Kézdimartonfalva település (Kovászna megye) Központ: Szentkatolna. Kézdimartonfalva román elnevezése: Martineni.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Kézdimartonfalva (Kovászna megye) és környéke turisztikai látnivalói

Református templom Kézdimartonfalva 0,16 km-re. 1407-ben Martonfalva néven írják az okiratok. Van doboz vagy nincs doboz . A kézdimartonfalvi temetőbe mentünk gyertyát gyújtani, és így kihasználva a lehetőséget megnéztem a református templomot is. Az 1567.
Református templom Kézdimárkosfalva 2,77 km-re. 1332-ben villa Marci néven jelentkezik az oklevelekben. 1497-benMárkosfalva formában fordul elő.
Barabás Miklós szobra Kézdimárkosfalva 2,87 km-re. Kézdimárkosfalva egyik híres szülöttje Barabás Miklós festőművész, aki 1810-ben látta meg a napvilágot, szegény család sokadik gyermekeként. Doboz a földön. Meglett a doboz, de a földön volt. Csernatontol Katolnaig. Hat ez a rejtekdoboz egy nagyon kitett, helyen talalhato. Édesapja Barabás János, édesanyja Gaál Therézia - a nagyenyedi kollégiumban tanult és már fiatalon kezdett arcképfestéssel foglalkozni.
Fortyogófürdő Székelypetőfalva 3,13 km-re. Székelypetőfalva határában található Fortyogófürdőnek már az 1800-as években nagy látogatottsága volt. Feredő. Ez az a doboz, amelyiket már messziről látni véljük. A doboz a helyén. Baráti körben egész napos programunk volt ezen a kellemes, hűvös helyen, mely kis oázisként szolgál a nagy hőségben. Nemcsak a környékről, de messzi tájakról is fogadta a reumatikus bántalmakra panaszkodókat, ugyanis a régi öregek szerint a pezsgő víz csodaszerként hatott ezekre a nyavalyákra.
Harangláb Hatolyka 3,35 km-re. Hatolykát ásványvize miatt már a legrégebbi leirásokban isfürdőmedencével rendelkező településként tartották nyilván. A bezárt harangláb, és környékének látnivalói. Hívogató a hatolykai harangláb zárt bejárata, valószínűleg mindenki ezt nézi meg először, de nincs mit tenni, egy keveset kerülni kell. A domb tetején. A sík mezőben egy kiemelkedő domb tetején áll a hangulatos templom, mely felújítás alatt van. Annyira gazdag ásványvíz forrásokban hogy a faluban, sőt határain is bajosan lehet édesvizet találni.
Hatolykai temető 3,41 km-re. Hatolyka temetőjének egyik érdekessége, egy sírhant, melynek -viselője- 1827-1951 közötti időszakban élt. Tenyleg a bal kezenel?. Hat en mind kerestem a bal kezenel vakon szegeny Terez neni sirjanal. Érdekes évszámok. Sajnos nem találtam meg a geodobozt, úgy néz ki nyoma veszett. Legalábbis a felirat szerint.
Katolikus templom Petőfalva 3,74 km-re. A falu helyén már a 12-dik században volt település, melynek temetőjét feltárták - Írott forrásban először 1567-ben említik Peteofalva néven. Javítás alatt. A rejteket megtaláltam. Egykori lakói a zabolai Mikes család jobbágyai voltak, akik 1848-ban szabadultak fel - kápolnája 18-dik századi lehet, korábban temploma nem volt.
Szörcse 4,54 km-re. Lakói a középkorban tiszta katolikusok, a reformáció után pedig reformátusok, a XVIII-dik században református anyaegyház, és azóta is csak református egyháza van, templommal.
Halastó Szörcse 5,07 km-re. A Szörcse falu melletti, Feketeügy holtágán kialakított tórendszer jobb sorsot érdemelne. A halasto. Ha mar volt Imecsfalva, lehetett Szorcse is. A virágzó kaszáló és a madarak kárpótolnak viszont, ha nem szeretsz halászni.
Középkori temető Zabola határában 5,36 km-re. Zabola Kovásznától 7 km-re található északra, látnivalója a 16-dik században épült Mikes-kastély. Ujra meg ujra. Ma megyek megkeresni Putna varat a Karpatokon tul. Kijavitas. Ez igy van, valamit elirtam, lehet, hogy valami mas csuszott bele. A zabolai vasútállomást elhagyva, Tamásfalva irányába található egy több méter magas domb - halom, olyan mint a kunhalmok.
