Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

A tordai Piacztéren levő régi épületek - Orbán Balázs: Torda város és környéke

Bethlen-Wesselényi-udvar, a régi Sárközi-féle, most Csipkés-ház, Thököly Imre tordai háza, városház, casino. Emlékezés br. Kemény Farkasra. A tordai Piacztéren levő régi épületek című fejezet részletesen A piaczi nagytemplom Terra Siculorum
53_wesselenyi_kuria.jpg
Br. Wesselényi curia, br. Jósika Miklós születésháza
0.14 km-re. A középkori első templom Szent Márton nevét viselte, s valószínűleg az ótordai templom örökölte ezt a címet, s elődje volt a város legrégibb parochiális temploma. Zárt kapuk - A templom kapuja sajnos zárva volt. Atutazoban, ladakeresoben - Otletes kis rejtek, hamar megkerult. Ahol az asszony az úr - Miután a nap első felében megmásztam a Tordai hasadék vasalt mászóútját, majd geodobozokat rejtettem a tordai sós tavaknál, eljött az ideje, hogy megkeressek néhány geodobozt is.
0.22 km-re. Ennek kőbe vésett tanúi is vannak: egy külső támpilléren 1458-as, egy másikon 1478-as, egy harmadikon 1504-es dátum. Támpillér - Szerencsére az említett látogatok a jobb oldali támpillér tövét látogatják inkább, nekik ez előnyösebb. Országgyűlések helyszíne - A tordai sóbánya után kerestük fel a templomot, sajnos zárva találtuk, csak az előcsarnokba lehetett bemenni, azonban innen is szép látvány volt, de a felidézett történelmi hangulat hamar elillant amint elindultam a dobozt keresni. Nagyon nehéz terep - Többször is átutaztam már a városon, kocsival áthajtva a főutcán, és a sok felújított épületet látva mindig az volt az érzésem, hogy Torda egy szép, rendezett, gondozott város.
0.7 km-re. Az együttes lényegében két épületből, a templomból és a szentélyhez derékszögben csatlakozó kolostori lakóépületből áll.
1.01 km-re. Épült 1804-1815-ben, vámot szedtek rajta.
1.14 km-re. Magyarós-patak - Torda
1.29 km-re. Teljesen összhangban van azzal a ténnyel, hogy nem sokkal előbb avatták szentté László királyt. Harmadszor itt - De most sem sikerült kihalászni a sok törmelékböl a dobozt, pedig hosszú a kezem. Egy gyanús parklakóval a sarkamban - Aznap délben a Túri hasadéknál, valamint a magyarpeterdi Szent László kútja mellett rejtettem. Torda és környéke 3 - Szerencsére nem volt sok járókelő, rendesen bekönyököltünk az odúba, de sajnos műanyag poharakon kívül semmit nem találtunk benne.
1.42 km-re. Tordai sóbánya Csak a reménnyel maradtam - Miután az újtordai református templomnál sikertelenül próbáltam megközelíteni a rejteket, abban reménykedtem, hogy hátha itt nagyobb sikerrel járok. Kint - Nem kell bemenni a dobozhoz, mert kint van, ha szemben állunk a bejárattal, baloldalt van egy régi fal, abban van a boltív, és abban a doboz. Hiába - Nagyon alaposan átvizsgáltunk minden mozgatható követ a boltív alatt, de sajnos a dobozt nem találtuk meg.
1.7 km-re. Tordai Sósfürdő, Római-tó
1.7 km-re. Az alakja miatt a helybeliek Nyolcas-tónak is nevezik. Tócsajárás - Itt már több sikerrel jártunk mint a Fülemüle-tónál, a rejtek nem volt kirámolva, csak a csigák által megrágva. Torda és környéke 2 - Tovább sétáltunk a tavak környékén.
1.77 km-re. Fülemüle-tó - Torda Szabadstrand - A rejtek-fa körül néhány strandoló heverészett pokrócokon, és strand-ágyakon, egy hölgy húszlépésnyiről figyelt minket a napszemüvege mögül, miközben eljátszotta, hogy máshova néz.
1.78 km-re. Csíky-tó
1.82 km-re. Tarzán-tó - Torda Jane - Miután beazonosítottuk a fát, ami elég nehéz volt, mert kóválygott a gépész az erdőben, és több hasonló fa volt a közelben, - kerestünk egy jó nagy száraz ágat, és nekiálltunk lekaszabolni a két méter magas sűrű csihánbozótot. Torda és környéke 1 - A viz hívogatott ugyan, de nem voltunk fürdéshez készülve.
1.92 km-re. Tordai állatkert
3.66 km-re. Tornya alatti bejáratának kapuja gótikus kori alkotás, csúcsíves, hasonlóképpen a torony lóhereívvel záródó ablakai is.
4.19 km-re. Szindi tó
5.04 km-re. Hajóját újjáépítették, de a régiből átmentették félköríves kapuzatát.
5.59 km-re. Régészeti lelőhely - Koppánd Én nem találtam meg, de ott van - Kerestem, de nem találtam meg. Rókalik - Láttunk egy szép rókát, de sajnos olyan gyors volt, nem sikerült utolérjük :) A rejtek és a doboz is egy kis mászás után meglett.
6.01 km-re. A közelben van a Vágottkő római kőfejtő.
6.97 km-re. Unitárius templom Mészkő
7.19 km-re. Túri-hasadék nyugati oldal - Tordatúr Fentről szebb - Tordatúrról indultam, és mivel a doboz a nyugati oldalon van, ezért az én választásom is erre az oldalra esett.
7.36 km-re. A múltban többször is építettek a patak fölé hídakat és pallókat, de ezek nem bizonyultak tartósnak.
