Káposztásszentmiklós település (Maros megye) Központ: Nyárádkarácson. Káposztásszentmiklós román elnevezése: Nicolesti.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Káposztásszentmiklós (Maros megye) és környéke turisztikai látnivalói

Fatemplom Káposztásszentmiklós 0,58 km-re. 1842-ből van először említés görög katolikus hívekről, fatemplommal a falu végén. Kincs, ott ahol nincs, és nem is volt. A helyszínhez közeledve egy tábla hívja fel a figyelmet az út mellett található műemlékre. Fatemplom. Aranyos kis templom.
Református templom Nyárádkarácsonyfalva 2,41 km-re. 1444-ben Karachonfalva néven jelentkezik a forrásokban. Zárt kapu. Az este vettem észre, hogy megjelent ez a rejtekhely. Megkerülve a templomot. Ma újra erre jártam, de most már nem siettem annyira. Az 1567.
Bodon-hegy Marosvásárhely 4,76 km-re. Panoráma a Kövesdombra - Bodon-hegy - Marosvásárhely. Reg jartam. Gyerekkent eleg sokat jarkaltam arrafele, minden evszakban. Folytatódott a séta. Ha már ide vetődtünk folytattuk a sétát.
Téglagyári tó Marosvásárhely 4,77 km-re. Marosvásárhelyen, a Meggyesfalvi negyedben, a Téglagyár háta mögött, egy nagyméretű tó található, zöld környezetben. Remélem, hogy nem következik be. Meggyesfalvi lakók meglepődve olvasták a helyi magyar és román nyelvű sajtóban azt a hírt, hogy a prefektus és a marosvásárhelyi önkormányzat képviselői arra a következtetésre jutottak, hogy a lakótelep közelében, Meggyesfalván szeméttelepet létesítenének. Őszi tó. Nagyon szép most ősszel a tó, néhányan horgásztak benne amikor ott jártam. A tavat déli oldalról határoló meredek domboldal tetején laknak a Hegy utcai romák.
Gróf Lázár család sírkertje Meggyesfalva 4,91 km-re. Meggyesfalva református temetőjében található Erdély egyik történelmi családjának, a gróf Lázár családnak a sírkertje. A temető a konzervgyár mögötti dombon található, melynek egy részét özvegy gróf Bissingen Ottóné, született Lázár Nóra adományozta a falu népének.
Panoráma Maroskeresztúr 5,05 km-re. Elsőként 1332-ben említik a pápai tizedjegyzékben de Sancta Cruce néven. Bűz. A temetőn keresztül közelítettem meg a rejteket. Drájvinozás a temetőben. Nyárádtő felől érkezve, hamarabb letértem a főútról, mint kellett volna. 1493-ban már a nép nyelvén írják: Kereszthur Az 1567.
Csere-erdő Marosvásárhely 5,06 km-re. Marosvásárhelytől dél-keletre található a marosvásárhelyiek egyik kedvenc kiránduló- és gombászhelye, a Csere-erdő. Tájfutás a Csereerdőben. Egy nagyon érdekes eseményen vettem részt, egy tájfutó versenyen. Eltűnt, de nem rejtettem újat. Eltűnt ez a doboz, de nem rejtettem újat, mert a közelben van a Szelídgesztenyés rejtés.
Szelídgesztenyés Csere-erdő Marosvásárhely 5,12 km-re. Egy, a Csere-erdő alatti és a marosvásárhelyi Belvedere-lakónegyed feletti kilátópontot indultam megkeresni, térképen bejelölt pont alapján. Rejtekfa, gesztenye és lila pereszke. Elég feltűnő ez a rejtekfa, könnyű megtalálni. Működik. A gerincz út még mindig szét van túrva és jó sáros. A helyszínen csak egy kis, parkolásra alkalmas helyet találtam, ahonnan bokrok takarták a kilátást a városra.
Segesvári úti forrás Marosvásárhely 5,25 km-re. A marosvásárhelyi Segesvári úti forrás a Segesvári út 8 számú ház mögött található, egyenesen a Róka-patak völgyében. Munkálatok. Harmadszor jártam ott és sikerült zavartalanul megoldani, senki sem volt a környéken. Szerda. Általában mindenkinek van egy kedvenc napja és van akinek van kevésbé kedvenc napja. A forrásnál nem találtam vízfogyasztást tiltó, figyelmeztető táblát.
Nyíres utcai csorgó Marosvásárhely 5,3 km-re. Ennél a helyszínnél, nem tudtam eldönteni, hogy nevezzem-e gyászosnak, vagy sem, mert sajnos a környék nem túl kellemes. Viz. Ez a dobozt BabBercivel talaltuk meg. Eleg forgalmas. Nem is tudtam, hogy itt is van forras. Majd ti eldöntitek.
Kövesdombi forrás Marosvásárhely 5,58 km-re. A Kövesdombi forrás az 1848-as sugárút mellett találató, a Válús-kúttól feljebb, az unitárius templom alatt.