Katolikus templom Imecsfalva 5,8 km-re. 1561-ben Imecsfalva néven jelentkezik az oklevelekben. Érdekes parkolóhely a templom előtt. Nekem nem okozott gondot a geodobozhoz való hozzáférés. A fedett kereszt eltűnt. A leírásban szereplő fedett kereszt már nem létezik, legalábbis ott ahol korábban volt most nincs. 1567-ben Imechfalva a neve.
Székelykapu Imecsfalva 5,81 km-re. Kézdivásárhely és Kovászna között félúton érdemes megállni a kis templomnál, és a falu végén megszemlélni a Fortyogót, a pipáló Zágoni hegyeket, amiről ezt írta Mikes Kelemen: Úgy szeretem már Rodostót, hogy el nem felejthetem Zágont. Ajánlott koordinátaformátum. A fok-perc-másodperc formátumú koordináta a legrosszabb választás. A székelykapu odalett. Sokszor áthaladtam a kapu alatt az elmúlt évek során, de most már sajnos nincs meg a kapu, csak oszlop mered az ég felé.
Négy ház 6,04 km-re. Egykori nemesi kúria mellett, melyet most épp felújítanak, Imecsfalva és Zabola között. Verőfényben. Az augusztusi hőségben jól esett a fák árnyékában keresgélni. Fészekalja. Keresés közben majdnem belenyúltunk a frissen kikelt pihe-puha madárfiókák fészkébe. A helyet valamiért Négy háznak hívják errefele.
Szentkatolnai emlékpark és temető 6,58 km-re. Szentkatolna temploma előtt emlékpark áll, a falu szellemét dícséri. Kacsintgatós üzemmódban, háttal a kőkeresztnek. A geodoboz tényleg a temetőben van elrejtve, és nem az emlékparkban. A dobozt sajnos nem találtuk meg. A 6 évvel ezelőtti utolsó bejegyzés óta a terepet alaposan átrendezték, a leírásban említett fábazárt kőkereszt megvan, de a fának már csak a korulbelul méteres tuskója van meg. A rendezett park, az 1848-as forradalom, illetve az első és második világháború hősei előtt is tiszteleg.
Orszagzaszlo es vilaghaborus emlekmu Csernaton 6,8 km-re. Orszagzaszlo es vilaghaborus emlekmu Csernaton 1943
SZNM 5 Csernáton Hősök emlékműve 7,07 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 5-dik stáció - Csernáton - Hősök emlékműve SZNM-Csernáton. Történelem versenyre készülve ellátogattunk a csernátoni múzeumba. VIII. Állomás. Télen elég kopár a környék, nem annyira megnyerő, de megvan a maga varázsa.
Kézdialbis 7,14 km-re. 1539-ben Albis néven jelentkezik az oklevelekben. Az 1567.
Dozsa Gyorgy mellszobra Dalnok 7,59 km-re. Dozsa Gyorgy mellszobra Dalnok 2004
Régi kőhíd Csernáton 7,62 km-re. Régi, 1907-ben épült kőhíd - Csernáton. Hidacska :D. Történelem versenyre készülve ellátogattunk a csernátoni múzeumba. Kilencedik Állomás. Ki kellett várni a megfelelő pillanatot, amíg a szomszéd udvarról nem figyelt senki.
SZNM 6 Dálnok 7,91 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 6-dik stáció - DálnokDálnok harmadik Dózsa György emlékhelye a Dálnok patak völgyében, a műút melletti Dózsa panzió udvarán található. VII. Állomás. Megtaláltuk a panziót, Dózsa György szobrát, a tulipánt is, de a kő ki volt hengeredve a rejtek elől és a doboz nem volt benne. Reménykedtünk. Az előző - elég régi - bejegyzést olvasva, reménykedtünk, hogy mára már sikerült pótolni a hiányzó ládát. Miholcsa József alkotását 2004 nyarán avatták fel.
Református templom Páva 8,42 km-re. Lakói egykor híres solymászok voltak. A fűben. A rejteket nem nehéz megtalálni, lévén az egyetlen üreg a várfalban. Azt hiszem a doboz elfalazva. Nagyon szép kis templom, már amit kívülről láthattunk belőle, mert a kapuja zárva volt. Református temploma a 14-dik században már biztosan állt, később gótikus stílusban átépítették, majd 1903-ban nyerte el mai alakját.
