Csíkborzsova település (Hargita megye) Központ: Csíkszépvíz. Csíkborzsova román elnevezése: Barzava.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Csíkborzsova (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

- Szent József-kápolna Csíkborzsova 0,34 km-re. A csíkszentmiklósi egyházközség filiáléját alkotó Csíkborzsovában, a jelenlegi kápolna helyén az Egri család épített egy fakápolnát, amelyet az idő vagy a tőzvész elpusztított.
- Katolikus templom Csíkborzsova 0,53 km-re. A Csíkszeredát Szépvizzel összekötő országútról nézve csak templomtorony jelzi, hogy a dombok mögött település húzódik meg.
- Római-katolikus templom Csíkszentmiklós 1,81 km-re. Csíkszentmiklós a környék egyik legrégibb települése és legrégibb a plébániája.
- Kőbánya Csíkdelne 1,84 km-re. Hargita megyében több, külszíni robbantásos fejtéssel dolgozó, nagyméretű bánya van.
- Római-katolikus kápolna Delne 2,5 km-re. Delnén, a falu szélén, egy kis kápolna áll, ez ma a falu rendszeresen használt temploma - a XV-dik században épült poligon záródású gótikus szentéllyel, csúcsíves diadalívvel és ablakokkal.
- Kavics- és homokbánya Csíkszépvíz 2,54 km-re. Tekintélyes méretű kavics- és homokbánya Göröcsfalva és Csíkszépvíz között, az aszfaltút mellett, a szépvízi lőtér szomszédságában.
- Borzsovafürdő 2,63 km-re. Borzsovafürdő Csíkborzsovától keletre, a Csíki-havasokban fekszik, a Borzsova pataka mentén.
- Vásárút Csíkdelne Borzsova Csíkszépvíz 2,81 km-re. Balogh Lajos a borzsovai falumonográfiájában említi a Vásárutat.
- Keresztelő Szent János templom Csíkdelne 2,81 km-re. A Csíkszeredából Csíkszépvizre vezető országút bal oldalán, Csíkdelne magasságában, gyenge ívelésű dombon, szántóföldek között magányosan áll a Szent János-templom.
- Airsoft pálya Csíkcsicsó 3,15 km-re. Airsoft és paintball pálya, Csíkcsicsó.
- Páduai Szent Antal római katolikus templom Csíkcsicsó 3,64 km-re. A Páduai Szent Antal tiszteletére felszentelt római katolikus templom Csíkcsicsó központjában található, az iskola közelében.
- Siker Madéfalva 3,7 km-re. Végre sikerült.
- Felszegi csengettyű Csíkszépvíz 3,84 km-re. Csíkszépvíz felszegi részén, az 1799-ben készült székelykapu mellett áll egy harangláb, amelyet a helyiek mind a mai napig egyszerűen csak Csengettyűnek neveznek.
- Siculicidium emlékmű Madéfalva 3,91 km-re. Siculicidium, a határőrség erőszakos megszervezésekor Madéfalva határában 1764 január 7-én a császári katonaság védtelenül lekaszabolt csíki- és háromszéki 200 székely vértanú emlékére, kik az ősi szabadság védelméért véreztek el.
- Poénos kocsmák Erdélyben 3,95 km-re. Poénos nevű erdélyi kocsmák helyét, koordinátáit és fényképeit szeretnénk összegyűjteni ezen az oldalon.
- Katolikus templom Csíkpálfalva 3,98 km-re. 1567-ben a regestrum mai nevén 12 kapuval jegyzi.
- Hegy útja Csíkszépvíz 4,13 km-re. Csíkszépvíz központjából indul a fehér alapon piros kereszt jelzésű túraútvonal, amely a régi út - az egykori országút nyomvonalán halad.
- Kőmosó-tó Csíkrákos 4,18 km-re. A Göröcsfalva közelében levő, benyúló földnyelvvel rendelkező, a rejtő által Nyelves-tónak keresztelt tó, az újabban elhelyezett irányjelző táblákon Rákosi tó elnevezéssel jelenik meg.