Váluskút Marosvásárhely 5,63 km-re. A csorgó ma már sajnos nem csorog, mert amikor a Kövesdomb nyugati oldalában, 15 évvel ezelőtt házakat építettek, a csorgó vize eltűnt. Viz, hol a viz?. Nincs meg a viz, nincs meg a fa. Újra csorog a víz. Újra csorog a víz. Persze itt is több vélemény van, de én, mint szemtanú, kitartok emellett.
Dávid Ferenc téri unitárius templom Marosvásárhely 5,66 km-re. Dávid Ferenc téri unitárius templom - Kövesdomb lakónegyed, Marosvásárhely. Rejtekhely és rejtek. Gyakori a félreértés, sokan még mindig eltévesztik. Utólagos moderáció. Friss bejegyzés alapján, úgy néz ki, hogy eltűnt az általam itt elrejtett geodoboz. A kövesdombi unitárius templomot 1999 november 21-én kezdték el építeni.
Református templom Nagyteremi 5,71 km-re. Orbán Balázs régi templomát részletesen leírja, bizonyos, hogy itt középkori templom volt. Szentélye sokszöggel záródott, hosszúkás keskeny ablakai durva félkörívben végződtek, minden díszművészet nélkül, megvolt az egyenes záródású szentségfülke a szentély bal oldalán, a sekrestyére utaló befalazott ajtó.
Fertőző betegségek kórház Marosvásárhely 5,79 km-re. Fertőző betegségek kórház - Marosvásárhely, Dózsa György utca 127. Épült 1910-ben.
Keskeny nyomtávú mozdony kocsiszín Marosvásárhely 5,87 km-re. 1997. Gratula. Vasárnapi dolgok kalauzoltak a város ebbe a részébe. Tetszett a geodoboz!. Igazán tetszett ez a szokatlan geodoboz. április 1-jén, veszteségre hivatkozva, a Román Vasúttársaság megszüntette a marosvásárhelyi keskeny nyomtávú vasút mezőségi szárnyvonalán a közlekedést, egypár járatot üzemeltetve Nyárádszereda – Marosvásárhely között, majd április 14-én végleg megszűnt a személyszállítás.
Református templom Székelycsóka 5,89 km-re. Székelycsóka a Nyárád és a Kis-Küküllő közti dombvidék alsó részén fekszik, a Töm patak völgyének széles részén. Ez alkalommal futtában, de megtaláltam. Mivel BabBerci újrarejtette a székelycsókai eltűnt geodobozát, illetve pontosította a László István síremlék segítő információját, elhatároztam, hogy újra próbálkozom, és újra bejárom a nemrég már egyszer megtett útvonalat. Pap, papné. A gerinczről jövet valahogy csak be-bógeneztünk Csókába. Marosvásárhelytől 16 km távolságra van, ebből 14 km aszfalt és 2 km köves út.
Ortodox-zsidó temető Marosvásárhely 6 km-re. A szétválást követően az ortodoxiát felvállaló marosvásárhelyi izraeliták minden területen függetlenedni próbáltak - teljesen normális volt, hogy a két zsidó közösségnek meglegyen a saját temetkezési helye, ahova csak a sajátjait temeti el. Harapós kutya. Amikor a dobozt rejtettem, fél órát töltöttem a temetőben, keresve a megfelelő helyet. Zörgessetek és megnyittatik néktek. Sikerült bejutnom a temetőbe (a kapun át). Az ortodoxok a Kövesdombon szereztek területet erre a célra, ahol még a 20-dik század közepén is csak zöldséges kertek voltak elvétve egy-két házzal.
Kripta-hegy Nagyteremi 6,1 km-re. Nagyteremi református temetőjének délnyugati végében, a Kripta-hegy tetején, két kriptát találunk. Az egyik gróf Bethlen Farkas tábornok kriptája, ő 1763-ban halt meg.
Sapientia Tudományegyetem tava Marosvásárhely 6,15 km-re. Három hektáros területen mintegy 2000 növényfajt ültettek a Sapientia-EMTE marosvásárhelyi kampuszának környékére. Masodszor. Masodszor sikerult, megtalalnom. Neve-nincs. A tónak nincs neve, a táj-rendezés eleme, halak hol vannak benne, hol nem :-) Nyáron jót lehet lazulni/sétálni a partján. Legalábbis ez volt a terv 2008-ban.
Kisvasút-állomás Marosvásárhely 6,16 km-re. A marosvásárhelyi, hajdani Kisvasút-állomás Szomoru emlek . Kar, ezt a helyet meg ismertem. Ujrakeresés. Miután rejtettem a kisfiammal a keskeny nyomtávú mozdony depónál, átjöttünk a kisvasút állomásra.
Bissingen-Lázár vadászház Meggyesfalva 6,31 km-re. A Vadászház földszintes épület az egykori meggyesfalvi kastély szomszédságában, a Felszabadulás és a Vlegyásza utcák sarkánál. Valószínűleg 1708-ban épült, erre enged következtetni a bejáratnál található megrongált emléktábla épen maradt része.
