Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.
Krivádia-szoros - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Krivádia-szoros

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Márkaszék vára
Várplató
Lath-ház - Kolozsvár
Pfenningsdorf-ház és Lath-ház
Garados-kőbánya - Csíkszentdomokos
Kis-Garados kőbánya
Panoráma kabin - Gyilkos-kő
A Gyilkos-kő nyugati sziklafala
Som-kút
Álcázás
Borgói-hágó
9929
Segesvári várfal
Segesvár éjjel 1
Mosógép - Dédabisztra
Így találtam
Székelyudvarhelyi városséta
Orbán Balázs szobra
Gyimes vára - Gyimesbükk
Meredek lépcső a romokhoz

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Krivádia-szoros fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Krivádia-szoros.. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Krivádia-szoros!

A legközelebbi település Krivádia, 0,42 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Krivádia-szoros közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
70 m-re. Csak az újabb kutatások derítették fel, hogy valójában Perényi Péter építtette a zömök tornyot 1528 táján. Nagyon impozáns a hatalmas kútgyűrűre hasonlító vártorony. Krivádia községtől délre fekvő Gyálu-Babi dombon magasodó erődítményről korábban úgy tartották, hogy egy római őrtorony maradványa.
2,3 km-re. Az egykori fogadó helyén épült, ahol a postakocsik idejében az utasok megálltak pihenni, lovat cserélni. Az 1897-ben épült, régi általános iskola romjai a merisori ortodox templommal szemben állnak.
3,1 km-re. A Merisor faluhoz tartozó Rusesti házcsoport a Rachita patak mellékvizénél, a Rusesti patak mentén található, elszórtan. Itt halad át a Zsil-völgyébe tartó vasút, mely egy tökéletes kör alakú hurkot képez, miközben két, kisebb alagút is van rajta.
4,5 km-re. A Banica-kőbánya melletti természetes híd a Banica-szorostól körülbelül 5 km távolságra található. Távolról, a közelében, de még rajta állva sem látható, csak a patakmederbe beereszkedve ismerhető fel.
7,9 km-re. Fégyér falutól a Fundatura Ponorului tanyavilág felé tartva, körülbelül az út felénél található az egykori, felhagyott Komárnyik-bauxitbánya.
8,1 km-re. A körülbelül 250 m hosszú Banica-szoros a Merisori-hágó közelében található, nem messze a Boli-barlangtól. Több alkalommal jártam már a Banica-szorosban, ezúttal kimondottan a geodobozt megkeresni. Nagyon látványos, hasonlít a Corcoaia-szoroshoz.
8,6 km-re. A Boli-barlang Petrozsénytól 6 km-re, északra található, azon az úton, mely Hátszeg vidékét a Zsil völgyével köti össze. A magas vízállás miatt a barlangba nem lehetett bemenni. Itt halad át a Hunyad megye két részét összekötő vasútvonal, mely 66 kanyarral és 8 alagúttal rendelkezik.
10,2 km-re. Fégyér faluból indulva, egy körülbelül 11 km hosszú kavicsos úton juthatunk el Románia egyik legfestőibb helyére. Ez a fotósok paradicsoma, a Fundatura Ponorului nevű falu.
10,3 km-re. A Ponor-rét, melyet az Isten tenyere néven is emlegetnek, a Kudzsiri-havasok Gradistea Muncelului-Cioclovina Nemzeti Parkjában található. Köszönet a játékvezetőnek, tőle hallottam először erről az ízlésemnek megfelelő helyről. Két év után, 2022 november 24-én jelentem be, hogy nem találtam meg az itt elrejtett geodobozt. 900 méter magasan fekszik, a Ponor-patak kígyózva szeli át, majd a sziklák tövében eltűnik.
10,3 km-re. Románia egyik legfestőibb helye, egyik legszebb tanyavilága, a fotósok paradicsoma, a Fundatura Ponorului nevű falu. A Ponor-patak völgyében található, mely része a Gradistea Muncelului - Csoklovina Nemzeti Parknak, a Surján-hegységben.
13,2 km-re. Munkások kaszinója, 1925 - Grivita Rosie utca 38 szám, Petrozsény.
13,2 km-re. Petrozsényi Egyesületi Fürdő, 1923-1925 - Grivita Rosie utca 36 szám, Petrozsény.
13,4 km-re. Egykori Petrozsény részvénytársaság tisztviselőinek kaszinója 1905, ma Ion D Sarbu-színház. Mihai Viteazul utca 2.
13,6 km-re. Bányászati Múzeum, első SAR székház 1920 - Nicolae Balcescu utca 2.
13,8 km-re. Művelődési Ház, egykori Mircea herceg-rendelőintézet 1925.
16,3 km-re. Vereskő várának romjai Bosoród községtől délkeletre 7 km-re, Lunkánytól körülbelül 3 km-re, egy 823 m magas sziklás csúcson állnak. Már a dákok idején is fontos erődítmény állt itt, mely aKudzsiri-havasok szívében fekvő fővárosba, Sarmizegetusa Regiába vezető utat vigyázta.
19,1 km-re. Ez egy dák település és hasonlóan a többi feltárt erődítéshez itt is megfigyelhető a mészkő tömbökből épült falazási technika a murus Dacicus. A település nagy valószínűséggel a második dák háború (105-106) alatt pusztult el.
19,1 km-re. Pestere egykor erődített barlangját Parospestere határában kereshetjük fel. Felsőszálláspataktól mindössze néhány kilométerre délre, a Paros-patak mellett fekvő község két részből áll - az északra eső Parosból, és a hozzá 2,8 km-re délre fekvő Pesteréből.
20,5 km-re. 1850-ben lakosságának háromnegyede magyar volt, mára azonban teljesen elrománosodott. A doboz megvan, igaz 6 éve nem nyúltak hozzá. Mi több, egy másik doboz véletlenszerű megtalálásánál is, mialatt a megfelelő rejteket kerestem. Felsőszálláspatak község a Retyezát-hegység északi lejtőjének végében, a Hátszegi-medence déli részében terül el.
20,5 km-re. A Retyezát-hegység északi lábánál húzódó Hátszegi-medence déli szélén, a Szálláspatak vize mellett fekszik Malajesd község. Ott voltam a rejtésnél. A falakat megerősítették, a tornyot felfalazták és lefedték. A falu déli szélén lévő dombon tekintélyes rom magasodik, Malajesd vára.
20,7 km-re. A murvás úton egészen a hídig el lehet menni. A romokat könnyű megtalálni, Hátszeg felől érkezve a helység előtt levő híd előtt le kell hajtani a főútról.
22,2 km-re. Petrozsénytől a Szárazgödör (Groapa Seaca) menedékházig az aszfaltút a Kicsi-Zsíl (Jiet-patak) völgyében vezet. A szép szorosban számos magasról lezúduló, nagy hozamú vízesést láthatunk.
22,8 km-re. Az őrtorony kerülete 50 m, kőből és római kori téglából épült. Pontosabban alig találtuk meg a dombról, melynek neve Orlya-hegy, levezető, ösvénynek aligha nevezhető csapást. Alig találtuk meg a dombra felvezető, ösvénynek aligha nevezhető csapást. Hátszegváralján, a vasutállomás melletti dombon áll a Kendeffy-toronyrom.
22,9 km-re. A növényt Haynald Lajosról, Erdély egykori katolikus püspökéről nevezi el Potentilla haynaldianeának. Csató János magashegyi túráján, 1872-ben, a Párengben, elsőként talál meg egy pimpó fajt.
23 km-re. Az 1850 m magas Badea-csúcsról feltérhetünk a 2074 m magas, füves Kis-Páringra. A Kis-Páring-csúcsot kihagyva, az alatt és attól délre, kelet felé indulva lehet haladni a Nagy-Páring-csúcs felé vezető túraösvényen.
23,5 km-re. Őraljaboldogfalva református templomát a késő román korban építették, tornyát román stílusu ikerablak díszíti, bizánci jellegű freskóit a 14-dik század elején készítették. A templomot kőfal övezi, ez az épület szolgált mintául az egész Hátszeg-medence ortodox rítusu román kori építészetéhez. Pontosabban szólva a diószedésnél a gyönyörű, román stílusban épült református templom udvarán, mialatt a geoláda elrejtődött. Gratulálok. A kepek es a segitoszoveg segitsegevel(ugyanis egyelore gps nelkul keresek) megtalaltuk.
23,5 km-re. A Kis-Páring egy füves csúcs, mely 2074 m magasságban helyezkedik el. Petrozsény irányából, a Maleja-völgyből indulva, a Badea-csúcsról kapaszkodhatunk ki ide.
24 km-re. A jégformálta éles gerincekben, hegyes kárcsúcsokban tetőző hegység domborzati és kőzettani változatosságával a Kárpátok sokszinűségének példaértékű hegyvonulata. Tényleg Pistyulé volt a címzett, rosszul emlékeztem. A csúcson úgy fújt a szél, hogy egy-egy szélroham erejétől meg is tántorodtunk volna. A csúcson úgy fújt a szél, hogy egy-egy szélroham ereje meggyőzőtt volna, hogy tessék visszafordulni. A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek.
24,1 km-re. Nagy-völgyi-nyereg, románul Saua Valea Marii.
24,5 km-re. Nagy-völgy-csúcs, románul Varful Valea Marii.
24,5 km-re. Kis-Kusztura-tó, románul Lacul Mic al Custurii.

