annyi, hogy ne lehessen rendesen haladni.

Felsőidecs 32,04 km-re
1319 Felydeach.

Bizum-források Dornavátra 42,86 km-re
A két Bizum-forrás Dornavátra Negresti nevű utcájának végéből közelíthető meg, déli irányba haladva tovább.

Szürkélő-kő

Szürkélő-kő Görgényi-havasok 32,89 km-re
Szürkélő-kő Döbbenetes - Döbbenetes látvány a hirtelen elénk tárulkozó kőfal, melyet együtt csodáltunk meg. Őszi napozás - A kövek még mindig szürkék, csak a táj színes.

Bor-kút borvízforrás Borka-völgy Besztercei-havasok 47,93 km-re
A Keresztes-havasból eredő Borka-patak mentén található ásványvízforrások közül a legismertebb a Bor-kút nevű forrás.

Bucsin-tető

Bucsin-tető 37,02 km-re
A tengerszint feletti 1287 méteres magasságban található Bucsin-tető (Bucsin-hágó, Bucsin-pihenő) a Gyergyói-medence nyugati határában, a Parajd és Gyergyóalfalu közötti műút legmagasabb pontján található. Bucsin-tető - Délelőtt a Rabsonné vára közvetlen közelében levő, legendás Pakulárkő kilátópontjánál rejtettem geoládát, majd Gyergyószentmiklós felé kerültem hazafelé. Bucsin - Csak egy zacskot talaltam. De megvan a láda - A Mezőhavas túra után kőnnyen megtaláltam ezt a ládát.

Kis-Borka-kő Besztercei-havasok 44,34 km-re
A Kis-Borka-kő egy 1552 m magas csúcs a Besztercei-havasokban.

Kofa-völgyi vízesés

Kofa-völgyi vízesés 25,29 km-re
A Kofa völgyében található egy nagyon bővizű forrás, melynek az a különlegessége, hogy a forrás vize mintegy fél méter vízszintes szakasz után, vízesésként veti magát a mélybe. A geodobozból ömlik a víz - A Kofa-vízesés felé Dédabisztrán, a Bisztra-patak torkolatánál, az Istenszéke nevű utcán tértem le a főútról. Meghalt a doboz, éljen az új doboz - Szombaton jártam a Kofa-völgyi vízesésnél. Decemberben is szép - Meglepően szép a kidőlt erdőben előbukkanó kétágú vízesés.

Csomafalvi Dél-hegy

Csomafalvi Dél-hegy 48,25 km-re
A Dél-hegy (1694 m) csúcsa alatt levő kilátó sziklapereméről ráláthatunk a Sikaszó-patak völgyére, a Hargita vonulatára, a Csudáló-kőre, a Nagyhagymásra, a Gyergyói-havasokra és a Gyergyói-medence délkeleti részére. Csomafalvi Délhegy - Délután 5 órakor indultam a Libán-tető felől. Nagyszerüen kifestett túraösvény - Köszönet a gyergyoi ekéseknek ha jol tudom - csak néhány meredek sziklás fakitermelőút szakasz, egyébként szépen bejárható turautvonal.

Református templom Parajd 46,52 km-re
Parajd, mint település, Sófalva tanyabokraként alakult ki.

Tölgyfa maradvány

Tölgyfa maradvány Mocsárerdő Szászrégen 34,66 km-re
A özelben egy különleges formájú tölgy maradványa van.

Zászpás

Zászpás 4,98 km-re
A Zászpás egy 1279 m magas csúcs a Görgényi havasokban. Ravasz rejtés - Megtaláltuk, habár nagyon ravaszul elbújt egy felhőbe az egész környék. Gratulacio - Gratulacio az elso megtalalonak. Régi ismerösők - Régi turatársakkal indultunk neki ennek a jól ismert helynek, csak most általunk ismeretlen uton menntünk fel és jöttünk is le.

Széles-tető 15,25 km-re
Széles-, vagyis Szelesel-tető.

Katolikus templom

Katolikus templom Vármező 34,63 km-re
Vármezőn, a nagyrészt római katolikus lakosság hitélete a Várhegy előterében álló Jézus szíve-templomban zajlik. Majdnem beejtettem - Nehéz volt kivenni a dobozt, majdnem elejtettem, de végül sikerült. Sunyi - Elég rejtélyes rejtés.

Veres-kő sziklái

Veres-kő sziklái 24,91 km-re
A Veres-kő sziklacsoport az Apostolok szikláitól 4 km távolságra délnyugati irányba 1670 m  magasságban szintén a gerinc közelében helyezkedik el. Por a geodobozon - A 12 Apostol sziklacsoportjai után a Veres-kő szikláit kerestük fel.

Rabsonné útja

Rabsonné útja Illyésmező 41,85 km-re
A Rabsonné útja Illyésmezőtől északkeletre található, északnyugat - délkelet irányba vonuló töltésvonal.