Malomkő utca Marosvásárhely 6,35 km-re. 1910-ben a Sándor János utcából a Chilf Lipót féle telek mellett a Kövesdombra vezető utca. Festett lépcsök. Megnéztem minden ferde betondarabot, de hiába, nem jártam sikerrel. Remélem túlélő-típus lesz. Ma erre sétáltam, azzal a gondolattal, hogy keresek egy új rejteket, és újrarejtem az itt eltűnt geodobozt. 1912-ben Dugonics Titusz utca.
Marosvásárhelyi Csernobil 6,38 km-re. Ha ködös idő ereszkedik Marosvásárhely fölé, akkor azt már mindenki tudja, hogy megint elgázosítás következik. Miért?. C Miért. M Nem ma és nem csak a tegnap volt ez így, mert Marosvásárhely mióta a sokoldalúan fejlett szocializmus útjára lépett, az egész város, a környező falvaival, egyetemben a népe egészségével tizedet fizet az ipar istenségének.
Csonka-ház Marosvásárhely 6,44 km-re. Csonka-ház - Marosvásárhely, Dózsa György utca 35. Épült 1910-ben.
Királykút Marosvásárhely 6,51 km-re. A városkép önkényes átszabásának példájaként említhető a Királykút, amely majdnem teljesen áldozatul esett a Pandúrok út építésének. Egy rejtekhely soha nem lehet üres. Legalábbis csak nagyon ritkán. Csak segíteni akartam. Értelmetlennek tartom, hogy ugyanannak a rejtekhelynek két geodoboza legyen. Szerencséjét, a teljes elapadás elkerülését csak annak köszönheti, hogy az út bevágása nem volt túl mély, ugyanis ez a forrást tápláló vastag kavicsrétegben tárolt talajvíznek csak a felső zónáját érintette.
Kisvasút hídja 6,54 km-re. A Maroson átívelő hídon túl a vasutat felszedték, csak a töltés maradt, habár vezetőink felújítást ígértek. Új doboz . Áthelyeztem a dobozt. Elmenve. Nem találtam meg. A kisvasút világáról sokat tudhatunk meg a maroskeresztúri Varga Istvántól, aki valaha még gőzmozdonyt is vezetett ezeken a vonalakon.
Cserealji forrás Marosvásárhely 6,55 km-re. A Cserealji forrás, régi nevén Büdöskút, a Csereerdő alján, egy gödörben tör a felszínre. Vaskezűek?. Lehet hogy a fenegyerekek vaskezűek? A mi GPS-ünk is forgolódott saját tengelye körül. Masfel kilos kovet talaltam a geodoboz helyett. A gps koordinatak es szatellit "ranezes" alapjan tobb mint valoszinu, hogy felfedeztem az adott akacfat. Már 1630-ban említik a nevét.
Toldalagi-kastély Koronka 6,58 km-re. A Toldalagi-kastélyt 1830 körül Toldalagi Ferenc építtette a régebbi 17-dik századi kastély helyére, amely 1630-ban már állt. Az épület több mint 180 éve figyeli az ottani világot, tűrve tehetetlenül a történelem viszontagságait.
Kisiparosok műhelyei Marosvásárhely 6,62 km-re. Kisiparosok műhelyei, ma üzlethelyiségek. Dózsa György utca 15 szám, Marosvásárhely.
Átjáróház Marosvásárhely 6,62 km-re. A Dózsa György, volt Sándor János utca 34 szám alatt található épület a századforduló után épült, szecessziós stílusban. Sokszor. Sokszor jártam arrafele. Segítséggel sem sikerült. Harmadszorra voltam itt. Az utca szélesítésekor a gyalogjárók részére árkádot építettek, ami nem bontotta meg az épület stílusát.
Koronka kilátója 6,63 km-re. Koronka kilátátója Segédpontok. Érdemes letölteni a segédpontokat. Hogy történt, hogy nem, de megtaláltuk. Miután a kicsi unokahúgommal megnéztük a halacskákat és a szép tavirózsákat a Sapientia tavánál, eljöttünk ide is, hogy kimásszunk a kilátó tetejére.
Református templom Koronka 6,75 km-re. Koronka régi templomát magas védőfalak vették körül. 1769-ben lebontották és helyébe újat építettek, a régi templomból megmaradt két harang.
Bernády György általános iskola Marosvásárhely 6,78 km-re. Két évig tartó civil és érdekvédelmi összefogás küzdelme árán Marosvásárhelyen sikerült elnevezni egy iskolát az egykori városépítő polgármesterről, Bernády Györgyről. A vásárhelyiek értik, hogy mire gondolok. Én itt járok haza, és már nagyon rég keresek egy megfelelő rejteket. Ez igaz. Egyetértek. Az új, kétnyelvű névtábla kikerült az iskola homlokzatára.
