Kispredeál település (Brassó megye) Központ: Törcsvár. Kispredeál román elnevezése: Predelut.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Kispredeál (Brassó megye) és környéke turisztikai látnivalói

Törcsvári kastély 1,33 km-re. A már messziről festői látványt nyújtó, törcsvári várat a brassói polgárok építették a 14-dik század végén. Kivágott fa törzsének üregében. A geodoboz a vár fölötti domb tetején, egy kivágott fa törzsének üregében található, pár lépésre a tisztástól, az erdőben. ernoe Csillababa es Gaspar megtalalta a ladikot. Hihetelennek tunt a kastelytol felfele tartva az erdon at, hogy olyan gyonyoru tisztas van fenn. Bár nincs sok köze Vlad Tepes havasalföldi vajdához, a legtöbb turisztikai kiadványban Drakula kastélyként emlegetik.
Kilátópont kereszttel Törcsvár 1,35 km-re. Amennyiben az időnk engedi, a törcsvári Várpanoráma kilátópontjától érdemes fennebb kapaszkodni a hegy gerincén. A jelzett turistaösvény közelében egy második kilátópontot találunk.
Várpanoráma Törcsvár 1,37 km-re. A törcsvári kastéllyal szemben, a patakon túl, egy tisztást találunk. Rálátás. Valóban nagyszerű a rálátás a kastélyra, innen még nem volt fotóm. Az erdő szélén betonlépcsők vezetnek egy márványtáblához, oda ahol egy ideig Mária román királynő szívét őrizték.
Magura Galbinarea 4,02 km-re. Tobbszor jartam mar itt is es nem lehetett kihagyni ezt a csodalatos kis hegyseget sem. A keresztnél. A keresztet gondolom a rozsdás színe miatt nem láttuk, de azért nekivágtunk a szikla megmászásának. Szikrazo feher sziklafalak, pasztorszallasok elszortan a gyephavason, no meg a sok kutya nyaron.
Botorog-csorgó Királykő hegység 5,71 km-re. A bővizű Botorog-csorgó egy kőkeresztből ontja a vizét. Megkóstoltuk. Megkóstoltuk, hát nem valami banánérlelő hőmérsékletű. Forrás. Szerintem Brassó főterén nem voltak annyian, ahányan itt voltak az út mellett megállva. Fontos tájékozódási pont a Királykő hegység keleti részénél.
Denevérek barlangja Pestera falu 5,99 km-re. A Nagy-barlang nevet is viselő sziklaüreg jurakori mészkőben jött létre, 162 m hosszú, járataiban ritka denevérfajok élnek. A barlangon sáros patak folyik keresztül.
Hegyimentő állomáshely Királykő-hegység 7,04 km-re. Hegyimentő állomáshely, Zernyesti-szoros. Piros nyílászárók. Azt hittem itt nyitva lesznek, és információkkal szolgálnak az utazó közönségnek.
Zernyesti-szoros Királykő-hegység 7,61 km-re. A Királykő egyik legszebb szurdokvölgye a Zernyesti-szoros, a Kis-Királykő egyik nyúlványa, a Zanoaga-orom és a Toanches-hegy közé ékelődik. Szurdok. Tényleg egy gyönyörű szoros. Impozáns rejtekhely. Nagyon jól megfigyelhetőek a gyűrődések, melyek hol lefele, hol felfele görbülnek.
Kereszt Kis-Királykő 7,64 km-re. A Királykő gerincének vonulata egy fordított L betű alakjához hasonlít. Kis Kiralyko. Koszi. A citromos és a szerelem. Köszi Gábor a citromost, jól fog esni. Ennek rövidebb, kelet felé megtörő szára a Zernyest felé emelkedő, 1816 m magas Kis-Királykő, mely ha magasságban nem is vetekedhet a Nagy-Királykővel, az innen élvezhető kilátás szépségében alighanem felülmúlja azt.
Kilátó Kurmatura-gerinc 7,76 km-re. Kilátópont - Kurmatura-gerinc
Gredistye-völgy Alsómoécs 7,88 km-re. A Gredistye-völgy, románul Cheile Gradistei, a törcsvári hágó közelében található, Felső-Moécs település közelében. Rossz helyen kerestem. Nem vagyok első megtalálója a geodoboznak, talán csak első keresője. Nem egy hosszú szoros, a táj szépsége és a meredek sziklafalak teszik nevezetessé.
Sziklatorony Kurmatura-patak Királykő-hegység 7,88 km-re. A Kurmatura-patak völgyének a Kurmatura-gerinc felőli oldalában, tehát a patak földrajzi jobb oldalában, egy nagyobb sziklatorony található. Ilyenkor télen, a fák sűrű lombja nem takarja a domborzati formákat, a sziklavilágot.
