LátnivalóGeotrekker
Navigálj valós időben a térképen és találd meg a turisztikai látnivalót!
Székelykapu - Oklánd - Új turisztikai látnivalók - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Székelykapu - Oklánd fotó

Székelykapu - Oklánd

Az oklándi, jó állapotban levő parókia előtt álló, 1809-ben állított és jól megőrzött székelykapu, Udvarhelyszéken a legrégebbi. 1938-ban cserépfedésűre cserélték ki az eredetileg zsindelyborítású tetejét. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Néhány további kép: Székely kapu a parókia előtt Több mint kétszáz éves kapu Balázs Ferenc Ifjúsági Ház. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Székelykapu Oklánd fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Oklánd és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Székelykapu! Érdemes regisztrálni!

Milyen fontos látványosságok és látnivalók vannak Oklánd közelében?
8321 Akasztófa teteje. 2.6 km-re. A Dungó feredőtől északra tekintve, a szemközti Vész oldala gerincen, egy fenyőkkel borított, csúcsos domb hívja fel magára a figyelmet. (látnivaló és geodoboz)
8933 Szelídgesztenye-liget Homoródkarácsonyfalva Hargita megye. A szelídgesztenyén kivül a ligetben megtaláljuk a diófát, az erdei fenyőt, a vadalmát és a fehér akácot is. (itt geodobozt is lehet keresni)
10638 Sós kút Homoródszentpéter. A sóskút Homoródszentpétertől keletre, 1,15 km távolságra található, a Tarhegy aljában.
10880 Kilátótorony. Az oklándi Kishomoród Közbirtokosság két kilátótornyot is állított a község területén, az egyik a Heveder hegyese tetején van, a másik a Bene-hegy csúcsán. (látnivaló és geodoboz)
11568 Madárpihenő. 3.7 km-re. A homoródszentpáli Madárpihenő a Homoródmenti Madárvédelmi Natura 2000 terület része, így ma 200 hektáron madárvédelmi rezervátum.
11618 Sóskút Homoródszentpál. A kút, amely ma már több száz éves lehet, a közösség tulajdonában van, egykor gondnoka is volt. (itt geodobozt is lehet keresni)
12720 Kustaly vára Oklánd. 4.1 km-re. A majdnem teljesen elpusztult toronyvár Erdély legkorábbi kővárai közé tartozik, Attila és Réka várával együtt.
13976 Hagymás vára. A hagyomány szerint a hagymás helynév onnan ered, hogy rablók támadtak itt meg egy lányt, akinek a tarisznyájában csak hagymát találtak.
16742 Béla bán vára Homoródszentpál. Kálmán, László és Béla pénzérméket találtak itt, melyek az 1048-1114-as évekből származnak.
17345 Sós kút. Homoródrecsenyéden a sósforrás a falutól keletre, a Bakó-hegy oldalán, a templomtól 2 km-re található.
18498 Unitárius templom Recsenyéd. Középkori templomról nincs adat.
19606 720. 19735 726. A 16-17-dik századi várról okleveles nyom alig maradt.
20708 2982. 23223 3556. Bükkfalva egyik látványossága a Román Viktor szoborpark, ahol a homoródszentmártoni születésű Román Viktor műveinek arányos felnagyításával, testvére, Román Elemér építészmérnök mutatja be a szobrász alkotásait.
26323 Unitárius vártemplom. A Nagy-Homoród völgyében, a Gyepes- és a Lókod-patakkal való találkozásnál települt Homoródszentmárton községközpont.
26847 Kerekes Julcsa háza. Épült a 19.
27092. 27183 Református templom és rovásemlék. Kétségtelen, hogy temploma gótikus kori.
27277 Ugron-kúria Homoródszentmárton. Amennyiben Gyepes vagy Abásfalva felől érkezünk Homoródszentmártonba, a gyümölcsfák jótékony takarásában meghúzódó, igen leromlott állapotban leledző kúria mellett megyünk el.
27623 Réka királyné sírja. Útban a Rika-erdei kora középkori erődítményrendszer felé, a Rika-patak völgyében vezető földúton, kelet felől érkezve, először balkéz felől a Réka királyné sírjának nevezett patak parti sziklához érkezünk.
