Zsögödfürdő település (Hargita megye) Központ: Csíkszereda. Zsögödfürdő román elnevezése: Jigodin-Bai.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Zsögödfürdő (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

Ilósza-patak völgye

Ilósza-patak völgye 16,58 km-re
Cifra-Bükköt csak az ismeri, aki sokat jár Kirulyba és bejárta a patakokat, felkapaszkodott a hegyhátakra. Zöld kupak a híd sarkánál - A közeli rejtéseket igyekszem kipipálni, így került most sorra az Ilósza-patak völgye.

Szemeskő

Szemeskő Büdösfürdő 6,64 km-re
A Szemeskő a Büdösfürdőbe vezető, kék kereszttel jelzett turistaút mellett van, utunk a szikla mellett vezet el. Az ott szep vplt es igaz sem volt - Ez igy van nagyon erdekes egy fajta megbecstelenito, marmint jomagam. Fenyoakrobatika - Azon rejtesek koze tartozik, ahol hasznos a gps adat, mivel erdo takarja, es ugy a helyet, mint a dobozt, nehez lett volna megtalalni gps keszulek segitsege nelkul. A Szemeskőn - Büdösfürdő felől közelítettük meg.

Milleniumi kereszt

Milleniumi kereszt Polyán 39,58 km-re
A millenium emlékére emelt kereszttől gyönyörű a kilátás - már amikor nincs akkkora köd, mint éppen most. Karácsony táján rejtettük - Mi is köszönjük hogy ennyien felkerestétek mostanában. A dobozt újrarejtettük - A dobozt újrarejtettük. Venul az ember - Ez igy van, venul az ember.

Pihenő a Fekete-rez felé

Pihenő a Fekete-rez felé Gyergyói-havasok 34,13 km-re
Marosfőről a piros kereszt jelzésen, az erdő melletti úton haladva, mászva, kiérünk az első havasi legelőre, ahol takaros pad és asztal fogad, háttérben az Ördögmalom kőfolyásaival. A pihenő(hely) volt a cél(pont) - A Szem-gyógyforrástól gyalog indultam neki a Fekete-Rez felé.

Bernád kútja

Bernád kútja Csobotfalva 5,78 km-re
Bernád kútja - Csobotfalva

Elekes-esztena Köves-patak Mária Út 17,07 km-re
Elekes Gellért esztenája a Padosban áll, a Köves- és Gyepü-patak közötti háromszögben található, a helyet jelenleg kaszálónak használják.

Mofetta

Mofetta Tusnádfürdő 22,3 km-re
A tusnádfürdői mofetta épülete a közelmultban esett át egy felujításon, amely most már megszabott program szerint fogadja a gyógyulni vágyókat. Ezert mar megkaptam a reszem - Nelu bacsi mofettajaval egyutt megegyszer meglatogattam a mofettat, es az uj rejteket is termeszetesen. Tusnádfürdő 6. - Már szürkülödött, mire ideértünk. EKE-tábor 2015 - Hát tényleg merészség kell a ládáért benyúlni.

Ürmösi Töpe barlangjai

Ürmösi Töpe barlangjai 44,29 km-re
Az Olt folyó Ágostonfalva és Alsórákos közötti 10 km hosszú, kiszélesedett szorosában csak kisebb barlangokat hagyott meg az erozió. Alsórákos látnivalói 2 - Alsórákos felfedezésére kerékpárral indultam, Kirulyfürdő, Erdőfüle, Székelyszáldobos, Felsőrákos, Ágostonfalva utvonalon. Sokat bolyongtunk itt - Mar majdnem sotetben botorkaltunk lefele az Urmosi Toperol.

Kőgombák

Kőgombák Csicsói-Hargita 16,49 km-re
A Csicsói-Hargita csúcsplatójának nyugati peremén kőgombákhoz hasonló sziklaképződményekre bukkanhatunk. Kékre ettük a szánkat - Mi itt találtuk a legtöbb áfonyát. Lemezes rétegződés - Lemezes rétegződést figyeltem meg a kőgomba szikláiban. Kogombak - A Hargita csodalatos helyei.

Ferde torony

Ferde torony Sükő 46,7 km-re
Hol a falu között lefolyó Gátpataka ered, messze fenn a Rez oldalában 2000 lábbal a tenger szinvonala felett fekszik Sükő. Felújított torony és rejtek - Már régóta tervezem, hogy meglátogatom a sükői ferde tornyot és a közelben található Rez-tetői kilátót.

