Búvópatak település (Fehér megye) Központ: Szolcsva. Búvópatak román elnevezése: Sub Piatra.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Búvópatak (Fehér megye) és környéke turisztikai látnivalói

Szolcsvai-búvópatak barlangja 2 Alsószolcsva 1,21 km-re. Édesapám egyik kedvence volt ez a barlang, gyerekkoromban nagyon sokszor jártunk itt. Talán a csihány védi?. Nekem is kedvencz likam a Szolcsvai búvópatak, itt kezdődőtt a barlangász "karrierem" :-) és egyszer a végéig is eljutottunk. Persze akkor nem volt kolostor, nem volt aszfaltos út, sőt út se nagyon.
Szolcsvai búvópatak barlangja 1 Alsószolcsva 1,27 km-re. A Szolcsvai-búvópatak barlangja a Torockói-hegységben találhatóegyetlen védett barlang. Amíg a többiek a patak kifolyásában gyönyörködtek. Addig mi( jkgábor, Mester Nagy Ildikó, Mester Nagy Levente és én) leléptünk és geodobozt leltünk. Nyári tábor. Az EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület) táborból tett Szolcsva - Bedellői túra alkalmával kerestem és találtam meg ezt a geodobozt. Ez nem sikerült. A gps a nagy sziklafal tövében össze-vissza mutatott. A Ponor viznyelőnél felszin alá tűnt két patakvize 1214 m felszin alatti út megtétele után 90 méterrel alacsonyabbankerül ismét a felszinre.
Szolcsvai víznyelő 1,81 km-re. Ponor-patak víznyelője Remek vízesés. Én is huszonéve jártam itt utoljára. Lehet keresni okostelefonnal vagy táblagéppel is. A rejtek nem a vízesésre néz, nincs a csúszós hegyoldalban, sem a kilátó közelében. Kúsztunk, másztunk, s annyi. Lehet, hogy régebb itt vitt az ösvény, de most ez egy félreeső hely, elég meredek oldalon kell sárban, bozótósban kapaszkodni, és az aljnövényzet miatt nem igazán látszanak a sziklák.
Lengőhíd Alsószolcsva 2,37 km-re. Régebb, mikor még közlekedett az Aranyos-völgyi keskeny nyomtávú vonat, a Mokanica, az Alsószolcsvára érkező kirándulók a megállótól egy lengőhídon keresztül rövidíthettek a Szolcsvai búvópatak-barlang felé. Régi szép idők. TöBBBször is lengtünk ezen a hídon, mikor jártunk likászni a Szolcsvai búvópatakhoz, a mokanyiczával, majd autóstoppal. Megtalálás igazolása fotóval. A megtalálás igazolását, a megtalálót ábrázoló fotóval, elfogadom. A doboz már nem hiányzik. Pótoltam a hiányzó dobozt, de mivel a híd közelében lévő ligetben a csutakok áradáskor víz alá kerülnek, úgy gondoltam, hogy a hídfő betontalpában jobb helyen lenne a doboz, és áradáskor nem mosná el a víz.
Sipote-vízesés és csorgó Aranyos völgye 2,68 km-re. Alsószolcsvától körülbelül 3 km-re, Borrév felé az Aranyos völgyében egy vízesés hívja fel magára a figyelmet. Tufa. A doboz nem nagyon kereshető, ebben az órában. Útszéli pihenő. A kisebb utazók nem bírják sokáig az autózást. Tömeg. Nagy a népsűrűség errefelé, főleg hétvégén. A vízesés vize sodronyra függesztett csatornán keresztül át van vezetve az országút mellé.
Erkély-tisztás Alsószolcsva 2,84 km-re. Az Erkély-tisztás a Torockói-hegység egyik legkedveltebb sátorozóhelye. Jkgáborral meglógtunk a csapattól. Míg ők leértek a vízeséshez, addig mi nyugodtan kihalásztuk a kis dobozt, majd bejártunk a vízesés alá, hogy gyönyörködve lássuk mit hagyott hátra számunkra a természet. Nyári tábor. Az EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület) táborból tett Szolcsva-Bedellő túra alkalmával kerestem, és találtam meg ezt a geodobozt is. Szép a tisztás, de még inkább a vízesés. Én is megkedveltem ezt a tisztást, jó sátorozó hely. Erről a lapos, teraszszerű képződményről több helyen is legyező formájú vízeséseken zuhan alá a víz.
Nagyponor-hágó 6,4 km-re. Felső-Szolcsváról Nagyponor irányába, a Malom-patak mentén, a földút kis autóval is járható. Kilátás. Enyed - Remete - Bredesty - Nagyponor felől jöttünk. A vízválasztóhoz érve pompás panoráma tárul elénk.
Szilas-patak rezerváció 6,83 km-re. A Thoroczkay vár alól kék sáv vezet a Szilas-patak völgyébe. Egy darabig a patakot követjük, majd az út kitér a meder mellől és meredeken halad az erdőben.
