Csíkdelne település (Hargita megye) Központ: Csíkpálfalva. Csíkdelne román elnevezése: Delnita.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Csíkdelne (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

0,71 km-re. Delnén, a falu szélén, egy kis kápolna áll, ez ma a falu rendszeresen használt temploma - a XV-dik században épült poligon záródású gótikus szentéllyel, csúcsíves diadalívvel és ablakokkal. Hol vagytok székelyek? - Pontosabban, hol vagytok helyi kincskeresők, rejtők? Ide jutottunk. Nagy volt a forgalom - Epp akkor érkezett egy autóbusz, csodálkozhattak a leszállók, vajon mi okból bámuljuk annyira a keresztet. A falu szélén - A kápolna megvan, de a rejteket sehol sem találtam.
1,15 km-re. Hargita megyében több, külszíni robbantásos fejtéssel dolgozó, nagyméretű bánya van. Szerencsere nem veszett el - Amikor odaertem latom, hogy a ko el van mozditva, es nincs benne a doboz. A bánya - Jól eset ez a kis séta, és nagyon szép volt a kilátás a dombtetőről. Egy felcsiki korut - Ha mar kobanya legyen meg ez is.
1,42 km-re. A Csíkszeredából Csíkszépvizre vezető országút bal oldalán, Csíkdelne magasságában, gyenge ívelésű dombon, szántóföldek között magányosan áll a Szent János-templom. Megkeresztelkednék, ha még nem lennék - Az ember fia-lánya kedvet kap itt a keresztelkedéshez. Aranyos kislány - Egy aranyos 11 éves kislány vezetett körbe minket, kisebb történelem órát tartva, a templom és környékéről. Egymagában - Szimpatikus templom a dombon.
1,45 km-re. Balogh Lajos a borzsovai falumonográfiájában említi a Vásárutat.
1,76 km-re. Középkori templomáról nincs adat, régi kápolnája helyébe 1843-ban építenek újat, majd az 1930-as években templomot. A tojas - A nap kisse kivette a tojaska szinet, de attol szepen rozsaszinellik. Megtalaltuk, konnyu volt - De azt nem meselem el, hogy elobb a kozpontban kerestuk. Palik - Jó helyen van templom, körbe lehet látni a környéket.
2,09 km-re. A csíkszentmiklósi egyházközség filiáléját alkotó Csíkborzsovában, a jelenlegi kápolna helyén az Egri család épített egy fakápolnát, amelyet az idő vagy a tőzvész elpusztított. Kapolna - Megtalaltuk. Erdekes kapolna regi kokeresztekkel - Ez igy van, a templomocska a regi kokeresztekkel nagyon erdekes volt. Régi sírok - Itt az első kapu nem volt nyitva, szerencsére hátul volt a nagy kapu, be tudtam menni a temetőbe.
2,2 km-re. A Csíkszeredát Szépvizzel összekötő országútról nézve csak templomtorony jelzi, hogy a dombok mögött település húzódik meg. A templomnál - Ez a doboz is meglett még mielőtt a kápolnát megtekintettük. Neogótikus templom - Megtalaltuk. Más stilus - Ez a templom egyáltalán nem idevalósi stílusban épült.
2,42 km-re. Borzsovafürdő Csíkborzsovától keletre, a Csíki-havasokban fekszik, a Borzsova pataka mentén. Meglepetés rejtek - Nagy mosolykára számítottunk, ehelyett egy kicsit találtunk. Mosolykás doboz - Mosolyka nem volt a helyén, de visszatettük. Mosolyka - A rejteket megtaláltuk, de sajnos a mosolyka mögött nem volt semmilyen doboz, pedig átfésültük érte az egész helyet :( Reméljük így is elfogadható a megtalálás.
2,72 km-re. A Kárpátok őre köztéri szobor Csíkcsomortánban található, az általános iskola előtti parkban.
3 km-re. Csíkcsomortán Csíkpálfalva községhez tartozó falu, Csíkszeredától 7 km-re északkeletre, az Aracs- és Remete-patakok találkozásánál fekszik. Templomkertben - Meg amikor egy aggal halasztam le Aracs patak volgyeben a ladikot. Jobb két geodoboz, mint egy - A csomortáni katolikus templomnak tavaly május óta van még egy második geodoboza is, mely a román geojátszótér rejtése. Új templom - Na, ez volt egyik legkönnyebben megtalált dobozom.