Szentkatolnai emlékpark és temető

Szentkatolnai emlékpark és temető 49,52 km-re
Szent Katalinnak ajánlották a katolikus templomot Szentkatolnán, előtte emlékpark áll, a falu szellemét dícséri. Kőkereszt - Miután megtaláltam a fából kinőtt keresztet, már nem volt nehéz betájolni a rejteket. Kacsintgatós üzemmódban, háttal a kőkeresztnek - A geodoboz tényleg a temetőben van elrejtve, és nem az emlékparkban. A dobozt sajnos nem találtuk meg - A 6 évvel ezelőtti utolsó bejegyzés óta a terepet alaposan átrendezték, a leírásban említett fábazárt kőkereszt megvan, de a fának már csak a korulbelul méteres tuskója van meg.

Benedek Elek fürdő

Benedek Elek fürdő Kisbacon 26,07 km-re
A régi Benedek Elek fürdő, vagy más néven Kisbaconi feredő, a Faluborvize vagy Rezes-forrás mellett található. Legyen inkább újjászületés - Azért remélem, nem lesz itt igazi forradalom, és nem végzem gyűlölt diktátorként :-). Lepusztult feredő - Aznap a Fenyős-patak völgyében rejtettem, a Bodvaj környékén. Feredő - Nem volt nehéz megtalálni a dobozt, mert a kőrisfák között egy bükkfa van.

Fenyővize tanösvény

Fenyővize tanösvény Pottyand 10,99 km-re
A Fenyővize tanösvény hossza: 800 m, a menetidő 1 óra, a szintkülönbség 5 m.

Fenyő-tető Csíkszentgyörgy 10,14 km-re
A Fenyő-tető Csíkszentgyörgy nyugat szélében, Jenőfalva nevű falurészben található, az Áj-patakoktól északra.

Osztrák-magyar katonák sírja Mihály szállása csúcsa 40,76 km-re
Ismeretlen osztrák-magyar katonák sírja a Mihály szállása csúcsától 150 m, Bilibók Illés birtokán.

Réka királyné sírja

Réka királyné sírja 34,61 km-re
Útban a Rika-erdei kora középkori erődítményrendszer felé, a Rika-patak völgyében vezető földúton, kelet felől érkezve, először balkéz felől a Réka királyné sírjának nevezett patak parti sziklához érkezünk. Nem ez volt a cél, de megtaláltatott - A régi megyei úton kerékpározva (Felsőrákos és Oklánd útvonalon), észrevettünk egy kis táblacskát ami a Réka királynő sírjához irányít. A kis szikla elbújt - A legnehezebb a kis szikla megtalálása volt az aljnövényzetben. Kopjafa - Többször is voltam itt, de csak később tudtam meg, hogy geoláda is van.

Bod Peter mellszobra Csernaton 42,93 km-re
Bod Peter mellszobra Csernaton 2001

Fortyogófürdő

Fortyogófürdő 47,35 km-re
Kézdivásárhely határában található a Fortyogófürdő nevű, egykori gyógyüdülőhely. Egy kis biciklizés - Nagybátyámmal és a kislányával voltunk a Fortyogónál vizért és amíg ők vizet töltöttek addig én felkerestem a rejteket. Jegenye - Megtaláltam. Mikor lesz ebből gálickő? - Rettenetesen lepattant hely.

Begyenkő kőgombája

Begyenkő kőgombája Torjai-hegység 29,55 km-re
A bálványosi Begyenkő neve a rég kihalt bölény emlékét őrzi, hiszen a régi magyar nyelvben abban az időben a bölényt még begyennek nevezték. Talalkozas a medvevel - Erdekes, hogy mostanaig meg senki sem vallalkozott ezt a rejteket megkeresni. Kőgombák - Még egy kis mászás, és megpillantottuk a kőgombákat. Új geodoboz került ide, de talán meg van még a régi is - Miután sikertelenül kerestük a Begyenkő nagy sziklájában elrejtett geodobozt, majd azt pótoltuk, kimásztunk a Begyenkő tulajdonképpeni csúcsára.

Porgyos-tető Csíkjenőfalva 24,72 km-re
Csíkjenőfalvától északra, a Porgyos-tető körül, az Olt által kirajzolt törésvonal mentén, több borvízforrás van, egykor népi fürdő is működött.

Borsáros-láp

Borsáros-láp Csíkszentkirály 4,1 km-re
A Borsáros természetvédelmi terület az Olt jobb partján, 651 m tengerszintfeletti magasságban, 1 km-es hosszúságban, 50-200 m szélességben, Csíkszentkirály határában, a Csíkszentsimon felé vezető úttól balra terül el. Rejtés után keresés - Láttuk, hogy van egy új rejtés, nem akartuk kihagyni. Szem elé került - Nem volt szem előtt, de elé került a doboz az Y-ból, magasság-mélység ellenére. Lakat alatt - Sajnos ez a rejtekhely már nem látogatható, mivel a bekerített természetvédelmi területet lakattal lezárták.