Knöpfler kastélykert Maroskeresztúr 6,82 km-re. Maroskeresztúr egykori kastélyát Knöpfler Vilmos építtette, aki országgyűlési képviselő, és a marosvásárhelyi kórház alapítója volt - a kastély a 19-dik század közepén épült, és 1932-ben leégett. Már csak egy geodoboz. Kocsival érkeztem a helyszínre, így Maroskeresztúr utcáit kerülgetve jutottam a rejtekhely közelébe. Közel van. Közel volt a doboz ;-) Ebed utan megkerestuk. Egyetlen gazdasági épület áll még a kastély melléképületeiből, az Iskola utca 139 szám alatt.
László István síremléke Vámosudvarhely 6,85 km-re. Világháborús emlék, valójában László István síremléke, aki ezen a helyen halt hősi halált. Járt utat járatlanért el ne hagyj. Vészesen közeledett a sötétedés időpontja, így sokat nem töltöttem az időt a székelycsókai református templomnál. A síremlék legalább megvan. Az eredeti koordináta odébb tesz, az erdőbe, és ott semmit sem találtunk. A falubeliek hagyománya szerint abban az időben amikor az országhatár itt húzódott, a hősünk átjárt a szomszéd faluba a kedveséhez, amely falu a határ túloldalán volt.
Hangya-ház Marosvásárhely 6,86 km-re. Szebb időket látott épület. Koordináták és segítő információ. A koordináták a BCR épületére mutatnak, de nincs is szükség rájuk mert mióta változott a segítő információ, már csak egy félméteres szakasz jöhet szóba. Hibás koordináták. Hála a segítö információnak egyböl meglett a dobozka (hangyák nélkül). Jelenleg a Népújság szerkesztősége és pár politikai szervezet honol a falai között.
Gecse Dániel-forrás Marosvásárhely 6,88 km-re. A marosvásárhelyi Gecse Dániel-forrás az 1918 December 1 sugárút 86B számú tömbház háta mögött található. Bővíz. Nem is tudtam erről a forrásról, pedig sokat jártam a környékén. Volt nincs doboz. N A forrás vize a Poklos-patak egyik völgyoldalában tör a felszínre.
Erika Levendula Nyárádszentbenedek 6,91 km-re. A nyárádszentbenedeki Erika levendulásban június 23 és július 2-a között zajlik a levendulaszüret. Parkolási lehetőség az ültetvénnyel szemben van, a telefonos bolt udvarán.
Kacsalábon álló ház Marosvásárhely 6,96 km-re. Majdnem kacsalábon forgó palotát írtam, de sajnos nem forog, csak kacsalábakon áll. Betonoszlop. A ház a kacsalábon megvan de a dobozt sajnos nem találtam meg. Nem palota, és királykisasszony sem lakik benne.
Református Kistemplom Marosvásárhely 6,99 km-re. A marosvásárhelyi református Kistemplom építését 1815-ben kezdték meg, s 1818-ban végeztek a falazási munkálatokkal. Ez már megvan. A Királykúti csalodás után reméltem, hogy itt már szerencsém lesz. Tiszta. A régi dobozt már megtaláltam. 1829-ben Nemes János anyagi támogatásával folytatták az építkezést, felépítve a tornyot is.
Levendula Koronka 7,02 km-re. A koronkai levendula a bolgár levendulaként ismert Sevastopolis, az egyik legmagasabb illóolajtartalmú fajta. Koronka, Alsó utca 167 szám.
Egykori Albina Bank Marosvásárhely 7,15 km-re. Egykori Albina Bank, Federalcoop Bank, jelenleg irodaépület - 1910. Győzelem tér 5 szám, Marosvásárhely.
Pseudosphaera Marosvásárhely 7,19 km-re. A Pseudosphaera-szobor (magyarosan Pszeudoszféra) a marosvásárhelyi Bolyai téren áll. Még azért is, újrarejtve. Egy esti séta alkalmával nyolc geodobozt rejtettem újra a környéken. Negyedik doboz. Nem az én rejtésem, hát megkerestem. Bolyai János világhírű magyar matematikusnak állít emléket, aki életének jelentős részét Marosvásárhelyen töltötte.
Református templom Nyárádszentbenedek 7,21 km-re. I Béla király idején alapított kolozsmonostori apátság (1060–1063) több birtokot kapott és több bencés plébániát alapított. Félreeső templom, utcára nyíló kapuval. Bár ez a rejtekhely nem esett az aznapi kincskereső kirándulásom útvonalába, a közelsége miatt tettem egy kis kitérőt Nyárádszentbenedekre. Mókus?. Marosvásárhely fele menet megálltam megkeresni a nyárádszentbenedeki református templomot, illetve az itt elrejtett dobozkát. A bencésekkel hozhatók kapcsolatba a Szent Benedekről elnevezett egyházközségek.
Egykori inasotthon Marosvásárhely 7,21 km-re. Egykori inasotthon, ma az Avram Iancu Iskolaközpont bentlakása és étkezője. Iuliu Maniu utca 4 szám, Marosvásárhely.