Sziklaszoros Kisgyógypatak 7,7 km-re. Kisgyógypatak (románul Geogel) falutól keletre, az azonos nevű patakon, van egy kiépítetlen, vad szoros. A szoros egy rövid és egy még rövidebb szakaszból áll.
A Thoroczkay család vára Torockószentgyörgy 8,8 km-re. Torockószentgyörgy határában, egy észak-déli sziklacsúcson, a Vársziklán található a Thoroczkay nemesi család erődítményének romja, melyet torockószentgyörgyi várnak is neveznek. Alsó sarok. Nagyon szép volt a séta fel a várig, és a kilátás is csodálatos volt. Se négyzet, se trapéz. Elég sokat kerestük, de nem találtuk. Holdvilág. A telehold világított már, amikor a vár alá érkeztünk.
Torockószentgyörgy 8,87 km-re. A torockószentgyörgyi vár, a Vársziklára épített erődítmény, a XIII-dik századtól kezdve áll ellen az idő vasfogának és a támadóknak. Csetenyes. A vártól leereszkedtünk ehhez a rejtekhez is. Várostrom. A várat bevettük, fáradtságos, forró déli napsütésben. Macerás. Már a várnyeregből lefelé nehézkes, de aztán nagyon bozótós, benőtt, dzsuvás a hely. Akármilyen irányból próbálunk felkapaszkodni rá, legalább 200 m szintkülönbséget kell megtennünk, de mindenképp megéri a fáradtságot.
Vidalykő 9,26 km-re. A Torockói hegység északi részén, Vidaly (Vidolm) fölé emelkedő, a DN75-ös országúton Vidalytól Lunca ArieAYului-ig látható sziklacsúcs. Vidaly tura. Vidolm falubol kozelitettuk meg a csucsot, kellemes novemberi idoben. Nyári tábor. Az EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület) táborból tett Vidalykő-Ordaskő túra alkalmával kerestem és találtam meg ezt a geodobozt. Második nekifutas. Van amikor az otthoni tervek nem valósulnak meg a helyszínen. A csúcsról gyönyörű kilátás nyílik az Aranyos völgyére, a Bélavárára, az Öreghavasra, keletre pedig Ordaskőre, Torockószentgyörgyre, az Enyedi szorosra.
Ordas-kő 9,37 km-re. Az Ordas-kő Torockó vidékének, Erdély e rendkívül népszerű és sokak által látogatott szegletének egy olyan hegye, mely büszkén magasló hófehér szikláival, füves rétekkel tarkított változatos növényzetű vegyes erdeivel csodálatos látványt nyújt. Nyári tábor. Az EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület) táborból tett Vidalykő-Ordaskő túrán találtam meg ezt a geodobozt.
Remeteiszoros falu 9,38 km-re. Remeteiszoros falu, románul Cheia, a Remetei-sziklaszoros felső végénél található elhagyott, kihalófélben levő falu. Mócházak. A dobozt nem tudtam megkeresni az ottani gyerektől meg leánykától. Amilyen szép a falu környéke, ép olyan nehezen lehet megközelíteni.
Panoráma-kő 9,57 km-re. A Thoroczkay vártól a kék kereszt, majd a piros sáv jelzésen másztunk ki az Ordaskő alá.
Remetei panoráma Torockói-hegység 9,71 km-re. A Felsőenyed - Bucsum közötti 107I jelzésű megyei út áthalad a Torockói-hegységen nagyjából kelet-nyugat irányban, helyenként kb 1000 méteres magasságban. Nyuszika. Remek a panoráma, az út frissen kövezve.
Remetei-sziklaszoros Torockói-hegység 10,24 km-re. A Remetei-sziklaszoros a Torockói-hegység egyik legszebb, bár zord, nehezen megközelíthető sziklaszorosa. Kellemes vizestúra. Gyönyörű időben, nyolc fős csapatban indultunk a Remetei-sziklaszorosba vizes túrára. Szoros. Gyönyörű a szoros. Kapu. Sokan élvezték a szoros hűvösségét. A 2 km hosszú szoros 300 hektáron összetett jellegű természetvédelmi rezervátum, sziklafalainak magassága 150-200 méter.
Kőközi-szoros 10,51 km-re. Torockó és Nagyenyed között az autóút áthalad a Kőközi-szoroson. Az Enyed-patak jó 250 méter magasságú sziklafalak között tör át.
