Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Csicsói-várszikla

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Az erdélyi határvédelmi rendszer harmadik lépcsőjének tagja lehetett. Valószinűleg itt laktak egy ideig a csíksomlyói ferences szerzetesek, kolostoruk megépítése előtt. Orbán Balázs így ír a csicsói várról, a Székelyföld leírása című művében: "Csicsóval átellenben az Olton tul Egresmejék nevü fennlapály terül el egészen a Hargita aljáig, ez itt-ott kiirtva sovány zabot terem, nagy részét azonban borsika (junip...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Csicsói-várszikla felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Csicsói-várszikla képtárból:

Havasi rét
Havasi rét
Az erdővel borított vár
Az erdővel borított vár
Rezes hölgymál
Rezes hölgymál
A kiscsapat
A kiscsapat

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Csicsói-várszikla fotóalbumba!

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Csicsói-várszikla!

Csicsó vára Csíkcsicsótól délnyugatra található, a Központi-Hargita keleti peremén, a Vár-patak baloldalán levő, lemezes elválású, törésű andezit szikla tetején. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Csiba, 3,72 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Melegvíz-forrás HáromkútMelegvíz-forrás Háromkút 36,6 km-re.
Háromkút egyik csodája a Melegvíz-forrásnak nevezett bővizű karsztforrás, amely a majd 1800 m magas Hagymás- hegység lábánál tör a felszínre és a kristálytiszta vizű Kisbékás-patakba ömlik. A kertek melletti úton, kocsival közelítettem meg a Melegvíz-forrást, amíg csak lehetett. Hmm, ha ez a meleg, milyen a hideg? A forrásból kiömlő víz azonmód egy bővizű patakot alkot.
Testvérfenyők Csere bérceTestvérfenyők Csere bérce 15,1 km-re.
A Déllői-borvízforrás közeléből sárga kereszttel jelzett túraösvény kapaszkodik ki a Csere bércére, másnéven Bükkdombra. Ahogy kiérünk a tetőre, néhány kettős fenyőfa hívja fel magára a figyelmet.
Lóvészi állomás és alagútLóvészi állomás és alagút 22 km-re.
A lóvészi alagút kijárata közelében volt a 17-dik számú őrház - az alagútnak Görbepatak felé van a kijárati oldala, és Rákos-pataka felé a bejárati oldal, Csíkszereda felől. Nagy mérnöki alkotás volt az alagút, és korához képest - no meg több "felszabadítás" ellenére - jó állapotban van.
Árnyék oldala CsíkmindszentÁrnyék oldala Csíkmindszent 16,9 km-re.
A Csíkmindszent felőli oldalában, viszonylag rendezetten, egykor néhány fenyőt ültettek. Kellemes hangulatú völgy. Csíkmindszent és Kotormány között egy hegygerinc található, mely kelet-nyugat irányban helyezkedik el, neve az Árnyék.
Kopjafás temető ErdőfüleKopjafás temető Erdőfüle 28 km-re.
A dobói kápolnától jöttem, és amint rátértem a temető utcájára és elém tárult a templom és a kopjafás temető, azt hittem nem jó helyen járok. Rendezett hely. Erdőfülei túránkat azzal kezdtük, hogy megnéztük a templomot, a kopjafás temetőt és megkerestük ezt a dobozt. Erdőfüle a nevét a hagyomány szerint onnan kapta, hogy a Kormos-patak völgyébe mintegy fülként ékelődik be Baróttól pár kilométerre.
Ismeretlen német és magyar katonák tömegsírja Bilibók tető 38 km-re.
Ismeretlen német és magyar katonák tömegsírja a Bilibók tetőn, a csúcs alatt, az emlékhelytől körülbelül 100 méterre észak-keletre, 1944 szeptember. A Bilibók-tetőért elkeseredett harcok folytak 1944 augusztus végén és szeptember elején.
Katolikus templom romjai ErdőfüleKatolikus templom romjai Erdőfüle 23,7 km-re.
A múlt század közepén még elég magasan álló romokból egy középkori templom maradványait azonosították, amelyeket Orbán Balázs ismertet: 8 lépés hosszú és ugyanilyen széles poligon záródású szentély, 17 lépés hosszu és 11 lépés széles hajó. Eléggé szomorkás időben indultam a rejtekhely keresésére. Kerültük lentről, patak. Nyári és téli időszámítások találkozásánál indultam útnak, kissé barátságtalan időben biciklizni, de megérte a fáradságot. A szentély 3 öl magasságban, a hajó két öl magasságban állott még.
Sarlós Boldogasszony kápolna HidegségSarlós Boldogasszony kápolna Hidegség 31,2 km-re.
A Sarlós Boldogasszony tiszteletére felszentelt, a Hidegség völgyéhez tartozó Bándpatakán található templomot 1927-ben építették - 2001-ben kibővítették, majd 2004-ben egy új toronnyal toldják meg. Már sötétedés után érkeztem a helyszínre. Azért az utóbbi időben szerencsére leaszfaltoztak egy-két utcát, itt a Gyimesekben, mert hajdanában, ilyenkor nagyon meg volt olvadva.
