Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Erdenburg - Barcarozsnyó - Turisztikai látnivalók <-- Bejelentkezés
 


Erdenburg - Barcarozsnyó turisztikai látnivalói

Barcarozsnyó és Keresztényfalva között, közvetlen a Barca patak bal partján fekszik Erdenburg megrongált maradványa. Hatalmas gátonyaival és mély sáncaival, melyekbe a közeli patak vize bevezethető volt, egykor igen erős védhely lehetett...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Erdenburg Barcarozsnyó fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22811 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel Barcarozsnyó és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Erdenburg!

A legközelebbi település Szászvolkány, 2,27 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Erdenburg, Ferenczlyuk, és két Vidombak és Siboth Rosnyó és Keresztyénfalvától egyenlő távolra, közvetlen a Barcza folyó balpartján, egy ennek áradatai által rongált vár maradványa tünik fel hatalmas gátonyok- és mély sánczokkal, melyekbe a közeli folyam vize bevehető lévén, egykor nagyon erős védhely lehetett. Régi határjárásokban Erlen, Örlen és Eulenburg néven fordul elő s a szász irók ezt is a német lovagok művének tartják.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Erdenburg Barcarozsnyó közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
A barcarozsnyói vár - 3,8 km-re. A város keleti részén található a 150 méter magas Várhegy. Megtaláltuk. Dukéákkal és Kerekesékkel. Barcarozsnyói vár - ládaellenőrzés. 2010 augusztus 12-én ellenőriztem a barcarozsnyói vár melletti rejtekhelyet. Várlátogatás. Egy kis szombati várlátogatás. Szép rejtés. Ügyes, szép rejtés. Brassótól délnyugatra, a Vidombák-patak partján fekszik Barcarozsnyó, a szász mezőváros.
Őslénypark Barcarozsnyó - 4,1 km-re. Az 5 millió eurós beruházásból létesített szórakoztató központ 1,4 hektáron terül el, és 45 életnagyságú őslényt mutat be. Őslények, a kedvencek. Kirándulás, gyerekek és a kedvencek, az őslények. Vissza az időben. Az őslényeket ízléses környezetben találtuk, beindította a fantáziánkat: "Milyen lehetett?" A család apraja-nagyja jól szórakozott. Dél-Kelet-Európa egyik legnagyobb őslényparkja Barcarozsnyón található, a település feletti sziklákon épült középkori parasztvár közelében.
Fundáta-völgyi barlang - 5,7 km-re. A barlang kiterjedése 200 m, összhossza 958 m. A beugró ára és az eltűnt geodoboz. A félreértések elkerülése végett pontosítanék. Valamikor reges reg. A 80-as evekben mar jartam itt. Borsos koncert. Doboz volt - nincs, koncert inkább hébe mint hóba, s borsos jegyárak mellett majd egymásnak muzsikálnak. Szep kis barlang. Szep kis barlang, erdekes cseppkovek. A barcarozsnyói Fundáta-völgyi barlang Rozsnyótól 3,5 km-re található, nem messze a rozsnyói vártól, 790 méter tengerszint feletti magasságban.
Pogányok templomocskája - 6,4 km-re. Másik neve Bálvány-kő, németül Götzentempel. A Pogányok templomocskája egy látványos sziklaalakzat az erdő közepén, hangulatos környezetben, nem messze a Barcarozsnyói barlangtól.
Brontosaurus háta-sziklakilátó - 6,5 km-re. A Brontosaurus háta egy sziklakilátó, mely 90 m távolságra van a Bálványkőtől. Belátható innen a Keresztény-havas nyugati része, jó időben pedig a Bucsecs-hegység is látszik.
A feketehalmi vár - 9 km-re. A Szebenbe vezető út őrzését látta el. A feketehalmi vár. Egy ujra nagyszeru rejtes egy megerdekesebb varnal, ahol mar sokszor jartam, de akkor meg nem kerestem a ladakat, amig a csapat a Kotla gerincet jarta. Hatórás szép kirándulás. A várat Feketehalomról indulva a kék pont, kék vonal, kék háromszög jelzésen közelítettük meg, csak egyszer tévesztve útvonalat. Piknik a várromon. Többnyire megborzongat, ha mesélő kövek közelében járok. A Barcaság nyugati szélén, Feketehalomtól nyugatra, az 1294 m magas Kotla-hegy tetején találjuk az egykor Schwarzenbergnek nevezett vár romjait.
Ördögpataka zuhatagai Keresztény-havas - 9 km-re. A piros háromszög jelzésű, meredek ösvényen lehet bejárni, mely Brassó Bolgárszeg városrészének délnyugati végéből indul, mielőtt elérnénk a Salamon sziklákhoz. Az Ördögpataka a Köszörűpatak egyik, baloldali mellékvize, egy bővizű csermely, mely négy zuhatagot is képez (három nagyobbat).