Kis Szent Teréz kápolna Torockó 12,04 km-re. A torockói Kis Szent Terézről elnevezett gyerekotthonban, ahol a Csaba testvér gyerekei laknak, kialakítottak egy kis kápolnát, amit mindenki látogathat, anélkül, hogy a ház lakóit zavarná. Elveszve. Aranyos kis kápolna,nagyon hangulatos. A padban. A kápolnánál - amely napközben nyitva van, be lehet menni - Újra elhelyeztem egy dobozt. Olvasás lecke. A padon az itt lakó gyerekeka vakáció dacára nagy szorgalommal az olvasást gyakorolták a nevelőnénivel. Ugyanis a kápolna az utcára nyíló pincében kapott helyet, és az ajtaja egész nap nyitva áll.
Vízimalom Torockó 12,15 km-re. A század elején még öt vízimalom működött Torockón, ma a falu területén egy maradt fenn. Forog a kerék?. Nem volt szerencsénk, nem tudtunk bejutni. A doboz elérhető. A doboz a malom területén kívül van, elérhető akkor is ha a malom zárva van. Forog, nem forog. Sötétben keresgéltünk. Ha szeretnénk ellátogatni a vízimalomhoz, a 48-as házszámot keressük, Both Miklós asztalosmester portáját.
Székelykő Dél 12,43 km-re. Ha fent vagyunk a csúcson, induljunk el a gerincen dél felé - jobbra tőlünk, a völgyben a Torockót Torockószentgyörggyel összekötő út kísér. Székelykő - Déli doboz. Könnyen megtaláltuk egy kisebb lelkes csapattal. Árok. Miután az északi dobozt nem sikerült megtalálnom, hogy leküzdjem ezt a frusztációt, ami a torockói kirándulásomat végigkisérte, muszáj volt megtalálnom ezt a ládát. Torockói túra második találata. Az északi doboz megtalálása után, a déli fele folytattuk utunkat a csúcson keresztül. A kék kereszt turistajelzések a kövekre vannak festve, hiszen itt minden kopár, egy-két igénytelenebb cserje tengeti életét.
ökör kéménye-sziklakürtő 12,92 km-re. Az ökör kéménye-sziklakürtő Bélavár egyik leglátványosabb pontja. Nem jó helyen kerestem. A kék pont jelzésen indultunk fel a Bélavár tetejére. Nem ez volt a tervben. Régi tervünk volt, hogy Bélavárat téli köntösben is tekintsük meg. Kissé próbára teszi az oda kijutni szándékozó turistát a meredek kaptató, de mindenképp megéri a fáradságot.
Mezőségi bánya Torockói-hegység 13,14 km-re. Torockó településről észak felé indulva, számos helyen találkozunk felhagyott vasbányák és vashámorok nyomaival. A harmadik katonai felmérés ferencjózsefi térképén több helyen is szerepel az Eisenhammer (Vaskalapács, Vashámor) felirat.
Székelykő Észak Torockói-hegység 13,3 km-re. Hogy fent is megmozgassuk a tagjainkat, csekély erőfeszítéssel érdemes elballagni a gerincen dél felé. Székely szfinx. Miután felmásztunk a tetőre, egyáltalán nem volt sétagalop, nekifogtunk ládát keresni. Torockói túra első találata. A Nagy Árkon másztunk fel a gerincre, majd kis pihenő után az északi láda irányába folytettuk utunkat. Tüskék védelmében. Kihasználva az új autópálya szakaszt, 30 perccel hamarébb érkeztünk meg a Székelykő alá. Majd észak felé, csodálni a panorámát, megtalálni a két hagyományos ládát, és újult erővel vágni neki a lefelé vezető útnak.
Csáklya-kő 13,58 km-re. A Csáklya-kő a Torockói-hegység egyik elszigetelt, olisztolitként beágyazódott és szelektiv erózió során felszinre került mészkőcsúcsa. Geokopacz03 Geokret. Errol volna szo. Geokopacz03 Geokret. Ez a geokopacz03 utazó vakond be van jelentve a geokrety. Geokrety-k támogatása. Értem, tehát az utazó nevében szünet van a betűk és a számjegyek között, ezért nem találtam meg én. 1233 m magas csúcsát egy betonoszlop jelzi, mely sűrű bozótosban, erdőben található.
Bélavár 1 13,84 km-re. A Bélavár a természet remekműve, egy majdnem 800 m-es szintkülönbségben kiemelkedő sziklaóriás, bércek halmaza. Hab a tura tetejen. Szep oszi fototura tetejen a hab a geolada volt. Szálka és gerenda. Újabb kudarc a kincskereső pályafutásom alatt, sem gerenda, sem rejtek, pedig tutira mentem. Bélával. Mondhatnám, hogy se Bélát se várat nem találtunk.
Ronki-szoros 14,56 km-re. A Ronki-szoros az Aranyos völgyén található. Ott voltam a rejtésnél - Ronki-szoros. A torockói rejtekhely-találkozó egyik túracélpontja volt a Ronki-szoros. Egy kis séta. A szorosban még jártam, de már nem emlékeztem szinte semmire. A szoros látványosabb része megközelitőleg 1-1,5 km.