Kőbánya Hídlás Észak-Hargita 17,3 km-re. Ha már itt voltunk, nagyon szerettem volna becserkészni az Asztalkőt is, de nem sikerült.
Református templom Nagygalambfalva 45,5 km-re.
Benéztünk a 13-14-dik században épült templomba, ahol Kányádi György református tiszteletes elkápráztatott alapos ismereteivel. A rengeteg érték közül említsük meg a Borsai Nagy Clara adományait, az 1789-ből származó festett templomajtót és az 1782-ből datált Úr asztalát.
Tamási Áron sírja FarkaslakaTamási Áron sírja Farkaslaka 36,9 km-re.
A szomszédos Szentlélektől több mint száz éve vált el, jelenleg nyolc falu községközpontja. Tettem egy új dobozt, hátha hosszabb életű lesz. Az üldögélős, illetve elmélkedős módszerrel nem sikerült megtalálnom a geodobozt. Kicsit üldögéltünk a padon és elmélkedtünk. Farkaslaka a Felső-Nyikó völgyében, a Nyikó mindkét partján, a Gordon-tető aljában települt, a térség legjelentősebb települése.
Szelídgesztenye-liget HomoródkarácsonyfalvaSzelídgesztenye-liget Homoródkarácsonyfalva 31,3 km-re.
Homoródkarácsonyfalva nyugati határában, a vízválasztó keleti oldalán, 2 hektáron elterülő szelídgesztenye ültetvény található. Évente két-háromszor meglátogatjuk ezt a helyet Almásra menet. Mi jegyezzük be elsőként, de jkgabor írt elsőnek a dobozba. Minden tyúk még a tojáshéjjal a fenekén születik :-). A szelídgesztenyén kivül a ligetben megtaláljuk a diófát, az erdei fenyőt, a vadalmát és a fehér akácot is.
Rompáca-tanösvény CsíkajnádRompáca-tanösvény Csíkajnád 15,6 km-re.
A rompácai borvízig 4 km hosszú az út, bejárása körülbelül másfél órát vesz igénybe. A Rompáca-tanösvény hossza két km, bejárása körülbelül 45 perc.
Felső-Nyírkert Gyergyócsomafalva 34 km-re.
A Felső - Nyírkert tanösvény a Maros bal partján, a Holtágon belüli területen létesült, a környék helytörténeti nevezetességeit és természeti értékeit mutatja be. Információkat nyujt a lakosság hajdani gazdasági tevékenységéről, a tutajozásról, amely a XVIII-dik században sok helyi ember megélhetését biztosította.
Várhegy HomoródalmásVárhegy Homoródalmás 23,8 km-re.
Szép kilátást biztosító magaslat Lövéte és Almás között. Lövéte és Homoródalmás között valahol félúton félrehúztunk, leparkoltunk. A geoüveggel megjelölt földvár felől érkeztünk ide, majd innen ereszkedtünk le újra a kőbányához. Egyik lehetséges megközelítési módja, ha Almásról a hegyen keresztűl Szentmártonba vezető uton indulunk el.
Fejér Dávid mellszobra Gyergyószentmiklós 37,7 km-re.
Kotlott borvíz KászonfeltízKotlott borvíz Kászonfeltíz 39,6 km-re.
A Kotlott borvíz forrását jelző táblának csak az alsó sora maradt meg. Ritka eset, hogy a leíráshoz képest javult az állapota a helynek. A tavaszi lomb alig-alig takarja a Répát-pataka bal oldalán fakadó forrást, melynek kotlóstojás szagára neve is utal.
Almás-tető MikóújfaluAlmás-tető Mikóújfalu 37 km-re.
A mostani celpontunk Mikoujfalu folott, a Zsombor (Voros) es a Nagy Hid pataka kozott talalhato Almas teto, az Oltfejben, 774 meteren.
Kék-kő Ürmösi Töpe-patakKék-kő Ürmösi Töpe-patak 46,6 km-re.
A Kék-kő közvetlenül az Ürmösi Töpe-patak, osztrák térképeken Ürmösi határ-patak völgyében vezető erdőkitermelő út mellett található.
Vigyázó-kőVigyázó-kő 33 km-re.
Az Öcsém-tető sziklafalának lábánál húzódó kőfolyást Ördög-malomnak, míg a közelében emelkedő sziklatömböt Vigyázó-kőnek nevezik. A csucson osszefutottam egy masik csapattal, igy egyutt talaltuk meg a ladat. Az Öcsém-tetőről ereszkedtünk le ide és kerestük meg ezt a geodobozt. Egy novemberi Eke túrán kerestük meg a dobozt. A Vigyázó-kő kilátóponjára a Balánbányáról az Egyes-kőre vezető, kék sávval jelzett túraútvonalból ágazik el, a kék kereszttel jelzett ösvény.
Csíkrákosi PogányvárCsíkrákosi Pogányvár 7,5 km-re.
A csíkrákosi Pogányvár romjai Csíkszeredától északra, Csíkrákos község nyugati határában, a Vár-patak és a Súgó-patak által közrefogott 1274 m magas sziklacsúcson állnak. A Rákosi-Hargita lábánál alussza évszázados álmát a Pogányvár, 1273 méter magasságban egy vulkáni mellékkráter tetején. A múlt vasárnap elindultunk nem kincs-, hanem romvadászatra. Vasárnap, április 5-én, mivel sikerült eljutnom a csíkrákosi Pogányvárhoz is. A Pogányvár egyik láncszeme volt az Erdély keleti határvonalán létrehozott egységes határvédelmi rendszernek.
