Zalán település (Kovászna megye) Központ: Sepsibodok. Zalán román elnevezése: Zalan. Egyéb neve: Szilvás-Zalán.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Zalán (Kovászna megye) és környéke turisztikai látnivalói

- Református templom Zalán 0,11 km-re. Orbán Balázs és Entz Géza szerint Zalán templomának román kori kapuzata feltehetőleg 12-13-dik századi eredetű, a zaláni református templom építésének legkésőbbi lehetséges időpontja 1319.
- Erzsébet-kert Zalán 0,31 km-re. Az Erzsébet-kert a bencefalvi falurészben fekszik.
- Pincevár Zalán 2,43 km-re. A Baróti-hegységnek egy keleti irányba benyúló vonulata van, ami Zalánt dél felől határolja, azt pedig dél felől a Kóréh-patak határolja.
- Oltszemi emlékpark 2,52 km-re. A turulmadaras emlékmű 2006-ban készült a honfoglalás és hősi halottak emlékére.
- Református templom Sepsibodok 3,03 km-re. Sepsibodok látnivalója a református temploma, melynek különlegessége a hatalmas szívmintákkal díszített karzata.
- Bagoly-forrás Oltszem 3,64 km-re. Az oltszemi fürdőközpont az Olt lankáján helyezkedik el.
- Leánykavár Oltszem 3,68 km-re. A Leánykavár egy régi erődített település.
- Református templom Kálnok 3,77 km-re. Kálnok legismertebb személyisége Dr.
- Sóskút-forrás Oltszem 3,78 km-re. Oltszem Sepsiszentgyörgytől északra fekszik.
- Unitárius templom Kálnok 4,03 km-re. Egykoron népi hagyományairól volt híres a falu.
- Barokk kapu Zoltán Étfalvazoltán 4,07 km-re. Bodoktól délre az Olt bal partján található Étfalva.
- Herecz vára 4,56 km-re. Az Olt és a Herec patak között, a Bodoki-havasok egyik nyugati hegylábának közvetlenül az Olt fölött emelkedő, Várhegynek nevezett magaslatán található Herecz vára.
- Sütei borvíz feredő 4,77 km-re. A sütei borvíz az oltszemi erdőben, a Sütei patak völgyfejében tör a felszínre.
- Veres barátok templomának romja 4,8 km-re. Sepsikőröspatak és Kálnok közötti dombon áll a Veres barátok templomának romja, XV-dik századi gótikus templommaradvány, melyet a helybeliek Kápolna néven ismernek.
- Református templom Étfalva Étfalvazoltán 5 km-re. Étfalva református temploma 1802-ben épült feltehetően egy korábbi helyén.
- Római katolikus templom Sepsiköröspatak 5,58 km-re. Római katolikus templom - Sepsiköröspatak
- Fenyős tetői vár Sepsikőröspatak 5,65 km-re. Fenyős tetői vár - Sepsikőröspatak.
- Ploti-barlangok Sepsikőröspatak 5,81 km-re. A Ploti-barlangok a Vadasi út mentén a martban, 10-15 méterrel az út szintje fölött találhatók.
- Református erődtemplom Gidófalva 6,69 km-re. Sepsiszentgyörgytől észak-keletre, a Szépmező északi részén, az Olt bal parti teraszán fekszik Gidófalva.
- Kincsás vára Bodok-hegység 6,7 km-re. A Bodoki-tetőtől délre található az a havasi legelő, melyet Kincsás-tetőnek neveznek és amely tulajdonképpen Kincsás várának belterülete.
- Répás medence Zalánpatak 6,82 km-re. Ha a Répás medence vizében két hétig napi tíz percig mártózunk, jótékony hatással lesz érrendszeri betegségeinkre, serkenti a vérkeringést, jó csonterősítő hatása van, és nyugtatja az idegrendszert.
- Unitárius vártemplom Sepsiárkos 7,36 km-re. A sepsiárkosi unitárius templom berendezéséből figyelemre méltó a gótikus orgona, a márványozott festésű, három faragott vázával díszített papi szék, valamint a késő klasszicista, díszítetlen padsor.
- Szentkereszty-kastély Sepsiárkos 7,56 km-re. A Szentkereszty-kastély Sepsiárkos alsó végében helyezkedik el, a főutról jegenyesor által határolt ut vezet fel hozzá.
- Református templom Fotosmartonos 7,58 km-re. 1407-ben Fothos néven írják az oklevelek.
- Katolikus temető Zalánpatak 7,7 km-re. Zalánpatak római katolikus temploma 1863-ban épült, a Kisboldogasszony tiszteletére.
- Bodok-csúcs 8,08 km-re. A Bodoki hegyseg névadó, de nem a legmagasabb csúcsa.
- Vadasi hágó 8,3 km-re. Ha Kozepajtarol Sepsikorospatakra akarunk jutni ,akkor a legkonnyebben ezt a Vadas hagon tehetjuk meg.
- Prédikáló-kő Bodok-hegység 8,57 km-re. A Bodoki-hegységben, a Henter-csúcs közelében találjuk az erózió által gomba formára kialakított Egricskő vagy Prédikáló-kő nevű, 2 méter magas, lapos tetejű sziklaalakzatot.
