Makfalva - - - Rejtekhely - Kapcsolat - Bejelentkezés
 

Cycle Map Ghindari - környékbeli, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas utak térképe - Maros megye

Makfalva - -

A település a Kis-Küküllő bal partján, annak alacsony, de árvízmentes teraszán helyezkedik el. Lakosainak száma 1525 fő, melybol 1471 magyar. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség. Részletek regisztráció után.

***
Néhány kép: 2 méter... *

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a rejtekhelyhez tartozó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Keressétek meg a Makfalva - rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

A Rejtekhely-keresés Erdélyben nagymértékben megkönnyíti a közeli turisztikai látnivalók azonosítását, a rejtekhelyek keresését, illetve a megtalálások bejelentését.


Rejtekhelyek a közelben:
5432 Maka vára. A makfalvi vár Orbán Balázs Székelyföld leírásában Maka vára helynévként szerepel. 5922 Síremlék. Makfalva nyugati részében, a Felhágó és Tekintő lábánál, egy kis terület neve Doberdó. 5944 Fehérnép sarka. A Fehérnép sarka egy jellegzetes alakú domb Makfalva északkeleti részében, a Kis-Küküllő baloldali partján, a Nagyszeg csorgója és Andrásuta pataka között. 7329 Katonáné hegyese. Katonáné hegyese, a régi osztrák térképeken Katonanő-tető, a Sokad dűlő legmagasabb csúcsa Makfalva északi határán. 7649 Tatársír. Makfalva, illetve a Sokad dűlő északi részén, az abodi határ és Külső Ecsenye közötti, jellegzetes, koporsóra emlékeztető domb neve a Tatársír. 9976 Óriások dombja. Az Óriások dombja valamikor Maka várához tartozott, jelenleg a csókfalvi határ legdélibb és legmagasabb csúcsa. 12792 Dózsa-Barátosi kúria. A Dózsa-Barátosi kúriát a 18-dik században építették. 12899 Kibéd. Kibéd 10 km-re fekszik Szovátától, helyi posztóüzeméről híres. 14818 Unitárius templom. Hármasfalu 1950-ben jött létre Atosfalva, Csókfalva és Székelyszentistván egyesítésével. 17728 Geges. Geges az Abod-patak völgyében fekszik, Marosvásárhelytől 24 km-re kelet-délkeletre, a községközponttól, Havadtól 3 km-re északkeletre. 17732 Népi iskola. Népi iskola, Geges. 18708 Régi sírkövek. A gegesi református temetőben érdekes, százévesnél régebbi sírkövek vannak. 20253 Nyárádszentimrei templom és harangláb. Érdekes épület a Nyárádszentimre református temploma. 23701 Református templom. 1590-ben már egyházát említik, ami legalább kápolna létét tételezi fel. 23930 Rigmány. Az 1567.

Néhány székely szó jelentése:
Köszkenyér = Barna kenyér. Főként a rozskenyér. Koszt = Verésre alkalmas hosszabb karó. Koszta = Magas ember. Kota = Tyúk. Kotor = Kóré csonkja. Kövecs = Kavics.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Dózsa György mellszobra 1.12 km-re. RH1488 Dózsa György mellszobra Makfalva
Alsó-szikla 1.13 km-re. Az Alsó-szikla, vagy ahogy még nevezik, a Suvadás, Makfalva Alsó szeg helynevű területén található.
Református templom 1.16 km-re. Első ízben 1507-ben jelentkezik oklevélben.
Alsó fenyős 1.46 km-re. Az Alsó fenyős egy mesterséges fenyő telepítés Makfalvától északra, a Nagymagos erdejében.
Majálistér 1.65 km-re. A Majálistér az abodi úttól északra található, a Csere egyik magaslatán lévő liget neve.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről a közelben? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Keresés kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rejtekhelyek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gps koordináták több formátumban
 • Koordináták és segédpontok letöltése
 • Szeretnél hozzáférni a felsorolt lehetőségekhez? Az első lépés a regisztráció.


Néhány hozzászólás


 • Föld felett, vagy víz alatt? - Mivel nem olvastam itthon a hozzászólásokat, és a gps-em szerint a Küküllőbe kellett volna ugranom, nem fordítottam túl sok időt a keresgélésre, egy következő alkalomra hagytam a trófeát...
 • 2 m - A segítő információt olvasva, útmenti táblára vagy az táblát tartó oszlopra gondoltam...
 • Autós túra - Makkfalván áthaladva, át a vasúton, majd egy hídon, elérkeztünk a Kis-Küküllö partjára...
 • Sikerült eljutni a bemutatott helyre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.