Gázfürdő BálványosfürdőGázfürdő Bálványosfürdő 36,9 km-re.
Bálványosfürdő központi útkereszteződésétől észak felé indulva, körülbelül 300 méterre, egy jelenleg elég rozoga állapotban lévő, de még használható mofettához juthatunk.
Református templom OlasztelekReformátus templom Olasztelek 33,1 km-re.
Faragott kövei gótikus átalakításokról vallanak. A Kormos-patak völgyében kirándultam, hazafelé Olaszteleken vezetett keresztül az utam. Miután elemeztem a helyzetet, hogy hol lehet a geodoboz, mert a fáknak nincs üregük, így csak a talajon lehetett a doboz elrejtve. Olasztelek református templomának késő román és átmeneti stílusban faragott kapuzata van.
Tau a ferences keresztTau a ferences kereszt 36,9 km-re.
A Tau a görög ábécé 19-dik, a héber ábécének pedig az utolsó betűje. Megtaláltuk, pedig majdnem kifogott rajtunk. Hárman kerestük ezt a geotojást, hármunknak összesen csak két szemünk volt. Gratula . Az írásbeliség kialakulásával a személyt, illetve nevét helyettesítő írásjel lett.
Gordon-hegy FarkaslakaGordon-hegy Farkaslaka 34 km-re.
Aki Székelyudvarhelyről Farkaslaka irányába utazik, feljut a Baknya-tetőre, ahol egy nagy kereszt arra figyelmeztet, hogy itt érdemes megállni és körülnézni. Az udvarhelyi virágkiállitás megtekintése után, hazafele tettünk egy kis kitérőt, hogy megnézzük a Pléhkrisztust. Megvan, hihetetlen szép. A héten Székelyföldön jártam. Innen belátni a Nyikó mente egy részét, a völgybe települt Malomfalvát, Farkaslakát, a Bogárfalvával összenőtt Székelyszentléleket.
Kászonjakabfalvi panoráma 38,2 km-re. Kézdivásárhely felől érkezve, a kászonjakabfalvi eltérő előtt pár méterrel le lehet hajtani az útról, parkolásra alkalmas kis hely van a domboldal aljában.
Leánykavár OltszemLeánykavár Oltszem 47,4 km-re.
A Leánykavár egy régi erődített település. A sutei borvizes lada utan ezt is megtalaltuk, es meg szuz is volt. Ez a doboz is megvan. Megtaláltuk, jobban mondva csak a doboz maradványait. A Bodoki-havasok egy előhegyén található, melyet északon az Oltba torkolló Vár árka, keleten a Vár-patak és a déli oldalon a Sütei-patak határol.
Rákosi HargitaRákosi Hargita 8,5 km-re.
Bár nem a legmagasabb, de talán a legszebb csúcsa, az 1757 m magas Rákosi Hargita vagy Galusa-tető. Szégyen és gyalázat, de be kell vallanom, hogy csíki létemre (és a Hargita szerelmese lévén. Mivel nincs turistaút, érdekes volt a feljutás az erdõn keresztül. Március utolsó hétvégéjén, Madarasi-Hargitai sítábor keretén belül, egy nagyszerû pénteki sízés után. A Központi-Hargita a Hargita-hegység legmagasabb és leglátványosabb része.
Bors-kúria CsíkszentkirályBors-kúria Csíkszentkirály 14,8 km-re.
A kapun levő felirat szerint 1585-ben építették, így talán idősebb mint az étfalvazoltáni barokk kapu. Varázslatos kapu. Ez tényleg egy szép kapu. A ma esti biciklitúráról hazafelé tartva, miután két geodobozt is sikeresen megtaláltam, Csíkszentkirályon haladtam keresztül. A Bors-kúria bejárati kapuja állítólag nem szerepel a műemlékek jegyzékében, pedig megérdemelné, hiszen tiszteletreméltó kora van.
Mária-szobor FarkaslakaMária-szobor Farkaslaka 35 km-re.
A Gordon-hegy oldalában, egy külön magaslaton, fából faragott Mária-szobor áll. A Gordon-hegy tetejéről ereszkedtem be a Mária-szoborig, gyalog.
Asztag-kő Esztelnek 47,7 km-re. A geodoboz a helyén volt, a megadott koordinátáknál. Mar reg kerulgettem ezt a kovet.
Tolvajos-tetőTolvajos-tető 6,5 km-re.
Itt vezet át a Csíkszereda és Székelyudvarhely közötti országút, mely összeköti a Csíki-medencét Székelyudvarhely vidékével. Ez is előkerült a lomtárból. Ma megtalaltunk a geodobozt, a sok tehen kozott. Másodszor megint nem találtam és már le akartam mondani, amikor megláttam a dobozt rejtõ kb 30 cm nagyságú követ a patak menti fenyõfa alatt. A Tolvajos tető a Központi-Hargitát a Dél-Hargitától elválasztó nyereg.
