Podej település (Bákó megye) Központ: Kománfalva. Podej román elnevezése: Podei.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Podej (Bákó megye) és környéke turisztikai látnivalói

Kislépcső-vízesés Kománfalva 2,25 km-re. A kománfalvi medence, beleértve a várost is, a Csíki-havasok északkeleti lábánál helyezkedik el. A nehezebb megközelítés. Az erdő mélyében levő vízesést több módon is meg lehet közelíteni. Itt található a Tatros egyik oldalágának, a Szupán-pataknak a völgye.
Lápos remetelak romjai Dormánfalva 4 km-re. A Csíki-havasok hasonló nevű hegye alatt található Lápos-remetelakot egy szerzetes építette 1737-ben, majd 1850-ben egy tűzvész martaléka lett. Ami az épületből megmaradt, azt a Lápos falu templomához szállították.
Maguricea-domb Dormánfalva 4,4 km-re. A Maguricea-domb Dormánfalva város felett emelkedik, az Úz-Csobányos vízválasztón, az Úznak a Tatrosba történő befolyása közelében. Két csúcsos kiemelkedése van, az egyik 522 m, a másik 512 m magas.
óriás köve Aszó 5,73 km-re. Az óriás köve - Aszó
Dofteana Arborétum Doftána 12,32 km-re. A Dofteana-szurdok felkeresése előtt érdemes megtekinteni ezt az értékes arborétumot. Szabadon látogatható, rendezett kert, melyben főleg az exotikus fenyők kaptak helyet (Simafenyő, Sárgafenyő, Cédrusfenyő, stb.
Foroja-tó Tarkő-hegység 13,03 km-re. Forozsa-tó - Ágas község. A három melltartó tava. A rejtekhelyet legkönnyebben a Foroja-patak mentén lehet megközelíteni, Diaconesti nevű faluból, ott ahol a Foroja-patak és a Tatros találkozik.
Kápolna az Úz völgyében 15,66 km-re. Kápolna az Úz völgyében Kápolna. Végre sikerült nyitva találni a kápolnát. Kápolna. A temetőkertbeli megemlékezésből hazafelé útba ejtettük a kápolnát.
Farok Orra alatti forrás Nemere-hegység 15,75 km-re. A kis forrás 15 percnyi járásra található a Farok Orra névre fordítható, románul Botul Farcului elnevezésű csúcs alatt, a Nemere kék sávval jelzett főgerincén.
Honvédsírok az Úz völgyében 16,67 km-re. Az Úz-völgyi emlékhelyen augusztus 26-án, az Aklos- és Magyarós-tető alatti völgyben emlékeznek arra a napra, amikor tizenéves leventekatonák átestek a tűzkeresztségen. A honvéd síroknál. Többször jártunk itt, mindkét oldalról, de most dobozt is kereshettünk. Háborúk szele . Részt vettünk a megemlékezésen. Az I.
Régi sóaknák Aknavásár 17,96 km-re. Aknavásáron, a Fetele Targului (A vásár lányai) nevű domb nyugati oldalán, a Valcele-patak közelében, már a XIV-dik században bányászták a sót. Meglepetés a rejtekben. A Kósna-dombi kirándulás után, már csak nagyon kevés időm maradt a sötétedésig. Mivel a sóréteg viszonylag kis mélységben van, az elején egyszerűen csak gödröket ástak, ezek később lefelé szélesedni kezdtek, és harangformát vettek fel.
Nemere tavai Nemere-hegység 18,48 km-re. A Nemere tavai
Katonai bunkerek Keresztes hegyese 19,54 km-re. Az 1451 m magas Keresztes hegyese a Csíki-havasokban található, Csobányostól észak-keletre. Az első világháború alkalmával számos katonai létesítményt hoztak létre a tetején.
Dofteana-szurdok Doftána 20,63 km-re. A Dofteana-szurdok a Nemere egyik legszebb szorosa. Zöld erdő mélyén, kis patak szélén. Ez a rejtekhely egy élmény, a visszahajló kő, a kis vízesések és a nagy erdő adják a hangulatot. A 1,5 km hosszú szurdokban több, kis vízesés található.
Velnica kőbánya vízesései 20,94 km-re. Aknavásár és Ciresoaia települések között, a Velnica kőbányából indulva, a vad és mászkálós terepekhez szokott, tapasztalt, jól felszerelt, és vállalkozó kedvű természetjáró egy igazi vízesés-paradicsomot fedezhet fel. Vízesés rengeteg. A játékvezető egy igazi vízesés rengetegbe kalauzolt el bennünket.