7.96 km-re. Vizének gyógyító erőt tulajdonítottak. Forrás - Mivel a kiépített forrást könnyű megtalálni, jó lenne ha aszerint tájolná be valaki a Szent László forrást. Te vagy az egyetlen kincskereső, aki gps nélkül keres - Legalábbis nem tudok másról.
8.18 km-re. Kiépített forrás Magyarpeterd Tévedés - A panzióban, ahol a szállásom volt ezt a forrást mondták, mint a Szent László forrás. Nem hinném, hogy tévedtem - Nem tudom, hogy a tévedés címszóval a panzióra, vagy rám utalsz.
8.2 km-re. Rajta két vastábla, melyen a keresztet felállító személyek neve olvasható, illetve a következő felirat román nyelven: Azoknak, akik értik a hegyet. Kaptam egy kis segítséget - Vagyis inkább az történt, hogy a bácsi mondta, hogy megtalálta és kérdeztem, hogy hol erre azt mondta inkább megmutatja, így került a kezem közé. Kereszt - Miután végigsétáltam a szorosban, felkapaszkodtam az oldalban, a tetőre. Címkézett fotó - A Kis Balika barlangnál nem volt lehetőségem keresni a dobozt, de nem gondoltam, hogy itt sem lesz.
8.2 km-re. XIV-dik század elején készült Madonna-szobra Erdély legrégebbi Madonnája, melyet ma a gyulafehérvári székesegyház őriz.
8.26 km-re. Hili magyarpeterdi szolgalegény volt, 1860-ban, húsvét alkalmával a hegytetőről leereszkedett a dúsan zöldelő borsfenyő bokrokhoz.
8.53 km-re. Kis-Balika-barlang Tordai-hasadék Barlang - Ha az x jelet keresném, még most is a barlang előtt álldogálnék. Két eső között - Különös izgalommal ismerkedtünk a hellyel és a legendával, mivel kincskereső csapatunk egyik tagját hasonlóan becézzük. Tömeg - A rejtekhelyet megtaláltam, de nem volt lehetőségem keresni a rejteket és a dobozt, mert a barlang bejárata mellett nagy tömeg volt.
8.59 km-re. Szent Emilia római katolikus templom - Sinfalva
9.01 km-re. Ha autóval vagy biciklivel vágunk neki az útnak akkor legjobb ha Tordáról, Szentmihályon keresztül Mészkő fele megyünk. Egy nagyon forró napon - Egy szólóban megrendezett biciklitúra alkalmával jutottam el a Csukás vizeséshez.
9.89 km-re. Már 1570-től erős unitárius egyházközség, természetesen a középkori templom birtokában. Laura panzió - Mivel itt volt foglalva a szállás, normális, hogy megtaláltam a falut.
10.23 km-re. A betonállványra helyezett vadászgép alatt, márványtáblán olvashatók a nevek, az utolsó kettő a közelmúlt szomorú eseményét idézi. A felkelő nap ellenfényében - A Tordai hasadékba indultam, a vasalt mászóutat megmászni. Még megvan a doboz, de be van ázva - A mult alkalommal nem találtam meg a dobozt mert nem volt. Repülő - Nem volt nehéz beazonosítani a rejteket, az eső miatt senki sem volt a környéken.
10.52 km-re. Levendula kert Harasztos
13.12 km-re. A Berkesi-szoros körülbelül 5 km távolságra található a Tordai-hasadéktól, dél-nyugat irányba. Berkesi-szoros - Kicsit lehet hogy ez csalas. Ládakeresés gps nélkül - A geoládák, rejtekhelyek megkereséséhez nem kötelező gps-el rendelkezni. Torockó fele - Útban Torockó fele megálltunk, és megnéztük, bejártuk ezt a szép kis szorost.
14.64 km-re. Kisvasút alagút Borrév Nyári tábor - Ez évben a Kövenden megrendezett EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület) vándortáborból kis kiruccanást tettem biciklivel az alagútig. Takarítják az Aranyos völgyében a síneket - Először az alagút Borrév felőli végén kerestem, de itt nem volt leomlott sziklakupac. Újraindul, vagy nem - A campeniinfo szerint újraindítják a "Mocănița"-t.
16.59 km-re. Előtte, mindkét oldalon, 1-2 autónak való parkoló is található.
16.85 km-re. Református templom Aranyosgerend Álcázatlan geodoboz - Szokásommal ellentétben, ma idejében indultam kincskereső kirándulásra. Templom - A templom kapujában találkoztam egy helybelivel, aki végigkisért míg körbejártam a templomot. Aranyosgerend - Kolozsvárról hazafele tartva megálltunk megnézni a templomot meg a közvetlen mellette levő Kemény-Bánffy kastélyt.
16.9 km-re. A jelenleg tető nélküli kastélyrom kocsival is megközelíthető, a főútról leágazó talajúton.
17.33 km-re. Minden évben levendulafesztivált szerveznek, ami egy háromnapos hétvégi időszakot jelent.
18.09 km-re. 1332-ben már plébániatemploma volt a mai Ótemető helyén, tehát a vidéken jelentős helységnek számíthatott. FTF - Elsök voltunk, akik magtalaltak ;-) De nem volt olyan nehez.
18.15 km-re. A domboldalon levő szilvafák között, egy érdekes, elhagyott kriptára bukkanhatunk.
[ Fel ↑ ]
A tordai sóbánya - Torda
A tordai sóbánya - Torda 1,39 km-re
A tordai sóbánya
A tordai sóbánya 1,39 km-re
[ Fel ↑ ]
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.