Természeti értékek - Hunyad megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Krivádia-szoros adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • A híd - A völgyhídról néztük a szorost, nem volt kedvem a Banica után újra mezítlábra vetkőzni.
 • Igaz, hogy a taxisok nagyon figyeltek, de ugyis megkerestük.
 • Először ott keresgéltünk, ahová a koordináták mutattak. Megnéztünk, megpiszkáltunk minden csutakot, de nem találtunk semmit.
 • De üvegek és egyebek akkor nem voltak ott. :-(( Ide is tragyadomb lett?
 • Na, végre látom, hogy valamit rendben tartanak. Mit jelent a reklám, na persze azért kell egy-két jóakaratú egyén is.
 • Az én rejtésem kis, filmes dobozka, és nem a kövek között van elrejtve. Azt a másik geodobozt én és mások is, hiába kerestük, több alkalommal is.
 • A csúcson úgy fújt a szél, hogy egy-egy szélroham erejétől meg is tántorodtunk volna. Szerencsére azonban a túrabotjaink kéznél voltak, és segítettek visszanyerni az egyensúlyunkat.
 • Jó nagy róka lehet, akinek ekkora nagy lik kell, de ezt mi sem láttuk meg eddig még soha, pedig sokszor tovaburrogtunk itt. Mit bányásztak innen?
 • Marosvásárhely egyik új templomának, a kövesdombi Dávid Ferenc téri unitárius templomnak a bemutatása. A létrehozott ládaoldal segítségével, leírás és fényképek által.
 • Ezt is megtaláltam. Bár ugyanazt a helyszínt bemutató, de egy másik geodobozt, egy másik rejtőtől, és egy másik rejtekben.
 • A szurdok bejáratánál letettük az autót. WC is van a "parkolónál".
 • Megtaláltuk, betettünk egy Bic gyújtót.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Krivádia-szoros? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hunyad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.