Zeykfalva település (Hunyad megye) Központ: Pusztakalán. Zeykfalva román elnevezése: Strei.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Zeykfalva (Hunyad megye) és környéke turisztikai látnivalói

- Régi templom Zeykfalva 0,44 km-re. Zeykfalva látnivalója a 13-dik században épült román és gótikus stílusú temploma, melyet szép és értékes freskók borítanak.
- Óhunyadvár Vajdahunyad 9,05 km-re. Vajdahunyad déli szélén, a Hunyadiak történelmi nevezetességű családi várának közelében, a Cserna és a Zalasd összefolyása felett emelkedő 319 m magas Szentpéter-hegyen fekszik a korai Árpád-korban épült Óhunyad vára.
- Vajdahunyad vára 9,07 km-re. Hunyad vára a Zalasd patak meredek partja fölé emelkedő dombon létesült a XV-dik század első felében.
- ősök trónja Hátszeg 12,35 km-re. Az ősök trónja - Hátszeg
- Kendeffy-toronyrom Hátszegváralja 13,55 km-re. Hátszegváralján, a vasutállomás melletti dombon áll a Kendeffy-toronyrom.
- Bem-emlékoszlop helye 13,9 km-re. A domborműves emlékoszlop azt a helyet jelölte meg, ahol Bem altábornagy 1849.
- Református templom Őraljaboldogfalva 14,05 km-re. Őraljaboldogfalva református templomát a késő román korban építették, tornyát román stílusu ikerablak díszíti, bizánci jellegű freskóit a 14-dik század elején készítették.
- Arborétum Piski 15,87 km-re. A piski-i arborétum egy mesebeli szép hely, annyira, hogy egy órát kóvályogtam benne a zuhogó esőben, és nagyon jól éreztem magam.
- Arany-hegy lábánál Piski 16,35 km-re. A láda az Arany-hegy lábánál, Piski (Simeria) közelében van.
- Aranyvár Piski 16,38 km-re. Piski városka fölött, az Érchegység Nagyági csoportjának délii végében, az itt északnyugatra kanyargó Maros jobb partján fekszik Arany község.
- Vöröskő vára Lunkány 17,39 km-re. Vereskő várának romjai Bosoród községtől délkeletre 7 km-re, Lunkánytól körülbelül 3 km-re, egy 823 m magas sziklás csúcson állnak.
- Nopcsa kastély Szacsal 17,85 km-re. Nopcsa kastély - Szacsal, XIX-dik szazad.
- Római híd Kőaljaohába 18,27 km-re. A romokat könnyű megtalálni, Hátszeg felől érkezve a helység előtt levő híd előtt le kell hajtani a főútról.
- A dévai gyerekek Szent Ferenc Alapítvány Déva 20,3 km-re. A dévai ferences kolostor, és Csaba testvér gyerekei.
- Zsinagóga Szászváros 20,69 km-re. A szászvárosi zsinagóga a XVIII-dik századból származik, szakrális épitmény.
- Dévai várrom 20,8 km-re. A dévai várrom Déva központjában levő Várhegyen található, a hegytetőn levő, romos állapotban levő vár legrégibb része egy falgyűrű.
- Kun Kocsárd emlékére Szászváros 20,86 km-re. 20 évvel ezelőtt Csaba testvérrel Szászváros utcáin sétálva megnéztük Kun Kocsárd és Kun Géza mellszobrainak néhai helyét, ahol ma egy repülőgépépítő mérnök mellszobra, és repülőgépének makettje látható.
- Görögkeleti templom Demsus 20,88 km-re. A Ruszka-havasok Sztrigy hegysorában, a Hátszegi-medence nyugati szélén, a Demsusi-patak mellett fekszik Demsus (Demsdorf) falu.
- Ferences templom és kolostor Szászváros 21 km-re. Ferences kolostorról már 1260-ból van adat a vatikáni Varasinum írásos kódexben.
- Erődítmény Felsőszálláspatak 22,76 km-re. Felsőszálláspatak község a Retyezát-hegység északi lejtőjének végében, a Hátszegi-medence déli részében terül el.
- Piros és Fekete Szászváros 22,78 km-re. Piros és Fekete, Szászváros
- A víznyelő felett Fundatura Ponorului 22,89 km-re. Románia egyik legfestőibb helye, egyik legszebb tanyavilága, a fotósok paradicsoma, a Fundatura Ponorului nevű falu.