Radó-ház Marosvásárhely 7,22 km-re. A Mikszáth Kálmán, jelenleg Művészet utca 7 szám alatti épületet Radó Sándor tervezte 1912-ben saját maga számára. A rejtekgazda öröme és bánata. Köszönöm az új jegyzetfüzetet. Művészet utca. A Művészet utcán járva megnéztem a Radó házat, de a geodobozt nem tudtam elökeriteni.
Csonka villa Marosvásárhely 7,23 km-re. Csonka villa, épült 1910-ben. Cuza Voda utca 35 szám, Marosvásárhely.
Egykori Avram Iancu román inasotthon Marosvásárhely 7,23 km-re. Egykori Avram Iancu román inasotthon, ma a Munkaügy székhelye. Iuliu Maniu utca 2 szám, Marosvásárhely.
Református templom Székelyvaja 7,25 km-re. Székelyvaja a Göcs-patak mellett található falu, mely közigazgatásilag Ákosfalva része. A Maros megyei település Marosvásárhely közelében fekszik.
Tisztviselő-telep Marosvásárhely 7,25 km-re. A Tisztviselő-telep Marosvásárhely Somostető alatti magas teraszán terül el. Köszönjük. Köszönjük hogy bejegyeztél. Találatlan maradt. A dobozon kívül mindent megtaláltam amiről szó esett a bejegyzésekben. A telep építése Dr.
Igazságügyi palota Marosvásárhely 7,26 km-re. Igazságügyi palota - Marosvásárhely, Épült 1856 - 1897 között. Gratulálok a rejtőnek és a megtalálóknak is. Örvendetes tény, hogy a geodoboz még mindig a helyén van. Gyors siker. Mikor odajutottam, nem volt senki az utcában.
Szentgyörgyi István szobra Marosvásárhely 7,31 km-re. Szentgyörgyi István szobra - Marosvásárhely Második próbálkozásra. Az első alkalommal a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem, illetve Studió Színház előtti kis kertben személyek álldogáltak.
Kereskedelmi és Iparkamara Marosvásárhely 7,31 km-re. Kereskedelmi és Iparkamara, 1912 - Városháza utca 1 szám, Marosvásárhely.
Városháza Marosvásárhely 7,34 km-re. A marosvásárhelyi Főtér déli részén impozáns, tornyos épület hívja fel magára a figyelmet, amely 1907-ben épült szecessziós, eklektikus stílusban Komor Marcell és Jakab Dezső építészek tervei alapján. Az épület Városi Tanácsházának készült, s ezt a hivatást töltötte be 55 éven keresztül.
Egykori tanítóképző Marosvásárhely 7,34 km-re. Egykori tanítóképző, ma a Szakszervezetek Művelődési Háza, épült 1902-ben. Cuza Voda utca 22 szám, Marosvásárhely.
Teleki Téka Marosvásárhely 7,34 km-re. A marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtár az elmúlt századok európai könyvkultúrájának egyik leggazdagabb erdélyi gyűjtőhelye. Ötletes doboz. A cipőfűzős módszer nagyon jól működött. Több mint kétszázezer kötetével enciklopédikus tudománytár, bibliofil ritkaságok őrzője.
Teleki Téka Könyvforgó Teleki-Bolyai könyvtár Marosvásárhely 7,34 km-re. A Teleki Téka munkaközössége egy könyvespolcot helyezett el, az épület bejáratánál. Munkából hazafelé. Ahoz képest, hogy minden nap erre jövök hazafelé munkából, sok idő eltelt mire bejelenthetem ezt a megtalálást is. Célja, hogy megteremthesse a lehetőséget a könyv szabad csereberéjére.
Egykori városháza Marosvásárhely 7,34 km-re. Egykori városháza, ma Kormánybiztosi hivatal és a Maros megyei tanács épülete - Győzelem tér 2 szám, Marosvásárhely.
A Tükörterem színes üvegablakai Marosvásárhely 7,35 km-re. A Tükörterem színes üvegablakai, a Kultúrpalota első emeletén, a Tükörteremben. Városháza tér, Marosvásárhely.
Kultúrpalota Marosvásárhely 7,35 km-re. A marosvásárhelyi Kultúrpalota vagy Közművelődési Ház 1911-1913 között épült, Dr. Erre már rég készültem. Erre már rég készültem. Tetszett. Teszett ez a rejtés. Bernády György polgármester idején, a város közösségének áldozatkészségéből, szecessziós stílusban.
A kultúrpalota homlokzatának alsó domborművei Marosvásárhely 7,35 km-re. A Kultúrpalota homlokzatának alsó domborművei a főhomlokzaton, a bejárat felett - Kallós Ede 1913. Városháza utca, Marosvásárhely.