- Várhegy Sepsiárkos 8,66 km-re. Az árkosi Várhegy Sepsiárkostól 3,5 km-re található, északnyugat felé, a Súgó- és az Égevesze-patakok találkozásánál.
- Forrás az Olt partján Sepsiszentgyörgy 8,74 km-re. Sepsiszentgyörgyről Tusnád fele, a várostáblától nem messze, ha jobbra fordulsz, a mezőn megtalálod a forrást.
- Henter-mező kőgombái 8,97 km-re. Málnásfürdőről, a Száldobos-patak völgyéből indulva, a sárga pont turistajelzést követve, kiérünk a Henter-mező legelőjének széles tetejére, a Bodoki-havasok egyik legszebb kilátópontjára.
- Várhányás Maksán 9,44 km-re. A Várhányás egy erődített ősvár (pogányvár) volt, amelynek a 4-5 méter mély nyaksáncát ma is láthatjuk.
- Első világháborús hősök emlékoszlopa Sepsiszentgyörgy 9,67 km-re. Első világháborús hősök emlékoszlopa - Sepsiszentgyörgy
- Vártemplom Sepsiszentgyörgy 9,95 km-re. Itt emelkedik a város egyetlen megmaradt középkori műemléke, a református vártemplom, mely a XV-dik század végén és a XVI-dik század elején épült gótikus ízlésben.
- Bedő-borvíz Mikóújfalu 10,02 km-re. Mikóújfalu fő forrása a Bedő-borvíz, egyben a környék legismertebb forrása.
- Millenniumi fenyves Sepsiszentgyörgy 10,21 km-re. 1896-tól kezdődően a millennium emlékére emlékfákat, általában fenyveseket ültettek.
- Szobrok a Bálház helyén Sepsiszentgyörgy 10,28 km-re. Sepsiszentgyörgyön, az úgynevezett Régi piac terén, a Csiki út és a Grigore Balan út sarkánál lévő kis zöldövezetben, néhány műalkotás áll.
- Angyalos 10,37 km-re. Honnan a falu szép neve, ha nem a reformáció előtti templom védőszentjéről, aki a két arkangyal, Szent György és Szent Mihály volt?
- Hol volt hol nem volt Sepsiszentgyörgy 10,53 km-re. A Hol volt, hol nem volt.
- Bronz Vilma Sepsiszentgyörgy 10,61 km-re. Bronz Vilma, az integető lány - Sepsiszentgyörgy.
- Vadasi várhegy 10,68 km-re. A Vadasi varhegyet foleg Kozepajtarol lehet latni espedig pontosabban a falu feletti Domosrol.
- Egykori Hungária szálló Sepsiszentgyörgy 10,75 km-re. Egykori Hungária szálló, ma a Posta épülete - Sepsiszentgyörgy, 1 December 1918 utca 18.
- Bod Péter Megyei Könyvtár 10,76 km-re. Sepsiszentgyörgy 1948 előtt két jelentős könyvgyűjteménnyel büszkélkedhetett.
- Gőzmozdony Sepsiszentgyörgy 10,8 km-re. A vadi új vasútállomás előtt vesztegel vakvágányon egy régi és érdekes korabeli igazi gőzmozdony.
- Őrkő Sepsiszentgyörgy 10,8 km-re. Sepsiszentgyörgyön van egy érdekes hely, Őrkőnek hívják.
[ Fel ↑ ]
- Borvíz Útja Előpatak 16,24 km-re. Előpatak falu Kovászna megyében, Sepsiszentgyörgytől 10 km-re nyugatra, az Előpatak völgyében fekszik.
- Orszagzaszlo es vilaghaborus emlekmu Csernaton 16,41 km-re. Orszagzaszlo es vilaghaborus emlekmu Csernaton 1943
- Bugyogó-borvíz Sepsibükszád 16,99 km-re. A Csomád-Büdös-hegység legismertebb mésztufa lerakodásai a Csomád déli lejtőin, Rakottyás-patak, Bugyogó-borvíz és Tó-patak völgyében alakultak ki, ahol kis szurdokvölgyek képződtek.
- Szeregető forrás Torja 17,12 km-re. A Szeregető-forrás vizét valamkor palackozták.
- Református templom Nagybacon 17,6 km-re. Nagybacon látnivalója az 1930-as években épített, Kós Károly által tervezett és szépen felújított kultúrotthon.
- Református templom Bodos 17,62 km-re. Bodos a Barót felől jövő főúttól kicsit bennebb,  nyugalmas környezetben, dombok között, egy teknőben fekszik.
- SZNM 11 Uzon Református erődtemplom 18,01 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 11-dik stáció - Uzon - Református erődtemplom
- Református templom Bölön 18,05 km-re. Református templom - Bölön.
- Büdös-feredő Bölön 18,09 km-re. 2016 nyarán, a Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kaláka alkalmával sor került a bölöni Büdös-feredő felújítására.
- Mackó bácsi feredője Kisbacon 18,46 km-re. Mackó bácsi egy nagy termetű ember volt, aki rendszeresen járt e fürdőhöz.
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Méheskert - Turisztikai látnivalók Csíkborzsova - Közeli települések: Oltszem látnivalói 2,67 km-re - Sepsibodok látnivalói 3,15 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.