Felsőbölkény település (Maros megye) Központ: Alsóbölkény. Felsőbölkény román elnevezése: Beica de Sus. Német neve: Wallachisch-Birk.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Felsőbölkény (Maros megye) és környéke turisztikai látnivalói

- Tölgyfa maradvány Mocsárerdő Szászrégen 1,5 km-re. A özelben egy különleges formájú tölgy maradványa van.
- Szászrégeni Mocsárerdő 1,51 km-re. A Keleti Kárpátok egyik kevésbé ismert és látogatott helyérekalauzolnálak el benneteket, a Szászrégen mellett találhatóMocsárerdőbe, ahol 400-700 éves tölgyfák őrzik Erdély régi szellemét.
- Alsóbölkény 1,99 km-re. 1453-ban villa Belken néven jelentkezik az oklevelekben.
- Szentmihály 4 km-re. 1319-ben villa Szentmihálteluke néven írják, 1453-ban Zentmyhaltelke, 1644-ben Szent Mihály Telke formában fordul elő.
- Görgényi nárciszmező Görgényszentimre 4,51 km-re. Görgényszentimre községben található a Görgényi nárciszmező, a Görgényi-havasok lábánál, összesen 3 hektár területen.
- Bornemissza-kastély Görgényszentimre 4,82 km-re. Görgényszentimre látnivalója a 18-dik században épült Bornemisza-kastély, mely valamikor Rudolf Habsburg trónörökös vadászkastélya volt, ma erdészeti iskola működik benne.
- Görgényadorján 4,88 km-re. 1333-ban Yordani, 1393-ban Adrian néven tűnik fel az okiratokban, majd 1453-ban villa Adrianus és 1644-ben Adorján néven.
- Görgény vára Görgényszentimre 5,15 km-re. A görgényszentimrei Bornemissza-kastély mögött egy gyönyörű dendrológiai park található.
- Magyarpéterlaka 7,6 km-re. 1332-ben a pápai tizedjegyzékben említik először Peturlaka néven.
- Fatemplom Petele 8,44 km-re. A petelei fatemplom 1832-ben épült, egy régebbi fatemplom helyére, amit Marosorbóra adtak el.
- Idecs vára Alsóidecs 8,47 km-re. Alsóidecstől keletre lévő, 596 méteres magaslaton feküdt hajdan Idecs vára.
- Katolikus templom Jobbágytelke 8,7 km-re. Jobbágytelke közigazgatásilag Székelyhodoshoz tartozik.
- Petele 8,99 km-re. Petele középkori temploma ma is áll, gótikus stílusjegyeit csak részben őrizte meg, portálja átmenetet képvisel a román és gótikus stílus közütt.
- Abafája 9,89 km-re. Első Azben 1332-ben jelentkezik a pápai tizedjegyzékben Abafaya néven, majd 1408-ban ilyenképpen: Abafya alio nomine: Apáthy.
- Huszár-kastély Abafája 10,08 km-re. A jelenleg romokban álló műemlék épület a Régenhez tartozó Abafája falu területén található.
- Római-katolikus templom Szászrégen 10,42 km-re. Szászrégen látnivalói a szász evangélikus templom, a református templom, a katolikus templom, a néprajzi múzeum.
- Címeres kút Szászrégen 10,42 km-re. A szászrégeni Címeres kút a Sós utca és a Főtér (jelenleg Petru Maior-tér) kereszteződésénél található, ez utóbbi útburkolatának szintje alatt.
- Marosjára 11,13 km-re. 1332-ben Jara, 1456-ban Iara néven jelentkezik az oklevelekben.
- Vityál vára 11,43 km-re. A Maros megyéhez tartozó Nyárádremetétől északra, 3 km-re fekvő, 800 m magas dombon Árpád-kori vár maradványait találjuk.
- Katolikus templom Székelyhodos 11,61 km-re. Székelyhodos községközpont, Marosvásárhelytől 22 km-re északkeletre, Szászrégentől délkeletre található.
- Katolikus temető Nyárádremete 11,68 km-re. Nyárádremete Szovátától 20 km-re fekszik.
- Ehedi temető 11,87 km-re. Ehed falunak temploma a középkorban nem volt.
- Magányos tölgy Szászrégen 11,92 km-re. A Magányos tölgy Szászrégen északnyugati részében, a Kerek-erdő (Ziegenwald) nyugati szélén található.
- Felsőidecs 12,22 km-re. 1319 Felydeach.
- Katolikus templom Deményháza 12,7 km-re. 1638-ban a források szerint az Agyagos tetőn fakápolna állt Szent Orsolya tiszteletére szentelve.
- Falu harangja Mikháza 12,75 km-re. Mikházán, abban az utkereszteződésben, ahol a ferences kolostortemplom felé le kell térni, egy harangláb és egy fedett feszület található, melyre a helybeliek a Jézuska és a Falu harangja elnevezéseket használják.
- Drakula kripta-ház Deményháza 12,75 km-re. A híres horror ház, amitől Deményháza lett a világ közepe.
- A legrégebbi székelykapu Mikháza 12,9 km-re. A mikházi ferences templom és kolostor 1673-ban készült, régi galambbúgos nagy- és kiskapuja, a legrégebbi fennmaradt székelykapu volt.