Óratorony Marosvásárhely 7,36 km-re. Az egykori Városháza északkeleti részén levő Óratorony, díszes majolikacserepekkel fedett sisakjával Marosvásárhely majdnem minden pontjáról látható. Donggg. Feljutottunk végre, bár kicsit szédelegve a csigalépcső kanyarjaitol. Újdonság. Ahogy másoknak is, nekem is ez volt az első alkalom, hogy fent jártam a toronyban. Óráját Müller János, a harangokat Thúri Ferenc készítette.
A zene allegóriái Marosvásárhely 7,36 km-re. A zene allegóriái, a Kultúrpalota déli, Rózsák tere felőli oldalán - Körösfői Kriesch Aladár, 1913. Rózsák tere, Marosvásárhely.
Minoriták temploma Marosvásárhely 7,36 km-re. 1735-ben Udvarfalván minoriták telepedtek le Keresztúri József udvarházában. Ismeros volt . Ezt a rejtekhelyet az ismerosom, akivel jarjuk ma a varost, es megkeressuk az osszes geodobozt a varosunkban, mar ismerte. A műsor folytatódik. Vasárnapi városismertető séta közben ide is eljutottunk. Onnan rövid idő után Vásárhelyre költöztek, és 1741-től templomot és rendházat építettek Páduai Szent Antal tiszteletére.
Hódolat Hungária előtt Marosvásárhely 7,36 km-re. Körösfői Kriesch Aladár szecessziós stílusú, 1913-ban készült, mozaik kompozíciója a marosvásárhelyi Kultúrpalota főhomlokzatán látható. A dicsőségesen trónoló Hungária allegorikus alakját mutatja be, történelmi és allegorikus szereplők társaságában.
I Ferenc József megkoronázása Marosvásárhely 7,36 km-re. I Ferenc József megkoronázása a Kultúrpalota előcsarnokában, szemben a főbejárattal - Sidló Ferenc 1913. Városháza tér, Marosvásárhely.
Falfirka Marosvásárhely 7,36 km-re. A marosvásárhelyi Merészség utcában, az út egyik fele betonfallal van megerősítve. Megelőztél, de jól van ez így. Az utóbbi időben többször jártam erre. Falfirka és zöldség. Néha azon gondolkozom, hogy ezek a zöldségeskertek hogy alakultak ki, (több ilyen hely van a városban) a senkiföldjén. Felette, a két párhuzamos utca közötti teraszon, veteményeskertek vannak.
Román katona szobra Marosvásárhely 7,38 km-re. Az ismeretlen román katona emlékműve, Izsák Márton alkotása, a marosvásárhelyi főtér nyugati részén, az úgynevezett Rózsák terén áll. A hősi katonaemlékművet Románia, illetve Erdély fasizmus alóli felszabadulásának 20-dik évfordulóján avatták fel.
Bolyaiak szobra Marosvásárhely 7,41 km-re. Izsák Márton és Csorvássy István alkotása, melyet a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum előtti Bolyai téren 1957. Az a régi. Az a régi rejtekhely, a régi dobozzal. Eltűnt. Ez a doboz is eltűnt.  szeptember 8-án lepleztek le az iskola alapításának 400 éves évfordulóján.
Bethlen Gábor-szobor Marosvásárhely 7,43 km-re. Bethlen Gábor erdélyi fejedelem egészalakos szobrát 2020 november 15-én avatták fel, Marosvásárhely főterén. A várost ő emelte Szabad Királyi Város rangra, 1616-ban.
Bolyai János első sírhelye Marosvásárhely 7,46 km-re. Bandi Árpád nyugalmazott matematikatanárnak köszönhetően 2010 januárjában, Bolyai János halálának 150. Tenyleg nem kellett sasszem. De ez volt az erdekes is benne. Egy újabb Bolyai . Első geoládás találatom Bolyaiékhoz kapcsolodik. évfordulóján, megjelölték a nagy matematikus első sírhelyét, ahol 1860 és 1911 között nyugodott, 1894-ig jelöletlen sírban.
Bernády-ház Marosvásárhely 7,49 km-re. A Bernády György Közművelődési Központ, rövid nevén Bernády-ház, 1994 november 4-én nyílt meg, Marosvásárhelyen, a Baross (Horia)-utca 6 szám alatt. Létrejötte a város egykori neves, építő polgármesterének nevét viselő Bernády György Közművelődési Alapítványnak köszönhető.
Mézeskalács-ház Marosvásárhely 7,52 km-re. A Vámos-ház a Rózsák tere 18 szám alatt található, a Bartók Béla utca sarkán. A huszadik század elején, 1910-ben építették át szecessziós stílusban.
Főtéri hátsó udvarok Marosvásárhely 7,52 km-re. Marosvásárhely belvárosának szecessziós és késő barokk stílusú épületei meghatározzák a város főterének, az egykori Széchenyi-tér, ma Rózsák tere hangulatát. Kisse at van festve. Bar evek ota nem jartam itt, sikerult felismernem a keprol, hogy hol van a helyszin. Képek feltöltése. Egy rejtekhely weboldalán a képek a jobb oldali oszlopban találhatók, a Rejtekhely-fotók című dobozban. De lépjünk be a kapukon, és nézzük meg ezeknek az épületeknek a hátsó részét, rejtettebb udvarait is.
