Székelykál kijáratánál - Új turisztikai látnivalók - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Caluseri Ernei térkép - Maros megye

Székelykál kijáratánál

Székelykál a Káli-patak völgyében fekvő Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Nagyernyével képez egyazon egységet.  Nem messze, csupán 15 km-re található Marosvásárhelytől. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség bejelentkezés után.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Székelykál kijáratánál fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Székelykál kijáratánál! Érdemes regisztrálni!

Milyen fontos látványosságok és látnivalók vannak a közelben?
17421 824. (turisztikai hely geoládával) 18287 Unitárius temető. (turisztikai hely geoládával) 18853 Gomolyát-domb. (turisztikai hely geoládával) 18953 Erdőszengyel. Középkori templomáról nincs adat, de feltételezhetjük, hogy a középkorban katolikus falu volt, majd a reformáció idején református lett.
18978 Unitárius templom Nyárádszentmárton. (turisztikai hely geoládával) 19396 Féreglyuk. Féreglyuk hegyi kerékpáros ösvény - Csíkfalva.
21484 Ortodox templom. Nagyernye nevét az ér, vízfolyás főnévből származtatják, mások szerint az Árpád-korban élt Ernyei családról kapta.
21653 Katolikus templom. Nagyernye nevezetessége, hogy egyszerre öt felekezetnek volt itt temploma, a szombatosok később Bözödre telepedtek át.
22150 Báró kertje Nagyernye Maros megye. A Gomolyát-domb lábánál, a Bálintitt kastély előtt fekszik a Báró kertje.
22165 Katolikus templom. Székelyhodos községközpont, Marosvásárhelytől 22 km-re északkeletre, Szászrégentől délkeletre található.
22184 Bálintitt-kastélypark. Közvetlenül a Marosvásárhelyt Régennel összekötő országút mellett áll a 19.
22351 4941. Báró kertje, Bálintitt-kastélypark - Nagyernye.
23374 Teleki kripta Sáromberke. Látnivalói a Teleki család sírboltja, a Teleki kiállítás, illetve a 18.
25465 Kockásliliom 1. 25745 Teleki-kripta. A Teleki-kastély és a református gótikus templom mellett Gernyeszeg kiemelt látnivalói közé tartozik a Telekiek gernyeszegi ágának a piramis formájú kriptája.
25883. 26542 Sáromberke tava. A Sáromberki horgásztanya könnyen megközelíthető, 2 darab 1 hektár körüli tóval rendelkezik, szép zöld terület övezi, ahol a horgászok és családtagjaik a fák árnyékában élvezhetik a nyári meleget.
26797 Magyarpéterlaka. 1332-ben a pápai tizedjegyzékben említik először Peturlaka néven.
27309 Katolikus templom. Jobbágytelke közigazgatásilag Székelyhodoshoz tartozik.
27453 Búzaháza 2. Csíkfalvából tértünk Búzaháza felé.
28502 Teleki kastély.
28555 Terebics-tető. A Terebics-tető Jedd község határában található, Jeddről 30-40 perc gyaloglással elérhető.
29660 Református templom. 30053 Ösvény-kereszteződés avagy Újdomb. Ha a piros sáv jelzést követed, amelyik összeköti a Somostetőt Marosszentgyörggyel, egy adott helyen kiválik belőle a piros kereszt jelzés, amely a Terebicst érintve elvezet Agárdra.
30345 Katolikus templom. 30361 Cinege-tető Marosszentgyörgy. 31136 Drakula kripta-ház. A híres horror ház, amitől Deményháza lett a világ közepe! Ezekkel a szavakkal hívja fel a különleges létesítményre a figyelmet, a reklámszöveg.
31347 Nyárádszeredai Padlásmúzeum Maros megye. 10 km-re. A Padlásmúzeum Nyárádszeredában, a Szakadát utca végén, a 26/A számú házban padlásán található.
31890 Kilátás Deményháza mellől. 32037 Székelybósi panoráma. A hagyomány szerint a törökök által elpusztított Kisernye lakói telepedtek Bósba.
32267 Református templom Jedd. Ennek helyén volt a régi templom, valóságos kis gót épület, a nép elbeszélése szerint lapos és gömbölyű kövekből, amelyek felhasználtattak az új templom építésekor.
32326 Jedd temetője. Hangulatos temető, habár a régi düledező faragott homokkő sírkövek közé sok beton és márvány költözött.
32383 Harangláb. 1768-ban Alsóbölkényből került ide.
32386 Sósfürdő. Marosszentgyörgy Marosvásárhely központjától 6 km-re fekszik, modern sósvizű strandja és gyógykezelő központja van.
32659 Marossárpatak. 10.4 km-re. 1332-ben plébániatemploma van, ebben az évben papja, Domokos a pápai tizedjegyzék szerint 18 régi és 8 új banálist fizet, majd 10 új és 3 régi dénárt, 1333-ban 16 régi banálist, 1334-ben 33 obulust, 6 verőczeit, majd 32 montan dénárt és 2 régi banálist, 1335-ben pedig 14 régi banálist.
32819 Nyomáti sírkövek. A legszebb ilyen sírkövek, amelyeken két egymással szembe hajló kígyó domborműves faragása látható, a nyomáti temetőben vannak.
32907 Teleki-kripta. Marossárpatak egyik műemléke a Teleki-kripta, amely a 19.
33617 Nyomáti templom. Első ízben oklevélben 1513-ban említik Monyath néven.
33793 Római katolikus templom Marosszentgyörgy. Építése a XIV.
33868 Idődoboz pavilonok. 34270 Több száz éves tölgyfák. 10.9 km-re. Köztük van tiszafa, kocsánytalan tölgy, mocsári tölgy, amerikai dió.
34333 4645. A Máriaffi Lajos-kastély az országúttól balra, helyezkedik el, ahova egy hosszú sétány vezet.
34666 5065. A mikházi Tájoló kilátóról remek kilátás nyílik az egykori római kasztrum és vicus területére, valamint a Felső-Nyárádmentére.

Különleges látnivalók - Maros megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Kripta
Kripta - A középkori templom a Kripta nevű hegyen állott, ahol az egykori templom alatti kripta helye jól kirajzolódik ma is.
Székelykapu
Székelykapu - Erdőcsinád délkeleti bejáratánál nagyméretű székelykapu üdvözli az érkezőket.
Az út mellett
Az út mellett - Iszló Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Székelyhodoshoz tartozik.
Csanád vezér szobra
Csanád vezér szobra - Kész vagyok halni és élni veletek, ez a felirat áll Erdőcsinád központjában, Csanád vezér szobra alatt.
Síremlék
Síremlék - Az erdőcsinádi temető-együttes a falu nyugati határában található, három szomszédos dombocskát foglal magába.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Székelykál kijáratánál gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás a térképen

Néhány hozzászólás


 • Tényleg lemaradt az utalás - A geodoboz nélküli rejtekhelyeket egy szürke kincsesláda ikon jelzi...
 • Hümmmm - Valamiért nem esett le, hogy ez a rejtek már láda nélküli (talán jobban kéne ezt jelezni)...
 • Létrás doboz? - Bár a csapat bizonyos tagja kisszékkel jár keresgélni, a láda akkor sem került elő a helyéről...
 • Elveszett - Világításról hazafelé menet kerestük a dobozt, megvárva, hogy az utolsó házban lakó bácsi hazavigye a közelben kikötött tehenét...
 • Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Székelykál kijáratánál? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.