Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Királykő válla - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Királykő válla

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Ispán-kút
Emlékmű 1
Száraz-patak - Hagymás-hegység
Vízesés
Ördögmalom-vízesés - Bucsecs-hegység
Vízesés fatörzssel
Begyenkő kőgombája - Torjai-hegység
A csúcstól északra
Itatóvályú - Üknyéd
Fák között
Drakula kripta-ház - Deményháza
Moto megálló
Kőkép - Segesvár
Segesvár
Almás vára - Kézdialmás
Várudvar
Földvár
Várfal
Szászfenesi Leányvár
Kilátás a Szelicsei Magura fele

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Királykő válla fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Királykő válla!

Királykő válla.. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Pestera, 6,58 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: A Királykő
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Királykő válla közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
790 m-re. Minden evben felkeresunk egy femtablat, ami kozvetlenul a boltivek alatt van elhelyezve. Sokat töprengtünk rajta, hogy hová is telepítsük a "ládát", végül erre a sziklára esett a választásunk.
830 m-re. A Zárt tisztás forrása, annak észak felé lejtő oldalán található, kőbaba jelzi a helyét. Vize csorgóval és lappantyúval ellátott fémskatulyába van foglalva, valaki egy fémcsuprot hagyott mellette.
870 m-re. A Zart-tisztas a Kiralyko-hegysegben talalhato, 1800-1990 m-es magassagban, a Kozepov kozvetlen szomszedsagaban. Kelet es eszak felol oriasi sziklafalak hatarozzak meg, mig nyugatrol a Landzsa-szakadekvolgy (Padina Lancii) es delrol meg a Nagy-kofolyas (Grohotisul Mare vagy Horja Mare).
980 m-re. A Zárt tisztás, bár nehezen megközelíthető, nem is annyira zárt. Hat bejárata-kijárata is van, mindegyik jelzetlen útvonalon, csak saját felelősségre járjuk be ezeket.
990 m-re. A hegység legmagasabb csúcsától, a Pásztor-csúcstól délre, 350 méter távolságra, a Grind-nyeregnél végződik az északi gerinc.
1,1 km-re. A jelzetlen ösvény a Központi Fal tövéből indul, vörös színű törmeléken felfelé, innen a helynév is. A Középöv déli gerinc alatti szakasza, a Nagy-kőfolyástól kezdődően, a Vörösöv vagy Vörös-orom nevet viseli.
1,2 km-re. A Spirla-menedékkunyhó a piros sávval jelzett túraútvonalon található, mely a Plaiul Foii-menedékháztól indul. A Grind-nyeregnél ér ki a Nagy-Királykő gerincére, annak északi és déli részének találkozásánál.
1,3 km-re. A bejegyzesek szerint mar eleg reg nem talalta meg senki, kisse el is volt azva. Bár már régóta tervezem ezt a rejtekhelyet megtalálni, és a doboz megjelenése előtt többször is jártam itt, csak most került rá sor.
1,3 km-re. A Nagy-Királykő fűrészfog alakú gerince a Pásztor-orommal vagy Pásztor-csúccsal tetőzik, 2238 méteres magasságban.
1,6 km-re. A keresgéléshez tanácsos sisakot tenni, ámde vigyázat, az üregben található fazék megtévesztő. A megtalálást segítő információ téves volt.
1,6 km-re. A szikla legszélén még nincs baj. Megtaláltam a geoládát egy havasi gyopár társaságában.
2 km-re. A nemregiben elhunyt Pityu baratom emlekere egy Kiralyko turan voltam.
2,3 km-re. Valamikor egy -ket evtizede itt a Kiralykon hallottam, hogy ha "remeg a labad" a sziklan "varsz a tuvel a varrogepen". Nehéz a "varrótű" közelébe férkőzni, átvergődve a borókatengeren, de megéri a fáradságot.
2,5 km-re. A hatar expedicionk kereteben eppen ezt a szakaszat jartuk be 2014-ben. A La Table a Kiralyko arnyekaban huzodik meg, a tortenelmi hataron, ami a tolcsvari hagotol tart at a Nagy-Kiralykon neki a Nagy Tamasnak, es ugy tovabb a Fogaras fele.
2,8 km-re. A Plaiul Foii menedékháztól indulva, a Hidak-völgye az egyik legrövidebb út, amely az említett sziklanyeregre kiérve, kivezet a hegység derekánál, északkelet-délnyugat irányban húzódó, jelzetlen ösvényre. A Thermopüla-átjáró a Királykő-hegységben, a Középöv ösvényén található.
3,3 km-re. Szép kis félreeső hely. Az oldal tényleg meredek, érdemes a lábad alá nézni.
3,3 km-re. Az Orlowski kapitány forrása a Calinet- (ejtsd Kölinec) szakadékvölgyben található, a jellegzetes színezetű Sárga-fal aljában. Régebb jelzetlen útvonalon lehetett ide eljutni, ma a piros háromszöget követve indulhatunk ide, a Barcába ömlő Calinet-patak hídjától.