Sziklakapu Havasgáldi-szoros 14,65 km-re. A Havasgáldi-szoros földrajzi bal oldalán, érdemes a sziklák között is barangolni. Rossz irányból megközelítve. A Havasgáldi-szoros út feletti rejtésétől indultam tovább az ösvényen, kelet felől kerülve az erdőben. Utolsó a mai napra. Miután megcsodáltuk a sziklakaput, minden lehető szögből, megkerestük ezt a dobozt is. Eltűnt ez a doboz is, de rejtettem újat. A Szfinx és a Sziklakürtő után a Sziklakapu következett. Egy jelzetlen ösvény is indul felfelé, ezen fel lehet jutni a sziklakapuhoz.
Sziklakürtő Havasgáldi-szoros 14,67 km-re. A Havasgáldi-szoros monumentális sziklakapujához vezető jelzetlen ösvény elvezet egy kisebb sziklakürtő, vagy kilyukadt zsomboly teteje mellett. Kürtő van, X is, dobozt nem találtam. A Szfinx-től a sziklakapu felé folytattuk az utat.
A császár bükkfája Muncsal 14,67 km-re. A császár bükkfája - Muncsal
Szfinx Havasgáldi-szoros 14,85 km-re. A Havasgáldi-szoros sziklakapujának, valamint sziklakürtőjének megközelítésére alkalmas, többnyire kőgörgetegen kapaszkodó, jelzetlen ösvény felett egy érdekes sziklaalakzat található. A mészkő vonzásában. Mindamellett, hogy az út jeges volt, mi a nap simogató sugaraiban kezdtük el a kapaszkodást a Havasgáldi szoros meredek oldalában, az ismeretlen felé. Nehéz volt, pedig könnyen is mehetett volna . A játékvezető által rejtett dobozok újra ide csábítottak.
Havasgáldi-szoros 14,98 km-re. A Havasgáldi-szoros a Torockó-hegységben, a Gáld völgyének középső szakaszán található. Fekete-fehér bárány szelfi a szoros felett. Bár az e hétvégi kirándulásom fő úticélja nem a Havasgáldi-szoros volt, nem hagyhattam ki a környék általam még meg nem keresett geodobozait. Sárga hagyma. A sziklaalakzatok gyönyörűek, változatosak. Mikulási ajándék. Már rég motoszkált a fejemben egy körtúra a Gáldi-Csáklya részen. Magába foglal még néhány szorost és hasadékvölgyet, mint például a Török-hasadékot és a Kisgáldi-szorost.
Mariuta-szikla Csáklya-hasadék 17,12 km-re. A Csáklyakő mögött eredő Csáklya pataka mentén két hasadék is képződött, amelyek közül a leglátványosabb a Csáklya-hasadék. Több mint tíz éve a helyén. Az elmúlt hétvégén a Torockói-hegységben túráztam, többek között a Csáklya-szorosban is. Eljött az ideje. Amig rászántam magam, hogy bejelentsem a doboz megtalálását eltelt majdnem egy év. A patak itt valósággal kettéfűrészelte az olisztolitot és egy alig 1-2 m széles hasadékot hozott létre, lépcsőzetes vizesésekkel.
Ticuiata-szikla Csáklya-szoros 17,17 km-re. A Csáklya-szoros környéke régészeti lelőhely, bronzkori halomsíros temetők találhatók itt. Könnyű megtalálni. Miután visszahelyeztem a "dinoszauruszt" megmásztam a Csáklya hasadék másik szikláját is. Csáklya falu közelében, a La Pietri nevű helyen több lelőhely található, például a Ticuiata, a Ierboasa, a Sasa, és a Mariuta.
Gáldi-szoros 17,78 km-re. Felsőgáldról Havasgáld felé menet a 107K jelzésű megyei út áthalad a a Gáldi-szoroson is. A szoros egy adott szakaszon annyira szűk, hogy csak az út egyik sávjának marad hely a patak mellett.
Fatemplom Gyonkány 18,51 km-re. A Havasgáld községhez tartozó Gyonkány falu történelmi emlékmű fatemploma a 19-dik század második felében épült, 1878-ban. 2024 május 5-én, húsvét vasárnapjára virradólag porrá égett, feltehetően egy égve és felügyelet nélkül hagyott gyertya miatt.
Kisvasút alagút Borrév 18,93 km-re. A Tordát Topánfalvával összekötő vasút már sok éve nem működik, és sajnos a síneket is részben ellopták, pedig használhatták volna turisták vonatoztatására, a mócok zárt világának bemutatására. Nyári tábor. Ez évben a Kövenden megrendezett EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület) vándortáborból kis kiruccanást tettem biciklivel az alagútig. Takarítják az Aranyos völgyében a síneket. Először az alagút Borrév felőli végén kerestem, de itt nem volt leomlott sziklakupac. Újraindul, vagy nem. A https://www.