3,2 km-re. Csobotfalva településként Taplocával, Csomortánnal és Várdotfalvával alkotta a csíksomlyói egyházközséget, vagy másképpen: a szentpéteri egyházmegyét, amely 1751-ben alakult át, amikor Szereda kivált a közösségből. Kilátás - A rejtekhely közeléből nagyon szép kilátás nyílik Felcsíkra. A feljaroban - Ez hamar meglett, koszi a rejtest. Templom feljaro - Megtalaltuk.
3,23 km-re. A Várdombról szép kilátás nyilik a fenyvesnőtte szép Remete-patak völgyére, melynek hátterében a Bodos feje magasul fel, valamint a szemben levő Nagy Somlyóra. Szerencsésen megtaláltam este hét körül - A noteszbe azt hiszem, véletlenül 15-ét írtam, de annyi baj legyen. A döntőbíró szerepében - Nem szeretek beszélgetésekbe beleszólni, és a döntőbíró szerepében tetszelegni (előre is elnézést kérek), de van néhány fontos információ, ami egy kissé árnyalja a valóságot. Latszat es valosag - A doboz rendesen visszakerult akkor a helyere, takartam.
3,26 km-re. Csíkszentmiklós a környék egyik legrégibb települése és legrégibb a plébániája. Fölösleges akadályugrás után - A helyszínre érkezve, az épületegyüttest fényképezve, rossz irányba indultam meg, így egy adott pillanatban egy kerítésen is át kellett szökni, majd körbejárni a templomot övező várfalat, amíg bejuthattam a rejtek közelébe. Elázva - Ezúttal szerencsére nem mi áztunk el, hanem sajnos a geodoboz. Itt is rend és fegyelem - Ahogy tapasztaltam a mai napon, a környék templomai rendbe vannak téve és megtörténhet, hogy több doboz látta a kárát.
3,28 km-re. Daczó Árpád: A Babba Mária elnevezéssel legeloször Csíksomlyón találkoztam.
3,54 km-re. Bernád kútja - Csobotfalva
3,57 km-re. Csíksomlyón, a borvízforrás közeléből indulva, a Köves utca végéből indul az a körút, mely megkerüli a Kis- és Nagy-Somlyó hegyeket.
3,69 km-re. Csíksomlyón ér véget a Mária-út, ezért az évek során kialakították a Mária-kertet, hogy az elfáradt zarándokok itt megpihenhessenek.
3,74 km-re. Csíksomlyón minden évben megtartják az Ezer Székely Leány napját. Rakoncátlan doboz - Nem tudom, hogy indult útnak ilyen hamar, pedig kis kövek közé tettem, de ezek szerint ez egy felületes rejtés volt, ha mar az első megtaláló újra kellett rejtse. A fejmosás késik, de nem múlik :-) - Ez már a második alkalom, hogy keresem ezt a geodobozt. Szobor - Bizony leültem és gondolkodtam, de a felvilágosodás elmaradt.
3,74 km-re. A Kissomlyó oldalában, a sípálya és a keresztút között, közvetlenül az erdő széle alatt, betonból öntötték ki Jézus szavait: Csak Jézus az út, igazság, élet.
3,79 km-re. A csíksomlyói méretarányos bronz térplasztika a ferences temlom közelében, az út túlsó oldalán található parkolóban került felállításra.
3,81 km-re. A Páduai Szent Antal tiszteletére felszentelt római katolikus templom Csíkcsicsó központjában található, az iskola közelében.
3,83 km-re. A csíksomlyói ferences kolostor udvarán állították fel 1972-ben, a szerzetes rendház egykori tudós papjának Kájoni Jánosnak (1627 - 1687) a mellszobrát. Bevonultunk és bezártak a kolostorba - Tíz perccel este 8 óra előtt érkeztünk, szerencsére a ferences kolostor bejárati ajtaját nyitva találtuk, hasonlóképpen az egyik ajtót, amelyik a folyosóról nyílik a belső udvarra. Kolostor - Az igazság, hogy nem lehetett felhőtlenül keresgélni, mert tényleg sok az ablak meg aztán szombat lévén, eléggé forgalmas volt a hely.
3,85 km-re. A csíksomlyói Jézus hágója keresztút a Kis-Somlyó nyugati oldalán található. Kesztyűbe dudálni - Vagy inkább zsebkendőbe, mert ennek van a szezonja. Kőkereszt - A doboz simán megkerült. Végre egy doboz - A környéken több helyen is keresgéltünk sikertelenül, és ez volt ez első doboz, amit a helyén találtunk.
