Ilovita település (Mehádia megye) Központ: Ilovita.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Ilovita (Mehádia megye) és környéke turisztikai látnivalói

- Bánsági Szfinx 11,25 km-re. A bánsági szfinxnek nevezett kőszikla a Herkulesfürdőhöz tartozó terület délnyugati szélén, a Cserna folyó partján, a DN 6 jelzésű műút közelében található.
- Páfrányos-szoros Herkulesfürdő 13,04 km-re. A Páfrányos-szoros, románul Cheile Feregari, Herkulesfürdőtől délre, a Nagy-Domogléd-csúcstól nyugatra található A feregari, ferigari szó valószínűleg a feriga szóból ered, ami magyarul páfrányt, harasztot jelent.
- Nagy-Domogléd-csúcs 13,06 km-re. Nagy-Domogléd-csúcs
- Kis-Domogléd-csúcs 13,68 km-re. Kis-Domogléd-csúcs
- Vasútállomás Herkulesfürdő 13,7 km-re. Herkulesfürdőtől 8 km-re esik a jellegzetes, monarchia korabeli vasútállomás.
- Rablóbarlang Herkulesfürdő 16 km-re. Rablóbarlang - Herkulesfürdő
- Gőzölgő-barlang Herkulesfürdő 16,26 km-re. Gőzölgő barlang - Herkulesfürdő
- Rosec-vízesés 17,99 km-re. Cociu (Rosec)-vízesés
- Miháld vár Mehádia 19,12 km-re. A településtől északkeletre áll az egykori Miháld várának romja, a 15 m magas lakótorony maradványa, a feltárások alapján a XIV-dik században épült.
- Nagy-Szviniecsa-csúcs Almás-hegység 25,62 km-re. Nagy-Szviniecsa-csúcs, románul Svinecea (Sviniecea) Mare.
- Falétra Scarisoara felé 29,41 km-re. Falépcső Scarisoara felé
- Robbantott-szikla 30,09 km-re. A Robbantott-szikla a Cserna folyó jobb partján található, a Iuta-patak beömlésének közelében.
- Őslénytani lelőhely Kiskirálymező 30,18 km-re. Kiskirálymező őslénytani lelőhelye Bélajablánc község területén található, védelem alatt álló terület.
- Krajova-szoros Kiskirálymező 31,53 km-re. A 2,5 km hosszú Krajova-szoros (románul Cheile Globului) a Szemenik-hegység déli határán, az Almási-medence keleti végében található.
- Karrmezők Zaton-tó 32,95 km-re. A karrmező (karrosodás) a vízerózió egyik formája a karszt, azaz a mészkő, dolomit és gipszkőzetekben.
- Isten hídja 33,19 km-re. Az Isten hídja, a legnagyobb természetes híd Romániában, és a második legnagyobb Európában.
- Rejtett sziklakapu 34,46 km-re. Rejtett sziklakapu a Cserna felett
- Vízimalmok Kismiháld 35,55 km-re. Mehadika, 1911 és 1918 között Kismiháld, község a Bánságban, Krassó-Szörény megyében, Orsovától 46 km-re észak–északnyugatra, a Szörényi-Érchegység egyik patakvölgyében fekszik.
- Porta Orientalis-hágó Domásnya 40,35 km-re. A Porta Orientalis-hágó a vízválasztón helyezkedik el, Domásnya falutól északra.
- Ciucevele védett terület 40,56 km-re. A Ciucevele védett terület, a Cserna-folyó és a Szén pataka között terül el.
- Ad Orientem-alagút Teregova 41,66 km-re. A Temesvár - Karánsebes - Orsova vasútvonal, mely eredetileg az Orientbahn elnevezést kapta, 1875 és 1879 között épült.
- Drankó vára Drenkova 41,67 km-re. Az egykori Krassó–Szörény vármegyében, Berszászka falu szomszédságában, Drenkova település keleeti szélén a Duna partján, a Suva Recska-patak torkolatánál állt valaha Drankó vára.