Viisoara gömbkövei 21,29 km-re. Viisoara falu gömbkövei a településtől körülbelül 700 méterre találhatók, északnyugatra. Gömbkövek az ösvény mellett, geodoboz a domb tetején. Viisoara faluba, magyarul talán Viszóra, Tatros (Targu Trotus) községból indulva lehet eljutni, 2 km aszfaltozatlan út megtétele után. Madárdalos este. Esti ráadásnak, a Velnica kőbánya vízesései után, még megkerestük a kőgombák geodobozát. A gömbkövek beágyazódtak a Varatici-patak fölé emelkedő sziklafalba, de a Docmana dombra vezető ösvény közelében is hever néhány a fűben.
Tanyavilág Csobános 21,38 km-re. Csobános Hargita és Bákó megye határán kettészakított falu. Állandó lakosai kevesen vannak, gyakorlatilag erdőkitermelő munkatelep.
Kőgomba Kis-Nemere 21,49 km-re. A Kis-Nemere körül elszórtan több gomba-, torony- vagy piramisszerű sziklaképződmény található.
Felfüggesztett kőkocka Szalánc-erdő 21,5 km-re. Felfüggesztett kőkocka - Szalánc-erdő
Saj havasa Csíki-havasok 21,5 km-re. A Saj havasa 1553 m magas, a Csíki-havasok legmagasabb csúcsa.
Magyar-Nemere-csúcs 21,77 km-re. A Nemere gerincének a legszebb része a Magyar-, másnéven Kis-Nemere. A csúcson egy lapos sziklakilátó található, ahol tiszta időben szép kilátás tárul elénk.
Sziklavilág Tiszest 22,46 km-re. Sziklavilág Tiszest falutól, románul Parau Boghii, délnyugatra. Egy sziklacsoport alkotja, mely a Tiszest-patak forrásvidékén helyezkedik el.
Kósna-csúcs Nemere dombvidék 22,75 km-re. A Kósna-csúcs a Nemere alatti dombvidék legkeletibb csúcsa, 784 m tengerszint feletti magassággal. Kilátás nélkül, de lövészárkokkal. A katonai emlékműtől továbbsétáltam, az alig 500 méter távolságra található csúcs felé. Nemcsak a csúcs, hanem annak vállai is, tehát a Kósna-domb is, heves harcok színtere volt az első világháborúban.
Katonai emlékmű Kósna-domb Aknavásár 23,14 km-re. A Kósna-domb az első világháborúban fontos harcok helyszíne volt. Szitás faluból indulva közelítettem meg a helyet. Aknavásártól készültem nekiindulni a Kósa-domb felé, a piros kereszt jelzésen. A harcászati térképeken 789-es szintnek is nevezték.
Szent Mihály katolikus templom Újfalu 24,37 km-re. Újfalu, románul Satu Nou, a Tatros mentén, Ónfalvától nyugatra, Aknavásártól délkeletre, Szőlőhegy és Szitás falvak között fekvő település. Szőlőhegy községhez tartozik.
Nagy-Sándor-csúcs Nemere-hegység 24,74 km-re. A Nemere a Keleti-Kárpátok külső hegykoszorújának középső részéhez tartozik. A Nagy-Sándor-csúcs a hegység gerincvonalának középpontja.
Kőerődítmény Sólyom-kő Gorzafalva 24,84 km-re. A Sólyomkő-tetőről nyugat felé beereszkedve az oldalon, egy érdekes kőerődítményre bukkantam. Kővár. A tető irányába mászva a háromszintes védőfallal körbevett vár romjaihoz értünk. Értesüléseim szerint első világháborús katonai létesítményről van szó.
Kút az út közepén Szitás 24,87 km-re. Szitás faluban, a Mihai Viteazul utcában, körülbelül 150 m távolságra nyugatra a település főútjának számító Stefan cel Mare utcától, egy érdekes kutat találunk, pontosan az út közepén. Vize nem iható.
Sólyomkő-tető Gorzafalva 24,89 km-re. A Kalaposkő-sziklát keresve, egy adott pillanatban a Sólyomkő tetejére értem. Végre a csúcs. Újabb mászás után túránk legmagasabb pontjára értünk. Bár a kis tetőről nem a legjobb a kilátás, a környéken érdekes sziklaalakzatokat fedezhetünk fel, ezért érdemes ide kikapaszkodni.
Kicsi kőüst Sólyom-kő Gorzafalva 24,89 km-re. A nagy kőüstöt keresve bukkantam rá erre az agy kinézetelű sziklára, melynek oldalában egy kis fél-kőüst található. Öcsike. Nemcsak a nagy, hanem a kis kőüst is előkerült némi mászás után. Mivel nem álltak rendelkezésemre pontos koordonáták, akkor még nem tudtam, hogy megtalálom-e a tulajdonképpeni nagy kőüstöt.