Veresvirág sípálya és kilátó GyergyócsomafalvaVeresvirág sípálya és kilátó Gyergyócsomafalva 32,3 km-re.
A faluturizmus kedvelők figyelmébe ajánlott ez a település. Ötletes rejtés. Ha úgy gondolod, értékelheted az általad megtalált rejtekhelyeket. Bevallom harmadszorra sikerűlt megtalálni. A falu közelében körülbelül 200 olyan hétvégi ház van, amely a csendes természetjáróknak igazi pihentető lehetőséget nyújt.
Árpád-park TorjaÁrpád-park Torja 49,7 km-re.
15,15 m magas, 2011 június 18-án állították, Torja említésének 704-ik évében (1307 - 2011), Pethő Sándor faragómester faragta. Koszi a rejtest. Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. Rengeteget jartam mar arra, de meg soha nem figyeltem meg ezt a remekmuvet. A világ legnagyobb kopjafája Torja községben áll, az Árpád-park mellett.
Csukás-tisztás CsíkszentkirályCsukás-tisztás Csíkszentkirály 12,3 km-re.
Fedett asztalokkal és padokkal, mindegyik mellett grillező, katonás sorrendben. A Csíkszentkirály felől Büdösfürdő felé tartó, 123D jelzésű megyei út jobb oldalán egy igényesen kialakított piknikezőhely található.
Alsócibrei fürdő CsíkszépvízAlsócibrei fürdő Csíkszépvíz 14,7 km-re.
Az alsócibrei fürdő Csíkszépvíz és Csíkszentmihály határában található, a szépvíziek majálisozó helye volt. A pogányhavasi földvárat keresve. Ez a feredő éppen jól jött a szentmihályi kaland után. Megtalaltuk. Bár nyílt terepen fekszik, a viszonylag nyílt medencével rendelkező fürdő terének igen zárt és bensőséges hangulata van.
Vallató HargitafürdőVallató Hargitafürdő 4,8 km-re.
A 7-8 fokos vízben mindenki addig lógathatja a lábát, amíg akarja, vagy amíg bírja. Azert nem inkvizicio, ha szomjasan, faradtan erkezel, kimondottan jol esik. A Piricske forrástól elsétáltunk ide is. A mai napra nem terveztünk különösebb kirándulást, túrát. Utána megmelegítheti a mofettában, és megmoshatja a szemét is a közelben.
Száraz-patak Hagymás-hegység 38,9 km-re.
Református templom Székelyudvarhely 32,7 km-re.
Református templom - Székelyudvarhely, Márton Áron tér 11. Épült 1781-ben.
Nagy Murgó alatt a HatodonNagy Murgó alatt a Hatodon 36,7 km-re.
Ez a Hatod hágó 710 méteren. A Hargita hegység és a Baróti hegyek között, a Hatodon vezet át az út, az Oltfejből, Háromszékről Erdővidékre.
Óvóhelyek és harckocsiakadályok SzentegyházaÓvóhelyek és harckocsiakadályok Szentegyháza 13,5 km-re.
Az erődvonal kiépítésén kis létszámú zsidó és politikai munkaszolgálatos dolgozott, harcok végül nem zajlottak a helyszínen. A szentegyházi zászlóaljtámpont 1943-ban épült, a csíki medence fele tartó, Tolvajos-tetői út biztosítására, egy esetleges délnyugat irányú támadás kivédésére.
Szeredai fürdő CsíkszeredaSzeredai fürdő Csíkszereda 8,2 km-re.
Állítólag már a fejedelmek korában is ismert volt, Apafi és a Rákócziak is használták. A helybeliek által Szeredai fürdőnek nevezett, egykori Katalin-fürdő az Olt jobb partján feltörő langyos források vizére épült.
Sziklakapu Ürmösi határ-patakSziklakapu Ürmösi határ-patak 47,4 km-re.
Az Ürmösi határ-patak, jelenlegi nevén Ürmösi Töpe-patak fejének baloldali ágán egy érdekes sziklakapu található, mely alatt átfolyik a víz. A hely a Tolvajos-barlangtól körülbelül 500 m távolságra található, észak-északkelet irányba.
Barátok kútjaBarátok kútja 3,5 km-re.
Kisdiák koromban, egyszer egyik nagybátyám vitt (vagy hozott) az iskolából, Csíkszereda felett az erdőben egy forrásnál megálltunk inni. Megfogadtam a rejtő ajánlását, és biciklivel mentem a rejtekhelyhez. Azt mesélte, hogy valamikor két átutazó barátot megöltek ott, azóta Barátok kútjának nevezik a forrást.
Óriások asztala Bánya-patakÓriások asztala Bánya-patak 15,4 km-re.
Érdekes, nagy méretű szabályos kő, fenyőfák veszik körül, egy óriási asztallaphoz hasonlít. A hely közvetlenül az út mellett található, a Bánya-tető alatt. Elindultam megkeresni a mesebeli Tisztást, útközben megálltam a Bánya-pataki Óriások asztalánál ebédelni. Kellemes kincskeresést kívánok neked és a játszótársaknak is. Mindenki nevében köszönöm a jókívánságot.
Ferencziláza-tető Görgényi-havasok 45,2 km-re.