Kurmatura-patak szorosa Királykő-hegység 7,94 km-re. Amennyiben a kirándulásunk célpontja a Kis-Királykő, illetve a Kurmatura menedékház, és a Botorog-csorgótól indulunk, érdemes oda- vagy visszafelé bejárni a Kurmatura-patak völgyét is. A völgy mohás fái és sziklavilága mellett, legérdekesebb látnivalója a kevesebb mint 1 méterre összeszűkülő szorosa.
Zöld sziklavár Kurmatura-patak Királykő-hegység 8,14 km-re. A Kurmatura-menedékháztól a Zernyesti-szakadék felé az egyik lehetséges útvonal a kék sávval jelzett ösvény. A Kurmatura-tisztás után a turistaút belép az erdőbe és a patakmeder felett halad.
Macska-szoros Királykő hegység 8,21 km-re. A Zernyesti-szorosban, a Zernyest felőli bejárattól számított 2 km után elérünk ahhoz a helyhez, ahol a Zernyesti-patak a balról érkező Vladuska-patak vizét fogadja. Egy kis sziklamaszas csaladiasan. Az emlekkereszttol balra kanyarodva behatoltunk a Macska-szoros sziklavilagaba. Cicák. A nagy melegben élvezet volt mászni a szorosban. Bár rejtéskor száraz volt a patak völgye.
Szoros-patak sziklái Királykő hegység 8,48 km-re. A Macska-szoros kijáratához közel, a Szoros-patak völgyében érdekes sziklaalakzatokat fedezhetünk fel. Egy erdekes szikla. Nem is gondoltam volna, hogy jomagam, aki annyit jarom, es ismerem ezt a videket, ujdonsaggal is talalkozhatok. 6 év útán még megvan. Évente mindszentek napja környékén, bizonyos személyes ügyek elintézése végett Brassóba kell látogassunk.
Vizelde-vízesés 8,7 km-re. A vízesés bio-geológiai rezerváció, travertinen jött létre. Magassága 15-20 méter.
Hasadék-nyereg Királykő-hegység 8,84 km-re. A Hasadék-nyereg a Királykő négy különböző irányból érkező turistaútjának csomópontja. A nyeregben. A hasadékban kellemes hűvösség volt a kánikula ellenére. Itt futnak össze a Királykő Tornyáról, a Kis-Királykőről, a Curmatura menedékháztól és a Királykő-hasadékából érkező útvonalak.
Curmatura-menedékház 8,85 km-re. A Curmatura menedékház a Kis-Királykő lábánál található. Kézmosás. Hát kezet mostam alaposan, felfele menet is, lefele is, de a doboz nem került elő. Mosdó. Jól szétnéztem, de fogalmam sincs hol lehet a doboz. Innen megcsodálhatod a kilátást a sziklaszirtekre, a közeli és távoli csúcsokra.
Létrás-szakadékvölgy Királykő 9,76 km-re. A Letras szakadekvolgy a Kiralyko eszaki feleben talalhato, a nyugati leszakadasban. Megkozelitese legkonnyebben a Diana menhely fele vezeto kek savon, majd az ebbol kiagazo piros kereszt jelzesen lehetseges.
Lépcső-csúcs 10,35 km-re. Lépcső-csúcs Egy jo lada ami vekony. A G C betukot nem talaltam de az ablakot azt igen, igy meglett a lada is.
Ördögmalom-vízesés Bucsecs-hegység 10,4 km-re. Az Ördögmalom-vízesés megközelíthető Törcsvárról, a piros kereszt turistajelzés mentén indulva. Ujra a Bucsecsben. Elindultunk a vizeses iranyaba, ami nagyon megerte, csak nagyon esett az eso, es igy a tobbi nem lett meg. Nem volt olyan nehéz. Már nyílik a rojtos harangvirág, a tárnics, és még találni egy-két elmaradt sáfrányt. Ez az útvonal érinti a Rendőrség-nyerget, a Lyuk-esztenát, majd a Kémények nyerge után ér ki az Omul menedékházhoz.
Vladuska-nyereg Királykő hegység 10,64 km-re. A La Table a Kiralyko arnyekaban huzodik meg, a tortenelmi hataron, ami a tolcsvari hagotol tart at a Nagy-Kiralykon neki a Nagy Tamasnak, es ugy tovabb a Fogaras fele. A hatar expedicionk kereteben eppen ezt a szakaszat jartuk be 2014-ben.
A barcarozsnyói vár 10,64 km-re. Brassótól délnyugatra, a Vidombák-patak partján fekszik Barcarozsnyó, a szász mezőváros. Megtaláltuk. Dukéákkal és Kerekesékkel. Diakeveimre vissza. Itt a var arnyekaban gyakorlatoztunk, valamikor ugy a 80-as evek elejen. A város keleti részén található a 150 méter magas Várhegy.