Madonna és a Szörnyeteg Sólyomkő Gorzafalva 24,89 km-re. Ez a hely kiegészíti a Sólyomkő-körtúrát, mely a következő útvonalon vezet végig: Sólyomkő-kilátó - Kalaposkő - Nagy kőüst - Kicsi kőüst - Kőerődítmény - Sólyomkő-tető - Sólyomkó-kilátó. A békés szörnyeteg. A Nagy-kőüst után érkeztünk a hatalmas, de békés Szörnyeteghez.
Nagy kőüst Sólyomkő Gorzafalva 24,96 km-re. Ez a hely része lehet egy Sólyomkő-körtúrának, a következő útvonalon: Sólyomkő-kilátó - Kalaposkő - Nagy kőüst - Kicsi kőüst - Kőerődítmény - Sólyomkő-tető - Sólyomkó-kilátó. Kőüst. A kilátótól az ösvényen továbbhaladva megcsodáltuk a Kalapos-követ, majd rábukkantunk a "kényelmesen belakható" nagy-kőüstre.
Kalapos-kő Sólyomkő Gorzafalva 24,97 km-re. A Kalapos-kő a Sólyomkő-körtúrának egyik leglátványosabb pontja. A kalap tetején. A Kalapos- kő lentről sokkal impozánsabb, ellenben tetejéről gyönyörű kilátás nyílik. A szikla kalap formája alulról csodálható meg.
Sólyomkő-kilátó Gorzafalva 25 km-re. Az Aknavásár közelében levő Gorzafalva feletti hegyoldalon homokkő sziklák találhatók. Kőszínpad. Különleges kőalakzatokkal tűzdelt körutat köszönhetünk a játékvezetőnek. A helyet a helybéliek Sólyomkő néven ismerik.
Tömlőhozó-ösvény Csutakos 26,15 km-re. A Fehérkői Szent István borvíztől tovább a Tömlőhozó ösvényen a köves úton felkapaszkodtunk a gerincre. A Csíki-havasok gerincére a Tömlőhozó-ösvényen. Miután a Szent István-borvízforrásnál újrarejtettem a felújítás alkalmával eltűnt geodobozt, az ösvényjáró kocsival :-) kikapaszkodtam a Csíki havasok főgerincére, a Csutakos-csúcstól nem messze található rejtekig.
Kóstelek határában 26,2 km-re. Első írásos említése az 1771-ből származik, a falu első telepesei a siculicidium idején, az embernyúzó katonai szolgálat és bírói ítéletek elől elbujdosó székelyek és a Moldva felől érkező görög katolikus román szökevények, szegénylegények, havasi betyárok, akik ezen eldugott havasi rengetegben keresnek menedéket. Sikertelen keresés a patak árterületén. Miután megtaláltam a Rupert Mayer emlékhelynél elrejtett geodobozt, elindultam az emlékmű mögötti szekérúton, a gps által jelzett irányba.
Hősök keresztje Kóstelek 26,3 km-re. Hősök keresztje - Kóstelek Világháborús román határőrök tiszteletére állított kereszt. A román katonák keresztje a Kóstelek és Gyepece közötti úton található, inkább Gyepecéhez közelebb. Kereszt. Megtaláltuk a keresztet.
Rupert Mayer emlékhely Kóstelek 26,36 km-re. Kóstelek közelében található a II. Katasztrofális úton Csíkszépvíz felől. Már rég készülök felkeresni Kósteleket, most az itt elrejtett geodobozok adták rá az alkalmat. Az új úton. Most az új úton ereszkedtünk be Kóstelekre, a Szellő tetőről. Pál Pápa által 1987-ben boldoggá avatott, az első világháború során itt megsebesült P.
Minimum Party Kászonaltíz 27,06 km-re. Az Uz völgye fele vezető út mellett, a Tiszás patak torkolatánál, ott ahol csak a madár jár, a 19. A művészi alkotókészség természetbe kihelyezett nyomai. Kászon, illetve Lemhény környékére indultunk, kincskereső kirándulásra, így kapóra jött a két közeli, frissen bejelentett rejtekhely. Kászon 2. Második állomásunk a táborhely volt. Minimum Party művészeti alkotótábor helyére akadtunk.
Szent István-borvízforrás Fehérkő Kászonfeltíz 27,83 km-re. A fehérkői Szent István-borvízforrást 2014 augusztusában újították fel, alapítványok támogatásával, valamint Kászonaltíz község tanácsának, közbirtokosságának, és helyi önkéntesek segítségével. Ölében vagy tövében?. Biztos szeretnék lenni, hogy jó helyen kerestétek. Volt, nincs. A Tömlőhozó ösvényen indultunk felfele, s benéztünk ide is friss vízért, A doboz nincs már meg sajnos, és nem volt nálunk másik hogy pótoljuk.
