Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Monori iszapvulkánok - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Különleges látnivaló(általános kép - különleges látnivalók)

Monori iszapvulkánok | Hol van ez a hely?

Monor határában több helyen láthatunk mocsaras területeket, kiszáradt és részben még működő iszapvulkánokat. A nép régóta ismeri, gloduri-nak nevezi őket. Több mint tíz helyen ismernek ilyen iszapvulkánokat a falu körül.

Az iszapvulkánok keletkezése egy metángáz hordó földtani szerkezetével függ össze. A repedéseken beszivárgó víz által kioldott finom iszapot a földgáz hozza felszínre, majd apró kúpok formájában rakódnak le, miniatűr vulkánok formájában. Az iszapvulkánok közelében a terület elmocsarasodik, sótűrő növényzet telepszik meg.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Monori iszapvulkánok fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Monori iszapvulkánok! Érdemes regisztrálni!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Monori iszapvulkánok közelében?
Dedrádszéplak. 1228-ban Sceplak, 1461-ben Zeplak néven jelentkezik a forrásokban.
Kemény család várparkja Marosvécs. Itt vannak az egykori földvár fűvel benőtt terepalakulatai is. Elvitték a törmelékkel együtt? - Ez a második alkalom, hogy ezt a dobozt keresem. (itt geodobozt is lehet keresni)
Holtmaros. 1319-ben Holtmaros, 1366-ban Holhmoros, 1512-ben Holth Maros néven jelentkezik az okiratokban.
Református templom Marosvécs. 1332-ben plébániatemploma van. Harangszó - Besztercéről hazafele jövet kiugrottam a harangláb szerkezetét lefényképezni. (látnivaló és geodoboz)
Kemény-kastély Marosvécs. Marosvécsre érkezve, már messziről feltűnik a falu fölötti dombon, a lombos fák övezte, egykori reneszánsz várkastély.
Magyaró. 1228-ban Moggoreunak írják, 1587-ben Mogioro és 1602-ben Magyaros a neve.
Felsőidecs. Dedrád. 1325-ben plébániatemploma van, papja János ekkor a székeskáptalan előtt tárgyalandó birtokmegosztási ügyben van jelen.

Monori iszapvulkánok románul - in limba romana: La Gloduri Vulcanii noroiosi de langa Monor


- Beszterce-Naszód megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Monori iszapvulkánok gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

  Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Monori iszapvulkánok? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Turisztikai látnivalók a közelben

  Bátos vára
  Bátos vára
  A Lúc patak mellett fekszik Bátos község.
  Disznajói kockásliliom védett terület
  Disznajói kockásliliom védett terület
  Ládagazda: fakirA disznajói kockásliliom, 2,5 hektáron védett terület, a Marosvécshez tartozó Disznajó falu határában található.

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Beszterce-Naszód megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

  Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.