Ferenci láza (Felleszilása) egy kilátástalan :) csúcs a Mező-havas kráter peremén. A Ferencziláza-tető a Görgényi-havasok központi részén, egy hajdani vulkáni kráter peremén található, a Kis Mezőhavas csúcs szomszédságában.
Ortodox templom BükklokaOrtodox templom Bükkloka 20,9 km-re.
A Tatros forrása és Piposz felé indultunk, megálltunk kicsit ennél a templomnál, megcsodálni a környéket. Bükkloka Csíkszépvízhez tartozik. Sehol senki.
VasszékelyVasszékely 32,6 km-re.
Szinte minden település állítottemlékművet az első és második világháború hősi halottainaktiszteletére. Üdvözletem. Ebben a kánikulában meglatogattuk a varost. Esment voltam Udvarhelyen, mivel több időm volt, megsétáltam magam a központban. A Székelyudvarhelyen áthaladó idegeneknek is ismert megállóhelye aPatkó, itt áll a Vasszékely.
Szeregető forrás Torja 42,7 km-re.
A Szeregető-forrás vizét valamkor palackozták, most sajnos nem folyik. Nagyon szép hely. Érdekes neve van ennek a forrásnak. Amikor elindultam ujra a Torja vara fele, no meg a kenes aztatok fele, akkor azt mondtam, no lassuk csak ezt a kiszaradt Szeregeto forrast is. Az erdőt irtják kegyetlenül a környéken.
Szegények feredeje TusnádfürdőSzegények feredeje Tusnádfürdő 29,9 km-re.
A Csukás-tó feletti terasz lejtőjén található a felújított Papok vagy Szegények feredejének nevezett, 21,5 fok hőmérsékletű, népi fürdő medencéje. Még egy alkalommal jártunk itt, de akkor nem sikerült megtalálni a dobozt, mert sötét volt és nem a megfelelő helyen kerestük. Utban Csik fele, epp kiszoktem, elszoktem az autobol(tol), es maris a Szegenyek feredejenel voltam. Megtaláltuk, bejegyeztük. Szegények feredeje - Tusnádfürdő.
Nagyrét-lapály 45,6 km-re.
Répás medence ZalánpatakRépás medence Zalánpatak 42,9 km-re.
Megtaláltam a dobozt. Még mielőtt Zalánpatakra értünk volna, kicsit bámészkodtunk a szénégetők munkáját látva. Ha a Répás medence vizében két hétig napi tíz percig mártózunk, jótékony hatással lesz érrendszeri betegségeinkre, serkenti a vérkeringést, jó csonterősítő hatása van, és nyugtatja az idegrendszert.
Patkó-kőPatkó-kő 38,6 km-re.
A doboz elég könnyű helyen található. A Patkó-kő szikláját jobbról megkerülve jutottunk fel a tetőre. A Hagymás hegységben a Fehér mező fölé impozáns sziklafalaival magasodik a Patkó-kő.
A hősök régi temetője CsíkszeredaA hősök régi temetője Csíkszereda 8,6 km-re.
A parkként feltüntetett temető a Mikó-vár mögötti területen, a múzeum szabadtéri részlege, az ideggyógyászat udvara és a Hősök utcája között helyezkedik el. Ugy sikerult megtalalnom, hogy atmasztam a keritesen, es szembol sokkal egyszerubben meglett. A Vár-térről közelítettük meg. Kérdés hogy ki melyik oldalon áll. A majdnem 1 hektáros terület a város tulajdona, dróthálós kerítés övezi, mostani bejáratát csőkapu.
Déllői borvízforrás SzelterszDéllői borvízforrás Szeltersz 15,2 km-re.
A Déllői borvízforrás vize a Székely Selters forrásaitól légvonalban 300 m távolságra, északkeletre tör elő, egy faküpüből. Elindultunk egy kis körútra megkeresni néhány helyet, de főleg megfertőzni egy új játékost.
Kőbánya Homoródalmás 23,9 km-re. A kőbánya megvan, viszont a dobozt gps nélkül nem könnyű megtalálni. Homoródremetén és Gyepesben rejtettem egy-egy dobozt, és mivel utolsó ittjártam óta ujabb rejtekhelyek nyíltak, és dobozok bujtak el, Szentmártonból erre vettem az irányt, hogy utánanézzek a dolgoknak.
Lina-kanyarLina-kanyar 3 km-re.
Az igazi Lina-kanyar egy kisebb, de lejtős kanyar a Csíkszeredából Székelyudvarhelyre vezető főúton, a csibai letérővel szemben, ahol Lina kocsmája is állt. Amíg bekapcsolódott a gps, addig is keresgéltünk és találtunk is egy geodobozt. Érdekes, hogy vannak olyan rejtések, amelyeket a gazdájuk soha be nem jelentett sehol. Valószínűleg rossz helyen gondolod a rejteket. Ma már összemosódtak az elnevezések, Lina-kanyarnak azt a szerpentines kanyart hívják, melynek az igazi neve Nagy-kanyar vagy Domb-kanyar.
Szent László katolikus templom CsíkszépvízSzent László katolikus templom Csíkszépvíz 13,5 km-re.
