Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Aszó tava - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Aszó tava turisztikai látnivalói

Aszó tava..

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

A templom kapuja
A templom kapuja
Híd 2
Híd 2
A Hagymás vonulata
A Hagymás vonulata
Erdőd
Kakucs vára A várkapu maradványai
A várkapu maradványai
Vízház
Vízház
Dürgő-ház
Dürgő-ház
A hasadék sziklái - 3
A hasadék sziklái - 3
Pontyocska
Pontyocska
Barátok kútja Barátok kútja
Barátok kútja

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Aszó tava fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Aszó tava!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Sztrázsa, 2,76 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Aszó tava közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
6,3 km-re. A rejtekhelyet legkönnyebben a Foroja-patak mentén lehet megközelíteni, Diaconesti nevű faluból, ott ahol a Foroja-patak és a Tatros találkozik. Forozsa-tó - Ágas község.
6,5 km-re. A kománfalvi medence, beleértve a várost is, a Csíki-havasok északkeleti lábánál helyezkedik el. Itt található a Tatros egyik oldalágának, a Szupán-pataknak a völgye. Az erdő mélyében levő vízesést több módon is meg lehet közelíteni.
7 km-re. Érdemes leereszkedni a patak medrébe is, ahol szintén látványos kőzetrétegek láthatóak, melyek hasonlóak az út mentén levőkhöz.
9,7 km-re. A Csíki-havasok hasonló nevű hegye alatt található Lápos-remetelakot egy szerzetes építette 1737-ben, majd 1850-ben egy tűzvész martaléka lett. Ami az épületből megmaradt, azt a Lápos falu templomához szállították. - Meleg szellőzőrepedések Tárnica-csúcs 10,9 km-re.
11,9 km-re. A Maguricea-domb Dormánfalva város felett emelkedik, az Úz-Csobányos vízválasztón, az Úznak a Tatrosba történő befolyása közelében. Két csúcsos kiemelkedése van, az egyik 522 m, a másik 512 m magas.
Úzmezei víztároló 13,9 km-re. A rejtekhelyről gyönyörű kilátás nyílik a gátra, és a tó felső részére. Itt is elsők voltunk.
Naszály-vízesés 15,2 km-re. Leereszkedtünk a meredek oldalon, megcsodáltuk a vízesést. Elsőnek találtuk meg ezt a gyönyörű, üdítő helyet.
15,6 km-re. Az első világháború alkalmával számos katonai létesítményt hoztak létre a tetején. Az 1451 m magas Keresztes hegyese a Csíki-havasokban található, Csobányostól észak-keletre.
15,7 km-re. Nagyon rég ígérjük magunknak, hogy eljövünk ide. Erdélyből ( értsd alatta Csikszentmárton felől ) csak strapabíró terepjáróval érdemes nekiindulni.
16,7 km-re. Az Úz-völgyi emlékhelyen augusztus 26-án, az Aklos- és Magyarós-tető alatti völgyben emlékeznek arra a napra, amikor tizenéves leventekatonák átestek a tűzkeresztségen. Többször jártunk itt, mindkét oldalról, de most dobozt is kereshettünk. Részt vettünk a megemlékezésen. Az I és II világháborúban is heves harcok voltak.
Farok Orra alatti forrás Nemere-hegység 18,4 km-re. A kis forrás 15 percnyi járásra található a Farok Orra névre fordítható, románul Botul Farcului elnevezésű csúcs alatt, a Nemere kék sávval jelzett főgerincén.
18,5 km-re. Csobános Hargita és Bákó megye határán kettészakított falu. Állandó lakosai kevesen vannak, gyakorlatilag erdőkitermelő munkatelep.
19,7 km-re. A Dofteana-szurdok felkeresése előtt érdemes megtekinteni ezt az értékes arborétumot. Szabadon látogatható, rendezett kert, melyben főleg az exotikus fenyők kaptak helyet (Simafenyő, Sárgafenyő, Cédrusfenyő, stb).
20,4 km-re. A Saj havasa 1553 m magas, a Csíki-havasok legmagasabb csúcsa.
Hősök keresztje Kóstelek 21 km-re. Megtaláltuk a keresztet. A román katonák keresztje a Kóstelek és Gyepece közötti úton található, inkább Gyepecéhez közelebb.
Kóstelek határában 21,1 km-re. Első írásos említése az 1771-ből származik, a falu első telepesei a siculicidium idején, az embernyúzó katonai szolgálat és bírói ítéletek elől elbujdosó székelyek és a Moldva felől érkező görög katolikus román szökevények, szegénylegények, havasi betyárok, akik ezen eldugott havasi rengetegben keresnek menedéket. Miután megtaláltam a Rupert Mayer emlékhelynél elrejtett geodobozt, elindultam az emlékmű mögötti szekérúton, a gps által jelzett irányba.
21,3 km-re. Kóstelek közelében található a II Pál Pápa által 1987-ben boldoggá avatott, az első világháború során itt megsebesült P Rupert Mayer német jezsuita szerzetes emlékhelye. Már rég készülök felkeresni Kósteleket, most az itt elrejtett geodobozok adták rá az alkalmat. Most az új úton ereszkedtünk be Kóstelekre, a Szellő tetőről.
22,8 km-re. Két ismeretlen német katona sírja a Bilibók-tető oldalában, a Sánc-patak nyugati lejtőjén, Galaczi Péter volt földjén. Az 1944 augusztusi román átállás váratlanul érte a szovjet csapatok ellen román területen védekező német erőket.