Járaszurdoki barlang 19,1 km-re. Borrév és Járaszurdok között, a Járamagura felé vezető elágazástól körülbelül 250 m-re Borrév felé, a völgy jobb oldalán egy barlang bejárata látható a hatalmas mészkőben. Előtte, mindkét oldalon, 1-2 autónak való parkoló is található.
Szászavinc Az elsüllyedt falu 19,45 km-re. Szászavinc - Az elsüllyedt falu
Kecskekő vára 19,57 km-re. Gyulafehérvártól észak-északnyugatra, a Királypataka település északi határában nyúlik a magasba az 1090 m magas sziklapiramis, a Kecskekő. A rejtek fotója feltöltve. Most vettem észre, hogy annak idején elfelejtettem feltölteni a rejtekhelyről készített fotókat, illetve nem adtam meg a geodoboz megtalálását segítő szöveges információt. Új geodoboz a csúcs közelében. Miután rejtettünk egy geodobozt a Szív-tisztásra legjobb rálátást biztosító pont mellé, a piros háromszöggel jelzett túraútvonalon állva, úgy döntöttünk, hogy itt folytatjuk tovább a túránkat a Kecskekő felé. Vannak csodák. Most nem a természeti csodákra gondolok, amikben bővelkedik e hely, hanem arra, hogy előkerült a láda. Csúcsán az egyik legrégebbi vár, a nép által Tündér Ilonáénak tartott Kecskekő várának romjai találhatók.
Berkesi-szoros Torockói-hegység 20,82 km-re. Várfalva és Borrév között ömlik az Aranyosba a Berkes pataka, miután átfolyik egy szoroson, több vízesést képezve. Berkesi-szoros. Kicsit lehet hogy ez csalas. Ládakeresés gps nélkül. A geoládák, rejtekhelyek megkereséséhez nem kötelező gps-el rendelkezni. Torockó fele. Útban Torockó fele megálltunk, és megnéztük, bejártuk ezt a szép kis szorost. A Berkesi-szoros körülbelül 5 km távolságra található a Tordai-hasadéktól, dél-nyugat irányba.
Nagylupsa 20,9 km-re. Nagylupsa látnivalója a gazdag móc néprajzi gyujtemény.
Járabányai mosógép 20,96 km-re. Járabányát nyugat felé elhagyva a DJ107R jelzésű úton, az utolső házaktól körülbelül 300 m-re, van egy nagyon energiatakarékos mosógép. :)
Molyhos tölgyerdő Miriszló 21,47 km-re. Molyhos tölgyerdő, Miriszló
Templomrom Borosbenedek 21,68 km-re. Borosbenedek egykori gótikus temploma a falu feletti magaslaton az elmúlással küszködik. Ma már beomlottan, nyitottan tátong az ég felé a második világháború utáni évektől.
Szív-tisztás Borosbocsárd 21,75 km-re. A Szív-tisztás Kecskekő várától 2,4 km távolságra található, dél-kelet irányba. Borosbocsárd település észak-nyugati kijáratától körülbelül 3 km-re, az útból egy ösvény indul balra.
Nagyenyedi vár 22,43 km-re. Gyulafehérvártól 30 km-re északra a Maros jobb partján fekszik. Bethlen Gábor. A dobozt nem találtam meg, pedig ahogy saccolom a vár bejárata után van, az oláh vérengzés emlékmű felé. A mágnes működik. A hideg és szél ellenére megnéztük a várat. Most látom. Most látom, sokan megtalálták már, beírás viszont nem volt, gondolom ki lett cserélve a noteszke. Legmagasabb pontja az Őrhegy, 367 m.
Diákemlékmű Nagyenyed 22,49 km-re. Az 1704 március 16-án a Rákóczi-féle szabadságharc idején elesett 30 kollégiumi diák emlékére 1896-ban állított emlékmű a nagyenyedi városi parkban található, magas lombos fák árnyékában. A nagyenyedi két fűzfa. Ez a doboz sem a méretéről híres.
Rálátás a Kopasz-Detunátára 22,59 km-re. Rejtettem a Kopasz-Detunáta tövében levő törmelékkel borított mező szélén, ahonnan jól láthatóak a bazaltoszlopok. Szilveszterkor. Megtalaltuk: Iza, Zitrom, Tibi, Emese, Laci, Lajcsi, McFly. Régi szokásom szerint többedmagammal. Földrajzos diákokkal, megtaláltam ezt a gyönyörű helyen lévő ládát. Kőmező. Gyerekkorom óta nem jártam itt. Leginkább délután érdemes bejárni ezt a hatalmas kőoszlopokkal borított mezőt, mert akkor a legjobb a Detunáta megvilágítása.
