Pixel
Rejtekhely.ro Geotrekking Erdélyben - Geotrekking

 


Katolikus templom - Székelyhodos

Katolikus templom - Székelyhodos


Székelyhodos községközpont, Marosvásárhelytől 22 km-re északkeletre, Szászrégentől délkeletre található. Nevét egykor hódban gazdag határáról kapta. 1719-ben a falu 2/3-a a pestisjárvány áldozata lett. 1839-től híres hetivásárai voltak, melyeket szombaton tartottak. 1857-ben mezővárosként említik. 1910-ben még 582 lakosa volt. A trianoni békeszerződésig Maros-Torda vármegye nyárádszeredai járásához tartozott. 1992-ben 227 lakosából 217 magyar és 10 cigány volt. A temetőben található Berecki Miklós 48-as szabadsághős sírja.

1332-ben a pápai tizedjegyzékben jelentkezik először Hudus néven. Az 1567. évi regestrumban is mai nevén, Hódos szerepel. 1332-ben plébániatemploma van, plébánosa János ebben az évben a pápai tizedjegyzék szerint 2 régi banálist fizet; 1334-ben 3 régi banálist, 1335-ben pedig 1 régi banálist.  Az ősi templom a XV. században új gótikus formát...

További részletek (gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, nagyobb méretű fényképek, keresési lehetőség) regisztráció után.
Csipet-csapat
Csipet-csapat
Elfáradtam
Elfáradtam
Feledés
Feledés
Gyász
Gyász
Harangkötelek
Harangkötelek
Tavaszodik
Tavaszodik
Bejárati kapu
Bejárati kapu
Katolikus templom
Katolikus templom
Festett órás torony
Festett órás torony
Templomtorony
Templomtorony
A temető
A temető
Elszáradt ágak mögött
Elszáradt ágak mögött

Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Regisztráljatok a játszóterünkre.

Keressétek meg a Katolikus templom Székelyhodos rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

Miért érdemes regisztrálni? A támogató tagok számára elérhető szolgáltatások: Keresés kulcszóra és adott koordináták körül, Utolsó megtalálások és hozzászólások, A rejtekhely követése, Megjelenítés OpenStreetMap térképen, Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen, Egyéb térképek (Román katonai térkép, RGB ortófotó térkép, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás előrejelzés, Meteoblue térkép, Webkamerák, OpenTopoMap), Gps koordináták ajánlott és egyéb formátumban, Koordinátáinak letöltése .gpx formátumban, Közeli és meg nem talált rejtekhelyek, Android alkalmazás, Segédpontok .gpx formátumban.

Turisztikai látnivalók a közelben

Pixel
 • Ehedi temeto
 • Kockasliliom 2 Buzahaza
 • Katolikus templom Jobbagytelke
 • Demenyhaza
 • Iszlo

 • Hozzászólások

  Pixel
 • Csendes falu

  Tetszett a falu...
 • Festett órás templomtorony

  A helyszínre érkezve, annak rendje-módja szerint a kőoszlopos kapun léptem be a templomkertbe...


 • A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2022 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói. Oldalkészítés: 0.06 másodperc