- Csíki Székely Krónika Vacsárcsi 4,27 km-re. Vacsárcsi első hiteles említése az 1560-as évekből származik, azonban a korábbi történetére több, elsősorban régészeti adat utal.
- Kis-Havas Csíkszépviz 4,3 km-re. Csíkszépviz neve Szent Lászlóval kapcsolatos.
- Katolikus templom Göröcsfalva Csíkrákos 4,42 km-re. Csíkrákos központjában keletre kanyarodva, a 124-es megyei úton közelíthető meg.
- Hosszú-borvíz Madéfalva 4,49 km-re. Hosszú-borvíz, Madéfalva
- Katolikus templom Csíkszentmihály 4,58 km-re. Csíkszentmihály római-katolikus templomának magas, karcsú tornya mai formáját a XVIII-dik század elején nyerte, amikor magasították, de ablakai még a gótikus kor jegyeit hordozzák.
- Csíkszentmihály hársfái 4,62 km-re. A hosszan elnyúló Kőd és Kőcsonka magaslata alatt, a Rákospatakamentén elterülő Csíkszentmihály templomkertjében találhatók hársfák mesélnek a településről.
- Vár-domb Csíkcsomortán 4,73 km-re. A Várdombról szép kilátás nyilik a fenyvesnőtte szép Remete-patak völgyére, melynek hátterében a Bodos feje magasul fel, valamint a szemben levő Nagy Somlyóra.
- Vacsárcsi kőbánya 4,78 km-re. Vacsárcsi közelében, egy olyan kevésbé ismert, felhagyott kőfejtő van, ahol Csíkban egyedülálló, bazaltorgonákat láthatunk.
- Kárpátok őre Csíkcsomortán 4,87 km-re. A Kárpátok őre köztéri szobor Csíkcsomortánban található, az általános iskola előtti parkban.
- Alsócibrei fürdő Csíkszépvíz 4,96 km-re. Az alsócibrei fürdő Csíkszépvíz és Csíkszentmihály határában található, a szépvíziek majálisozó helye volt.
- Katolikus templom Csíkcsomortán 5,06 km-re. Csíkcsomortán Csíkpálfalva községhez tartozó falu.
- Siculicidium útja Jézus Szíve templom Madéfalva 5,19 km-re. A madéfalvi veszedelemhez kapcsolódik az a történelmi tanösvény, amelynek kiépítésére még 2010-ben nyert pályázatot Madéfalva önkormányzata.
- Dobogtató Csobotfalva 5,39 km-re. Csobotfalva településként Taplocával, Csomortánnal és Várdotfalvával alkotta a csíksomlyói egyházközséget, vagy másképpen: a szentpéteri egyházmegyét, amely 1751-ben alakult át, amikor Szereda kivált a közösségből.
- Pogányhavasi vár Csíkszentmihály 5,45 km-re. Csíkszentmihály község határán, a nevezetes Pogányhavas keleti részén, egy hajdani vár szétporladó romjai láthatók.
- Remete-patak völgye Csíkcsomortán 5,5 km-re. Gyönyörű és tiszta piknikezőhely a Remete-patak völgyében, nem messze Csíkcsomortántól.
- Babba Mária Csobotfalva 5,52 km-re. Daczó Árpád: A Babba Mária elnevezéssel legeloször Csíksomlyón találkoztam.
- Csíkszépvízi víztároló 5,77 km-re. A Csíkszeredától 14 km-re északkeletre található csíkszépvízi víztároló Csíkszereda vízellátását biztosítja.
- Bernád kútja Csobotfalva 5,77 km-re. Bernád kútja - Csobotfalva
- Csíksomlyó körút 5,77 km-re. Csíksomlyón, a borvízforrás közeléből indulva, a Köves utca végéből indul az a körút, mely megkerüli a Kis- és Nagy-Somlyó hegyeket.
- Nagy Pájszó teteje 5,81 km-re. Nagy Pájszó tetején haladt végig a régi országút Erdély és Moldva között, elkerülve a patakok útromboló erejét.