1897-ben Murányi Kálmán felcsíki főesperes megáldotta. Csíkszépvíz római katolikus temploma 1880 és 1892 között épült Kiss Sándor gyergyócsomafalvi építész tervei alapján, Szász István üvegcsűri építész kivitelezésében, neogótikus stílusban.
Máréfalvi régi temetőMáréfalvi régi temető 25,3 km-re.
A máréfalvi katolikus temető régi temetőrészében különleges, bádogborítással fedett cserefakereszteket láthatunk. A régi fejfák egy része már eltűnt, néhány már kidőlt vagy ingatagon áll még. Megálltunk és megnéztük ezeket a különleges fejfákat, és persze megkerestük ezt a geoládát. Igen, elsőnek találtuk meg a geodobozt, ezt is és a Székely Kálváriát is. Ha véletlenül valaki máréfalvi illetőségű.
Hármaskő és a Kondra-keresztHármaskő és a Kondra-kereszt 27 km-re.
A Hármaskő a Csíki-havasok északi részében, a Kondra-kereszt turisztikai csomópontjától délkeletre található. A nagy hó miatt nem volt könnyű dolgunk, de sikerült ez is. Volt már részem metsző szélhez, hideghez, nagy hóhoz a Kondra-kereszt közelében, tudom milyen megpróbáltatás lehet. Hát, ez nem semmi. Egy hármas tagozódású, triászkori dolomitmészkőből álló sziklaszirt, mely őskori kristályos alapkőzeten áll.
Hegy útja CsíkszépvízHegy útja Csíkszépvíz 14,1 km-re.
Csíkszépvíz központjából indul a fehér alapon piros kereszt jelzésű túraútvonal, amely a régi út - az egykori országút nyomvonalán halad. A tavaly júniusban jártam először a Hegy útján. Elindultunk, hogy megnézzük a Szent László Emlékhelyet. Miután az általam elrejtett, doboz nélküli geodoboz eltűnt, örültem az újratelepítésnek, amit a román geojátszótérnek köszönhetünk.
Csíkszentmihály hársfáiCsíkszentmihály hársfái 13,2 km-re.
A hosszan elnyúló Kőd és Kőcsonka magaslata alatt, a Rákospatakamentén elterülő Csíkszentmihály templomkertjében találhatók hársfák mesélnek a településről. Kezdjük a mesét a település nevével, mely az egyházközség védőszentjéről, Szent Mihályról származik. Egy kicsit magasan volt, de megtaláltuk. Ha Csobotfalván azt írtam, hogy porosak voltak a dobogtató gerendái, akkor a szentmihályi lépcsőhöz képest ez nem kifejezés.
Elekes-esztena Köves-patak Mária Út 10,4 km-re.
Elekes Gellért esztenája a Padosban áll, a Köves- és Gyepü-patak közötti háromszögben található, a helyet jelenleg kaszálónak használják. 2021 nyarán állították fel a jelenlegi helyére, Márton Berci telkére, a Gyepűben.
Kolos-tető Csíki-havasokKolos-tető Csíki-havasok 19 km-re.
Az 1246 m magas Kolos-tető a Csíki-havasok egyik mellékgerincén található, a Sándor dombja és a Piricske-tető között. A Kolos-tető két nyugati hegylába, a Kurta-Koszorú és a Szalonka-tető. A Szépvízi-víztároló mellől induló Szénás-úton közelítettem meg a helyszínt.
Angyaljárás GyergyószentmiklósonAngyaljárás Gyergyószentmiklóson 38,5 km-re.
Áldott karácsonyt! Késéssel ugyan, de annál nagyobb izgalommal és örömmel kotortam elő a legigazibb kincsesládát, és a benne rejlő szívhez szóló ajándékot. Tisztelt címzett: Délia, Jenő, és Dalma.
Sebő Ödön keresztje UgrapatakaSebő Ödön keresztje Ugrapataka 27,6 km-re.
A térkép szerint egy keresztnek kellett volna következni a gerincen, de bárhogy tekergettem is a nyakam, nem találtam meg. Nem volt vitás, hogy ez a kereszt a térképfelvétel idején még létezett, eltávolíthatták azóta, mégpedig nem jóindulatból. Egy pet előformát kerestünk, de először egy nagyobbacska dobozt találtunk, egy másik játszótér dobozát.
Kövesponk CsomádKövesponk Csomád 33,8 km-re.
Lábszárközépig érő hóban nem könnyű a keresés. A napnak talán a legszebb részében érkeztünk a Kövesponkhoz. Korcsolyázni mentünk a Szent Anna tóra, és természetesen megálltunk itt megcsodálni a panorámát és megkeresni a dobozkát. Bükszád egy vadregényes hegykebelben fekszik, a tusnádi szoros alsó torkolatában, gyönyörü lombdús hegyektől körülkeretelt fennsíkon, melynek nyugati oldalán mélyen ágyalta be magát az Olt.
Református templom SzékelymuzsnaReformátus templom Székelymuzsna 47,1 km-re.
Középkori templom állott ott, ahol ma a falutól északra a Szentegyház oldala nevő helynév őrzi emlékét. Székelymuzsnára érkezve, először a református templom torony felőli oldalánál levő udvaron keresztül próbáltam megközelíteni a rejteket. Ramaty állapotban van a templom. Ez jóval a XV-dik század előtti lehetett, mert a mai református templom, melyet később építettek, XV-dik századra utaló korjelző stíluselemeket őriz
Parajdi faszerkezetParajdi faszerkezet 39,6 km-re.