Vadles Veres-víz 28,1 km-re. A tetőn  a valamikori krumplikísérleti állomás nyomai most is láthatók. Lesben. Megtaláltam a dobozt. A régi parcella szélén álló vadlesből körülnéztünk.
Ámbrás cet-szikla a völgykatlanban 28,13 km-re. Ámbrás cet-szikla a völgykatlanban
Kóstelek 28,45 km-re. Kósteleki keskeny palló, Ott rúgott meg engem a ló. Új út. Itt is jártunk már, de most az új, közösen, kalákában javított úton csodálkozunk alá a Szellő tetőről. Ha még egyszer megrúg a ló, Leszek egy semmirevaló.
Tanyavilág Gyürke 28,93 km-re. Gyürke Csíkszentgyörgyhöz tartozik, személygépkocsival megközelíthetetlen. Menaságtól körülbelül 14 km-re található, ami két és fél óra szekérutat jelent, a Fiság-, majd a Csobányos-patak mentén.
Kotlott borvíz Kászonfeltíz 29,06 km-re. A tavaszi lomb alig-alig takarja a Répát-pataka bal oldalán fakadó forrást, melynek kotlóstojás szagára neve is utal. Megújult forrás. Ritka eset, hogy a leíráshoz képest javult az állapota a helynek. A Kotlott borvíz forrását jelző táblának csak az alsó sora maradt meg.
Két ismeretlen német katona sírja Sánc-patak 29,98 km-re. Két ismeretlen német katona sírja a Bilibók-tető oldalában, a Sánc-patak nyugati lejtőjén, Galaczi Péter volt földjén. Az 1944 augusztusi román átállás váratlanul érte a szovjet csapatok ellen román területen védekező német erőket.
Sáncok a Bilibók-tetőn Gyimesbükk 30,07 km-re. 18-dik századi osztrák sáncvár a Bilibók-tető lejtőjén, Moldva felé irányuló agyúállásokkal. Sáncvár magánterületen. Miután leparkoltam a régi gőzmozdony mellé, elindultam az út túlsó oldalán, a Kontumáctól keletre található sáncvár felé.
Csülemér-csúcs Tar-kő-hegység 30,23 km-re. Csülemér-csúcs - Tar-kő-hegység
Gyimes vára Gyimesbükk 30,28 km-re. Gyimesbükk község után, a Tatros-völgyének gyimesi szorosánál ma már nem találunk várat. Köszönöm az ajánlást. Tervbe vettem az említett két hely és doboz felkeresését is. Meredek lépcsők. Felcaplattunk a meredek lépcsökőn. A Kőorr sziklagerincén látható viszont egy erőd maradványa, melyet Orbán Balázs Blockhausnak nevez.
Kontumáci templom Gyimesbükk 30,29 km-re. A Rákóczi-várral szemben, a Tatros túlsó partján, a temető mellett van egy csodálatos zarándokhely. Első megálló. Egy tartalmas, különleges látnivalókban gazdag hétvégét töltöttünk együtt a játékvezetővel. Határ. Szépen rendbehozták a romokat, de a famunka itt-ott javításra szorul. Ha erre jártok, haza ne menjetek anélkül, hogy ide feljönnétek!
Régi mozdony a Gyimesi szorosban 30,3 km-re. Természeti szépségei mellett, a Tatros völgye felső medencéjénél, egy fontos földrajzi pontot találunk. A kifáradt gőzös. Útba esett a rozsdás gőzmozdony is. Rozsdatemető. Na, ez a mozdony régóta nem volt ennyire végigtapogatva. Ez a Gyimes és Palánka közötti Gyimesi szoros, egy fontos átjáró Erdély és Moldva között.
Kontumác Gyimesbükk 30,37 km-re. A gyimesbükki Kontumác a Kárenta-patak Tatrosba torkollásánál található. Vesztegzár. Sokszor jártunk már itt, de újra és újra el fogunk még jönni. Kopjafák. Nagyon ötletes a kopjafa sor, és tényleg mindeniknek a jelentése tanulságos. A Kontumác helynév vesztegzárat jelent, hasonlóképpen nevezik a gyergyótölgyesi és az Úz-völgyi országhatárt.
Apa-havas Borospataka 30,38 km-re. A Gyimesekből a Boros-patak menti úton juthatunk fel a patak fejébe, az Apahavasra. Kivágott facsemeték. Érthetetlen számomra, hogy miért vágták ki a facsemetéket, hiszen nem zavarták a kilátást. Még igazi tél van az Apa-havas tetején. Még 2012-ben rejtettem itt el az Apa-havas első geodobozát. Ahogy véget ér a köves út, kijutunk az erdőből, kezdődik a legelő.