- Katolikus templom és Ferences kolostor Mikháza 12,92 km-re. A mikházai ferences kolostortemplom a XVII-dik századi erdélyi későreneszánsz építészet egyik jelentős és szakrális jellegűként egyedülálló emléke.
- Kripta a ferences kolostortemplom alatt Mikháza 12,96 km-re. A mikházai ferences kolostortemplom alatti, a főhajó és a szentély alatt húzódó kripta egyháziak és híres világiak, erdélyi nemes családok tagjainak nyughelye.
- Idődoboz pavilonok Mikháza 13 km-re. Az Idődoboz pavilonok a Mikházi Régészeti Parkban találhatók, a településtől délnyugatra, a római kasztrum és a régészeti park között.
- Unitárius templom Iszló 13,11 km-re. Iszló Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Székelyhodoshoz tartozik.
- Római katonai tábor Mikháza 13,11 km-re. A több, mint 2 hektáron elterülő mikházi római katonai tábor Maros megye egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye.
- Harangláb Református templom Körtvélyfája 13,18 km-re. Körtvélyfája harangját különálló harangláb hordozza.
- Keresztelő Szent János fakápolna Mikháza 13,33 km-re. Keresztelő Szent János-fakápolna és Erdély legrégebbi élő hársfája - Mikháza
- Tájoló kilátó Mikháza 13,66 km-re. A mikházi Tájoló kilátóról remek kilátás nyílik az egykori római kasztrum és vicus területére, valamint a Felső-Nyárádmentére.
- Csanád vezér szobra Erdőcsinád 13,71 km-re. Kész vagyok halni és élni veletek, ez a felirat áll Erdőcsinád központjában, Csanád vezér szobra alatt.
- Síremlék Erdőcsinád 13,8 km-re. Az erdőcsinádi temető-együttes a falu nyugati határában található, három szomszédos dombocskát foglal magába.
- Kockás liliom Búzaháza 13,85 km-re. Csíkfalvából tértünk Búzaháza felé, miután áthaladtunk Búzaházán, jobbra egy földút vezet az erdő irányába.
- Temető Erdőcsinád 13,87 km-re. Erdőcsinád temetői három szomszédos dombon helyezkednek el, a falutól északnyugatra.
- Székelykapu Erdőcsinád 13,94 km-re. Erdőcsinád délkeleti bejáratánál nagyméretű székelykapu üdvözli az érkezőket.
- Likas-kő Vármező 14,08 km-re. A Görgényi-havasokban, a Meleg Sugó-völgyében található egy nagy sziklatömb, a Likas-kő, aminek a tövében tengermarta üreg található.
- Teleki-kripta Gernyeszeg 14,17 km-re. A Teleki-kastély és a református gótikus templom mellett Gernyeszeg kiemelt látnivalói közé tartozik a Telekiek gernyeszegi ágának a piramis formájú kriptája.
- Beresztelke 14,22 km-re. 1319-ben Beryteluka, 1503-ban pedig Berecztelke néven jelentkezik az okiratokban.
- Kemény-kastély Marosvécs 14,22 km-re. Marosvécsre érkezve, már messziről feltűnik a falu fölötti dombon, a lombos fák övezte, egykori reneszánsz várkastély.
[ Fel ↑ ]
- Unoka 18,61 km-re. 1268-ban Varakatelke néven írják az okiratok, 1319-ben Vnokateluka, 1446-ban Onoka formában fordul elő.
- Toldalag 18,94 km-re. 1268-ban Toldalaghnak, 1432-ben Tholdalagnak írják a források a nevét.
- Féreglyuk Csíkfalva 19,38 km-re. Féreglyuk hegyi kerékpáros ösvény - Csíkfalva.
- Ortodox templom Nagyernye 19,5 km-re. Nagyernye nevét az ér, vízfolyás főnévből származtatják, mások szerint az Árpád-korban élt Ernyei családról kapta.
- Sánc-tető töltése Görgényüvegcsűr 19,88 km-re. A Sánc-tető töltése Görgényüvegcsűrtől észak-keletre, a Nagyág-patak forrásaitól és a Jód-mezőtől nyugatra található.
- Bálintitt-kastélypark Nagyernye 20,15 km-re. Közvetlenül a Marosvásárhelyt Régennel összekötő országút mellett áll a 19-dik század elejéről származó Bálintitt-kastély.
- Báró kertje Nagyernye 20,18 km-re. A Gomolyát-domb lábánál, a Bálintitt kastély előtt fekszik a Báró kertje.
- Körtekapu 20,23 km-re. 1319-ben villa Kurtuelkopu, 1334-ben Kurtuelkapu, 1642-ben Körtvelykapu néven jelentkezik az okiratokban.
- Református templom Székelybere 20,3 km-re. Benkő Károly idejében épül fatemploma, mai temploma 1842-ből való.
- Református templom Nyárádmagyaros 20,31 km-re. 1590-ben már egyházát említik, ami legalább kápolna létét tételezi fel.
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Látnivalók Székelyhodos - Turisztikai látnivalók Jobbágytelke - Közeli települések: Alsóbölkény látnivalói 2 km-re - Görgénykakucs 2,64 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.