Diód vára 23,24 km-re. Diód várának romját Diód belterületének északnyugati szélén, a Diód-patak partján, az ottani tó melletti kisebb kiemelkedésen találjuk. A szomszédos kerten keresztül lehet bejutni, a tulajdonos engedélyével.
Magyarigeni-tengerszem 23,67 km-re. A Magyarigeni-tengerszem a Torockói-hegység egyetlen nagyobb méretű, természetes képződésű, állandó tava. Több mint 13 éves rejtés. Tövis felől közelitettük meg a tavat. Új rejtés új helyen. A régi rejtés nem hiszem, hogy megvan még. A geológusok szerint a Hargita megyei Gyilkos-tóhoz hasonlóan képződött, természetes, földcsuszamlások okozta elgátolások következtében.
Csukás vizesés Mészkő 24,67 km-re. A legegyszerűbb megközelíteni a Csukás vízesést Sínfalva vagy Mészkő felől. Egy nagyon forró napon. Egy szólóban megrendezett biciklitúra alkalmával jutottam el a Csukás vizeséshez. Ha autóval vagy biciklivel vágunk neki az útnak akkor legjobb ha Tordáról, Szentmihályon keresztül Mészkő fele megyünk.
Rotunda-csúcs Verespatak 24,7 km-re. Rotunda (Kerek)-csúcs - Verespatak
Nagy-tó panoráma Verespatak 24,81 km-re. Verespatak - Nagy-tó panoráma Panoráma. Körbenéztem és azonnal láttam, hogy a rejtekfotón látott szikladarab nincs a tó partján.
Léta-vára Magyarléta 24,99 km-re. Magyarléta falutól 3 km-re, a Jára völgye fölött emelkedő kősziklára épült Léta-vára, másik nevén a Géczy-vár. Melegen ajánlom mindenkinek. Nagyon szép őszi nap volt. Szent László pénzei Léta váránál. Egy rövid szombati séta alkalmával vettük célba a létai várat. Dombok között elrejtve. Impozáns volt, ahogy fentről megpillantottuk a vár romjait.
Angyal-tó Verespatak 25,07 km-re. Anghel (Angyal)-tó - Verespatak
A Hollókő aljában Verespatak 25,55 km-re. A sziklás hegyoldalakon szinte semmi sem terem, az ErdélyiSzigethegység mégis rendkivül gazdag. Ne add fel. Sajnálnám, ha többet nem jelentenéd be a megtalálásaidat. Fel a fejjel. Hát persze, hogy el van ismerve a megtalálás. Új geodobozt rejtettünk a Hollókő tetejére. Egy körtúra formájában kerestük fel rendre Verespatak látnivalóit. Már a rómaiak is tudták ezt, akikitt aranyat és ezüstöt bányásztak, a folyót Auratumnak nevezték el.
Hollókő Verespatak 25,64 km-re. A Hollókő Verespatak egyik jelképe, egy könnyen felismerhető, jellegzetes formájú sziklaképződmény, természeti emlék.
Czárina-tó Verespatak 25,88 km-re. Verespatak - Czárina-tó
Katolikus templom Tövis 26,1 km-re. Hunyadi kolostortemploma. Nagyon szép. Ezt a templomot meg kell látogatni. Amint a templom nyugati kapuja feletti felirat megörökíti, a templomot Hunyadi János építteti 1449-ben: Anno Domini MCCCCXXXXVIIII Johannes de Hunyad regni hungariae gubernator.
Unitárius templom Mészkő 26,52 km-re. Mészkő látnivalója a középkori eredetű unitárius templom.
Református templom Tövis 26,53 km-re. A középkori plébániatemplomot a román korban építették, legkésőbb a XIII-dik században, a fenti adat szerint 1293 előtt, amikor már oklevélben szerepel. Tövis. A tövisi református teplomba nem jutottam be. Tekintélyes egyházközség lehetett, amely otthont tartott fenn a leprások részére.
Kis-Balika-barlang Tordai-hasadék 26,77 km-re. A Balika-barlangok a Tordai-hasadékban, a menedékháztól számítva a negyedik hídnál helyezkednek el, egymással szemben, a bejáratuknál erődítésre épített védművekkel. Barlang. Ha az x jelet keresném, még most is a barlang előtt álldogálnék. Két eső között. Különös izgalommal ismerkedtünk a hellyel és a legendával, mivel kincskereső csapatunk egyik tagját hasonlóan becézzük. Tömeg. A rejtekhelyet megtaláltam, de nem volt lehetőségem keresni a rejteket és a dobozt, mert a barlang bejárata mellett nagy tömeg volt.
Hili-odú Via ferrata Tordai-hasadék 26,84 km-re. A Hili-odú történetét Réthi Lajos írja le 1862-ben. Hili magyarpeterdi szolgalegény volt, 1860-ban, húsvét alkalmával a hegytetőről leereszkedett a dúsan zöldelő borsfenyő bokrokhoz.