Barock Marosvásárhely 7,54 km-re. A Barock kávézó egy marosvásárhelyi, főtéri bár, melynek bejárata nem közvetlenül a Rózsák terére, hanem az épület alatti átjáróra nyílik.
Bolyai Farkas almafája Marosvásárhely 7,61 km-re. Bolyai Farkas almafája csak 100 évig élt, majd kiszáradt. 1 + 1 = Két Bolyai. Ha már itt voltam megkerestem az almafát is. Kicserélem. Köszönöm a visszajelzést. Új csemetét ültettek a régi helyére.
Zsinagóga Marosvásárhely 7,61 km-re. Zsinagóga - Marosvásárhely, 1899-1900, szakralis építmény.
Toldalagi-palota Marosvásárhely 7,61 km-re. Az egykori Nagypiac középső részén áll Erdély egyik legszebb késő barokk épülete. Újra itt. Ma megint erre jártam, és sikerült a dobozt is elővenni. Dobozok. A toronytól idejövet már távolról megláttam a dobozt. 1759-1772 között épült, Luidor János tervei szerint.
Egykori ferences kolostor harangtornya Marosvásárhely 7,62 km-re. A ferencesek marosvásárhelyi jelenléte egyenes összefüggésben van a reformációval, ami a XVI. Jó helyen van. Két alkalommal kerestem a dobozt sikertelenül. A torony megvan. De szerintem a mágneses dobozka nincs már meg. -ik században teret hódít Erdélyben.
Katolikus temető emlékművei Marosvásárhely 7,63 km-re. A marosvásárhelyi katolikus temető emlékművei. A Don kanyar áldozatainak az emlékműve.
Léda Levendula Nyárádszentbenedek 7,66 km-re. Szabadidő programok és tevékenységek családok és gyerekek számára.
Status quo ante zsidó temető 7,67 km-re. A marosvásárhelyi Status Quo Ante zsidó temetőbe a Nyár utcából nyíló kapun (10-es szám) kell bemenni. Tenyleg alatta. Ez a rejtek tetszett, vagany volt es hamar megtalaltam. Szem előtt . Szem előtt van, de néha épp azok a dobozok a hosszabb életűek, amelyek szem előtt vannak, és mégis csak azok találják meg, akik tudatosan keresik. Az innen induló lépcső elvezet a temető bejáratához.
Léstyán atya emlékére Marosvásárhely 7,68 km-re. Léstyán Ferencnek mi is sokat köszönhetünk, hiszen amikor a falvaink templomaihoz, temetőihez rejtünk, többnyire az ő Megszentelt kövek című munkájából vesszük a leírást. Ez is rejtekhely?. Vegigneztem az egesz csovet hosszaban, de nem talaltam meg en sem. Hát persze, hogy rejtekhely. Már százszor elmondtam, leírom újra.
Múzsasor Marosvásárhely 7,68 km-re. Múzsasor - Marosvásárhely
Keresztelő Szent János templom Marosvásárhely 7,69 km-re. Keresztelő Szent János templom - Marosvásárhely, 1623, 1725-1749.
Nemzeti Színház Marosvásárhely 7,72 km-re. Nemzeti Színház, Marosvásárhely Befalazták. Az épület nagyon szép, és az előtte levő park is. Nincs a lemez, itt a lemez. A színház előcsarnokában tartott 22.
[ Fel ↑ ]
Zongora-ház Mezőcsávás 16,94 km-re. Mezőcsávás és Mezőszabad között, körülbelül félúton, néhány érdekes házat láthat a figyelmes átutazó. Az út melletti épület egy zongorára hasonlít, a mögötte levő épület utcára néző oldalán hegedű formájú ablaknyílást alakítottak ki.
Lavenderland Nagykend 17,28 km-re. A nagykendi levendulagazdaságot 2015-ben alapították, 1,2 hektáron fekszik, ebből 50 árat levendula borít. Itt szervezik meg minden évben a Lavenderland Feszt levendulás-kulturális fesztivált, gyerekfoglalkozásokkal, koncertekkel, kézműves vásárral.
Evangélikus templom Szénaverős 17,52 km-re. A Küküllőközi-dombvidék területén , a Szénaverősi-patak mellett fekszik Szénaverős község, a falu első írásos említése 1430-ból származik. Ebben az időben épülhetett fel első, gótikus temploma is, ezt 1870-ben teljesen lebontották és 1873-ban egy neogótikus templomot építettek.
Református templom Mezőbánd 17,83 km-re. A reformáció idején az egész lakosság református lesz, a templommal együtt. A régi templom a falu délkeleti részén állott, a falu akkori központjában, 1884-ben lebontják és felépítik a ma is álló új templomot.
Katolikus templom Mezőbánd 18,05 km-re. A középkorban tiszta katolikus falu, amire egy 1484-dik évi oklevél is utal, amely szerint székely település. A reformáció idején az egész lakosság református lesz, a templommal együtt.
