Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Al-Csík - Csíkszék - Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

Zsögöd. Zsögöd vára. Várhegy. A Haram. Zsögödi szoros. Szentkirály. Al-Csík című fejezet részletesen A Lok Terra Siculorum
Nagy Imre képtár Csíkzsögöd. Megtekinthető itt Nagy Imre festőművész munkáinak állandó tárlata. Okos rejtés :). Gratulálok, nagyon okos rejtés, igazán ötletes. Nagy Imre képtár. A Nagy Laji dombján megtalált geodoboz után, erre vezetett utunk. Kupaktanács. Kupaktanács ide vagy oda, a dobozt kiszagoltuk.
Római katolikus templom Csíkzsögöd. Szép kis temploma XV-dik századi, a gótikus kor alkotása, szentélye gótikus jellegét boltozott mennyezete, szentségfülkéje, szárnyasoltára és Mária-szobra őrizte meg. A kaput zárva talátuk. A zsögödi régi temető fele tartva megkerestük ezt a rejtekhelyet is. Zsögödi túra 3. Másodszor jártunk a zsögödi templomnál. Szépen rendberakott templom. Kár, hogy nem sikerült bejutnom, pedig azért is választottam a vasárnapot, mert gondoltam, hogy a mise miatt nyitva vannak a templomok.
Mikó-kúria Csíkzsögöd. Mikó-kúria Csíkzsögöd
Zsögödi régi temető Csíkzsögöd. A Fitód-patak partján fekszik, a város déli nyúlványát képezve. Temető. Megvan ez is. Új doboz az új temetőhöz. A régi rejtést is megtaláltam, de ez több kihívást jelentett (de nem föltétlenül kreatívabb mint az előző;) A legjobban viszont azt sajnáltam, hogy kivágták azt a kefe sűrű orgona bozótot, amiben olyan baljósan sejlettek a régi sírkövek. Egy kis hezitálás után. A képtárnál eldöntöttük, hogy ide jövünk és nem a Kis Vár dombjára.
Zsögödi fahídak Csíkzsögöd. A kettő közül az Olt-híd érdekesebb, hiszen itt még a teljes hídszerkezet fából van - érdemes most megnézni, alulról is, mert a jövőben betonszerkezetűre tervezik átépíteni.
Nagy Laji dombja Csíkzsögöd. A nevezetes domb Csíkzsögöd és Csíkszereda határán fekszik, jelenleg a Megyei Kórház, valamint a Harvíz szögesdróttal elkerített létesítménye található rajta. Nagy Laji dombja. Csíkszeredában töltött egyik hétvégénk alkalmával kerestük fel a Nagy Laji dombját. Kerekecske dombocska. Megkerestük a Nagy Laji dombját, meglett a sárga emberke is, az összes sziklarajzzal együtt, és persze a doboz is. A dombon. Nehéz volt ráakadni a kicsi sárga emberkére a nagy oldalban, de csak addig amig nem a megfelelő gödörben kerestem, utána ment minden mint a karikacsapás.
Zsögödi vár Kis-Vár dombja Csíkzsögöd. A régészek Zsögöd III elnevezéssel jelölik a helyet. Esti séta. Már régóta szerettük volna meglátogatni ezt a helyet, most örülünk, hogy doboz is került ide. Kutyamentes keresés. Sikerült felkapaszkodni a tehéncsorda mögött, míg a kutyák szunyókáltak. Csík felett. Szervízelés idejére kaptam egy cserebringát, amolyan városi bevásárlásra valót, gondoltam ne teljen az idő hiába, felkeresek egy-két rejtekhelyet.
Ördöglik Csíkzsögöd. Érdekes formájú kőtömböket lehet itt találni, a hely és a megfelelő időpont pedig kiváló fotótémát (panoráma, naplemente, árnyék, stb. Az igazi geotojás. A fotót nézve hirtelen nem tudtam eldönteni, hogy melyik a geotojás. Helytelen ábrázolás. Igen, a helytelen ábrázolás nekem is okozott egy kis fejtörést. Jobb és bal szem. Igen, a jobb oldal a Nap, a világosság, a férfi.
Borvízforrás Zsögödfürdő. 17 kádas meleg fürdője 1957-ben épült, azóta többször felújították. Legyen egy ilyen rejtés is. Én már többször is ellenőriztem a rejtést, és a geodoboz mindig a helyén volt. Végre megvan. Sokadjára keresem. Ládaellenőrzés. Ma este kibicikliztem Zsögödfürdőre, a borvízforráshoz.
Zsögödfürdői vár Malomföld. A régészek Zsögöd I elnevezéssel jelölik az egykori erődítmény helyét.
