Oklánd település (Hargita megye) Központ: Oklánd. Közeli települések: Homoródújfalu (Satu Nou) 1.73 km-re, Homoródkarácsonyfalva (Craciunel) 2.56 km-re, Homoródszentpéter (Petreni) 4.33 km-re, Városfalva (Oraseni) 4.73 km-re, Homoródszentpál (Sanpaul) 4.93 km-re. Oklánd román elnevezése: Ocland. Egyéb neve: Homoródoklánd.
Szállás

Szállás Oklánd (Ocland) - Hargita


Keress szállást Oklánd közelében, egyszerűen és könnyen!
Kattintás előtt válaszd ki a szállástípust!

Turisztikai túracélpont-adatbázis - Kapcsolat - Bejelentkezés

Oklánd (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

Székelykapu 0.24 km-re. Az oklándi, jó állapotban levő parókia előtt álló, 1809-ben állított és jól megőrzött székelykapu, Udvarhelyszéken a legrégebbi. 1938-ban cserépfedésűre cserélték ki az eredetileg zsindelyborítású tetejét.
Unitárius templom 0.26 km-re. A történelmi emléket hordozó Rika-hegység lábánál települt Oklánd unitárius temploma melletti fenyőfák állnak. Ha a fenyők beszélni tudnának, először a 10 hársfáról emlékeznének, melyeket a millennium évében ültettek.
Óvoda 0.27 km-re. Az oklándi óvoda a polgármesteri hivatal mellett található, Felszegen. A több mint százéves épület mellett egy érdekes pavilon, fedett tornác található.
Kilátótorony 0.98 km-re. Az oklándi kilátótorony a községközponttól keletre, a Bene-hegy (régebb Beteghegy, majd Bened-hegy) tetején található. A község területére remek kilátást nyújtó faépítményt az oklándi Kishomoród Közbirtokosság állította, az Oklánd és Karácsonyfalva határán levő csúcsra.
Bázis-sósmedencék 1.52 km-re. Homoródkarácsonyfalvától délkeletre, a Dungó népi feredő közelében, attól keletre, a Csősz patakába ömlő Sós-patakon, két sósmedencét találunk. A Bázis névre keresztelt 50x8 méteres természetes és 10x4 méteres deszkával bélelt úszómedencét helybeliek létesítették.
Halomsírok 1.59 km-re. Az oklándi sírhalmokat 1895-ben fedezték fel, a Kövesbérc nevű hegygerincen, mely több falu területén fekszik. A Kövesbérc 2,5 km hosszú, 200-500 m széles, és 610 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el.
Dungó-domb 1.65 km-re. A feredőtől nyugatra, alig több mint kétszáz méterre, a Sós-patak földrajzi jobb partján található a Dungó-domb. Ez a domb az erdélyi iszapvulkánok legnagyobb lerakódása, egyedülálló a mésztufával váltakozó rétegezettsége miatt.
Dungó feredő 1.71 km-re. A Dungó népi feredő Homoródkarácsonyfalvától délkeletre található, a Sós- és a Csősz-patak (régebb Csüsz-patak) között. 2006-ban, egy fürdőépítő kaláka révén építik először újra, a mai formáját pedig 2019-ben nyerte.
Unitárius templom 1.81 km-re. Homoródújfalu a Hargita-hegység lábainál, a Kis-Homoród völgyének alsó részén, az egykori Szászföld és a Székelyföld határán helyezkedik el, mint a megye legdélebben fekvő települése.
Sós kút 2.23 km-re. Homoródújfalutól nyugatra, 1 km távolságra, egy sóskút található. A kút mélysége 3 m, a vízoszlop magassága benne 3 m (1882-es mérés).
[ Fel ↑ ]
Unitárius templom 2.38 km-re. Homoródkarácsonyfalva a Kis-Homoród völgyében, Homorodalmás és Oklánd között fekszik. Az unitárius templomot körülvevő falon kívül helyezték el az emlékművet, rajta a felirattal: Erzsébet nagy királyasszonyunk áldott emléke mindaddig él, míg egy magyar szív dobog.
Akasztófa teteje 2.49 km-re. A Dungó feredőtől északra tekintve, a szemközti Vész oldala gerincen, egy fenyőkkel borított, csúcsos domb hívja fel magára a figyelmet. A falutól keletre található dombocska az első osztrák katonai térképen Akasztófa teteje, a másodikon Akasztófanyaka néven szerepel.
Dénes István emléktúra - Gódra-karszt
Dénes István emléktúra - Gódra-karszt
A Dénes István emléktúra 2006 szeptember 9-én, szombaton, a vargyasi kőbányától indult.
Alagút-barlang, Késes-barlang - Vargyas-szoros
Alagút-barlang, Késes-barlang - Vargyas-szoros
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Viisoara - Turisztikai látnivalók Uliesti - Turisztikai látnivalók Brodina - Turisztikai látnivalók Cozanesti
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.