Nepomuki Szent Janos szobra Haraly Harale 8,42 km-re. Nepomuki Szent Janos szobra Haraly Harale 1796
Baross Gábor vasminiszter Kézdivásárhely 8,43 km-re. Baross Gábor (Pruzsina, 1848 július 6 – Budapest, 1892 május 9), a dualizmus korának kiemelkedő gazdaság- és közlekedéspolitikusa volt. Hazatérés. Zaboláról hazafele kerestük meg ezt a dobozt. Bódé. A bódé a helyén van, de a dobozt több percnyi kutakodás után sem került elő. A vasútügy fejlesztése terén elért eredményei miatt vasminiszternek nevezték, kora Széchenyi István közlekedéspolitikai eszméinek megvalósítóját tisztelte benne.
Lovak szobra Dálnok 8,54 km-re. Az egykori dálnoki ménes szálláshelye előtt áll a Lovak szobra, melyet Miholcsa József szobrász készített, az 1990-es évek közepe táján. Tisztára székely vadnyugat. Megtaláltuk. A geodoboz a helyén, de a lovak már eltűntek. Brassó felől Kézdivásárhely felé tartottam.
Dózsa György szobra Dálnok 8,56 km-re. Dálnok ősi székely falu, Kézdivásárhely közelében. Szép nagy szobor. Igazán impozáns szobor, és a környéknek valóban különös hangulata van. Annyira rejtés, hogy már nem is rejtés. Kövek alatt, hát abból itt aztán van jó sok :) Ennek ellenére, nem kellett sokat keresgélni, hiszen ez a rejtés, ott "hányódik" mindenki szeme előtt :) Még jó, hogy az illetékesek nem gyűjtenek gyakran szemetet a környéken, mert kárba veszne. Itt született Dózsa György, a tragikus sorsú parasztvezér, az 1514-ben kitört parasztháború vezére.
Fortyogófürdő 8,8 km-re. Kézdivásárhely határában található a Fortyogófürdő nevű, egykori gyógyüdülőhely. Jegenye. Megtaláltam. Mikor lesz ebből gálickő?. Rettenetesen lepattant hely.
Evangélikus-lutheránus templom Kézdivásárhely 8,94 km-re. A kézdivásárhelyi evangélikus-lutheránus templom a Dózsa György utca 10 szám alatt található.
Városi kórház Pszichiátriai osztály Kézdivásárhely 8,95 km-re. Az egykori kézdivásárhelyi Öregek Otthona, ma a Városi Kórház Pszichiátriai osztálya, az Állomás utca 35 szám alatt található. Az épület 1897-ben épült.
Wertán-ház Kézdivásárhely 8,97 km-re. A kézdivásárhelyi Wertán-ház 1902-ben épült. Az Állomás utca 24 szám alatt található.
Molnár Józsiás-park Kézdivásárhely 8,99 km-re. A Kézdivásárhely központjában található Molnár Józsiás-park, a város kiemelkedő személyiségéről, Molnár Józsiásról kapta a nevét. Ez is meg lett. Miután a kisfiam kijátszotta magát a játszótéren, és miután megvártuk amig a bevásárlási útról hazatérő néni megpihent és elszívta cigarettáját azon a padon, megtaláltuk. Hűlt helye. Hűlt helye a doboznak.
Szőcs Mátyás-ház Kézdivásárhely 9,09 km-re. A Szőcs Mátyás-ház fal-kapuval 1836-ban épült, jelenleg fel van újítva. A műemlék-épület az Állomás utca 16 szám alatt található.
Boldog Özséb katolikus plébánia Kézdivásárhely 9,09 km-re. A kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébániatemplom 1986-ban épült, a tornyot 2003-ban építették. A város másik, Szentháromság plébániatemplomától távol esik, az új, nyugati tömbháznegyed tette szükségessé egy új templom építését.
Nagy Jáfet-ház Kézdivásárhely 9,12 km-re. A Nagy Jáfet-ház 1829-ben épült, az Állomás utca 21 szám alatt található. A műemléképületet a református egyháznak adományozták, jelenleg elhanyagolt állapotban van.
Törvényszék Kézdivásárhely 9,17 km-re. A kézdivásárhelyi (egykori királyi) tövényszék épülete a XVIII-dik század közepén épült. Az Ady Endre utca 5 szám alatt található.
Angyaljárás Kézdivásárhelyen 9,2 km-re. Tisztelt címzett: Hangyalka és Imecs. Jó volna egy állandó rejtés a Józsiás-parkba. Karácsony alkalmával négy kincskeresőnek vitt az angyal ünnepi geodobozt. Célzás. Kedves ünnepi meglepetés volt. Áldott karácsonyt!