3,4 km-re. A Sárga-fal elnevezésű sziklafal aljából, a Calinet-völgyből érkezve, több lehetőség közül választhatunk az utunk folytatására, az egyik a Homokos- (szó szerint) sziklavályúban.
3,5 km-re. A Remény- (Csoránga) menedékkunyhóhoz a piros háromszöggel jelzett túraútvonalon juthatunk fel. Az ösvény a Calinet-hídjától indul, elmegy az Oltyán-forrása, az Orlowski-forrás, a Sárga-fal, a Zerge-itató mellett, és a Rachitei-fal alá érkezik meg.
4,7 km-re. Nem is gondoltam volna, hogy jomagam, aki annyit jarom, es ismerem ezt a videket, ujdonsaggal is talalkozhatok. Évente mindszentek napja környékén, bizonyos személyes ügyek elintézése végett Brassóba kell látogassunk. A Macska-szoros kijáratához közel, a Szoros-patak völgyében érdekes sziklaalakzatokat fedezhetünk fel.
4,9 km-re. Bár most száraz volt a patak völgye. A nagy melegben élvezet volt mászni a szorosban. Az emlekkereszttol balra kanyarodva behatoltunk a Macska-szoros sziklavilagaba. A Zernyesti-szorosban, a Zernyest felőli bejárattól számított 2 km után elérünk ahhoz a helyhez, ahol a Zernyesti-patak a balról érkező Vladuska-patak vizét fogadja.
5,4 km-re. A Kurmatura-patak völgyének a Kurmatura-gerinc felőli oldalában, tehát a patak földrajzi jobb oldalában, egy nagyobb sziklatorony található. Ilyenkor télen, a fák sűrű lombja nem takarja a domborzati formákat, a sziklavilágot.
5,5 km-re. Amennyiben a kirándulásunk célpontja a Kis-Királykő, illetve a Kurmatura menedékház, és a Botorog-csorgótól indulunk, érdemes oda- vagy visszafelé bejárni a Kurmatura-patak völgyét is. A völgy mohás fái és sziklavilága mellett, legérdekesebb látnivalója a kevesebb mint 1 méterre összeszűkülő szorosa.
5,5 km-re. A Királykő egyik legszebb szurdokvölgye a Zernyesti-szoros, a Kis-Királykő egyik nyúlványa, a Zanoaga-orom és a Toanches-hegy közé ékelődik. Szamtalanszor jartam mar a Zernyesti-szorosban, de most kihasznalva, hogy egynehany csaladnak a szorost kellett ismertetnem, igy meglett a ladacska is. Tényleg egy gyönyörű szoros. Nagyon jól megfigyelhetőek a gyűrődések, melyek hol lefele, hol felfele görbülnek.
5,5 km-re. A Kurmatura-tisztás után a turistaút belép az erdőbe és a patakmeder felett halad. A Kurmatura-menedékháztól a Zernyesti-szakadék felé az egyik lehetséges útvonal a kék sávval jelzett ösvény.
5,6 km-re. A Curmatura menedékház a Kis-Királykő lábánál található. Hát kezet mostam alaposan, felfele menet is, lefele is, de a doboz nem került elő. Jól szétnéztem, de fogalmam sincs hol lehet a doboz. Innen megcsodálhatod a kilátást a sziklaszirtekre, a közeli és távoli csúcsokra.
5,8 km-re. A Letras szakadekvolgy a Kiralyko eszaki feleben talalhato, a nyugati leszakadasban. Megkozelitese legkonnyebben a Diana menhely fele vezeto kek savon, majd az ebbol kiagazo piros kereszt jelzesen lehetseges.
5,9 km-re. A Hasadék-nyereg a Királykő négy különböző irányból érkező turistaútjának csomópontja. Itt futnak össze a Királykő Tornyáról, a Kis-Királykőről, a Curmatura menedékháztól és a Királykő-hasadékából érkező útvonalak. A hasadékban kellemes hűvösség volt a kánikula ellenére.
6 km-re. Azt hittem itt nyitva lesznek, és információkkal szolgálnak az utazó közönségnek. Hegyimentő állomáshely, Zernyesti-szoros.
6,6 km-re. Ennek rövidebb, kelet felé megtörő szára a Zernyest felé emelkedő, 1816 m magas Kis-Királykő, mely ha magasságban nem is vetekedhet a Nagy-Királykővel, az innen élvezhető kilátás szépségében alighanem felülmúlja azt. Gábor, hol írtam én olyant, hogy vasárnap a Kis-Királykőn geodobozt kerestem volna? Reggel eső és köd. A Kis-Kiralykovet nem szabad elhanyagolni, vannak nagyon szep reszei. A Királykő gerincének vonulata egy fordított L betű alakjához hasonlít.