A parajdi faszerkezet helyét illetően egy erős tippem van. Rég jártam arra, akkor még csak a gátként szolgáló farönk volt ott.
Fenyédi láz 25,8 km-re. Fenyéd felől gépkocsival közelítettük meg a rejtekhelyet, majd az antennától korulbelul 500 méterre gyalog vágtunk neki a meredek oldalnak.
Akó-kapu CsíkszentgyörgyAkó-kapu Csíkszentgyörgy 19,3 km-re.
Az Akó-kapu kifejezés az évszázadok során Alcsík közepén azt a helyet nevezte meg, ahol az országútból kiszakad a Fiság völgye felé vivő útszakasz. Jó nagy a kapu. Megtalaltuk. Ezt es. Hosszú időn át az Akó-kapu kifejezés létezett a tudatunkban, de kaput itt nem láttunk!
Evangélikus templom Homoróddaróc 40,6 km-re. Szomorú a sorsa annak a falunak, ahol ilyen a kultúrotthon.
Kőgomba kalap nélkül KirulyfürdőKőgomba kalap nélkül Kirulyfürdő 13,2 km-re.
Igaz ez akkor is, ha már számtalan alkalommal járt már valaki egy helyen. Miután ittam a Lobogó forrás vizéből, a patakon a fenyő hídon mentem át. Aki nyitott szemmel jár a természetben, lépten-nyomon új dolgokat fedezhet fel.
Biális-kúria CsíkszentmihályBiális-kúria Csíkszentmihály 13,7 km-re.
Az épület szerepel a Hargita megyei történelmi műemlékek jegyzékében, HR-II-m-B-12877. A Biális-kúria Csíkszentmihály faluban található, a 254 A szám alatt - a 19-dik század elején, az 1800-as években épült.
Szent Antal-kápolna CsíksomlyóSzent Antal-kápolna Csíksomlyó 10,1 km-re.
A csíksomlyói Szent Antal-kápolna a Kis-Somlyó hegy délnyugati oldalán áll. Csendes a környék, szép napos délután, öröm itt üldögélni, nézelődni. A Hármas-halomoltártól visszafele megkerestük ezt a dobozkát is. Megtaláltuk. Páduai Szent Antal tiszteletére szentelt barokk kápolna.
Domokos Pál Péter szobor CsíksomlyóDomokos Pál Péter szobor Csíksomlyó 9,8 km-re.
Csíksomlyón minden évben megtartják az Ezer Székely Leány napját. 1998 július 5-én leplezték le az ünnep egykori kezdeményezőjének, Domokos Pál Péternek az egész alakos szobrát. A geodoboz úgy tűnik meg akart lépni, mert a földön találtuk meg a padok mögött. Bizony leültem és gondolkodtam, de a felvilágosodás elmaradt. Ez már a második alkalom, hogy keresem ezt a geodobozt.
Bagoly-forrás OltszemBagoly-forrás Oltszem 46,9 km-re.
Az oltszemi fürdőközpont az Olt lankáján helyezkedik el, megközelíthető az E12 országútról, ahonnan az oltszemi Mikó-kastély melletti utcába kell letérni, majd átmenni az Olt hídján. Jól ismertem a helyszínt, így nem kellett keresnem a letérőt az országútról az oltszemi fürdőközpont felé. Egy csendes vasárnapi fürdőzéssel kapcsoltam össze a doboz keresést. Most sem volt szerencsénk az idővel. Bagoly-forrás a fürdő épülete mellett található.
Katolikus templom CsíkszentgyörgyKatolikus templom Csíkszentgyörgy 21,3 km-re.
A keresztbordák négyzetekbe és három trianguláris zárókőbe futnak, a zárókövek lapjába sugárkörök vannak bevésve, a pajzsokba pedig évszámok festve. A régi plébániatemplom a gótikus korban új formát kap, ebből a korból ma is épen áll a szentély csúcsíves ablakaival, csúcsíves diadalívével és egyszerű gyámköveken nyugvó boltozatával.
Kőhíd teteje Hargita-hegység 19 km-re.
A Kőhíd teteje, látványos sziklavilág, a Kakukk-hegytől észak-keletre, attól 1,5 km távolságra található.
Katolikus templom SzékelylengyelfalvaKatolikus templom Székelylengyelfalva 35,1 km-re.
Ugyanezen forrás szerint 1629-ben a templom boltozatát deszkamennyezettel váltják fel, mely deszkamennyezetről megörökített felirat tanúskodik: Hoc opus factum in anno 1629, tempore Gabrielis Bethlen. Minden lengyelfalvi ember tudja. Székelylengyelfalva temploma 1500-ban épült, amint egy 1776 május 9-én kelt összeírás megállapítja.
Házaspárok útja CsíkszentgyörgyHázaspárok útja Csíkszentgyörgy 20,9 km-re.
A csíkszentgyörgyi Házaspárok útja Erdélyben egyedi, Magyarországon már több helyszínen is megtalálható, elsőként Óbudavár központjának kegykápolnájánál. A háromtízesi Szent Kereszt kápolna közelében található Hargas út mentén készült el, és 16 állomást foglal magába.