23 km-re. Miután leparkoltam a régi gőzmozdony mellé, elindultam az út túlsó oldalán, a Kontumáctól keletre található sáncvár felé. 18-dik századi osztrák sáncvár a Bilibók-tető lejtőjén, Moldva felé irányuló agyúállásokkal.
23,2 km-re. A Rákóczi-várral szemben, a Tatros túlsó partján, a temető mellett van egy csodálatos zarándokhely. Ha erre jártok, haza ne menjetek anélkül, hogy ide feljönnétek! Pünkösd vasárnapján ide hozza a vonat a zarándokokat. Útban Szaláncfürdőre, már sötétedés után értem a helyszínre. Egy tartalmas, különleges látnivalókban gazdag hétvégét töltöttünk együtt a játékvezetővel. A mise végén, amikor a nagy tömeg elvonult, megkerestük ezt a geodobozt.
23,3 km-re. Gyimesbükk község után, a Tatros-völgyének gyimesi szorosánál ma már nem találunk várat. És megcsodálni a Gyimesek világát. Az elmúlt vasárnap geodobozt helyeztem el a Bagolyvár bunkerének belsejében. Tervbe vettem az említett két hely és doboz felkeresését is. A Kőorr sziklagerincén látható viszont egy erőd maradványa, melyet Orbán Balázs Blockhausnak nevez.
23,3 km-re. Természeti szépségei mellett, a Tatros völgye felső medencéjénél, egy fontos földrajzi pontot találunk. Ez a Gyimes és Palánka közötti Gyimesi szoros, egy fontos átjáró Erdély és Moldva között. Mindig is elbuvoltek a nagy meretu gepezetek. Töröltem a bejegyzésből a rejtek helyére vonatkozó szavakat. Ezer évig is keresheted, és úgy sem kapod meg.
23,3 km-re. A gyimesbükki Kontumác a Kárenta-patak Tatrosba torkollásánál található. A délutáni rézsútos napsütésben talán még szebb volt most a szoros. A pihenőhelyhez érkezve, nem volt senki a környéken, nyugodtan keresgélhettem. Sokszor jártunk már itt, de újra és újra el fogunk még jönni. A Kontumác helynév vesztegzárat jelent, hasonlóképpen nevezik a gyergyótölgyesi és az Úz-völgyi országhatárt.
23,4 km-re. Az adatok szerint a temetőben egykor két jelentős hősi sírhelyet alakítottak ki, ahol sorsírokban 13-14 ismert nevű és csapattestű magyar honvédet temettek el. El nem tudom képzelni, hogy csúszott be hiba több, Gyimesben található honvédsír magasságértékeinél. Egy kis plusz információ jót fogna. Negyvennégy magyar honvéd sírja Gyimesbükk ősi temetőjében, a kontumáci (vesztegzári) temetőben, a kápolnától 200 m távolságra.
23,6 km-re. Ismeretlen német és magyar katonák tömegsírja a Bilibók tetőn, a csúcs alatt, az emlékhelytől körülbelül 100 méterre észak-keletre, 1944 szeptember. A Bilibók-tetőért elkeseredett harcok folytak 1944 augusztus végén és szeptember elején.
23,8 km-re. Szépvizen az idősebbek még jól ismerik a fenti versszöveget. Itt is jártunk már, de most az új, közösen, kalákában javított úton csodálkozunk alá a Szellő tetőről. Kósteleki keskeny palló, Ott rúgott meg engem a ló, Ha még egyszer megrúg a ló, Leszek egy semmirevaló.
24 km-re. A Gyimesekből a Boros-patak menti úton juthatunk fel a patak fejébe, az Apahavasra. Sajnos a tetőn valamennyi csemetét tőből kivágták, és hatalmas kazlakban barnára száradtak. Érthetetlen számomra, hogy miért vágták ki a facsemetéket, hiszen nem zavarták a kilátást. Még 2012-ben rejtettem itt el az Apa-havas első geodobozát. Ahogy véget ér a köves út, kijutunk az erdőből, kezdődik a legelő.
Ismeretlen német katonák sírja Bilibók tető 24 km-re. Negyven ismeretlen német katona sírja a Bilibók tető alatt, a Bornyúkert nevű helyen, fiatal nyírfák között, 1944 szeptember. A Bilibók-tetőt magyar csapatok védték, de a román átállás után a Moldvából visszavonuló csapatoktól elszakadt német katonák kisebb egységei is részt vettek a harcokban.
24,4 km-re. Megtalatuk szombaton. A Gyimesi-szoros a legrégibb időktől fontos stratégiai hely volt.
24,4 km-re. Két ismeretlen magyar honvéd, a 32-dik határvadász zászlóalj katonáinak sírhelye Lókút erdős részén, közel az egykori határvonalhoz. A Rákóczi-vártól a gerincen felfelé körülbelül 2,8 km, a harmadik határkőtől körülbelül 800 méterre, 1944 augusztus-szeptember.
Két ismeretlen orosz katona sírja Lókút teteje 24,5 km-re. Két ismeretlen orosz katona sírhelye - Lókút teteje, 1944 augusztus-szeptember. A Gyimesi-szorost védő 32-dik határvadászok védvonala mögé ezen a hegygerincen is igyekeztek beszivárogni a támadó oroszok.
Ismeretlen magyar honvéd sírja Lókút 24,5 km-re. Lókút, Kánya Miklós földje, bükkfa mellett. Ismeretlen magyar honvéd sírja.
24,8 km-re. A Hideg-kút tulajdonképpen a Boros-patak forrása, ez utóbbi a Tatros-folyóba ömlik. Elsőnek találtuk meg a dobozt, ezen a lélegzetelállító, mesebeli fennsíkon. A Boros-patak völgyében terül el Borospataka, mely Gyimesközéplokhoz tartozó település.
25,3 km-re. Monumentális méreteit tekintve a legnagyobb azok közül, melyeket a MÁV faluhelyen építetett. Én most sem értem. A Gyimesbükki állomás épületét a szabványtól eltérően tervezték, hasonló stílusút Erdélyben máshol nem találunk.