Ördöglik sziklafal Csíkzsögöd. Csíkszereda közelében ez a legközelebbi hely, ahol a kezdő sziklamászók gyakorolhatnak. Vajúdó fa. Jó szolgálatot tett a segédpont, hanem légvonalban mentünk volna. Meghívó. Egyik szemem sír a másik örvend. Várjuk a kreatív ötlet megvalósítását. Én is itt ismerkedtem először a kötéltechnikával, pontosabban ereszkedtem egyet, egy nyolcas segítségével.
Egykori kemping Zsögödfürdő. Egy vizesárokkal körülvett földnyelven 7 plusz 1 kisebb házikó, és 6 nagyobbacska, emeletes faház maradványait láthatjuk még.
Törvényszéki palota Csíkszereda. Törvényszéki palota Csíkszereda
Egykori határőrség székhelye Csíkszereda. Jelenleg kórház működik az épületben.
Csiszér-ház Csíkszereda. Csiszér-ház Csíkszereda
Vár-tér Csíkszereda. 1661-ben a törökök feldúlták, a lerombolt főúri rezidenciát a romjaiból gróf Steiville István osztrák tábornok 1714-ben építtette újjá és parancsnoki székhellyé alakítják át. A játszótér. Harmadszori nekifutásra, végre sikerült találni egy alkalmas időpontot, amikor nem járt a közelben senki. Magasles. Ez érdekes rejtés volt. Aki nem hiszi, az járjon utána. Remélem azért ügyelsz rá, hogy ne figyeljenek fel rád keresés közben.
A Vár-tér szilfája Csíkszereda. A méltóságteljes fa koránál fogva sokat mesélhet a környezetéről, hiszen a legtöbb épületnél idősebb.
A hősök régi temetője Csíkszereda. A majdnem 1 hektáros terület a város tulajdona, dróthálós kerítés övezi, mostani bejáratát csőkapu. Csihanyos. Javaslat, h nyáron ezt a rejtekhelyet ne rövidnadrágba és szandálba keresd, vagy egy darabig nem lesz szükséged reuma elleni kezelésre. Ládaellenőrzés. Ma megnéztem a Hősök régi temetőjében elrejtett geodobozt. Sírkövek. Az összes középső kerítés elemet végigtapogattam, mert csak azok U alakúak, de egyikben sem találtam dobozt.
Vákár Lajos műjégpálya Csíkszereda. Vákár Lajos a legnépszerűbb csíki sportág meghonosítója, sportágalapító játékos, később edző és tanácsadó volt. A részletek érzékelése. Ez így igaz, egy csíkszeredai a bemutatott látnivalótól távolinak fogja tartani a rejteket. Hoki. A hokicsarnok épületét nem nehéz megtalálni, de az előtte levő parkocskában, már ha ott van a doboz, tényleg a nappali keresés nem a legmegfelelőbb időpont. Nem a parkban van a geodoboz. A geodoboz nem a műjégpálya épülete előtt levő parkban van elrejtve, hanem oldalt, a Hősök parkja felé.
A fűzfa Csíkszereda. A fűzfa Csíkszereda
A református imaház erkélye Csíkszereda. Az épületnek jelentéktelen homlokzata, valamint az egykori kocsibejáróra szerelt kapuja van. Nem szükséges megbontani a betonkertet. A két kerítés között be lehet sétálni a rejtekig. Esti erkélyjelenet. Bár a kapu nyitva volt, a kerítések közé egy résen kellett bebújni, és végig olyan érzés volt, mintha tilosban járnánk. Gyerekzsivaj. Délben érkeztem a Konzulátushoz.
Suta-tó Csíkszereda. A tavat 2007 nyarán lecsapolták, jelenleg csak a Suta II. Szaraz tonak nedves partjan. Eleg elhagyott, es elhanyagolt hely, kar erte, de remeljuk feljon meg a napja. A tónál. E Elhanyagolt hely. Megtalaltuk.
Szeredai fürdő Csíkszereda. Állítólag már a fejedelmek korában is ismert volt, Apafi és a Rákócziak is használták.
Sport- és szabadidőpark Csíkszereda. A létesítmény területén mászóköteles játszótéri elemek, labdajátékokra alkalmas pályák, gumiburkolatos futópálya, és egy krossz- és kerékpárpálya is van.
Hamerock strand Csíkszereda. Hamerock nevét a strandot építő és működtető, egykori vállalatról kapta.
Panoráma a zsögödi szorosra Zsögödfürdő. Zsögödfördőn egy 53 kádas meleg fürdő egy fedett medence, egy szauna, és 2 szabadtéri medence van. Itt nehezebb dolgunk akadt. Az egész oldal tele volt kivágott fenyőkkel. Az oldalban. Hát igazán nem volt okos dolog kivágni a fenyőcskéket, de azért egy kis keresés után elékerült a doboz. Keresés a domboldalon. Többször jártam erre felé, nem tűnt különösebben nehéznek a feladat, miután gps-el felfegyverkezve indultam felkeresni a rejteket, annál inkább lelombozódtam, miután hosszasabb keresgélés után sem sikerült felfedezni a rejteket, pedig kivágott fenyőcske is, kő is akadt nem egy, ilyenformán párosítva is.