Vaskereszt Szind-tető Tordai-hasadék 26,92 km-re. A Tordai-hasadék bal oldalán, a Szind-tető szélén, egy 1939-ben emelt vaskereszt található. Kaptam egy kis segítséget. Vagyis inkább az történt, hogy a bácsi mondta, hogy megtalálta és kérdeztem, hogy hol erre azt mondta inkább megmutatja, így került a kezem közé. Kereszt. Miután végigsétáltam a szorosban, felkapaszkodtam az oldalban, a tetőre. Címkézett fotó. A Kis Balika barlangnál nem volt lehetőségem keresni a dobozt, de nem gondoltam, hogy itt sem lesz. Rajta két vastábla, melyen a keresztet felállító személyek neve olvasható, illetve a következő felirat román nyelven: Azoknak, akik értik a hegyet.
Magyarpeterd 27,02 km-re. A reformáció során a katolikus lakosság az unitárius vallásnál állapodik meg. Laura panzió. Mivel itt volt foglalva a szállás, normális, hogy megtaláltam a falut. Már 1570-től erős unitárius egyházközség, természetesen a középkori templom birtokában.
Katolikus templom Felvinc 28,19 km-re. Korai, gótikus korú erődített templom volt - mivel a templom a XIX-dik század elején romladozásnak indult, helyén 1845-1848 között új, nagyobb templomot építettek. Egyedül nevettem. Miután visszatettem a dobozt, csak akkor vettem észre az üvegkorongokat.
Horgásztavak Csürülye 28,24 km-re. Csürülye községközponttól, illetve az autópályától délre, Alsófüle és Sütmeg között, egy több horgásztóból álló tórendszer található. Őszi bicajozás. Hát ennél a keresésnél nagy csalódásom volt mert a koordinátták szerinti 50 m-es körzetben csak egy odvas fát találtam (a tévedés kizárva) amelynek oduja telis tele volt dinoszaurusz hangyákkal. Korhadt facsutak és az odvas fa. Egy odvas fa és egy korhadt facsutak, két teljesen különböző dolog. Találgatás. "Egy odvas fa és egy korhadt facsutak, két teljesen különböző dolog.
Keskeny nyomtávú szerelvény Aranyos völgye 28,46 km-re. A Fehér megyei Boncesti településen, az abrudbányai eltérőnél, egy otthagyott keskeny nyomtávú szerelvény áll.
Octavian Felecan kripta Magyarszilvás 29,51 km-re. A magyarszilvási Veres kastély udvara melletti hatalmas csalán-ültetvényen :-) keresztül, a domboldalon levő szilvafák között, egy érdekes, elhagyott kriptára bukkanhatunk. 1936-ban temették ide Octavian Felecan doktort, azonban ki tudja miért, a kripta jelenleg üresen áll.
Veres kastély Magyarszilvás 29,64 km-re. Veres kastély - Magyarszilvás, Kolozs megye. XVIII-XIX századból származó épület.
Ompoly-kövek 29,65 km-re. Ompoly-kövek
Szilvás-patak völgye Magyarszilvás 29,84 km-re. Szilvás-patak völgye - Magyarszilvás
Kiépített forrás Magyarpeterd 29,85 km-re. Szent László kútját keresve, Tordatúr közelében, a Koppánd felől Magyarpeterdre vezető út felett egy kiépített forrást láttam. Tévedés. A panzióban, ahol a szállásom volt ezt a forrást mondták, mint a Szent László forrás. Nem hinném, hogy tévedtem. Nem tudom, hogy a tévedés címszóval a panzióra, vagy rám utalsz.
Unitárius templom Szind 30,27 km-re. Temploma XIII-dik századbeli, román stílusú - félköríves diadalíve megmaradt az átalakítások és újítások után is, akárcsak a díszes ablakrózsa a félköríves apszison és egy köríves ablak. Hajóját újjáépítették, de a régiből átmentették félköríves kapuzatát.
Református templom Magyarlapád 30,3 km-re. Magyarlapád Nagyenyedtol 10 km-re fekszik, élő népzenei életéről híres.
Szent László kútja Magyarpeterd 30,46 km-re. Szent László kútja Magyarpeterd határában, az észak-erdélyi autópálya közvetlen közelében található. Forrás. Mivel a kiépített forrást könnyű megtalálni, jó lenne ha aszerint tájolná be valaki a Szent László forrást. Te vagy az egyetlen kincskereső, aki gps nélkül keres. Legalábbis nem tudok másról. Vizének gyógyító erőt tulajdonítottak.
Kőcsorgó Koppánd 30,77 km-re. A Kőcsorgó pataka, amelynek vizét a rómaiak vízvezetékkel terelték el, ma piciny szurdokon áthaladva egyesül a Rákos-patakkal. A közelben van a Vágottkő római kőfejtő.