Lécfalva 9,29 km-re. Lécfalva falu Romániában Kovászna megyében, közigazgatásilag Nagyborosnyóhoz tartozik, a szomszédos Várhegy falut 1899-ben csatolták Lécfalvához. Kultúrotthon. A várhegyi doboz adatait nézegetve vettem észre, hogy Lécfalván is van egy doboz. Sepsiszentgyörgytől 17 km-re keletre a Feketeügy jobb partján fekszik.
Kossuth Lajos mellszobra Kézdivásárhely 9,31 km-re. A kézdivásárhelyi Kossuth Lajos mellszobor a hasonló nevű utcában, a Milleniumi parkkal szemben található. Vetró András műve, 2003 július 22-én avatták fel.
Bod Peter mellszobra Csernaton 9,4 km-re. Bod Peter mellszobra Csernaton 2001
Egykori árvaleánynevelő intézet Kézdivásárhely 9,41 km-re. A kézdivásárhelyi egykori Erzsébet árvaleánynevelő-intézet a XIX-dik században épült.
Bod Péter Tanítóképző Kézdivásárhely 9,48 km-re. A kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző 1896-ban épült. Az Ady Endre utca 20 szám alatt található.
Millennium szálló Kézdivásárhely 9,52 km-re. A város egyik legdrágább étterme működött itt, Sinkovits Aurél építette 1895-ben. 1944-ig működött benne vendéglátó tevékenység, szálloda és étterem.
Csipkés népi feredő Zabola 9,54 km-re. A Csipkés népi feredő Zabolán, a Csipkés tábor mellett található, 2018-ban építették meg. A huszonharmadik Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kaláka alkalmával fürdő medence, fürdőház, lelátó építésére került sor.
Patikamúzeum Finta-ház Kézdivásárhely 9,55 km-re. A kézdivásárhelyi Patikamúzeum a Finta faház emeletén található, a 12-es udvartér 1 szám alatt. A Finta-ház elődje egy körtornácos ház volt, amit 1835-ben építettek, majd 1972-ben lebontanak.
SZNM 4 Kézdivásárhely Gábor Áron szobra 9,55 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 4-dik stáció - Kézdivásárhely - Gábor Áron szobra. X. Állomás. Kicsit forgalmas volt a hely. Esti csend és fülemüle. A munka hozott Kézdivásárhelyre, de azért nem hagyhattam ki egy kis keresést, persze csak este, munka után, amikor a fülemüle olyan szépen énekel.
Kicsimama utca Kézdivásárhely 9,56 km-re. A kézdivásárhelyi 43-as udvarteret ma is Kicsimama utcának nevezik. A jó hírnevét onnan szerezte, hogy egy kis zsindelyes házban itt egy idős asszony élt.
Céhtörténeti Múzeum Kézdivásárhely 9,56 km-re. A kézdivásárhelyi múzeum épülete 1857-ben épült, sokáig a városháza működött benne. Itt kapott helyet a Céhtörténeti Múzeum, mely 2012-ben vette fel egykori alapítója, Incze László nevét.
Református templom Kézdioroszfalu 9,57 km-re. Az 1567-dik évi regestrumban Orozfalu néven jelentkezik, 15 kapuval. Szombati körút. Fortyogóról átbicajoztunk a templomig, majd megkerestük a dobozkát is. Felso haromszeki portya. Az unneples mellett meg dobozkeresere is szakitottam idot. 1600-ban Oroszfalu formában fordul elő.
Vigadó Művelődési Ház Kézdivásárhely 9,58 km-re. A kézdivásárhelyi főtér északnyugati oldalán áll a Vigadó Művelődési Ház, épült 1902-1904 között. Az impozáns épület homlokzatát az 1902-es, építési évszámos városi címer ékesíti.
Szerelmi lakatfal Kézdivásárhely 9,59 km-re. 2014 február 14-én szerelem lakatfalat helyeznek ki Kézdivásárhelyen, a 44-es udvartér bejáratában, amit Szerelmi lakatfalnak kereszteltek el. A fal alatt egy kis, ráccsal lezárt gödör található, amelybe a lakatok kulcsait lehet eldobni.
Városháza Kézdivásárhely 9,6 km-re. A városháza Kézdivásárhely történelmi központjának egyik legimpozánsabb épülete. A mai kétemeletes polgármesteri hivatal épületét 1907-ben építették, szecessziós stílusban, takarékpénztárnak.