7,6 km-re. A barlangon sáros patak folyik keresztül. A Nagy-barlang nevet is viselő sziklaüreg jurakori mészkőben jött létre, 162 m hosszú, járataiban ritka denevérfajok élnek.
7,6 km-re. Fontos tájékozódási pont a Királykő hegység keleti részénél. Szerintem Brassó főterén nem voltak annyian, ahányan itt voltak az út mellett megállva. Megkóstoltuk, hát nem valami banánérlelő hőmérsékletű. A bővizű Botorog-csorgó egy kőkeresztből ontja a vizét.
9 km-re. Tobbszor jartam mar itt is es nem lehetett kihagyni ezt a csodalatos kis hegyseget sem. Szikrazo feher sziklafalak, pasztorszallasok elszortan a gyephavason, no meg a sok kutya nyaron. A keresztet gondolom a rozsdás színe miatt nem láttuk, de azért nekivágtunk a szikla megmászásának.
10,4 km-re. A Gredistye-völgy, románul Cheile Gradistei, a törcsvári hágó közelében található, Felső-Moécs település közelében. Nem egy hosszú szoros, a táj szépsége és a meredek sziklafalak teszik nevezetessé. Nem vagyok első megtalálója a geodoboznak, talán csak első keresője.
11,2 km-re. Lerescu-hágó, románul Curmatura Lerescu (régebbi térképeken Illerescu).
11,6 km-re. Nyáron a jellegzetes növényzet, télen a jégcsap-oszlopok teszik látványossá. A vízesés bio-geológiai rezerváció, travertinen jött létre, magassága 15-20 méter.
12,8 km-re. Amennyiben az időnk engedi, a törcsvári Várpanoráma kilátópontjától érdemes fennebb kapaszkodni a hegy gerincén. A jelzett turistaösvény közelében egy második kilátópontot találunk.
13,1 km-re. A törcsvári kastéllyal szemben, a patakon túl, egy tisztást találunk. Az erdő szélén betonlépcsők vezetnek egy márványtáblához, oda ahol egy ideig Mária román királynő szívét őrizték. Valóban nagyszerű a rálátás a kastélyra, innen még nem volt fotóm.
13,2 km-re. Bár nincs sok köze Vlad Tepes havasalföldi vajdához, a legtöbb turisztikai kiadványban Drakula kastélyként emlegetik. Hihetelennek tunt a kastelytol felfele tartva az erdon at, hogy olyan gyonyoru tisztas van fenn. Kaphatnánk egy kis segítséget a ládára vonatkozóan? A kastély már zárva volt, így maradt a rejtekhely felkeresése. A már messziről festői látványt nyújtó, törcsvári várat a brassói polgárok építették a 14-dik század végén.
18,5 km-re. Berevoiescu-menedékhely, állítólag használhatatlan.

Természeti értékek - Brassó megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Királykő válla adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Terített asztal - Végül a technikát sem kellett segítségül hívnom, mert megtaláltam pusztán a (meg)érzéseimre hagyatkozva. A szikla túloldalán - legnagyobb meglepetésemre - terített asztal várt.
 • Kiralyko ami egyedi - Egy keveset keson teszem fel, ami mar a multe. De jobb kesobb mint soha alapon.
 • Bár nagyon közel van az úthoz, mégis milyen kevesen tudtak róla. Most, hogy irányjelző táblákat helyeztek el, és feljavították a feredőt is, reméljük többen felkeresik a helyet.
 • És nekünk sem volt szerencsénk bejutni a templomba. :) A dobozka megvan, köszönjük a rejtést.
 • Megtalaltam a varfalban, a novenyek takarasaban, a geodobozt.
 • Besötétedett és éhesek lettünk. Mára ez volt az utolsó.
 • A mohos túrára várva kerestük fel ezt a helyet. Sajnos Tarzán fájának fele hiányzik és a maradék fele is ki van égve.
 • Sajnálom, hogy nem volt kék, mert úgy az igazi. A dobozt rejtő tölgy a tó közvetlen partján van, az odú pedig a fa tövénél, ott ahol a kő látszik a fotón.
 • Szokasos utvonalam jartam be bicivel, amelyet ajanlani tudok barkinek, aki teheti, ideje engedi, espedig: Ilona volgye (Homorodfurdotol Kemenyfalva fele) Abasfalva, Homorodalmas, Lovete, (Csengetttyunel ki a lovetei Lazra) Asszonyboszonto, Kirulysarka, Festoborviz (Kalibasko).Csodalatos tavasszal, keso osszel, es ilyenkor nyar elejen, mikor valosaggal tobzodik a novenyvilag.
 • Lefele jövet a Nagykő havasról, megkerestük ezt a geodobozt is.
 • A helybeliek azt mondtak, hogy autoval nem lehet feljutni. De erdekes az Astra csodakra kepes :).
 • Kár, hogy zárva volt.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Királykő válla? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Brassó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.