Szentegyháza Gyöngye

Szentegyháza Gyöngye 20,26 km-re
Szentegyháza Gyöngye termál strand. Jo rejtek - Hazafele egy gyors talalatra szamitottam, de megdolgoztatott rendesen. Majom a magasban - Mászkálni jó mulatság, kíváncsi lennék a rendőr az út szélén mire gondolhatott amikor csüngtem a magasban. Magas rejtés - Nem volt épp 25 fok meleg (na nem a víz).

Katolikus templom

Katolikus templom Kézdiszárazpatak 37,16 km-re
1620-ban Peselnek helyett Szárazpatak az anyaegyház, ami feltételezi, hogy temploma volt azelőtt is. Sírbolt - Mivel útba esett, megkerestük. Szárazpatak - Gyakran suhanunk vagy biciklizünk át a falun. Út mellett - A sírboltot megtaláltuk, de a dobozt nem.

Ördögútja

Ördögútja Málnavész-tisztás Homoródi Bükk 22,89 km-re
Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat Málnavész-tisztástól a Homoródi Bükk gerincéig terjedő, kápolnásfalusi szakasza.

Csíkbánkfalva 2

Csíkbánkfalva 2 11,79 km-re
Csíkbánkfalván több kápolna is van. 0003 - Na,ez megvan. Keresztút - Sikeres fokozati vizsga után, harmadmagammal, hazaindulás előtt. Temetőkápolna - Megtaláltuk.

Bükkfa ablakkal és kapuval

Bükkfa ablakkal és kapuval Mitács útja 21,79 km-re
A Fenyős-patak völgyéből másztam ki a domboldalon, a Benedek Elek borvizes barlang irányába. A tisztáson - Az Ércesi borvíz után felsétáltunk ide, szétnéztünk a tisztáson.

Lina-kanyar

Lina-kanyar 8,24 km-re
Az igazi Lina-kanyar egy kisebb, de lejtős kanyar a Csíkszeredából Székelyudvarhelyre vezető főúton, a csibai letérővel szemben, ahol Lina kocsmája is állt. Találó segítő információ - A forráshoz közeledve már sejtettem, hogy mit jelent a segítő információ. Erdekes rejtekhely - Kaum zu glauben, aber das stecke der Cache. Utolsó - Ez lett a nap utolsó kalandja.

Világháborús emlékmű

Világháborús emlékmű Lövéte 25,74 km-re
A Kis-Homoród völgyében fekvő Lövétén, a község központjában, az úgynevezett középszegi malom háta mögött. Még egyszer arra jártam - Hátha megtalálom a dobozt. A navigáció is besegít - "A célpont a baloldalon található" hallatszott. A cserepek még ott vannak, de a geodoboz már nincs - Az elmúlt években több alkalommal is kerestem már az itt elrejtett geodobozt.

Kőkereszt

Kőkereszt Tusnád 16,72 km-re
Oh szent kereszt légy oltalmunk, így szól annak a kőkeresztnek a felirata, amely Tusnád falu egyik fontos kereszteződésében, a központból Alszeg felé vezető úton található.

Millecentenáriumi emlékmű Újtusnád 19,33 km-re
Az Újtusnád és Tusnádfürdő közötti országúttól nem messze, Nádasfürdő irányában letérve, áll a Millecentenáriumi emlékmű.

Tarzán fája

Tarzán fája Szent Anna-tó 24,13 km-re
A Szent Anna-tó kráterének peremén, a menedékház közelében áll egy viharvert, csonka bükkfa, a Szent Anna-tó Tarzán fája. Lakó nélkül - A fa lakója nem volt otthon. Kettéhasadt fa - A mohos túrára várva kerestük fel ezt a helyet. Nem tűnt el! - Miután rejtettünk egy dobozt a tőzeglápnál, kíváncsiságból újra felkerestük a Tarzán fáját.

Kis-Havas Csíkszépviz 12,24 km-re
A Kis-Havas panzió háta mögött található régi sípálya felvonója mentén lehet feljutni az 1090 m magas Kis-Havas csúcs tetőre. Új geodoboz új helyen - Egy bejegyzés alapján értesültünk, hogy a geodobozt vadállatok találhatták meg.

Székelyudvarhelyi városmag tapintható dombormű 39,73 km-re
A Székelyudvarhely történelmi városközpontját méretarányosan bemutató bronz térplasztika a Kossuth utca Városháza felőli sarkán került elhelyezésre.