- Mária-kert és Kájoni Herbárium Csíksomlyó 5,84 km-re. Csíksomlyón ér véget a Mária-út, ezért az évek során kialakították a Mária-kertet, hogy az elfáradt zarándokok itt megpihenhessenek.
- Csíktaploca 5,87 km-re. Csíktaplocát a megyeközpont, Csíkszereda elég sokáig elhanyagolt külvárosának tartják, pedig már akkor létezett, amikor Szeredának még területe sem volt.
- Domokos Pál Péter szobor Csíksomlyó 5,88 km-re. Bodó Levente alkotásai I.
- Csíksomlyói kegyhely tapintható dombormű 5,91 km-re. A csíksomlyói méretarányos bronz térplasztika a ferences temlom közelében, az út túlsó oldalán található parkolóban került felállításra.
- Csak Jézus Csíksomlyó 5,92 km-re. A Kissomlyó oldalában, a sípálya és a keresztút között, közvetlenül az erdő széle alatt, betonból öntötték ki Jézus szavait: Csak Jézus az út, igazság, élet.
- Kájoni János mellszobra Ferences kolostor Csíksomlyó 5,95 km-re. A csíksomlyói ferences kolostor udvarán állították fel 1972-ben, a szerzetes rendház egykori tudós papjának Kájoni Jánosnak (1627 - 1687) a mellszobrát.
- Nepomuki Szent János-kápolna Csíksomlyó 6,01 km-re. A Nepomuki Szent János-kápolna a csíksomlyói kegytemplom előtti templomkert bal oldalán áll, a kerítőfalba építve.
[ Fel ↑ ]
- Borvízforrás Zsögödfürdő 11,4 km-re. Zsögödfürdő, a Borszékkal egyidős fürdőtelep, Csíkszereda déli kijáratánál, az Olt jobb partján található.
- Gyertyán-tető 11,48 km-re. A Gyertyán-tető, a Kőd-vonulat pazar látványt nyújtó, éles gerincrésze.
- Zsögödfürdői vár Malomföld 11,6 km-re. A zsögödfürdői vár az Olt jobb partján, a Malomföldnek nevezett helyen volt, ott ahol a zsögödfürdői házak felé emelkedő távközlési antenna is van.
- Bükk feje Csíkmindszent 11,84 km-re. Csíkmindszent felől a Hosszúaszóba vezető út közepén, a Bükk feje gerincén állva, nem tudtuk eldönteni, hogy mit mihez tódtak.
- Panoráma a zsögödi szorosra Zsögödfürdő 12,03 km-re. Zsögödfürdő Csíkszereda déli kijáratánál található, a város egyik, szépen rendben tartott szabadtéri, ásványvizes fürdője.
- Fenyővize tanösvény Pottyand 12,15 km-re. A Fenyővize tanösvény hossza: 800 m.
- Égigérő vackorfa Fenyés Csíkszentkirály 12,45 km-re. A világhálón egy nagyon szép, meseszerű leírás olvasható a Csíkszentkirályhoz tartozó Fenyés völgyében levő vackorfáról.
- Csihányos Csíkzsögöd 12,65 km-re. A Csihányos egy délnyugat-északkelet irányban elnyúló hegyláb, amely a Rejtek- és a Szentvér-patak völgye között helyezkedik el, a Várhegytől keletre levő Faragó-domb és Zsögödfürdő között.
- Lóvészi állomás és alagút 12,9 km-re. A lóvészi alagút kijárata közelében volt a 17-dik számú őrház - az alagútnak Görbepatak felé van a kijárati oldala, és Rákos-pataka felé a bejárati oldal, Csíkszereda felől.
- Piposz birtok Bükkloka 12,96 km-re. Piposz birtok - Bükkloka
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Látnivalók Kökösbácstelek - Turisztikai látnivalók Málnásfürdő - Közeli települések: Csíkszentmiklós látnivalói 2 km-re - Csíkdelne látnivalói 2,24 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.