Magyar honvédek sírja Kontumáci temető 30,42 km-re. Negyvennégy magyar honvéd sírja Gyimesbükk ősi temetőjében, a kontumáci (vesztegzári) temetőben, a kápolnától 200 m távolságra. Köszönöm a hibajelzést. El nem tudom képzelni, hogy csúszott be hiba több, Gyimesben található honvédsír magasságértékeinél. Honvédsírok helyének dokumentálása. Tényleg furcsa, hogy a leírás egy sírról, majd két hősi sírhelyről, máshol pedig sorsírokról számol be. Az adatok szerint a temetőben egykor két jelentős hősi sírhelyet alakítottak ki, ahol sorsírokban 13-14 ismert nevű és csapattestű magyar honvédet temettek el.
Csülemér előcsúcs Tar-kő-hegység 30,49 km-re. Csülemér előcsúcs - Tar-kő-hegység
Ismeretlen német és magyar katonák tömegsírja Bilibók tető 30,82 km-re. Ismeretlen német és magyar katonák tömegsírja a Bilibók tetőn, a csúcs alatt, az emlékhelytől körülbelül 100 méterre észak-keletre. 1944 szeptember.
Ismeretlen német katonák sírja Bilibók tető 31,2 km-re. Negyven ismeretlen német katona sírja a Bilibók tető alatt, a Bornyúkert nevű helyen, fiatal nyírfák között. 1944 szeptember.
Két ismeretlen orosz katona sírja Lókút teteje 31,21 km-re. Két ismeretlen orosz katona sírhelye - Lókút teteje. 1944 augusztus-szeptember.
Hideg-kút Borospataka 31,24 km-re. A Hideg-kút tulajdonképpen a Boros-patak forrása, ez utóbbi a Tatros-folyóba ömlik. Ez tényleg hideg. Elsőnek találtuk meg a dobozt, ezen a lélegzetelállító, mesebeli fennsíkon. A Boros-patak völgyében terül el Borospataka, mely Gyimesközéplokhoz tartozó település.
Két ismeretlen magyar honvéd sírja Lókút teteje 31,27 km-re. Két ismeretlen magyar honvéd, a 32. határvadász zászlóalj katonáinak sírhelye Lókút erdős részén, közel az egykori határvonalhoz.
Csinód 31,27 km-re. Csinód 14 km-re található Csíkszentmártontól, ahol a falu központjában irányjelző tábla mutatja az Úzvölgye felé vezető utat. Adminisztratív szempontból Egerszékhez tartozik, mely 1950-ig Csíkszentgyörgy részét képezte.
Gyimesi határkövek 31,28 km-re. Gyimesi határkövek Nagy melegben indultunk neki az utnak. Elegge faraszto is volt, helyenkent jo "combos" emelkedokkel, de vegul sikeresen felertunk es megtalaltuk a dobozkat. Hatarturan. A 2013-as hatartura alkalmabol kerestem meg e rejtekhelyet.
Katalin-kápolna Kászonfeltíz 31,34 km-re. A Katalin-kápolna romjai Kászonfeltíz észak-nyugati részén, melyet a helybeliek Pápországának neveznek, a Kászon-patak földrajzi jobb oldalán, a település felé emelkedő dombon helyezkednek el. Keletkezéséről, építésének idejéről nem maradt fenn írásos emlék.
Ismeretlen magyar honvéd sírja Lókút 31,35 km-re. Ismeretlen magyar honvéd sírja - Lókút, Kánya Miklós földje, bükkfa mellett. 1944 augusztus-szeptember.
Csinódi bükkfák 31,85 km-re. Csinód Csíkszentmárton közelében, az Uz patak völgyében fekvő, eldugott kis csángó település, ahol 2015-ben rönkkápolna épült. Nem találtuk meg. Mindhárom bükkfa környékét megnéztük, de nem volt sehol. Egyedül jöttem, egyedül mentem. Régóta tervezem, de nem sikerült még Csinódba eljutni.
Vasútállomás Gyimesbükk 32,37 km-re. A Gyimesbükki állomás épületét a szabványtól eltérően tervezték, hasonló stílusút Erdélyben máshol nem találunk. Az utolsó miénk állomás. Én most sem értem. Monumentális méreteit tekintve a legnagyobb azok közül, melyeket a MÁV faluhelyen építetett.
Katonasír az Áldomás-pataka aljában 32,43 km-re. Négy magyar honvéd sírja felett felállított emlékkereszt, az Áldomás-pataka aljában, az út mentén, Antal Péter földjén. 1944 augusztus vége.