3,89 km-re. A Nepomuki Szent János-kápolna a csíksomlyói kegytemplom előtti templomkert bal oldalán áll, a kerítőfalba építve. Kápolna - Nem is tudtam, hogy ez egy rejtekhely. Hol lehet? - Hiába keresgéltünk a szószék alatt, a ládának (vagy füzetnek) hírét sem láttuk.
3,89 km-re. Airsoft és paintball pálya, Csíkcsicsó.
3,93 km-re. A csíksomlyói Salvator-kápolna a Kis-Somlyó tetején található, ide érkezik fel a csíksomlyói keresztút, a Jézus hágója. Megdermedt táj - Nehezen vergődtem fel a hágón, mert a hó alatt nem lehet látni a terepet, és így sokszor a "két lépés előre, három hátra" című fejezetet éltem át. Megmentőnk - A régi kápolna az igazi történelmi hely. Októberi tojáskeresés - A román tartalékdobozt találtuk meg, ez tényleg egy jó nagy tojás.
3,94 km-re. A Hármashalom-oltár a Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó közötti nyeregben található, mely a csíksomlyói búcsú napján a katolikus mise helyszíne. Hó, eső és doboz - Kellemes téli napnak indult, azonban a keresztúton fölfele elkezdett esni az eső, tehát lemondtunk az keresztút mentén található geodobozok kereséséről és a hármasoltárnál találtunk menedéket és dobozt. Szemetelők rejtekhelye - Átkutattam az összes lehetséges lyukat, de nem találtam elrejtett geodobozt. Oltár - Ha a tetejét nem csúfították volna el, sokkal jobban nézne ki.
3,96 km-re. Gyönyörű és tiszta piknikezőhely a Remete-patak völgyében, nem messze Csíkcsomortántól.
3,96 km-re. A csíksomlyói Mária-kegyhely ma már egyre inkább a vallási turizmus szinterévé válik. Megerősítve - Megerősitem a doboz tenyleg nincs ott. Annyira ne erősködj - Bár a galamb még ott van, a galambdúcból tényleg elrepült a geodoboz. Népi feredő - Forgalmas hely, mármint a borvíz miatt.
4,07 km-re. A csíksomlyói Szent Antal-kápolna a Kis-Somlyó hegy délnyugati oldalán áll. Hóban - A Hármashalom-oltár utáni sikeres doboz találat után nagy lelkesedéssel kutattuk a hó boritotta erdőben a rejtekhelyet, de sajnos nem talaltuk meg. Kiürítve és vagdalva - Lefele már könnyebb volt ballagni mint a hágón felfele, igaz a közmondás, hogy hazafelé a lovak is jobban húznak. Kápolna - Jó kis emelkedő után felértünk a Szent-Antal kápolnához.
4,16 km-re. Csíktaploca északi részén, a Csicsó és Delne felé elágazó országút szomszédságában, az 1912-től felhagyott régi temető mellett áll.
4,19 km-re. A Misericordia egy magyar képzőművészeti installáció, az első római magyar street art műalkotás. Bádogbetűk - Nem is volt ez egyszerű. Szívesen keresgéltünk itt - A doboz a helyén volt, ötletes rejtés.
4,33 km-re. Taploca régebbi település, mint Csíkszereda, s így bizonyos, hogy a középkorban létezett.
4,42 km-re. A Csíkszereda felé vezető főút melletti római katolikus templomocskát mindenki az Iparosok kápolnája néven ismeri.
4,55 km-re. Csobotfalváról az Agyagfalva nevű falurészen keresztül lehet eljutni a Kálnoki borvízhez. Hiába - Már két alkalommal kerestük fel ezt a helyet, sajnos mindhiába. Belmezoben - Erre a helyre meg a szuleimmel jartam evtizedekkel ezelott, nagyon sokszor.
4,58 km-re. Csíktaplocán, a Lázár-kúriától 100 méterre, a járda közepén, egy 4 m kerületű fekete nyárfa található.
4,65 km-re. A Nagysomlyó tetején egy fémcsövekből megépített 25 m magas kilátó torony áll, tetejéről gyönyörő kilátás nyílik a Csíki-medencére. Mosoly - Nagyot nevettem :-). A kilátónál - Egy vasárnapi kiruccanás után amit az elején azt sem tudtuk, hogy megvalósule végül a kilátohoz mentünk. Piros ponttal jelzett - Miután megmásztuk a hegyet, megtaláltuk a dobozt is.