27745 2950. Réka vára a Rika-erdei kora középkori erődítményrendszerhez tartozik, Felsőrákostól 6 km-re északnyugatra, a Sóskút (Nádas) és Rika patakok között, enyhe lejtésű hegylábon helyezkedik el.
28618 Attila vára. Attila vára a Rika-erdei kora középkori erődítményrendszerhez tartozik, Felsőrákostól 6 km-re északnyugatra, a Sóskút (Nádas) és Rika patakok között, enyhe lejtésű hegylábon helyezkedik el.
28621 Attila vára. A Persányi-hegységnek az Olt alsórákosi szorosától északra húzódó vonulatát az erdővidéki és homoródmenti emberek Rikának vagy Rika erdejének nevezik.
29265 Sóskút. A sósvizes kutat rejtő faházikó kulcsát valamelyik közeli élelmiszerboltban lehet elkérni.
29654 3788. A közelben kecskéit legeltető pásztor, kérdésemre nem tudta megnevezni a helyet.
29752 Református templom. 30100 Várhegy. A Várhegy Bágy falutól északra található, rendkívül szép kilátást biztosító magaslat, ahol középkori vár nyomai fedezhetőek fel.
30367 Katolikus temető. 30423 Vargyas tavai. 1954-1989 között, a Vargyas falu közelében végzett bányászati munkák során, itt-ott elérték a talajvizet.
30715 Abásfalva. 31598 Ejtőkő. Erdővidék népművészetéről híres falujából Vargyasról indulunk, a Vargyas patak völgyén fölfele a Homoródalmási Orbán Balázs barlang irányába.
32794 Református templom. Fölötte emelkedik a 856 m magas bágyi Várteto, melynek túloldalán található a népszokásairól nevezetes Bágy falu.
34022. 34571 4424. 34863 3781. Szép kilátást biztosító magaslat Lövéte és Almás között.
35262 Földvár. Homoródalmás és Lövéte határánál van a homoródalmási Várhegy, amelyen földsáncok nyomait lehet látni.
35441 Kőmező-patak zuhatagsora. 11.3 km-re. A Kőmező északnyugati részéből ered a Vargyas-patak baloldali mellékpataka, a Kőmező-patak.
35554 Kőcsűr. A Kőcsűr, mely tulajdonképpen egy boltív a sziklában a Vargyas-szoros alsó végénél található, egy erdős sziklaszál tetején, közvetlenül a patak felett, átellenben a Medvék szigetének nevezett kis hordalékszigettel.
35758 4890. A Kárpátok öregje - Mirkvásár.
35818 Orbán Balázs-barlang. 35934 Dénes István emlékdoboz. Itt, az Orbán Balázs barlang bejáratánál emléktábla avatásra került sor.
35944 Csala tornya Vargyas-szoros. A monda szerint nagy erővel támadtak a tatárok a környékre, ezért a nép visszahúzódott az elfalazott bejáratú Kőlikba.
35953 Tatárlik. Az Orbán Balázs-barlangtól nyugati irányban, a vele átellenben, a patak túlsó partján lévő sziklafalban, a Lócsűr-barlang felett körülbelül 15 méterrel található a Tatárlik-barlang, amely egykor mesterségesen rakott, kőfalakkal védett menedékhely volt.
36025 Vargyas-patak Vargyas-szoros Hargita megye.
Románul - in limba romana: Poarta secuiasca Ocland

Történelmi-kulturális értékek - Hargita megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Unitárius templom
Unitárius templom - A történelmi emléket hordozó Rika-hegység lábánál települt Oklánd unitárius temploma melletti fenyőfák állnak.
Óvoda
Óvoda - Az oklándi óvoda a polgármesteri hivatal mellett található, Felszegen.
Kilátótorony
Kilátótorony - Az oklándi kilátótorony a községközponttól keletre, a Bene-hegy (régebb Beteghegy, majd Bened-hegy) tetején található.
Halomsírok
Halomsírok - Az oklándi sírhalmokat 1895-ben fedezték fel, a Kövesbérc nevű hegygerincen, mely több falu területén fekszik.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Oklánd térkép, OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Székelykapu gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás a térképen

Néhány hozzászólás


  Sikerült eljutni Oklánd környékére? Tetszett a Székelykapu? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.