Természeti értékek - Bákó megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Aszó tava adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Ez egy rövid túra volt, az autótól a dobozig. Bemelegítésként a hegy előtt.
 • Zetelakáról a Hargitára igyekezve sikerült begyűjteni ezt a ládát. Vissza kéne térnem a nárcisz virágzásakor.
 • Nekem a csorgóról örökké a bekecsi kirándulásaim jutnak eszembe. A csorgó szurós drőttal van körülvéve.
 • Azt hiszem, utolsónak hagytuk el a fürdő épületét. Már sötét volt, mégis első odanyúlásra a kezembe akadt.
 • A rejtek hamar meglett, rengeteg hangya van rajta és körülötte, de nem jön ki a likból, körülnőtte a fa.
 • Sajnos nem volt sok időm, ezért lóhalálába futtam fel a térdig érő hóba. Köszönöm a rejtést.
 • A Csíkszentimrei Büdösfürdő mesebeli tisztása volt az úticél, de útközben kis kitérőt tettünk, és megálltunk a Som-kútnál. Friss vizet venni, és ellenőrizni a forrás közelében található rejtést.
 • Valahogy úgy sikerült, hogy a templom mögé kerültem ki. Arra az útra, amelyik a templom feletti mezőre vezet.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett az Aszó tava? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Bákó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.