Salamon sziklái Brassó - 9,1 km-re. Kitűnő rejtekhely. Megtaláltam ezt a geodobozt. Februari seta. Nem volt konnyu megtalalni, mert jeges volt a szikla, de a kilatas megerte az erofeszitest. X faktor?. Meglett a doboz ezen a szép őszi délutánon. Salamon sziklái.
Aranygödör-kilátó Keresztény-havas - 9,3 km-re. Aranygödör-kilátó és zsomboly (Groapa de Aur) - Keresztény-havas.
Kilátópont Feketehalmi Magura - 9,6 km-re. Gazdag látnivaló. A Feketehalmi vár felkeresése után indultunk tovább a kilátópont felé. Csigavonal Feketehalom - 9,8 km-re. Kilátócsűr ablakkal Holbák - 9,9 km-re. A turisztikai látványosság tulajdonképpen egy helybeli által, gerendákból épített csűr, melyben egy ablak formájú nyílást hagytak, különleges rálátással a Bucsecs- és a Királykő-hegységre. A kilátócsűr Holbák község központjától nyugat-északnyugatra található, a Stimbav-domb gerincén, a Stimbav (Stimbach, Stimbák?) patak völgye felett.
Rozsnyói szoros - 10,3 km-re. Fergeteges egy nap volt. Ott voltam a rejtésnél. Nehez nap. Az lehet, hogy fergeteges nap volt a rejtonek, de nekem nem. Feketehalmi Magura-csúcs - 10,5 km-re. Feketehalmi Magura-csúcs, Zeidnerberg.
Magas-csúcs Keresztény-havas - 10,6 km-re. Magas-csúcs (Fata Inalta) - Keresztény-havas.
Schulerau-kapu Keresztény-havas - 10,7 km-re. A sziklák felett halad el a Zerge (románul Capra Neagra) kabinos felvonó, a közelében és nyugatra található Brassópojána piros színnel jezett, közepes nehézségű, Sulinar nevű sípályája. Megtaláltam. Kis zöld emberkét és egy öngyújtót tettem bele. Elso dobozunk. Megtalaltuk. Csak most. Ha már a télen, sízés közben nem kerestük meg. A Schulerau-kapunak nevezett sziklák a Keresztény-havas (németül Schuler) csúcsától észak-északnyugatra találhatók, attól mintegy 700 méter távolságra.
Kőkapuk éle-tisztás Keresztény-havas - 10,8 km-re. Kőkapuk éle-csúcs Keresztény-havas - 10,8 km-re. Három kislány-tisztás Keresztény-havas - 10,9 km-re. Szent Miklós-templom Bolgárszeg - 11 km-re. A Szent Miklós-templom Brassó Bolgárszeg nevű városrészének központi parkjában helyezkedik el, mely a Porondról (Anger, Egyesülés-tér) nyílik. A templomkert területén áll a Brassói Ifjak Múzeuma, az Első Román Iskola épülete, és Coresi diakónus román nyomdász szobra.
Keresztény-havas-csúcs - 11,3 km-re. Gespreng-hegy Brassó - 11,4 km-re. A Gespreng-hegy közvetlenül az Árvaleány-templom mellett emelkedik, délnyugatra. A nevét állítólag egy forrásról kapta, mely egykor a hegy nyugati oldalán, egy barlangszerű mélyedésből tört fel.
Bolgárszegi-kapu Brassó - 11,5 km-re. Teli notesz. Megtaláltuk, sajnos a logbook lassan betelt. Bolgárszegi-kapu. 2009 április 16-án találtam meg ezt a geodobozt, gps nélkül. Megtaláltam a ládát. Elég sokáig kerestem, de aztán megkerült. GPS nélkül. Nagy élmény volt számunkra a geoláda keresés. Fekete Torony - 11,5 km-re. Szazadik doboz. Hangyalkaek 100. Lehetne egy picit bővebben?. Gábor, szívesen olvasnám a részletesebb élménybeszámolóidat is. Lehetne egy picit bővebben?. Részletesen is be fogok ezután számolni, csak most egyszerre sok rejtekhelyet kellett feltennem, hogy legyek napirenden. Ez a rejtekhely elszomorított. Szép a hely, de a rejtés pontozhatatlan. Lenföldek tisztása Keresztény-havas - 11,5 km-re. Fehér Torony Brassó - 11,6 km-re. Megvan. Megtalaltam. Fehér Torony Brassó. 2008 július 17-én könnyen megtaláltam ezt a geodobozt. Megtaláltam. Könnyedén megtaláltam. Jo hely. Megtalaltuk Aronekkal a Fekete templom utan es a Fekete bastya elott. Fehér torony - Brassó.