Déli fal Mária-kő Békás-szorosDéli fal Mária-kő Békás-szoros 47 km-re.
A déli fal teteje a harmadik, de nem kevésbé látványos kilátópontja a Mária-kőnek. Remek kilátás nyílik innen a Kis-Szurdok-kőre, a Kis-Békás-szorosra, valamint a Háromkutat övező hegyekre. Miután lejárt a túra, és véget ért május elseje, jutott eszembe, hogy milyen nap is volt. A panoráma kabintól csak egy rövid kis séta a déli kilátó.

Történelmi-kulturális értékek - Hargita megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Csicsói-várszikla adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Csíkcsicsó vára - Régóta érdekel ez a vár, különösen azóta, hogy valaki Csicsóban azt állította, hogy ott nincs vár. Azóta még inkább szerettem volna látni a várat, vagyis a romjait.
 • Kirándulás a csicsói várromokhoz - Kirándulást szerveztünk a csicsói várromokhoz, ahol nagy érdeklődéssel kerestük a geodobozt.Csikcsicsó község testvértelepüléséröl Újszászról (Magyarország) érkezett barátainkkal közösen megtaláltuk a dobozt, az érdekessége csak az hogy a puszta leirás szerint tudtunk menni mert a helyszinre érkezve tapasztaltuk hogy a GPS akkumulátora feladta a harcot.
 • Csík környéki várromok - Gratulálok a megtaláláshoz. Nagyon sok rejtekhelyet meg lehet találni gps nélkül is, amennyiben figyelmesen elolvasod a leírást és megnézed a fotókat.
 • Húsvét hétfőn kirándultunk a várhoz - Sajnos itt sem tudtuk, hogy van láda és épp ezért nem is kerestük. Megérte felmenni, nagyon szép kilátás van a várból.
 • Csicsói vár és szikla - A Csicsó fölötti Vármezőnek nevezett magaslat déli peremén, egy kisebb fenyvesben rejtőzik a Csicsói várszikla. E kimagasló sziklaszirt körül az erdő egy hajdani várfal maradványait takarja.
 • Hótaposó túra - Egy kis hótalpas, hótaposó, trekkingklubos túra keretén belül kerestük meg a dobozt is. A gps koordináták pontosak, így a nagy hó ellenére is meglett a doboz.
 • Szerencsésen megtaláltuk - Ma délután egy frissen fertőzött, kedves évfolyamtársammal. Oltfalva után a sok mezei út közül sikerült kiválasztani a legsilányabbat.
 • Oriasok nyoman - Kerekparozasbol hazafele tartva kerestem fel a Sziklavarat, felcsigazott az Orban Balazs fele leiras, es nem csalodtam, nagyon szep a hely, a kilatas, ha nem is annyira lenyugozo, mint peldaul a Bagolykorol, de a fal maradvanyok megmozgassak az ember fantaziajat, es titokzatossagot kolcsonoznek a helynek.Jelen esetben jo szolgalatot tett a gps koordinata, mivel nincs - legalabbis nem talaltam - kijelolt turistaosvenyt.
 • üres doboz - Csak az üres (BabBerci-féle) dobozt találtam meg kupak nélkül. Szegény doboznak még ibolyája sincs már.
 • Csodaszép alakzatok - A menedékházaktól felfelé már érzékelhető volt a fákra tapadt zúzmara, a tetőn pedig csodaszép alakzatok vártak minket. Tényleg szokatlan a nyílt téri kőkupac, de eddig még szemlátomást nem fedezték fel rosszakarók.
 • De sokszor... - De sokszor vágtattunk át itt az állomás fele. Mindig nagyon sürgős volt, mert indult a vonat.
 • Új ládát rejtettünk - A fotók alapján beazonosítottuk a rejteket, de a ferde fát már kivágták. Új ládát helyeztünk el az utcai kapubejárat melletti kivágott fa megmaradt tuskójába, levelekkel takartuk.
 • Délben - Délben, dél körül is nyugis volt a környék. Csak néhány iskolásra vártam, hogy felmenjenek a lépcsőn.
 • Kőváza - Na, ez mán okozott egy kis fejtőrést. Nem volt könnyű, amíg próbáltam kisakkozni, hogy melyik elhagyatott sír virágtartója lenne a rejtek, amikor véletlenül észrevettem a várfal tövében a gyanúsítottat.
 • Semmi gond a dobozzal - Gondoltam, hogy nem jelentem be ezt a megtalálást, várok vele, míg a trekkingklub is bejegyzi magát a füzetbe. De végül mégis bejelentem, hogy legyen visszajelzés a rejtő számára.
 • Szent László pénzei Léta váránál - Egy rövid szombati séta alkalmával vettük célba a létai várat. Léta irányából kapaszkodtunk fel és rögtön a falu felett Szent László pénzeire (Nummulites) leltünk az úton szétszorva.
 • Széphavason hóembert építeni volna jó - De arra még várni kell. Mi várakozás helyett felsétáltunk Széphavasra, mégpedig lábbeli nélkül, mert úgy-e mezítláb menni-lenni jó.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Csicsói-várszikla? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.