Cycle Map, környékbeli, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas utak térképe

Xántusz-kápolna - Hosszúaszó - Rejtekhely - Kapcsolat - Bejelentkezés
 

Xántusz-kápolna - Hosszúaszó

Xántusz-kápolna - Hosszúaszó

A Xántusz-kápolna Fitód és Hosszúaszó települések középútján, a fenyves erdő szélén áll, a Hosszúaszó-patak völgyében...

További részletek (gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, nagyobb méretű fényképek, keresési lehetőség) regisztráció után.

***

Néhány kép a Xántusz-kápolna - Hosszúaszó képtárból:

A Xántus-kastély felé
A Xántus-kastély felé
Xántus-kápolna
Xántus-kápolna
A kápolna belseje
A kápolna belseje
A kápolna belül
A kápolna belül

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a rejtekhelyhez tartozó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Keressétek meg a Xántusz-kápolna Hosszúaszó rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A Rejtekhely-keresés Erdélyben nagymértékben megkönnyíti a közeli turisztikai látnivalók azonosítását, a rejtekhelyek keresését, illetve a megtalálások bejelentését.


Érdekes helyek a közelben:
* Kálnoki borvíz 3.68 km-re - Csobotfalváról az Agyagfalva nevű falurészen keresztül lehet eljutni a Kálnoki borvízhez. * Vasond völgye tanösvény 4.25 km-re - A Vasond völgye tanösvény hossza 7 km. * Bernád kútja 4.71 km-re - * Babba Mária 5.02 km-re - Daczó Árpád: A Babba Mária elnevezéssel legeloször Csíksomlyón találkoztam. * Fenyővize tanösvény 5.03 km-re - A Fenyővize tanösvény hossza: 800 m. * Barátok feredeje 5.38 km-re - A csíksomlyói Mária-kegyhely ma már egyre inkább a vallási turizmus szinterévé válik. * Ördöglik virtuális geotojás 5.41 km-re - Az Ördöglik környékét elsősorban a csíkszeredai terepkerékpárosoknak ajánlom, de a hely természetesen gyalogosan is felkereshető. * Domokos Pál Péter szobor 5.57 km-re - Bodó Levente alkotásai I. * Borsáros-láp 5.65 km-re - A Borsáros természetvédelmi terület az Olt jobb partján, 651 m tengerszintfeletti magasságban, 1 km-es hosszúságban, 50-200 m szélességben, Csíkszentkirály határában, a Csíkszentsimon felé vezető úttól balra terül el. * Nepomuki Szent János-kápolna 5.65 km-re - A Nepomuki Szent János-kápolna a csíksomlyói kegytemplom előtti templomkert bal oldalán áll, a kerítőfalba építve. * Csíksomlyói kegyhely tapintható dombormű 5.71 km-re - A csíksomlyói méretarányos bronz térplasztika a ferences temlom közelében, az út túlsó oldalán található parkolóban került felállításra. * A hivatkozások regisztrált felhasználók számára elérhetőek, bejelentkezés után.

Néhány székely szó jelentése:
Putypurutty = Pitypalatty. Radina = Gyermekágyasszonynak vitt étel. Reglő = Legelő. Regnál = Szüntelenül kér, magyarázza a kérés teljesítésének szükségességét. Réja = Rá. Renyekedik = Búslakodik. Réta = Rajta. Rikóts neki = Kiálts neki. Rittyegtet = Ütemesen behajlít. Rittyent = Ostorával nagyokat pattint.

Turisztikai látnivalók a közelben


Xántusz-kastély romjai
Xántusz-kastély romjai
A hagyomány szerint Xántusz Keresztes alcsíki királybíró Hosszúaszóban lakott.
Bükk feje
Bükk feje
Csíkmindszent felől a Hosszuaszóba vezető ut közepén, a Bükk feje gerincén állva, nem tudtuk eldönteni, hogy mit mihez tódtak.
Hosszúaszó
Hosszúaszó
Hosszúaszó egy kis település, mely Fitódnak a forrásvidékén Hosszúaszónak nevezett patak völgykatlanában húzódik meg.
Csíkszentléleki 500 éves hársfa
Csíkszentléleki 500 éves hársfa
Csíkszentlélek község temploma melletti hársfát valószínűleg az 1500-as években ültethették.
Katolikus templom
Katolikus templom
Csíkmindszent Csíkszeredától 8 km-re fekszik a 123B megyei út mentén, a Nagyrét-patak (vagy Mindszent-patak) völgyében.
Véreskép
Véreskép
A Csíkszereda és Csíkszentlélek közötti út jobb oldalán, közel a falu kijáratához, a legmagasabb ponton áll az 5,5 m magas és 2 x 2 m alapú emlékmű.
Kerekeger feredő
Kerekeger feredő
A Somlyó-hegy védelme alatt található égerláp a Természet jótékony erejét testesíti meg.
Árnyék oldala
Árnyék oldala
Csíkmindszent és Kotormány között egy hegygerinc található, mely kelet-nyugat irányban helyezkedik el.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről a közelben? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Keresés kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rejtekhelyek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gps koordináták több formátumban
 • Koordináták és segédpontok letöltése
 • Szeretnél hozzáférni a felsorolt lehetőségekhez? Az első lépés a regisztráció.


Néhány hozzászólás


 • Meseszép hely - ...
 • Bicozás - Tiszta esős nap, de ez nem akadály semmire...
 • Xantusz völgyi séta - Nagyon szép az egész völgy...
 • Visszarejtés - Xántusz-kápolna - A rejtekhely köveinek félrehányásáról olvasva, elkezdtem nyugtalankodni...
 • Sikerült eljutni a bemutatott helyre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.