Szent Bertalan-templom Brassó - 11,6 km-re. A Szent Bertalan-templom a Gespreng (Fortyogó-hegy) alján áll. Árvaleány-templomnak is nevezték a régiek, mert a hagyomány szerint három árva leány építtette, akik a templom oltára alatt vannak eltemetve.
Fekete templom Brassó - 11,7 km-re. Brassó főterén található Erdély legnagyobb és egyben egyik legszebb műemléke, a legkeletibb európai gótikus templom, a híres Fekete templom. Frusztráló. Lassan kezd frusztráló lenni, hogy ma sem találtam meg. Városséta. Egy brassói városséta alkalmával megtaláltam ezt a pici geodobozt is. Fekete templom - Brassó. 2009 április 16-án találtam meg a nano méretű, a brassói Fekete-templomnál elrejtett geodobozt. Tényleg pici. Hát ez tényleg pici geoláda. A templom bejárata mellett áll Johannes Honterus bronzszobra, aki az evangélikus vallást Erdélyben elterjesztette.
Hirscher-ház Brassó - 11,8 km-re. Hirscher-ház, Kereskedők Háza, Kaufhaus - Tanács tér 14 szám, Brassó.
Cenk-hegy Brassó - 11,9 km-re. Itt már az Árpád-korban erődítmény állt. Ott lapul a helyén. Megtaláltuk, miután Áron_bv-nak drukkoltunk, a Cenken rendezett félmaratonon. Cenk. Megtalaltam. Ez is megvan. Igazából most már van 5. Brassó (Cenk). Kovászna felé vezető útamon egy bő fél napot töltöttem Brassóban. A 957 m magas Cenk-hegy Brassó délkeleti oldalán emelkedik.
A bőség allegóriái Brassó - 11,9 km-re. A bőség allegóriái - Kapu (Republicii) utca, Brassó.
Jekelius-ház Brassó - 12 km-re. Jekelius-ház - Republicii utca 17 szám, Brassó.
Egykori Szász Nemzeti Bank Brassó - 12 km-re. Egykori Szász Nemzeti Bank, ma irodahelységek - Michael Weiss utca 22 szám, Brassó.
Szent Márton-templom Brassó - 12 km-re. A Fellegvár nyugati részét Szent Márton-hegyének nevezik a templom után. A Szent Márton-templomot inkább kápolnaként említik.
Teutsch-ház Brassó - 12,1 km-re. Teutsch-ház - Republicii utca 38 szám, Brassó.
Demeter-ház Brassó - 12,1 km-re. Demeter-ház - Brassó.
Feketehalom tavai - 12,1 km-re. Kövek voltak csak. A facsonkot nem találtam meg, helyette viszont voltak kövek. Johannes Honterus-ház Brassó - 12,1 km-re. Johannes Honterus-ház - Brassó.
Fellegvár Brassó - 12,2 km-re. A fellegvár a központtól északra emelkedő domb, a Schlossberg tetején helyezkedik el. Szemetes hely. Ez egy olyan hely volt szamomra, ami tobb volt mint kiabrandito. Az 1975-1981 közötti nagymértékű restaurálási munkálatoknak köszönhetően napjainkban vendéglátói és turisztikai létesítményként működik.
Friedrich Wolf-ház Brassó - 12,2 km-re. Friedrich Wolf-ház - Brassó.
Fekete laktanya Brassó - 12,3 km-re. Fekete laktanya - Nicolae Balcescu utca 56 szám, Brassó.
Magyar evangélikus templom Brassó - 12,4 km-re. 1783-ban építették, itt mondták ki az önálló erdélyi magyar evangélikus egyházmegye megalakulását. A magyar lutheránus (evangélikus) templom Brassó Bolonya (Blumenau) nevű városrészében áll, a Vasút (Iuliu Maniu, Bahngasse) utca 2 szám alatt.
Lóhavas Keresztény-havas - 12,5 km-re. Lóhavas (Spinarea Calului) - Keresztény-havas.
Törcsvári kastély - 12,9 km-re. Bár nincs sok köze Vlad Tepes havasalföldi vajdához, a legtöbb turisztikai kiadványban Drakula kastélyként emlegetik. ernoe Csillababa es Gaspar megtalalta a ladikot. Hihetelennek tunt a kastelytol felfele tartva az erdon at, hogy olyan gyonyoru tisztas van fenn. Délután 5 óra után érkeztem a helyszínre. A kastély már zárva volt, így maradt a rejtekhely felkeresése. Törcsvár. Kaphatnánk egy kis segítséget a ládára vonatkozóan?. Kivágott fa törzsének üregében. A geodoboz a vár fölötti domb tetején, egy kivágott fa törzsének üregében található, pár lépésre a tisztástól, az erdőben. A már messziről festői látványt nyújtó, törcsvári várat a brassói polgárok építették a 14-dik század végén.