Rakottyás-tető Nemere-hegység 32,64 km-re. Havasi tanyavilágban járunk itt. Séta a Rakottyás tetőre. Ezt a ládát már akkor kinéztem, amikor a Nagy-Sándor-ra készültünk. Pásztorszállások, nyári erdei szállásokkal váltakozva.
Osztrák-magyar honvédek sírja Gyimesbükk 32,81 km-re. 64 osztrák-magyar honvéd és tűzér, valamint 3 ismeretlen orosz katona sírja a gyimesbükki vasútállomással szemben, jobbra egy magaslaton, Görbe Péter földjén. 1916 november - 1917 augusztus.
Magyar és német katonák sírja Gyimesi templomkert 32,91 km-re. Magyar honvédek és német katonák sírja a gyimesi római katolikus nagytemplom kertjében, a 12/A jelzésű út mellett.
Gyimesi Kálvária Római katolikus nagytemplom Gyimes 33,01 km-re. Dani Gergely esperes-plébános a hetvenes években (1974) római-katolikus templomot épített a csángóknak. Keresztek. Át kellett verekedjük magunkat egy villanypásztoron, kétszer is, mig kiértünk a tetőre. Azóta is az ide látogató turisták érdeklődésének a központjában áll.
Balási kúria Kászonimpér 33,45 km-re. Balási József csíkszéki főkirálybíró 1833-ban, későbarokk stílusban épült udvarháza műemléképületként szerepel Hargita megye műemlékeinek jegyzékében. Kijavitva. "Kászonimpér a legrégebbi település a medencében, először az 1332-es pápai tizedjegyzékben említik. Az emeleten könyvtár és fegyvertár volt, a levéltár a világháború pusztításának esett áldozatul.
Szellő-tető csúcs Csíki-havasok 33,48 km-re. Sokan a Szellő-tetőt tartják a Csíki-havasok csúcsának az 1493 méteres magasságával, pedig a Gyimesekben, a Gyimesközéplokról elérhető Hegyes-csúcsa magasabb, 1517 méter. Drájvin túra a csíki Nemere tetejére. Az eredeti elképzelés szerint a gyimesi hágóról indultunk volna a gerincúton. Lengedező. Felkapaszkodtunk a tetőre, kicsodálkoztuk magunkat, és kerestünk, kutattunk de a tető alatt semmit sem találtunk. Ám a Szellő az ismertebb, a könnyebben elérhető.
Veresszéki borvíz 33,59 km-re. Kászonjakabfalvától 7 km-re  a Borvíz patak völgyében található. Sotetedes korul jartunk ott. Az or megallitott, a fenykepzogepen morgolodott, de a doboz a keritesen kivul van, ott senkinek nincs beleszolasa. A keritesen kivul van. Nincs maganteruleten, a keritesen kivul van. A múltban a Balásiak tulajdonában volt.
Hegyi menedékhely Szellő-tető 33,68 km-re. A Szellő-tetőn, a csúcstól körülbelül 250 méterre található menedékhelyet a Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata állította fel, a Biztonságos hegyi turizmus program részeként.
Katolikus templom Nagykászon 33,78 km-re. Az oklevelekben három tízes: Kászonaltíz, Kászonfeltíz és Kászonimpér összefoglaló neve, egy községben és egy egyházközségben. Templom a dombtetőn. Ez a nap tökéletes a rejtéshez vagy keresgéléshez. Főhajtva. Fáradtan de lelkesen kapaszkodtunk fel a szeptemberi elejei hőségben a sétányon. 1333-ban a pápai tizedjegyzék Kazun, Kasim néven említi.
Magyar katonák sírja Tarhavas pataka 33,83 km-re. 18 magyar gyalogos, huszár, tüzér és honvéd sírja - Tarhavas pataka 324 szám, 3,9 km a 12/a főúttól. 1916 december 8 - 1917 szeptember 7.
Hét német katona sírja Tarhavas-patak hídja 34,01 km-re. A Tarhavas-patak 12/a úti hídjánál kivégzett 6-7 német katona sírhelye, melyet még nem jelöl emlékkereszt.
Kalaszló vízesése 34,09 km-re. A Kalaszló vízesése egy két lépcsőből álló, összesen körülbelül 5 m magas zuhatag, amely a Kalaszló-patak Ojtoz folyóba történő beömlésénél alakult ki. Szemettelep. Vegre elallt az eso is, elindultunk Ojtoz fele. Zubogó Kalaszló. Hazafele mi is megálltunk itt, megcsodáltuk a vízesést, de a bővizű, zubogó Kalaszlón nem tudtunk átkelni.