Kendő régi sírkövei

Kendő régi sírkövei 45,64 km-re
Kendő régi sírkövei

1916-os honvéd emlékmű

1916-os honvéd emlékmű Bekecs-tető 42,8 km-re
A Bekecs oldalában, a Körvélyes-mezőn található egy honvéd emlékmű, mely az 1916-os román betörés feltartoztatása során elesett székely honvédőknek állít emléket. Dugó dugta - A koordináta nem a legkóserebb, de megtaláltuk a facsonkot. Pótolni - Ősszel visszatérve a tett helyszínére. Bekerítve - Most látom, hogy a régebbi fotókon még nem volt teljesen bekerítve az emlékmű.

Római őrtorony Alsóköhér 32,93 km-re
Római tábor - Alsóköhér

Isztinakő Bélbor 31,75 km-re
Az Isztinakő (románul Piatra Laptariei) Bélbor községtől keletre, a Kis-Beszterce folyótól északra található, a Pintye-hegyláb (Piciorul Pintea) és a Kisbükk között.

Abafája 42,57 km-re
Első Azben 1332-ben jelentkezik a pápai tizedjegyzékben Abafaya néven, majd 1408-ban ilyenképpen: Abafya alio nomine: Apáthy.

Református templom Marosvécs

Református templom Marosvécs 31,54 km-re
A középkori templom a faluban, a mai papi telken állott az udvartól nem messze. Kastély árnyéában - A marosvécsi kastély és park látogatása után kerestük fel ezt a rejteket. Megvan a doboz - A doboz a helyén volt, negyedikként jegyeztünk be. Harangszó - Besztercéről hazafele jövet kiugrottam a harangláb szerkezetét lefényképezni.

Katolikus templom

Katolikus templom Székelyhodos 44,99 km-re
Székelyhodos községközpont, Marosvásárhelytől 22 km-re északkeletre, Szászrégentől délkeletre található. Festett órás templomtorony - A helyszínre érkezve, annak rendje-módja szerint a kőoszlopos kapun léptem be a templomkertbe. Csendes falu - Tetszett a falu.

Sziklaablak

Sziklaablak Andrásháza 8,15 km-re
A Ládás Háza-barlang, illetve a felette levő sziklatető kilátójához vezető, piros ponttal jelzett turautvonalat követve, az ösvény mellett érdekes sziklaalakzatokat fedezhetünk fel. Tévedések sorozata - A vendéglő parkolójában hagytuk az autót és innen indultunk a sárga kör jelzésen a Ládás Háza-barlang felé. Rozsdaszőnyeg - A frissen lehullt, napsütésben csillogó rozsdaszőnyeg mindent megtett, hogy ne a cél felé, hanem a völgybe szállítson vissza. Egy túra megkoronázása - Egy kellemes tavaszi délután találtam meg ezt a dobozt.

Huszár-kastély

Huszár-kastély Abafája 42,31 km-re
A jelenleg romokban álló műemlék épület a Régenhez tartozó Abafája falu területén található.

Kis Csika-csúcs Kelemen havasok 11,1 km-re
A Kis Csika- vagy Csikuca-csúcsnak olyan szép neve van románul (Cica Mica, Cicuta), persze magyarul kiejtve, hogy a magyar megfelelőjét nem is kellene használni.

Medve-tó

Medve-tó Szováta 41,21 km-re
Szováta Székelyföld legnépszerűbb nyári üdülőhelye. Csend és nyugalom - Megtaláltuk. Jo rejtek - Alcazasanak koszonhetoen nem ment elsore a megtalalas, de nehany tiszteletkor utan megadta magat. Medve nem volt a környéken - Mert nagyon sok a kétlábú látogató.

Enduro Crossmotor pálya

Enduro Crossmotor pálya Güdüctelep Gyergyószárhegy 37,99 km-re
Güdüctelep Gyergyószárhegytől 6 km-re, Gyergyószentmiklóstól 12 km távolságra található kis üdülőtelepülés a Piricske aljában. Motorosok - Vadvirágos rét volt itt, majd szénaillat. Motor-sirülő - Motorosok, és nemcsak, tekergőztek a környéken.

Both-vára

Both-vára Gyergyószentmiklós 45,94 km-re
Gyergyószentmiklósról a Gyilkos-tó felé haladva, a Békény és a Várpataka találkozásánál, az út bal oldalán emelkedik a Várdomb. A doboz a helyén van - A tornác alatt találtam egy X-et. Térdre borulva, a kápolna előtt - Több alkalommal jártam már itt. Jó kis kaptató vezet fel ide - Az ösvény mellett iszalag bokrok vannak.

Hazug Pista-szobor

Hazug Pista-szobor Gyergyóalfalu 34,65 km-re
2024 április végén, Gyergyóalfalutól északnyugatra, a Maros melletti egykori tanyája közelében, emlékkertet hoztak létre Hazug Pistának.

Pierre Curie-forrás

Pierre Curie-forrás Borszék 32,7 km-re
A Pierre Curie-forrás az Ősforrástól a Bagolyvár felé vezető ösvényen fekszik. Csütörtököt mondott a forrás? - Pedig igyekeztem azonnal, még május elsején, szombaton este elkészíteni az új rejtések weboldalát. Nedves - A beton völgy felőli része enyhén nedves volt, de semmi kóstolási lehetőség nem volt. Lehet nem állandó a hozama - Hasonló tapasztalatunk volt a Tündérkert bejáratánál levő parkolóval szemben található Petőfi-forrás vizével.