Szent Antal-kápolna

Szent Antal-kápolna Csíksomlyó 4,29 km-re
A csíksomlyói Szent Antal-kápolna a Kis-Somlyó hegy délnyugati oldalán áll. Hóban - A Hármashalom-oltár utáni sikeres doboz találat után nagy lelkesedéssel kutattuk a hó boritotta erdőben a rejtekhelyet, de sajnos nem talaltuk meg. Kiürítve és vagdalva - Lefele már könnyebb volt ballagni mint a hágón felfele, igaz a közmondás, hogy hazafelé a lovak is jobban húznak. Kápolna - Jó kis emelkedő után felértünk a Szent-Antal kápolnához.

Kőkép

Kőkép Verőfény-tető Székelyudvarhely 36,16 km-re
A Kőkép elnevezésű kőkereszt Székelyudvarhelytől keletre, a Szarka-kőtől északnyugatra található, a 689 m magas Verőfény-tetőn.

Református templom

Református templom Farcád 44,27 km-re
Mai templomának építését stíluselemei alapján a XV-dik századra teszik, mint a késő gótikus kor emlékét.

Páduai Szent Antal kápolna

Páduai Szent Antal kápolna Hidegség 33,01 km-re
Páduai Szent Antal, a szegények védelmezője, a védőszentje a Hidegségen, a Jávárdi-patak földrajzi baloldalán álló Szent Antal kápolnának. A kút a kápolna mellett van - A kút helye meg van jelölve a térképeken, a gps is odavezet, illetve a kápolna weboldalának tetején levő térkép segítségével is oda lehet navigálni. Jávárd - Szóval, a kút nem a kápolna körül van. Nem Jávárd, hanem Jávárdi a hely neve - A kápolna weboldala ez a weboldal, ahol mi itt a bejegyzéseket írjuk.

Katolikus templom

Katolikus templom Székelypálfalva 48,71 km-re
A Farkaslakáról Korondra vezető útról, a Kalonda aljában balra útelágazás vezet Énlaka felé. Rejtés - Kissé megkésve, de eljött az idő, hogy ezeket a rejtéseket is bejelentsem, sajnos hamarabb nem sikerült időt szakítanom rá. Befalazva - Elég sokáig számolgattuk a sarkakat, míg megkerült a 8.

Unitárius vártemplom

Unitárius vártemplom Sepsiárkos 48,98 km-re
A sepsiárkosi unitárius templom berendezéséből figyelemre méltó a gótikus orgona, a márványozott festésű. Csak körbejárni tudtam - Eddig is több alkalommal voltam a templomban, de most csak körbejárni tudtam.

Csíksomlyó körút

Csíksomlyó körút 4,82 km-re
Csíksomlyón, a borvízforrás közeléből indulva, a Köves utca végéből indul az a körút, mely megkerüli a Kis- és Nagy-Somlyó hegyeket.

Kárpátok őre Csíkcsomortán 6,83 km-re
A Kárpátok őre köztéri szobor Csíkcsomortánban található, az általános iskola előtti parkban.

Pisztrángos borvízforrás

Pisztrángos borvízforrás Uzonkafürdő 25,67 km-re
Uzonkafürdőből vezet az út a Pisztrangos-patak völgye fele, ahol régen Uzonkafürdő elődje, az egykoron híres Pisztrangosfürdő volt, de ez a XVIII-dik században megsemmisült, és ma már a nyomai sem látszanak. Könnyen rábukkantam - Miután a Murgón is sikerült megtalálnom a dobozt, ezért nagy kedvvel kanyarodtam fel Uzonka fele, a következo siker reményében. Egy erdekes jelenseg - Talalhato itt egy erdekes geologiai erdekesseg. Villámcsapás - Az utolsó megtaláló elég rég írta a bejegyzését.

Pünkösdi rózsa a Hargitán

Pünkösdi rózsa a Hargitán 17,64 km-re
Szentkeresztbányáról a Tolvajos tető fele, jobb oldalt, van egy parkoló, aminek 2 irányból van bejárata. Sétapálcás túra 2 - Megállunk a rejtekhez közel, nem kell mászni. Fenyőfa - Na, ezt piszkálja ki akinek egy kicsit is nagyobb a keze. Szürkület - Már majdnem meg voltunk sötétedve, de ha már erre jártunk, nem hagyhattuk ki.

Ferences templom és kolostor

Ferences templom és kolostor Székelyudvarhely 39,8 km-re
A ferences templom a Vár tér 15, a kolostor a Tamási Áron utca 2 szám alatt található.