Tatros-forrás Bükkloka 34,16 km-re. A Tatros-folyó forrásának felderítésére indult el baráti csapatunk a szépvizi közbirtokosság támogatásával. Másodszorra. Másodszori nekifutásra eljutottunk a forrásig. Amikor futnak a nők utánad, jobb ha megállsz. Ma volt a második alkalom az idén, amikor megpróbáltam eljutni (újra) a Tatros forrásaihoz. Bükkloka Szépviz felől indulva a Gyimesi-hágó utáni első völgy jobbra.
Gyilkoskő 34,2 km-re. A Gyilkos-kő a Gyilkos-szorosban, Kovászna és Bákó megye határán található. Tovább is van. Kiegészítettem a rejtekhely leírását. Tenyleg gyilkosan szuszogtato. Mar reg szandekomban volt e rejtek megkeresese. Itt mészárolták le 1788-ban a törökök a székely helyőrséget.
[ Fel ↑ ]
Domokos Pál Péter szobor Csíksomlyó 47,34 km-re. Csíksomlyón minden évben megtartják az Ezer Székely Leány napját. A fejmosás késik, de nem múlik :-). Ez már a második alkalom, hogy keresem ezt a geodobozt. Szobor. Bizony leültem és gondolkodtam, de a felvilágosodás elmaradt. 1998 július 5-én leplezték le az ünnep egykori kezdeményezőjének, Domokos Pál Péternek az egész alakos szobrát.
Rompáca-tanösvény Csíkajnád 47,35 km-re. A Rompáca-tanösvény hossza két km, bejárása körülbelül 45 perc. A rompácai borvízig 4 km hosszú az út, bejárása körülbelül másfél órát vesz igénybe.
Mária-kert és Kájoni Herbárium Csíksomlyó 47,36 km-re. Csíksomlyón ér véget a Mária-út, ezért az évek során kialakították a Mária-kertet, hogy az elfáradt zarándokok itt megpihenhessenek. 2010-ben 15 udvar kialakítását kezdték itt el, melyek a Mária életében kiemelkedő eseményeknek állítanak emléket.
Nyírkert-rétláp Nagytusnád 47,48 km-re. Az összesen 4 hektáron elterülő Nyírkert-rétláp, a Benes-rétláp folytatása, Nagytusnádtól dél-nyugatra, a Tusnád-patak földrajzi baloldalán terül el. A növénytani rezervátumban megtalálható a törpenyír, a kék csatavirág, a szibériai hamuvirág, valamint más növényritkaságok és jégkorszakbeli maradványnövények.
Gyertyán-tető 47,49 km-re. A Gyertyán-tető, a Kőd-vonulat pazar látványt nyújtó, éles gerincrésze. Délre látható a Karakó- és Rákos-patakok völgye, Ajnád, Lóvész, Csíkszentmihály településekkel.
Borsáros-láp Csíkszentkirály 47,54 km-re. A Borsáros természetvédelmi terület az Olt jobb partján, 651 m tengerszintfeletti magasságban, 1 km-es hosszúságban, 50-200 m szélességben, Csíkszentkirály határában, a Csíkszentsimon felé vezető úttól balra terül el. Szem elé került. Nem volt szem előtt, de elé került a doboz az Y-ból, magasság-mélység ellenére. Lakat alatt. Sajnos ez a rejtekhely már nem látogatható, mivel a bekerített természetvédelmi területet lakattal lezárták. Zsögödfürdőről gyalog is megközelíthető, fél óra alatt.
Csíksomlyói kegyhely tapintható dombormű 47,54 km-re. A csíksomlyói méretarányos bronz térplasztika a ferences temlom közelében, az út túlsó oldalán található parkolóban került felállításra. A letapogatható bronzplakett andezitalapon áll, rajta Braille-írás is tájékoztatja a látássérülteket.
Nepomuki Szent János-kápolna Csíksomlyó 47,55 km-re. A Nepomuki Szent János-kápolna a csíksomlyói kegytemplom előtti templomkert bal oldalán áll, a kerítőfalba építve. Kápolna. Nem is tudtam, hogy ez egy rejtekhely, csak mivel a nagy templomban voltam s kijövet megláttam ezt a kápolnát, gondoltam megnézem közelebbről is. Hol lehet?. Hiába keresgéltünk a szószék alatt, a ládának (vagy füzetnek) hírét sem láttuk. 1767-ben épült Salamon Imre kolostori gondnok saját költségén.
Római-katolikus kápolna Delne 47,63 km-re. Delnén, a falu szélén, egy kis kápolna áll, ez ma a falu rendszeresen használt temploma - a XV-dik században épült poligon záródású gótikus szentéllyel, csúcsíves diadalívvel és ablakokkal. Nagy volt a forgalom. Epp akkor érkezett egy autóbusz, csodálkozhattak a leszállók, vajon mi okból bámuljuk annyira a keresztet. A falu szélén. A kápolna megvan, de a rejteket sehol sem találtam. A XVIII-XIX-dik század fordulóján bővítik és átalakítják, ablakait lekerekítve.