Menekülés Kézdivásárhely 9,78 km-re. Menekülés - Kézdivásárhely
Dac-tó Kézdivásárhely 9,91 km-re. A Dac-tó Kézdivásárhely keleti határában, Oroszfalutól északra található, a Torja-patak mellett, a Józsa Béla utca északi végénél. A Torja- és a Kászon-patak összefolyásánál elhelyezkedő holtág környékét, a jövőben szabadidőközponttá tervezik átalakítani.
Geometrikus kompozició Kovászna 9,99 km-re. Geometrikus kompozició, Gazdáné Olosz Ella - Kovászna.
Kádár László emlékplakett Kovászna 10,04 km-re. Dr Kádár László emlékplakett, Vargha Mihály - Kovászna.
Nádika feredő Gelence 10,1 km-re. Gelence környékén nincs sok borvíz-, illetve gyógyforrás, viszont több édesvízi. Ezért a településnek nincs népi gyógyfürdője.
Kőrösi Csoma Sándor mellszobra Kovászna 10,17 km-re. Kőrösi Csoma Sándor mellszobra, Jecza Péter - Kovászna
Ignácz Rózsa mellszobra Kovászna 10,2 km-re. Ignácz Rózsa mellszobra, Vargha Mihály 2007 - Kovászna.
Kovásznai Pokolsár 10,24 km-re. Kovászna híres székelyföldi gyógyüdülőhely. Működő gázfeltörés. Ugyan tudtam róla, de tiszta véletlenül kerültünk a Pokolsár közelébe. Egyik látványossága a város főterén található iszapvulkán maradvány.
Héjja-emlékház Gelence 10,36 km-re. A gelencei emlékházat szombaton, 2024 május 11-én nyitották meg, a jövőben skanzent, szabadtéri múzeumot terveznek itt kialakítani. Héjja István Gelence egykori adó- és közigazgatási jegyzője volt, tevékenyen részt vett az egyházi életben, és szolgálta a falu közösségét.
Székelybánja vára Lécfalva 10,46 km-re. A vár a Cófalva és Lécfalva között található, a Feketeügy jobb partján. Nahat-nahat. Igaz mar 2013-ban talaltam egy rejtekladat itten a vadalmafa alatt. A várhegy nem más mint a felsőháromszéki medencéből kiemelkedő tektonikus tanúhegy, amelyet több száz évvel ezelőtt még, a Feketeügy teljesen körülfolyta, és csak az északkeleti részen kapcsolódott a fennsíkhoz.
Várhegy Lécfalva 10,46 km-re. Lécfalvától délre, az árterület fölé emelkedik, a kelet-nyugat irányú 550 m magas Várhegy-domb. Drótszamárral. Kihasználva a szép őszi időt, biciklizés közben kerestem rá erre a rejtekre. A tehénpásztornak nincs internetje. GPS nélkül fedeztem fel újra ezt a helyet. A Várhegy viszonylagos magassága kicsi, csak 20 m.
Szent Imre herceg mellszobra Gelence 10,63 km-re. Szent Imre herceg mellszobra, 2008 - Gelence.
Fekete János főesperes szobra Gelence 10,69 km-re. Fekete János főesperes szobra, 2007 - Gelence.
Márton Áron szobra Gelence 10,69 km-re. Márton Áron szobra, 2006 - Gelence.
Bodor György mellszobra Gelence 10,72 km-re. Bodor György mellszobra, 2004 - Gelence.
Jancsó Benedek mellszobra Gelence 10,78 km-re. Jancsó Benedek mellszobra, 2001 - Gelence.
Katolikus kápolna Kézdisárfalva 11,04 km-re. A XVII században anyaegyház, majd Nyujtód filiája 1783-ig, amikor újra külön papot kap Szászfaluval közösen. Kistemplom. Ez a doboz is megvan. Ez is marcius idusan tortent. A portyaba ezt a templomocskat is beiktattam. Egyháza és temploma mindvégig katolikus.
A Nap haza Kovaszna 11,06 km-re. A Nap haza Kovaszna 1987
Bagoly Kovaszna 11,06 km-re. Bagoly Kovaszna 1988
Székelykapu Torja 11,07 km-re. Tudomásunk szerint a világ legnagyobb székelykapuja Torja község Kézdivásárhely felőli bejáratánál áll. A 15 m széles és 9,5 m magas kaput, Daragus Attila alpolgármester kezdeményezésére, a falu önerőből állította, 2005-ben.
Maradvany Kovaszna 11,08 km-re. Maradvany Kovaszna 1986
Dozsa Kovaszna 11,14 km-re. Dozsa Kovaszna 1988
Görög-katolikus templom Gelence 11,16 km-re. Görög-katolikus templom - Gelence Meglepetes templom. Nem is tudtunk errol a templomrol, bar sokszor jartunk mar Gelencen.