Római katolikus templom Tordatúr 32,33 km-re. A tordatúri Szent Kereszt felmagasztalása-római katolikus templom 1841-42-ben épült. XIV-dik század elején készült Madonna-szobra Erdély legrégebbi Madonnája, melyet ma a gyulafehérvári székesegyház őriz.
Régi Aranyos-fahíd Torda 32,56 km-re. A tordai Aranyos-híd Torda város szélén, a Kolozsvár-Brassó úton állott. Épült 1804-1815-ben, vámot szedtek rajta.
Túri-hasadék vasalt ösvény Tordatúr 32,61 km-re. Vasalt útvonalat adtak át 2018 szeptember 24-én, a Túri-hasadékban, ez az útvonal idáig csak nehezen volt járható, és nem lehetett megúszni lábmosás nélkül. A múltban többször is építettek a patak fölé hídakat és pallókat, de ezek nem bizonyultak tartósnak.
[ Fel ↑ ]
Memorandisták emlékműve Kolozsvár 44,21 km-re. Memorandisták emlékműve - Deák Ferenc utca.
Betula Pendula Kolozsvár 44,21 km-re. A középkori Kolozsvár egykor körülbelül négy kilométeres várfallal volt körülvéve, bástyáinak (tornyainak) száma pedig meghaladta a 20-at, és mindegyiket más céh védelmezte. Kolozsvár: Szabók bástyája. Otletes rejtekhely. Utólag. Egy megtalálás még a rejtekhelyes születésem elötről. Van doboz?. Kerestük, de hiába.
Bethlen-Bánffy-ház Kolozsvár 44,22 km-re. Kolozsvár belvárosában, a Király utca 16 szám alatt álló, barokk műemlék lakóház.
Wesselényi-Dobál-ház Kolozsvár 44,22 km-re. Wesselényi-, majd Dobál-ház - Deák Ferenc utca 4.
Folly-Hutflesz-házak Kolozsvár 44,23 km-re. Folly-Hutflesz-házak - Deák Ferenc 6-8.
Incseli Szőts Sámuel-ház Kolozsvár 44,23 km-re. Kolozsváron, a Király utca 18 szám alatt áll az 1795-ben épített, barokk műemlék Incseli Szőts Sámuel-ház.
Pataki-Teleki-ház Kolozsvár 44,23 km-re. Pataki-Teleki-ház - Deák Ferenc utca 1.
Gombos-ház és nyomda Kolozsvár 44,24 km-re. Gombos-ház és nyomda - Hermann Oberth utca 1.
Teleki-Béldi-palota Kolozsvár 44,25 km-re. Teleki-Béldi-palota - Király utca 22 szám, Kolozsvár. XVI-XIX-dik században épült lakóépület.
Ócsai-ház Kolozsvár 44,25 km-re. Ócsai-ház, Kereskedelmi és Iparkamara - Deák Ferenc utca 3.
Minorita templom és kolostor Kolozsvár 44,26 km-re. Egykori minorita templom és kolostor, ma görög-katolikus székesegyház - Deák Ferenc utca 10.
Wass-ház Kolozsvár 44,26 km-re. Wass-ház - Deák Ferenc utca 5.
Szigeti-ház Kolozsvár 44,26 km-re. A Király utca 24 szám alatt található a Szigeti-ház, amely egy XVIII-dik században épült kolozsvári barokk műemlék ház.
Pataki-Gombos-ház Kolozsvár 44,27 km-re. Pataki-Gombos-ház - Deák Ferenc utca 12.
Schilling-ház Kolozsvár 44,27 km-re. Schilling-ház - Deák Ferenc utca 7.
Bolyai János szülőháza Kolozsvár 44,29 km-re. A világhírű tudós, Bolyai János szülőháza (másnéven Benkő-ház) a belvárosi Bolyai János utca sarkán áll, az 1 szám alatt. A Bolyai utca felújítás után sétálóövezetté alakul, a tér görbületét idéző optikai csalódást előidéző térkövezéssel burkolta a kivitelező.
Harmincadház Kolozsvári kaszinó Kolozsvár 44,3 km-re. Harmincadház vagy Kolozsvári kaszinó - Deák Ferenc utca 16.
Alvinczi–Rhédey–Mikó-ház Kolozsvár 44,3 km-re. Alvinczi-Rhédey-Mikó-ház - Deák Ferenc utca 11.
Tükör utca Kolozsvár 44,3 km-re. A Tükör utca, ma Iuliu Maniu, nyugati része a XIX-dik században épült, eklektikus stílusban - a tervezők Haussmann Párizs újjáépítéséhez kidolgozott tervéből inspirálódtak. Renoválás alatt. Azért, Kolozsvár épületei nem maradnak el szépségben, egyik európai nagyvárosétól sem.
Deák-ház Kolozsvár 44,3 km-re. Deák-ház - Deák Ferenc utca 13.
[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.