- Isten tenyere Fundatura Ponorului 23,06 km-re. A Ponor-rét, melyet az Isten tenyere néven is emlegetnek, a Kudzsiri-havasok Gradistea Muncelului-Cioclovina Nemzeti Parkjában található.
- A mennyország kapuja Fundatura Ponorului 23,13 km-re. Fégyér faluból indulva, egy körülbelül 11 km hosszú kavicsos úton juthatunk el Románia egyik legfestőibb helyére.
- Brazovay-kastély Nagypestény 23,37 km-re. A Brazovay-kastély két saroktornyos kúria, nagyon leromlott állapotban.
- Fetele Albe szentély 24,28 km-re. Ez egy dák település és hasonlóan a többi feltárt erődítéshez itt is megfigyelhető a mészkő tömbökből épült falazási technika a murus Dacicus.
- Komárnyik-bauxitbánya 24,94 km-re. Fégyér falutól a Fundatura Ponorului tanyavilág felé tartva, körülbelül az út felénél található az egykori, felhagyott Komárnyik-bauxitbánya.
- Malajesd vára 26,11 km-re. A Retyezát-hegység északi lábánál húzódó Hátszegi-medence déli szélén, a Szálláspatak vize mellett fekszik Malajesd község.
- Pestere védbarlang Parospestere 27,08 km-re. Pestere egykor erődített barlangját Parospestere határában kereshetjük fel.
- Római fürdő Feredőgyógy 27,7 km-re. Az Erdélyi Érchegység déli részén, Feredőgyógy településen olyan szénsavas források törnek a felszínre, amelyek környezetükben jelentős mennyiségű mészanyagot halmoztak fel.
- Református templom Algyógy 27,86 km-re. A református templom, egy régi, lebontott református templom helyén, a harmincas években épült.
- Árpád-kori körtemplom Algyógy 27,9 km-re. Algyógy legértékesebb épülete a körkápolna - a közelmúltban elvégzett régészeti feltárások szerint a kicsiny kerektemplom a 11-dik vagy a 12-dik században épült, s így a legkorábbi kerektemplom Erdélyben.
- Kolc-vár 28 km-re. Kolc-vár a Retyezát-hegység festői környezetének legromantikusabb, valamennyire épségben megmaradt vármaradványa.
- Zubogó-vízesés Feredőgyógy 28,13 km-re. Zubogó-vízesés, Feredőgyógy
- Jósika-kastély Branyicska 28,13 km-re. Branyicska várkastélya, a Jósika-kastély, Branyicska község nyugati szélén, a Marostól északra található dombon áll.
- Zajkány 31,81 km-re. Zajkány falu közelében, egy domboldalon volt Hunyadi János-emlékművének maradványa.
- Hunyadi-emlékmű Zajkány 31,85 km-re. A volt emlékmű felirata: Hunyadi János tizenötezer vitézével, az 1442-iki szeptember 6-án e szorosban verte szét Sehabeddin beglerbégnek Erdélybe nyomuló nyolcvanezer főnyi hadseregét.
[ Fel ↑ ]
- Nagy-tó Rossz-völgy Retyezát-hegység 38,56 km-re. Nagy-tó (Lacul Mare) - Rossz-völgy (Valea Rea).
- Retyezát-tengerszem Retyezát-hegység 38,62 km-re. Retyezát-tengerszem, románul Lacul Stevia.
- Prelucsel-csúcs Retyezát-hegység 38,73 km-re. Prelucsel (Prelucel)-csúcs
- Retyezát-csúcs 38,89 km-re. Retyezát-csúcs
- Pietricele-tó Retyezát-hegység 39,03 km-re. Pietricele (Kövecskés)-tó.
- Pietrele-tó Retyezát-hegység 39,04 km-re. Pietrele-tó (Köves-völgyi-tó).
- Sztenisóra-tó Retyezát-hegység 39,19 km-re. Sztenisóra-tó (Esztena-völgyi-tó).
- Pelága agyarai Retyezát-hegység 39,47 km-re. Pelága agyarai, románul Coltii Pelegei.
- Pelága-tó Retyezát-hegység 39,68 km-re. Pelága-tó, románul Lacul Peleaga vagy Taul Ghimpele.
- Bukura Kusztura-csúcs Retyezát-hegység 39,81 km-re. Bukura Kusztura-csúcs, románul Varful Custura Bucurei.
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Látnivalók Nozság - Látnivalók Dobrácsapáti - Közeli települések: Pusztakalán látnivalói 2,07 km-re - Russ 2,23 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.