Zsiliprendszer Gyulakuta 18,13 km-re. A hőerőműhöz vezető csatornák környékén vagyunk, ennyi zsilipet még sehol sem láttam. Most már teljesen el van hanyagolva az egész berendezés, de még így is lenyűgözött a bonyolultságával.
Lutheránus templom Cikmántor 18,38 km-re. Első okleveles megjelenésekor már szász település, s így bizonyos, hogy abban az időben temploma is van. A régi templomot 1851-ben lebontják, helyén 1865-ben épül a mai templom klasszicista stílusban.
Levendulaültetvény Mezőmadaras 18,6 km-re. A mezőmadarasi 5 hektáros levendulamező az egyik legnépszerűbbb Maros megyében, 2018 óta rendszeresen szerveznek itt levendulafesztivált. Június közepétől 3 héten és 4 hétvégén át, virágzó levendulabokrokkal, illóolajokkal, a levendula virágából készült termékekkel várják a látogatókat.
Teleki kripta Sáromberke 19,26 km-re. Sáromberke Marosvásárhelytől 14 km-re fekszik, látnivalói a Teleki család sírboltja, a Teleki kiállítás, illetve a 18-dik században épített Teleki-kastély. A sáromberki Teleki kripta. Sáromberke látnivalói közül ehhez a rejtekhelyhez a kriptát mutatnám be. 1319-ben Sárombergként jelentkezik az oklevelekben, 1405-ben Sáromberk, 1412-ben Sárumberek néven, a középkorban szász lakói is voltak.
Havadtő Református templom 19,49 km-re. A 19-dik században építettek meg a település központjában a református templomot. Az építmény északi részén egy felirat is olvasható.
Féreglyuk Csíkfalva 19,62 km-re. Féreglyuk hegyi kerékpáros ösvény - Csíkfalva.
Erdőszengyel 19,92 km-re. 1409-ben Zengelnek Arják a források, 1471-ben Zengyel a neve. Középkori templomáról nincs adat, de feltételezhetjük, hogy a középkorban katolikus falu volt, majd a reformáció idején református lett.
Unitárius templom Székelykál 19,93 km-re. Székelykál a Káli-patak völgyében fekvő Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Nagyernyével képez egyazon egységet.   Nem messze, csupán 15 km-re található Marosvásárhelytől.
Nyárádszeredai Padlásmúzeum 20,02 km-re. A Padlásmúzeum Nyárádszeredában, a Szakadát utca végén, a 26/A számú házban padlásán található. Biró Zsigmond Sándor családi háza ez, melynek padlásterében több száz, paraszti használati tárgy, hadászati és világháborús tárgy sorakozik.
Evangélikus templom Küküllőmagyarós 20,06 km-re. A Küküllőközi dombvidék területén, a Magyarós-patak mentén fekszik Küküllőmagyarós helység - középkori templomáról nem rendelkezünk okleveles említéssel. A korábbi templomból származik a torony - ezt a templomot a 16-dik században átépítették.
Evangélikus templom Domáld Csatófalva 20,09 km-re. A hagyomány szerint Domáld (Maldorf) szalmával fedett kisebb templomát egy nagyobb váltja fel, zsindellyel fedve. Új templomot 1845-ben építenek, sík mennyezettel.
Teleki-kripta Marossárpatak 20,41 km-re. Marossárpatak egyik műemléke a Teleki-kripta, amely a 19-dik század első éveiben épült, ide temették egykor a sárpataki Teleki család halottjait. Sír(almas). A Teleki körtúránk közben meglátogatott 8 helyszínen volt részünk jòban-rosszban. Sajnos a dobozt nem találtuk meg. A dobozt sajnos nem találtuk meg, a leírás szerinti repedést vagy valami hasonlót találtunk, de abban nem volt meg.
Pókakeresztúr 20,62 km-re. 1322-ben Keresztúr néven jelentkezik az oklevelekben, majd 1323-ban Kyrizthur, 1334-ben de Sancta Cruce, 1450-ben Kereszthur néven. 1322-ben temploma van, ugyanis a falu Keresztúr nevét csak templomától kaphatta, mely a szent kereszt tiszteletére volt szentelve.
Evangélikus templom Hundorf Csatófalva 20,64 km-re. Csatófalva egykori Hundorf faluhoz tartozó evangélikus-lutheránus temploma stílusjegyeiben a gótikus kort idézi a XV-dik századból. Csarnoktemplomnak épült, barokk oltára 1762-ből, Philippi Georg segesvári mestertől származik.
Székelykapu Erdőcsinád 21,63 km-re. Erdőcsinád délkeleti bejáratánál nagyméretű székelykapu üdvözli az érkezőket. 2013.
[ Fel ↑ ]
Turisztikai látnivalók Kiszsolna - Turisztikai látnivalók Pókakeresztúr - Közeli települések: Csiba látnivalói 0,97 km-re - Nyárádkarácson 1,49 km-re.
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.