Sóstótetej vára 11,19 km-re. Útban Tündér Ilona vára felé megkerestük Sóstótetej várát is. Megtalaltuk. Megtalaltuk. Áthelyeztük. A csutak teljesen szétkorhadt, a dobozt az avarban találtuk meg. Sóstótetej vára a kovásznai Sósfürdő fölött levő Sóstó-tető dombján található a Hankó patak völgyében.
Ika vára Felsőcsernáton 11,26 km-re. Ika vára a Nagy- és az Ika-patakok által közrefogott Várbércen áll, egyetlen megmaradt zömtorony henger alakú formájában. Láda az oldalban. Nehéz volt megtalálni úgy, hogy senki más ne legyen a helyszínen. A befedett torony. A Malomkertbe igyekeztünk buliba, amikor megpillantottuk a mutatós tornyot az új tetővel.
SZNM 7 Maksa Református templom 11,35 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 7-dik stáció - Maksa - Református templom VI. Állomás. A templomot sajnos nem találtuk nyitva. Ezt könnyű volt megtalálni. A kis dobozka szabadon volt, így könnyű volt megtalálni.
Katolikus templom Torja 11,58 km-re. A XIV-dik század elején Altorjának és Feltorjának két külön plébániatemploma van. A Szent Miklós-templomtól kapta nevét a domb is, amelyen emelkedik.
Árpád-park Torja 11,63 km-re. A világ legnagyobb kopjafája Torja községben áll, az Árpád-park mellett. Ilyen csak a mesében van. Örvendek hogy neked is tudtam újat mutatni. A vilag legmagasabb kopjafa labanal. Tátott szájjal álltam a kopjafa alatt, olyan nagy volt. 15,15 m magas, 2011 június 18-án állították, Torja említésének 704-ik évében (1307 - 2011).
Futásfalvi zarándokhely 11,69 km-re. A futásfalvi templomban őrzik a Csíksomlyói Boldogasszony mását. Itt is iroszer nelkul. Kb 500 meterre sikerult megkozelitenem motorral ezt a rejtekhelyet, de elegge ovatosan lehetett odagyalogolni mert sok juh, tehen meg oket orzo 2/4 labu ember/allat tartozkodott a kornyeken. Zarandoklat. Haromszeken elek mar egy jo par evtizede de meg Futasfalvan nem volt szerencsem jarni, no most erre is sor kerult. A Sarlós Boldogasszony napján a zarándokok bejárják a Kereszt útját, a dombtetőn levő oltárig.
Kőrösi Csoma Sándor mellszobra Csomakőrös 11,71 km-re. Kőrösi Csoma Sándor mellszobra - Csomakőrös Mellszobor a templom mellett. A nagyon szép, kis református templom és a kultúrotthon közötti térre került Körösi Csoma Sándor mellszobra, Orbán Áron szobrászművész 1972-es alkotása.
Katolikus templom Kézdiszászfalu 11,88 km-re. 1426-ban, amikor Zsigmond király szabadalmakat ad a Bereckre települőknek, szászok telepednek ide is és alapítják Szászfalut. Jo kis rejtes. Nem semmi ez a "cserepalja". Ez is a portyan volt. Ha mar volt Oroszfalu, Sarfalu akkor mar Szaszfalut sem hagyhattam ki. Később azonban visszaköltöznek a Barcaságba és itt csak székelyek maradnak.
Csoma-diófák Csomakőrös 11,93 km-re. Csomakőrös Kovásznától néhány km-re fekszik, Kőrösi Csoma Sándor, a világhírű utazó szülőfaluja. A diofaknal. Mikes zagoni faival egyetemben kerestem fel Csomakorost is. Emlékfák. A korábbi geodoboz helyét nem tudtuk megnézni, mert a diófák már mind körülkertelt magánterületen vannak.
Szent Imre erődtemplom Gelence 12,04 km-re. Gelence Kézdivásárhelytől 9 km-re fekszik, itt található Székelyföld egyik leghíresebb műemléke, a 13-dik században román stílusban épített katolikus templom. Árpádkori templom. A rejteket megtalálni nem is olyan könnyű. Régi ismerős. Régi-új helyet kerestünk fel ebben a kutyát-se-ki időben. A műemléktemplom előtt, a harangtoronytól nyugatra található Szent László király mellszobra.