Duglászfenyők Csíkszereda. A fenyőkhöz szokott csíkiak érdeklődés nélkül mennek el melletük.
Jégkorongozók Csíkszereda. Törős Gábor 1978. Nehez szivvel. Igen, mi is nehez szivvel hagytuk ott a kis grafit ceruzat, amibol otthon 50 drb van. Kék-fehérek. Elindultunk geodoboz-vadászatra, a fiammal, ez volt az első megtalált doboz. A doboznak első megtalálói. Gratulálok az első megtalált geodobozhoz.
Óriásfalfestmény Petőfi utca Csíkszereda. Ez az óriásfalfestmény a 2023-as Csíkszeredai Városnapok keretében megszervezett PetőfiStreetArt Fesztivál alatt készült, emléket állítva a kétszáz éve született Petőfi Sándornak.
Égigérő vackorfa Fenyés Csíkszentkirály. Érdemes elolvasni.
Szent Kinga-templom Szécseny. 2003 szeptember 6-án Árpád házi Szent Kinga tiszteletére szentelte fel Tamás József püspök. Zárt deszkatemplom, üres rejtek. Ezt a rejtést már rég meg kellett volna keressem. Újrarejtés a Rejtők napja alkalmából. Ma május elseje, a Rejtők napja a játszóterünkön.
Keskenylevelű ezüstfa Csíkszereda. Ha beszélni tudna, felhívná magára a figyelmet.
Hadiárok lőállásokkal Csíkzsögöd. Hadiárok lőállásokkal - Csíkzsögöd Kutyakerülgetős, kalandos kirándulás. Nagyon megörültem az este a frissen megjelent új rejtésnek a közelemben, hiszen a város környékén kevés bemutatásra érdemes hely maradt geodoboz nélkül. Csíkszereda fölött. Végre a mai napi két sikertelen próbálkozás után (Borvízforrás, Zsögödfürdő), a harmadik meghozta az elégtételt. Félreértett rejtekhely. Vámszer Géza a Csík vármegye településtörténetében három zsögödi várromról beszél.
Csihányos Csíkzsögöd. Csihányos Csíkzsögöd
Horgász tanya. Horgász tanya, Szécseny
Véreskép Csíkszentlélek. Terméskőből emelt, mésszel vakolt, vaskerítéssel övezett emlékmű. A Vereskepnel. A doboz a helyen. Emlékmű. Elso nekifogasra bepanikoltam. Jelentem a geoboz a helyén. Beirtuk a nevunket a kis noteszba.
Régi sörgyár Csíkszereda. Ezt később Gál Ferencz veszi át és újítja fel, majd a brassói Czell cég birtokába kerül.
Márton Áron Gimnázium Csíkszereda. Márton Áron Gimnázium Csíkszereda Emlékezés. Jó volt felidézni a régi emlékeket. Az iskolaudvar rejtélyei. Óvodás koromban vadregényes kastélynak láttam a Márton Áront, az udvaron és a Micsurinon különféle kalandok vártak. Gimi. Nem gondoltam volna, hogy egyáltalán be tudok jutni az iskola udvarára.
Ligat-híd Csíkszereda. A teljesen felújított vasúti felüljáró hidat 2023 december 22-én adták át, 19 hónapig tartó korszerűsítés után.
Micsurin-kert Csíkszereda. A régi Micsurin-kert területéből ma már csak egy vékony zöldsáv maradt meg, mely a Piaristák Tanulmányi házától a Szék útja felé vezet. Kis nosztalgia. Jól esett újra itt sétálni, feleleveníteni a régi emlékeket. Gyermekkorom emlékei. Az iskola épületét nagyon szépen felújitották, az emlékek viszont a 77- es földrengésig röpítettek vissza. A jó öreg Micsurin. Mivel az iskolát hátulról közelítettem meg, tényszerű volt, hogy a kerten keresztül kell menjek.
[ Fel ↑ ]
Harom vára romjai - Csíkzsögöd
Harom vára romjai - Csíkzsögöd 3,17 km-re
Harom vára a 12-dik század eleje körül épült, és az Erdélyt keletről védelmező várrendszerhez tartozott. Csíkszeredától délre, Zsögödfürdő dél-nyugati határában, a Harom-tető 1079 m csúcsától keletre található.
Kossuth-szikla - Hargita-hegység
Kossuth-szikla - Hargita-hegység 12,53 km-re
[ Fel ↑ ]
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.