- Corcoaia-szoros Cserna völgye 45,32 km-re. A Corcoaia-szoros a Cserna-völgyének az egyik legszebb látnivalója.
- Római kasztrum Teregova 47,69 km-re. A teregovai római kasztrum a Hideg- és a Temes folyók összefolyásánál, körülbelül 2 km-re a falutól északra, a Hideg-folyó és az európai út között, a folyó bal partján volt.
- Teregova-szoros Örményes 50,16 km-re. A Temes-Cserna árok a Kárpátok leghosszabb folyosószerű árka, 90 km hosszú, Örményes és Teregova között összeszűkül, kialakítva a Teregova-szorost.
- Olán-csúcs Godján-hegység 50,22 km-re. Olán-csúcs, románul Varful Olanelor.
- Szentháromság sziklája 52,97 km-re. A sziklába vájt Írott kő ortodox remetekolostor Örményes határában, a Temes felett átívelő vasúti híd tövében található.
- Örményesi-szoros Örményes 53,39 km-re. A Temes-folyó két szakaszon is bevágta magát a Szemenik-hegység kemény, kristályos kőzetébe.
- Tucsila-csúcs Godján-hegység 53,6 km-re. Tucsila-csúcs, románul Varful Tucila.
- Kis-Tucsila-csúcs Godján-hegység 53,68 km-re. Kis-Tucsila-csúcs, romanul Varful Tucila Mic.
- Tucsila-nyereg Godján-hegység 53,88 km-re. Tucsila-nyereg, románul Saua Tucila.
- Bizarr-vízesés Ménes-völgy 54,35 km-re. A Bigár vízeséstől folytatva utam Stájerlakanina fele a Ménes-völgyben - lévén, hogy kerékpárról nézve más a világ mint autóból, mindenekelőtt többet lát az ember belőle - egy, szerintem csodálatos barlangot és vízesést fedeztem fel nem messze az úttól.
- Beusnica-vízesés 56,57 km-re. A Beusnica-vízesés az Anina-hegység egyik leglenyűgözőbb vízesése.
- Macska-nyereg Godján-hegység 57,39 km-re. Macska-nyereg, románul Saua Matului.
- Bég Szeme-tó 57,56 km-re. Bég Szeme-krátertó
[ Fel ↑ ]
- Jorgován köve-csúcs Retyezát-hegység 65,47 km-re. Jorgován köve-csúcs, románul Varful Piatra Iorgovanului.
- Zagyhíd Osztrovó Ómoldova 65,95 km-re. Zagyhíd Osztrovó és Ómoldova között, amely nem vezet sehova, de egyébként sem híd.
- Sztanulec-menedékhely Nagy-Lepusnyik Retyezát-hegység 66,43 km-re. Sztanulec-menedékhely (Refugiul Stanuleti) - Nagy-Lepusnyik (Lapusnicul Mare).
- Zenóguca-tó Retyezát-hegység 69,24 km-re. Zenóguca-tó, románul Zanoguta.
- Klincs-csúcs Retyezát-hegység 69,82 km-re. Klincs-csúcs (fordítás kiejtés alapján), románul Varful La Clince.
- Turcselu-tó Retyezát-hegység 70,82 km-re. Turcselu-tó, románul Taul Turcelu.
- Kis-Zenóga-tó Retyezát-hegység 71,41 km-re. Kis-Zenóga-tó, románul Zenoaga Mica.
- Csavart-tó Retyezát-hegység 71,6 km-re. Csavart-tó, románul Lacul Rasucit.
- Csúnya-tó Retyezát-hegység 71,86 km-re. Csúnya-tó, románul Taul Urat.
- Szlevej-tó Retyezát-hegység 71,93 km-re. Szlevej-tó, románul Slaveiu.
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Nagykakucs - Turisztikai látnivalók Fogás - Közeli települések: Toplec látnivalói 7,77 km-re - Börza 9,29 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.