SZNM 8 Eresztevény Gábor Áron síremléke 12,51 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 8-dik stáció - Eresztevény - Gábor Áron síremlékeGábor Áron 1849 július 2-án hunyt el a kökösi csatában. V. Állomás. Hol is a hézag? A korábbiakhoz képest eléggé megváltozott az emlékmű környéke, úgyhogy nem találtuk meg sem a hézagot, sem a dobozt. Sikertelenül. Gyakran járok sétálni, bringázni erre a környékre, háromszor is kerestem a dobozkát de nem találtam. Holttestét szülőfalujában, Bereckben kívánták eltemetni a székelyek, de az oroszok is meg akarták szerezni, a helyiek megfélemlítése céljából.
Óriáspincetető Eresztevény 12,54 km-re. Ereszteveny felett magasodik a Pincetető, az Óriáspincetetőn felépített térplasztika. Emlékmű. Megtaláltam. Sanderoval a tetőn. Egy igazi élmény ezen a tetőn állni.
[ Fel ↑ ]
Esztelnek és Csomortán közötti kereszt 20,9 km-re. Esztelnek és Csomortán közötti kereszt Kalap alatt. Na, egy kalap alatt ezt is elintéztük, s helyretettük a kalap alá mármint a dobozt. Kereszt. Na, ezen a rejtekhelyen sem sikerült megtalálnom a dobozt.
Katolikus templom Bereck 20,95 km-re. 1426-ban Zsigmond király kiváltságokat ad Berecknek, hogy a határ menti helységbe települőket csábítson. Bereck főtere. K Ekkor szászok is települnek ide, ami bizonyossá teszi, hogy temploma is van, mert a szászok mind katolikusok voltak.
Csomortán 20,98 km-re. Csomortán falu Kézdivásárhelytől 11 km-re északkeletre található, a Szent Mihály-hegy nyugati lábánál. Fogalomzavar. Nem ertek valamit. Román helységnevek. Csomortán románul Lutoasa. Közigazgatásilag 2004 óta Kézdialmáshoz tartozik.
Erzsébet-kert Zalán 21,73 km-re. Az Erzsébet-kert a bencefalvi falurészben fekszik. Erzsébet magyar királynéról kapta a nevét.
Forrás az Olt partján Sepsiszentgyörgy 22,52 km-re. Sepsiszentgyörgyről Tusnád fele, a várostáblától nem messze, ha jobbra fordulsz, a mezőn megtalálod a forrást. Visszarejtettük. Visszarejtettük a dobozt. Aréna. Egyértelműen megtaláltam a rejtekhelyet, doboz viszont sehol. De csak az egyiket keresd a három közül.
Református templom Lisznyó 23,05 km-re. Lisznyó a Székelyföld déli részén, a Bodzafordulói hegység egyik völgytorkolatában, a Háromszéki medence keleti peremén található. Templom novemberi napsütésben. A novemberi napsütés kissé csípős, rövid a nappal, ezért könnyen elérhető rejtekhelyeket választottunk. Nagytakarítás volt. Ismét meglátogattuk e helyet, pihenőül szolgált egy biciklitúrán. Lisznyó neve szláv eredetű és erdőt jelent.
Állomás környéki tavak Sepsiszentgyörgy 23,37 km-re. Útban a vasútállomás fele, jobbkéz felől, átkelve az Olt hídján, egy tavat láthatunk kis szigettel a közepén. Olt. A rejteket megtaláltam, de a dobozt, sajnos nem. Tomenti romantika. Tesztelek egy uj rejteket ott, es ha bevalik, ujratesszuk ezt. A szemet, lelket nyugtatóan, a tóban kacsák is úszkálnak a halászok bosszantására.
SZNM 11 Uzon Református erődtemplom 23,5 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 11-dik stáció - Uzon - Református erődtemplom Lement.... Elsőre a hátsó kapuhoz mentem ami zárva volt, majd megláttam hogy elől is van kapu, így nem kellett kertet mászni. Az én kezem sem ért be. Elég sokat ástunk, találtunk benne törött üveget, fóliát, PET palack maradékot, de a dobozt nem értük el.
Hol volt hol nem volt Sepsiszentgyörgy 23,58 km-re. A Hol volt, hol nem volt egy játékos-absztrakt alkotás, mely az Oltmező úton, a fedett uszoda előtti kis zöldövezetben található. Autokra nezve. Hosszu Zoltan alkotasa ez a szobor, de meg tobb mint 200 szobra van szetszorva mindenfele. Alkotója Hosszú Zoltán, helyi szobrász és rajztanár.