Csinód

Csinód 20,09 km-re
Csinód 14 km-re található Csíkszentmártontól, ahol a falu központjában irányjelző tábla mutatja az Úzvölgye felé vezető utat.

Egykori kemping

Egykori kemping Zsögödfürdő 1,52 km-re
Zsögödfürdőn, közel a kezelőközponthoz, egy régi kemping tönkrement faházait találjuk, a strand felé menet.

[ Fel ↑ ]

Református templom Sepsiszentkirály 57,64 km-re. A falu neve is templomról tanúskodik, Szent István király tiszteletére szentelt templomáról nevezték el.

Unitárius templom Szentivánlaborfalva 57,71 km-re. A szentivánlaborfalvi unitárius templom 1826 -ban épült.

Szörcse 55,16 km-re. Lakói a középkorban tiszta katolikusok, a reformáció után pedig reformátusok, a XVIII-dik században református anyaegyház, és azóta is csak református egyháza van, templommal.

Nádika feredő Gelence 55,57 km-re. Gelence környékén nincs sok borvíz-, illetve gyógyforrás, viszont több édesvízi, ezért a településnek nincs népi gyógyfürdője.

A Nap haza Kovaszna 62,41 km-re. A Nap haza Kovaszna 1987

Egykori erődítmény

Egykori erődítmény Vártető Nagygalambfalva 50,22 km-re. Nagygalambfalvától három km-re délkeletre, a Vágás-patak völgye felett található a Vártető.

Óriások dombja Atosfalva 69,42 km-re. Az Óriások dombja valamikor Maka várához tartozott, jelenleg a csókfalvi határ legdélibb és legmagasabb csúcsa.

Református templom

Református templom Gagy 59,95 km-re. Középkori templomáról nincs adat, de nem lehetetlen, hogy volt, miután 1666-ban újra anyaegyház, amikor templomépítésről van adat. Maganyos kis templom - Megtalaltam a dobozt, ugy nez ki, elsonek. Gyík van, doboz nincs - Énlakáról hazafele, gondoltuk megkeressük a geodobozt.

Bagoly Kovaszna 62,41 km-re. Bagoly Kovaszna 1988

Parajdi Sóbánya

Parajdi Sóbánya 57,79 km-re. Nyugat felől jövet Parajd Hargita megye kapuja, itt a völgy méginkább elszűkül, a hegyek egészen közel merészkednek. Forgalmas hely - Az átjáróra emlékeztünk korábbi látogatásainkból. Forgalom - Nem felvonultunk, hanem levonultunk ma a bányába.

Evszakok Parajd 57,1 km-re. Evszakok Parajd 2001

Maradvany Kovaszna 62,43 km-re. Maradvany Kovaszna 1986

Tündérek útja

Tündérek útja Vármező 65,61 km-re. A Tündérek-útja Vármezőtől keletre helyezkedik el, a Kaca-hegy, az Alsó-Kaca tisztás között, a Kaca-patak forrásvidékén.

Déli barakk és zártsánc Gyergyótölgyes 69,22 km-re. A Kis-Beszterce déli oldalán, a part fölé emelkedő Kerek-domb teraszára épült a déli erődítmény, egy ötszög alaprajzú zártsánc.

Kápolna

Kápolna Kicsibükk 63,81 km-re. A XVIII-XIX-dik század folyamán a nagyobb falvakból való kitelepedések során jöttek létre Gyergyó szórványtelepülései, közte a remetei Kicsibükk.

Homoród-folyó forrása 52,53 km-re. A Homoród-folyó úgynevezett forrása, pontosabban kezdete, a Kis-Homoród és a Nagy-Homoród összefolyásánál található, Homoród községben.

Dianna Levendula Kert Székelykeresztúr 60,18 km-re. 2023-ban, június 24-én kezdődik a Dianna Manufaktúra levendulaültetvényények hatodik szüretje.

Bronz Vilma

Bronz Vilma Sepsiszentgyörgy 52,72 km-re. Bronz Vilma, az integető lány - Sepsiszentgyörgy. Bronzba ontott no - Vetro Artur alkotasa.

Parasztvár

Parasztvár Szászkézd 67,83 km-re. A XIV-dik században egy vár épül a Szászkézdtól északnyugatra fekvő hegyen, védelmét hét torony tette erősebbé. Szemerkélő esőben - Mivel erőst szemerkélt az eső, megpróbáltam minél jobban megközelíteni a várat kocsival. Építőtelep - A várban teljes felújításban vannak, szerencsére a munkások beengedtek a várba.

Tündérvölgy-vízesés Kovászna 64,52 km-re. Tündérvölgy-vízesés - Kovászna.

[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.