KincsesládaGeotrekker
Navigálj valós időben a térképen és találd meg az elrejtett kincsesládát!
Sóskút - Homoródszentpál - Új turisztikai látnivalók - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Sóskút - Homoródszentpál

Sóskút - Homoródszentpál

A homoródszentpáli sóskút a falu bejáratánál található, közvetlenül az Oklánd felől érkező út mellett. A kút, amely ma már több száz éves lehet, a közösség tulajdonában van, egykor gondnoka is volt. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Néhány további kép: Gödörben A nádas közepén A kút fölé épített ház Tönkretett berendezés A kút Fahenger hajtókarral. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Sóskút Homoródszentpál fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Homoródszentpál és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Sóskút! Érdemes regisztrálni!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és látnivalók vannak Homoródszentpál közelében?
8902 Unitárius templom. Homoródkarácsonyfalva a Kis-Homoród völgyében, Homorodalmás és Oklánd között fekszik. (látnivaló és geodoboz)
11279 Óvoda Oklánd Hargita megye. 3.6 km-re. A több mint százéves épület mellett egy érdekes pavilon, fedett tornác található.
11426 Unitárius templom Oklánd. A történelmi emléket hordozó Rika-hegység lábánál települt Oklánd unitárius temploma melletti fenyőfák állnak. (látnivaló és geodoboz)
11618 Székelykapu. Az oklándi, jó állapotban levő parókia előtt álló, 1809-ben állított és jól megőrzött székelykapu, Udvarhelyszéken a legrégebbi.
11844 Bázis-sósmedencék Homoródkarácsonyfalva. Homoródkarácsonyfalvától délkeletre, a Dungó népi feredő közelében, attól keletre, a Csősz patakába ömlő Sós-patakon, két sósmedencét találunk.
11885 Dungó-domb. (turisztikai hely geoládával) 12554 Dungó feredő. 2006-ban, egy fürdőépítő kaláka révén építik először újra, a mai formáját pedig 2019-ben nyerte.
12601 Akasztófa teteje. A falutól keletre található dombocska az első osztrák katonai térképen Akasztófa teteje, a másodikon Akasztófanyaka néven szerepel. (itt geodobozt is lehet keresni)
13138 Kilátótorony. Az oklándi kilátótorony a községközponttól keletre, a Bene-hegy (régebb Beteghegy, majd Bened-hegy) tetején található.
13624 Román Viktor szoborpark. A Homoródszentmártonhoz tartozó Bükkfalva újabban művészek tanyája lett.
14366 Unitárius templom. Homoródújfalu a Hargita-hegység lábainál, a Kis-Homoród völgyének alsó részén, az egykori Szászföld és a Székelyföld határán helyezkedik el, mint a megye legdélebben fekvő települése.
14783 Sós kút. Homoródújfalutól nyugatra, 1 km távolságra, egy sóskút található.
15015. 15568 3007. 1554-ben Bagij néven jelentkezik a forrásokban, az 1567-i regestrum 20 kapuval jegyzi, míg 1602-ben Bágy a neve.
16146 Unitárius vártemplom. A déli irányba vezető út bal oldalán emelkedő kis dombon áll az unitárius templom.
17013 Kerekes Julcsa háza Homoródszentmárton. Kerekes Julcsa háza, és annak kapuja - Homoródszentmárton.
17531 1558. Amennyiben Gyepes vagy Abásfalva felől érkezünk Homoródszentmártonba, a gyümölcsfák jótékony takarásában meghúzódó, igen leromlott állapotban leledző kúria mellett megyünk el.
18488 Várhegy. A Várhegy Bágy falutól északra található, rendkívül szép kilátást biztosító magaslat, ahol középkori vár nyomai fedezhetőek fel.
19669 Református templom. Mindhárom tündér a környék egy-egy varázslatos táján alapított otthont.
21550 Református templom Lókod Hargita megye. 6.9 km-re. A Nagy-Homorod völgyének legkisebb települése a községközponttól, Homorodszentmártontól 2,5 km-re, a Lókod-patak völgyében húzódik.
22297 Kilátótorony. 23600 Evangélikus templom. 7.5 km-re. 23710 Kustaly vára. Kustaly vára a Persány-hegység főgerincének nyergében található, az Oklánd és Vargyas közötti úttól délre emelkedő Heveder hegyese és a Gyepűbükke között.
23873 Hagymás vára. Hagymás vára valószínűleg egy római őrtorony vagy egy földvár lehetett, mely az itt átvonuló római út, a limes egyik láncszemét képezhette.
24275 Abásfalva. Miután elhagyjuk az Ilona völgyét Homoródfürdő felől Szentmárton fele jövet, két falu esik utunkba, Homoródkeményfalva és Abásfalva.
25343 Sóskút. A homoródalmási Sóskút Lövéte felől a második Sóskút utcai bejárat végében található, a patak partján.
25798 Parasztvár. A Kis-Homoród patak két partján fekszik Székelyzsombor, felette magasodik Székelyzsombor vára.
26106 Evangélikus templom. 8.3 km-re. Székelyzsombor eredetileg szász település volt, és temploma is abból a korból való.
26772 Katolikus temető. Római katolikus temető a Szármány-hegy lábánál - Homoródalmás.
28097 735. Érdekes módon, rendkívül kevés leírást lehet találni erről a kis faluról, még Orbán Balázs is csak utal rá nagy művében, a Székelyföld leírásában, pedig rendkívül eredeti, érintetlenségben megmaradt, és ezért is értékes falu.
28621 3788. 28825. 29598 Kőbánya Homoródalmás. 30175 Várhegy Homoródalmás. 9.6 km-re. 30709 2544. 30709 Elpusztult középkori templom. Patakfalva temetőjének keleti részében nemrég régészeti kutatásokat kezdtek.
31639 Sóskút. Itt, a Kis-Homoród mentén található használatban levő sóskútak egyike.
32675 Református templom. évi földrengéskor elpusztul.
35984. 36352 1716. Erdővidék népművészetéről híres falujából Vargyasról indulunk, a Vargyas patak völgyén fölfele a Homoródalmási Orbán Balázs barlang irányába.
36518 Egykori szélmalom Homoródremete Hargita megye. 37586 Katolikus templom Homoródremete. Van egy kicsi falu Székelyudvarhely közelében, de mégis távol tőle, ahová ritkán jár idegen, a polgármester is csak választások előtt látogatja meg.
37762 4856. 38741 Vándorsólyom via ferrata Beszállási pont Vargyas-szoros Hargita megye. Azt lehetne mondani, hogy Kovászna megye via ferratája, mert majdnem itt van.

Románul - in limba romana: Fantana de apa sarata Sanpaul

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Madárpihenő
Madárpihenő - A homoródszentpáli Madárpihenő a Homoródmenti Madárvédelmi Natura 2000 terület része, így ma 200 hektáron madárvédelmi rezervátum.
Halomsírok
Halomsírok - Az oklándi sírhalmokat 1895-ben fedezték fel, a Kövesbérc nevű hegygerincen, mely több falu területén fekszik.
Szelídgesztenye-liget
Szelídgesztenye-liget - Homoródkarácsonyfalva nyugati határában, a vízválasztó keleti oldalán, 2 hektáron elterülő szelídgesztenye ültetvény található.
Unitárius templom
Unitárius templom - Homoródkarácsonyfalva a Kis-Homoród völgyében, Homorodalmás és Oklánd között fekszik.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Homoródszentpál térkép, OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Sóskút gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás a térképen

Néhány hozzászólás


  Sikerült eljutni Homoródszentpál környékére? Tetszett a Sóskút? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.