Gázfürdő Bálványosfürdő 23,7 km-re. Bálványosfürdő központi útkereszteződésétől észak felé indulva, körülbelül 300 méterre, egy jelenleg elég rozoga állapotban lévő, de még használható mofettához juthatunk.
Gyógyvízforrások Bálványosfürdő 24,09 km-re. Bár nem tartoznak a Zsombor-patak forrásvidékéhez, közelségük miatt érdemes megtekinteni a szállodától nem messze, Bálványosfürdő irányában levő, közvetlenül az út mellett levő Gyógyvízforrásokat. Másodjára. A mai nap ez az utolsó megtalálásunk. Bálványos IV. A következő állomásunk a Gyógyvízforrások volt, ahol sajnos nem jártunk sikerrel. A műút mellett erre egy tábla hívja fel a figyelmet.
Szobrok a Bálház helyén Sepsiszentgyörgy 24,13 km-re. Sepsiszentgyörgyön, az úgynevezett Régi piac terén, a Csiki út és a Grigore Balan út sarkánál lévő kis zöldövezetben, néhány műalkotás áll. Oreg fak a parkban. A valamikori Balhaz most szakszervezeti intezmeny. Ezen a helyen állt, az 1960-as években bekövetkezett lebontásáig, a régi kisváros kulturális épülete, a Bálház.
Veres barátok templomának romja 24,15 km-re. Sepsikőröspatak és Kálnok közötti dombon áll a Veres barátok templomának romja, XV-dik századi gótikus templommaradvány, melyet a helybeliek Kápolna néven ismernek. Sajna. A hely nagyon tetszett. A torony még áll. A torony még áll, bár nem valami bizalomgerjesztő az állapota.
Szentkereszty-kastély Sepsiárkos 24,27 km-re. A Szentkereszty-kastély Sepsiárkos alsó végében helyezkedik el, a főutról jegenyesor által határolt ut vezet fel hozzá. Akkor nem volt senki. Mikor mi ott jártunk -egy hétvégén- a kapun kívül paroltunk - saját akaratunkból, és a jegenyesor mentén besétáltunk a kertbe. Egy szep park. Hat igen, a bejutas egy keveset nehezkes volt.
Egykori Hungária szálló Sepsiszentgyörgy 24,47 km-re. Egykori Hungária szálló, ma a Posta épülete - Sepsiszentgyörgy, 1 December 1918 utca 18. Regi az uj kozott. Igen, a regi Hungaria szallo, epult a XX-dik szazad elejen. Épült 1907-ben.
Első világháborús hősök emlékoszlopa Sepsiszentgyörgy 24,48 km-re. Első világháborús hősök emlékoszlopa - Sepsiszentgyörgy Katonai temeto. Az elso vilaghaborus emlekmu a kozos temeto kozpontjaban talalhato, sajnos elgge elhanyagolt allapotban.
Születés szoborkompozició Sepsiszentgyörgy 24,56 km-re. A Születés nevű szoborkompozició Sepsiszentgyörgyön, a Császár Bálint és a Nicolae Iorga utcák találkozásánál, tömbházak között található. Hol a szuletes?. Hat igen, megszuletni nem nagy dolog, csak lehet fajdalmas. A város központi parkjában, 2011 nyarán egy szobrásztábort rendeztek, ennek műterméke ez az alkotás is.
Bronz Vilma Sepsiszentgyörgy 24,57 km-re. Bronz Vilma, az integető lány - Sepsiszentgyörgy. Bronzba ontott no. Vetro Artur alkotasa.
Unitárius templom Kilyén 24,58 km-re. A templom a XV-dik században gótikus formát kap, szentélye ma is őrzi gótikus jellegzetességeit. Töredékesen megmaradt a szentségfülke is, az 1497-es évi dátumával.
Vártemplom Sepsiszentgyörgy 24,58 km-re. Itt emelkedik a város egyetlen megmaradt középkori műemléke, a református vártemplom, mely a XV-dik század végén és a XVI-dik század elején épült gótikus ízlésben. Emlékezés. Még egész fiatalként pont itt a várfal tövében beszélgettünk az élet nagy kérdéseiről, gitározgattunk, énekelgettünk. Sepsi 1. Nagyon szép és csendes környék. A város régi Ópiaca, a mai Kálvin tér építészeti műemlékegyüttes.
[ Fel ↑ ]
Látnivalók Kászonaltíz - Turisztikai látnivalók Gyepece - Közeli települések: Kézdimárkosfalva látnivalói 3,02 km-re - Hatolyka látnivalói 3,23 km-re.
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.