Várpanoráma Törcsvár - 13 km-re. A törcsvári kastéllyal szemben, a patakon túl, egy tisztást találunk. Rálátás. Valóban nagyszerű a rálátás a kastélyra, innen még nem volt fotóm. Az erdő szélén betonlépcsők vezetnek egy márványtáblához, oda ahol egy ideig Mária román királynő szívét őrizték.
Kilátópont kereszttel Törcsvár - 13,1 km-re. A jelzett turistaösvény közelében egy második kilátópontot találunk. Amennyiben az időnk engedi, a törcsvári Várpanoráma kilátópontjától érdemes fennebb kapaszkodni a hegy gerincén.
Honterus-forrás Brassó - 13,2 km-re. Az új, Honterus-forrás nevet 1845-ben kapta, a völggyel együtt. Orbán Balázs leírása alapján a dúsan felfakadó, jéghideg vizű forrást régen Tolvajok kútjának nevezték.
Villa a tömbház tetején Ragadó negyed - 13,6 km-re. A brassói Ragadó negyedben, a Rózsák partja mellett, egy nyolcemeletes tömbház tetején, egy kis villa található - hihetetlen, de az építkezés törvényes. A villához a tömbház utolsó emeletéről egy vaslétrán lehet feljutni.
Szamárka-domb Brassó - 13,6 km-re. Szep kilatas, de szomoruan. Hat igen ez a helyzet a brassoi ladakkal. Szamárka-domb. Az itt elrejtett geodoboz eredeti rejtője egy sepsiszentgyörgyi román fiú, aki Brassóba költözött. A hegy Brassó - 14,1 km-re. Magyarvár a Tömösi-szorosban - 14,2 km-re. Hasonló ütközet zajlott le aTömösi-szorosban is, de ez kevésbé ismert a mi tájainkon, mert távolabb van tőlünk. Közismert a Nyerges-tető és az itt lezajlott ütközet, hiszen közel van, könnyen el is érhető.
Magura Galbinarea - 14,4 km-re. Tobbszor jartam mar itt is es nem lehetett kihagyni ezt a csodalatos kis hegyseget sem. A keresztnél. A keresztet gondolom a rozsdás színe miatt nem láttuk, de azért nekivágtunk a szikla megmászásának. Szikrazo feher sziklafalak, pasztorszallasok elszortan a gyephavason, no meg a sok kutya nyaron.
Botorog-csorgó Királykő hegység - 14,9 km-re. A bővizű Botorog-csorgó egy kőkeresztből ontja a vizét. Megkóstoltuk. Megkóstoltuk, hát nem valami banánérlelő hőmérsékletű. Forrás. Szerintem Brassó főterén nem voltak annyian, ahányan itt voltak az út mellett megállva. Fontos tájékozódási pont a Királykő hegység keleti részénél.
Kereszt Kis-Királykő - 15,3 km-re. A Királykő gerincének vonulata egy fordított L betű alakjához hasonlít. Magyarázat. Gábor, hol írtam én olyant, hogy vasárnap a Kis-Királykőn geodobozt kerestem volna? Egyetlen rejtést sikerült ellenőriznem, a márványfotelnél elrejtett geodobozom a helyén van. A kisebbik testver. A Kis-Kiralykovet nem szabad elhanyagolni, vannak nagyon szep reszei. Egy gyönyörű túra volt. Reggel eső és köd. Kis Kiralyko. Ha jol ertettem a Kis Kiralykon megtalaltatok-ellenoriztetek a borokasba rejtett ladat es a Hasadek nyeregben a korlatokhoz kozeli ladat a fenyvesben? Nalam megjelent a most rejtett ladad mint megtalalva, a keresztnel. Ennek rövidebb, kelet felé megtörő szára a Zernyest felé emelkedő, 1816 m magas Kis-Királykő, mely ha magasságban nem is vetekedhet a Nagy-Királykővel, az innen élvezhető kilátás szépségében alighanem felülmúlja azt.
Hasadék-nyereg Királykő-hegység - 16,1 km-re. Itt futnak össze a Királykő Tornyáról, a Kis-Királykőről, a Curmatura menedékháztól és a Királykő-hasadékából érkező útvonalak. A nyeregben. A hasadékban kellemes hűvösség volt a kánikula ellenére. A Hasadék-nyereg a Királykő négy különböző irányból érkező turistaútjának csomópontja.

Történelmi-kulturális értékek - Brassó megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Erdenburg adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Barcarozsnyó térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni Barcarozsnyó környékére? Tetszett az Erdenburg? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8238 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Brassó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.