Borsáros-fürdő Csíkszentkirály 47,8 km-re. The 1 km long, 50-200 m wide Borsaros nature conservation area lies on the right bank of the river Olt, at 651 m altitude, to the left of the road leading from Sancraieni to Sansimion. Nincs. Doboz az nincs. A kültéri fürdő maradványai megvannak. A kültéri Borsáros fürdő sajnos nincs használható állapotban. It can also be approached from Jigodin Bai, half an hour walking.
Csíkszentmihály hársfái 47,81 km-re. A hosszan elnyúló Kőd és Kőcsonka magaslata alatt, a Rákospatakamentén elterülő Csíkszentmihály templomkertjében találhatók hársfák mesélnek a településről. A csíkszentmihályi rejtés. Gábor, tudom mennyire szereted ezeket a rejtéseket. Izgalmas volt a keresgélés. Ha Csobotfalván azt írtam, hogy porosak voltak a "dobogtató" gerendái, akkor a szentmihályi lépcsőhöz képest ezt nem kifejezés.
Varsavész-rétláp Újtusnád 48,38 km-re. A Varsavész-rétláp védett terület Újtusnádtól észak-keletre, az Olt földrajzi jobb partján terül el, összesen 30 hektáron. Elmocsarasodás útján létrejött ártéri láp.
Julis-borvíz Újtusnád 48,52 km-re. A Julis-borvíz Újtusnád Bátord nevű falurészének északi szélén, a vasútállomás felé vezető utca mellett található.
Ördöglik Csíkzsögöd 48,56 km-re. Az Ördöglik környékét elsősorban a csíkszeredai terepkerékpárosoknak ajánlom, de a hely természetesen gyalogosan is felkereshető. Helytelen ábrázolás. Igen, a helytelen ábrázolás nekem is okozott egy kis fejtörést. Jobb és bal szem. Igen, a jobb oldal a Nap, a világosság, a férfi. Érdekes formájú kőtömböket lehet itt találni, a hely és a megfelelő időpont pedig kiváló fotótémát (panoráma, naplemente, árnyék, stb.
Panoráma a zsögödi szorosra Zsögödfürdő 48,8 km-re. Zsögödfürdő Csíkszereda déli kijáratánál található, a város egyik, szépen rendben tartott szabadtéri, ásványvizes fürdője. Az oldalban. Hát igazán nem volt okos dolog kivágni a fenyőcskéket, de azért egy kis keresés után elékerült a doboz. Keresés a domboldalon. Többször jártam erre felé, nem tűnt különösebben nehéznek a feladat, miután gps-el felfegyverkezve indultam felkeresni a rejteket, annál inkább lelombozódtam, miután hosszasabb keresgélés után sem sikerült felfedezni a rejteket, pedig kivágott fenyőcske is, kő is akadt nem egy, ilyenformán párosítva is. Zsögödfördőn egy 53 kádas meleg fürdő egy fedett medence, egy szauna, és 2 szabadtéri medence van.
Jávárdi völgye 48,81 km-re. Jávárdipataka település házcsoportjai 3 km hosszúságban sorakoznak az azonos nevű patak mentén. Legismertebb látványossága a 7 m magas Zúgó-vízesés.
Első világháborús emlékmű Újtusnád 48,91 km-re. Az első világháború századik évfordulóján, 1922-ben, Újtusnád népe emlékművet emelt, amely a falu múltjára emlékeztet. Az emlékmű megörökíti az első világháború 34 hősi halottjának nevét is.
Régi sörgyár Csíkszereda 49,05 km-re. Az első csíkszeredai sörgyárat az 1860-as években, a Romfeld család tagjai hozták létre. Ezt később Gál Ferencz veszi át és újítja fel, majd a brassói Czell cég birtokába kerül.
Mikó-kúria Csíkzsögöd 49,07 km-re. Mikó-kúria Csíkzsögöd, műemléképület a 19-dik századból.
Millecentenáriumi emlékmű Újtusnád 49,09 km-re. Az Újtusnád és Tusnádfürdő közötti országúttól nem messze, Nádasfürdő irányában letérve, áll a Millecentenáriumi emlékmű. Középpontjában egy magas tölgyfakereszt van.
[ Fel ↑ ]
Turisztikai látnivalók Kománfalva - Látnivalók Sósmező - Közeli települések: Kománfalva 1,39 km-re - Lápos 2,27 km-re.
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.