4,67 km-re. A Kis-Havas panzió háta mögött található régi sípálya felvonója mentén lehet feljutni az 1090 m magas Kis-Havas csúcs tetőre. Új geodoboz új helyen - Egy bejegyzés alapján értesültünk, hogy a geodobozt vadállatok találhatták meg.
4,68 km-re. Csíktaploca kőrisfája és hársfája a jelenlegi kultúrház, a volt Lázár-kúria előtt áll, társai azoknak a fáknak, amelyeket a kollektiv gazdaság idejében kivágtak.
4,71 km-re. A községközpont felé haladva, a Szépviz-pataka mellett, dr Katona Endre nyugalmazott állatorvos udvarán áll egy évszázados tölgyfa.
4,77 km-re. A Somlyó-hegy védelme alatt található égerláp a Természet jótékony erejét testesíti meg. Hogy őszinte legyek, én is legalább negyedórán át keresgéltem - Rendületlenül, minden elképzelhető helyre felmászva, bebújva, lehasalva, bekukkantva. Egerlap Csobotfalva - Megtalaltuk, megpihentunk a padon de a feredest inkabb kihagytuk. Sokadjara - Nem is tudom, hogy mar hanyadjara jarok is itt.
4,77 km-re. Tekintélyes méretű kavics- és homokbánya Göröcsfalva és Csíkszépvíz között, az aszfaltút mellett, a szépvízi lőtér szomszédságában.
4,85 km-re. A Székely Határőr Emlékközpont egy impozáns, háromszintes épület, 2021 augusztusában megnyílt, hiánypótló turisztikai látnivaló.
4,86 km-re. A XVII-dik század végén örmények telepednek Szépvízre, akik katolizálódnak és 1785-ben örmény szertartású plébániát szerveznek.
4,88 km-re. Az Örmény emlékház Csíkszépvíz központjában található, az emlékházat a Szentháromság Alapítvány hozta létre.
[ Fel ↑ ]
5,08 km-re. A Vasond völgye tanösvény hossza 7 km, a menetidő 3 óra, a szintkülönbség 249 m.
5,08 km-re. A Csíkszeredához tartozó Zsögödben két felújításra, javításra szoruló fahíd is van, az egyik az Olt-folyó felett, a másik a Fitód-patakon.
5,08 km-re. Az Ördöglik környékét elsősorban a csíkszeredai terepkerékpárosoknak ajánlom, de a hely természetesen gyalogosan is felkereshető. Az igazi geotojás - A fotót nézve hirtelen nem tudtam eldönteni, hogy melyik a geotojás. Helytelen ábrázolás - Igen, a helytelen ábrázolás nekem is okozott egy kis fejtörést. Jobb és bal szem - Igen, a jobb oldal a Nap, a világosság, a férfi.
5,08 km-re. A Melegárok Szécseny nyugati részében található, délnyugat - északkelet irányban szeli át a Csíkszeredához tartozó nyaralónegyedet.
5,08 km-re. A Rompáca-tanösvény hossza két km, bejárása körülbelül 45 perc.
5,08 km-re. Gyimes vidékének megközelítése a Gyimesi hágó, régi nevén Tekerőhágó, irányából történik. Hihetetlen - Ennnyi ember hiszi azt, hogy egy ház háta mögött csak WC lehet. A doboz megvan - A pogányhavasról vissza fele jövet gondoltuk, hogy még teszünk egy próbálkozást a doboz megtalálására és csodák csodájára a dobozt megkaptuk első megtalálóként. Piheno - Vasarnap itt kezdtuk a keresest, es meg is talaltuk a dobozt.
5,08 km-re. Zsögödfürdő, a Borszékkal egyidős fürdőtelep, Csíkszereda déli kijáratánál, az Olt jobb partján található. Legyen egy ilyen rejtés is - Én már többször is ellenőriztem a rejtést, és a geodoboz mindig a helyén volt. Végre megvan - Sokadjára keresem. Ládaellenőrzés - Ma este kibicikliztem Zsögödfürdőre, a borvízforráshoz.
5,08 km-re. A Rompácai-borvíz kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos tartalmú és mésztufát rak le.
5,08 km-re. A csicsói Várszikláról, a környéket felfedezendő, beereszkedtünk az erdőben délre, a Béta-patak völgyébe.
5,08 km-re. A zsögödfürdői vár az Olt jobb partján, a Malomföldnek nevezett helyen volt, ott ahol a zsögödfürdői házak felé emelkedő távközlési antenna is van.
[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.