[ Fel ↑ ]

Népi iskola Geges 57,07 km-re. Népi iskola, Geges.

Református templom Székelyvaja 69,76 km-re. Székelyvaja a Göcs-patak mellett található falu, mely közigazgatásilag Ákosfalva része.

Ünőkő-nyereg Radnai-havasok 64,15 km-re. Ünőkő-nyereg, románul Saua Ineu.

Kosárdombi forrás

Kosárdombi forrás Marosvásárhely 63,28 km-re. A marosvásárhelyi Kosárdombi forrás a Bükkös utca 12B számú tömbházzal szemben található.

Abaffy-kúria lelőhely Csíkszenttamás 66,67 km-re. A helytörténeti irodalomban Abaffi-kúria és kápolnaként ismert lelőhely a jelenlegi plébániakert, a termelőszövetkezeti istállók és a Sándor-család telkén terül el - HR-I-s-B-12716.

A Tükörterem színes üvegablakai Marosvásárhely 65,49 km-re. A Tükörterem színes üvegablakai, a Kultúrpalota első emeletén, a Tükörteremben.

Rhédey-kastély Erdőszentgyörgy 64,59 km-re. Erdőszengyörgy nevezetessége a 18-dik század végi volt Rhédey-kastély, amely egy 16-dik századi kastély helyén épült 1759-ben, 1808-ban újjáépítették.

Kereskedelmi és Iparkamara Marosvásárhely 65,58 km-re. Kereskedelmi és Iparkamara, 1912 - Városháza utca 1 szám, Marosvásárhely.

Bethlen-kastély

Bethlen-kastély Árokalja 61,39 km-re. Az árokalji Bethlen-kastély az egyetlen mór-bizánci stílusú kastély Erdélyben, a hozzá tartozó 17 hektáros birtokon 3 épület és egy arborétum található. Különleges hangulatú kastély - Nagyon különleges hangulatú kastély, egyetlen Erdélyben ilyen stílusban.

Cementlapok

Cementlapok Marosvásárhely 63,49 km-re. A Cementlapok egykor a marosvásárhelyi fiatalság kedvenc fürdőhelye volt, a Maros felső gát feletti bal partjának kiépítésével alakult ki. Nem ázott be - Az elmúlt napokban, mig tartott a szép idő, nem tudtam eljönni, hogy megkeressem a trekkingklub új vásárhelyi rejtéseit. Szombat esti felderítés V rész - Szombat esti sétám utolsó előtti megállója egy újabb sarok. Régi szép idők - A 2000-es évekig sokat jártunk ide, aztán a vízügy "munkálatai" elrontották az egészet.

Súrlott Grádics vendéglő

Súrlott Grádics vendéglő Marosvásárhely 64,6 km-re. A XVIII-dik században épült Súrlott Grádics az egykori Klastrom (ma Mihai Viteazul) utca 3 szám alatt található.

Református templom

Református templom Gernyeszeg 50,72 km-re. A XV-dik században épült gótikus templom, déli kapuja felett található a somkeréki Erdélyi család címere.

Nemzeti Színház

Nemzeti Színház Marosvásárhely 65,08 km-re. Nemzeti Színház, Marosvásárhely Marosvásárhelyi főtéri színház - Miután a főtéren megnéztünk egypár cipős dobozt, ideje volt, hogy ezt a dobozt is megnézzük közelebbről. Befalazták - Az épület nagyon szép, és az előtte levő park is. Nincs a lemez, itt a lemez - A színház előcsarnokában tartott 22.

Pucsek Jani ládája

Pucsek Jani ládája Fertő-nyereg 61,88 km-re. 2007 júliusában másodszor jártam végig a Hargita gerincét, és ebből az alkalomból 3 ládát helyeztem el az útvonalon, amelyeket a Hargita-túrázóknak ajánlok. Utkeresztezodes - Keszulek hijan nem talaltam meg, de lesz meg alkalom remelem. Befele az erdőbe - Sajnos már harmadik alkalommal kerestem fel a helyszínt, konok kitartással de most sem találtam meg a dobozt. Átalakítás érdekes hely típusra - Ezelőtt hét évvel megtaláltam ezt a geodobozt, de ez alkalommal hiába kerestem.

Dánfalva

Dánfalva 69,65 km-re. Csíkdánfalva a Felcsíki-medence középső részén települt, összenőtt a 150 évvel ezelőtt még különálló településként emlegetett Oltfalvával.

Egykori Albina Bank Marosvásárhely 65,67 km-re. Egykori Albina Bank, Federalcoop Bank, jelenleg irodaépület - 1910.

Mágneses-szikla Deság 65,89 km-re. Zetelakától a Küküllőmentén felfelé haladva, már messziről feltűnik Zetevára, vagy Deság gombja, egy kiálló és elszigetelt része a Hargita felé elnyúló fennsíknak.

Református templom Mezőpanit 69,45 km-re. Középkori templomának szentélye, keleti része ma is a régi.

[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.