Őslénypark Barcarozsnyó 11,26 km-re. Dél-Kelet-Európa egyik legnagyobb őslényparkja Barcarozsnyón található, a település feletti sziklákon épült középkori parasztvár közelében. Őslények, a kedvencek. Kirándulás, gyerekek és a kedvencek, az őslények. Vissza az időben. Az őslényeket ízléses környezetben találtuk, beindította a fantáziánkat: "Milyen lehetett?" A család apraja-nagyja jól szórakozott. Az 5 millió eurós beruházásból létesített szórakoztató központ 1,4 hektáron terül el, és 45 életnagyságú őslényt mutat be.
Pogányok templomocskája 11,37 km-re. A Pogányok templomocskája egy látványos sziklaalakzat az erdő közepén, hangulatos környezetben, nem messze a Barcarozsnyói barlangtól. Másik neve Bálvány-kő, németül Götzentempel.
Remény menedékhely Csoránga-öv Királykő-hegység 11,38 km-re. A Remény- (Csoránga) menedékkunyhóhoz a piros háromszöggel jelzett túraútvonalon juthatunk fel. Az ösvény a Calinet-hídjától indul, elmegy az Oltyán-forrása, az Orlowski-forrás, a Sárga-fal, a Zerge-itató mellett, és a Rachitei-fal alá érkezik meg.
Brontosaurus háta-sziklakilátó 11,45 km-re. A Brontosaurus háta egy sziklakilátó, mely 90 m távolságra van a Bálványkőtől. Belátható innen a Keresztény-havas nyugati része, jó időben pedig a Bucsecs-hegység is látszik.
Omul-csúcs Bucsecs-hegység 11,56 km-re. A La-om tetején három bizarr alakú sziklaszál van. EKE-tábor 2015. A tusnádfürdői EKE-tábortól, reggel 5 órától, 125 km-t buszoztunk Bustényig majd innen gyalog a Molnár (Morarul) völgyön jutottunk fel az Omul csúcsra. Ember-csúcs. A rejtekhely körül annyian voltak mint a somlyói búcsún. Az egyik emberhez, a másik óriási fazékhoz, a harmadik lefordított roppant papucshoz hasonlít.
Homokos-sziklavályú Királykő-hegység 11,69 km-re. A Sárga-fal elnevezésű sziklafal aljából, a Calinet-völgyből érkezve, több lehetőség közül választhatunk az utunk folytatására, az egyik a Homokos- (szó szerint) sziklavályúban.
Thermopüla-átjáró Királykő-hegység 11,74 km-re. A Thermopüla-átjáró a Királykő-hegységben, a Középöv ösvényén található. A Plaiul Foii menedékháztól indulva, a Hidak-völgye az egyik legrövidebb út, amely az említett sziklanyeregre kiérve, kivezet a hegység derekánál, északkelet-délnyugat irányban húzódó, jelzetlen ösvényre.
Orlowski-forrás Királykő-hegység 11,79 km-re. Az Orlowski kapitány forrása a Calinet- (ejtsd Kölinec) szakadékvölgyben található, a jellegzetes színezetű Sárga-fal aljában. Régebb jelzetlen útvonalon lehetett ide eljutni, ma a piros háromszöget követve indulhatunk ide, a Barcába ömlő Calinet-patak hídjától.
Erdenburg Barcarozsnyó 11,85 km-re. Barcarozsnyó és Keresztényfalva között, közvetlen a Barca patak bal partján fekszik Erdenburg megrongált maradványa. Hatalmas gátonyaival és mély sáncaival, melyekbe a közeli patak vize bevezethető volt, egykor igen erős védhely lehetett.
Pásztor-csúcs Királykő-hegység 11,88 km-re. A Nagy-Királykő fűrészfog alakú gerince a Pásztor-orommal vagy Pásztor-csúccsal tetőzik, 2238 méteres magasságban.
Török mecset Bucsecs-hegység 11,91 km-re. Török mecset A természet oltárköve. Az Omul-csúcsról ereszkedtünk le, és mielőtt "hazafele" vettük volna az irányt, felkerestük a Török mecsetet. Müzein. Tényleg egy egészen más sziklatömb mint a Bucsecsben megszokottak.
Fundáta-völgyi barlang 12 km-re. A barcarozsnyói Fundáta-völgyi barlang Rozsnyótól 3,5 km-re található, nem messze a rozsnyói vártól, 790 méter tengerszint feletti magasságban. A beugró ára és az eltűnt geodoboz. A félreértések elkerülése végett pontosítanék. Az egyik tablan 40 a masikon 50. Valóban a koncertjegy áráról van szó, az egyik táblán, pont a kassza mellett 15 lej a barlanglátogatás, 40 lej a koncert, aztán a barlang bejáratánál levő táblán a koncertet hírdető felirat így szól: belépés 50 lej, ami tartalmazza a látogatás árát is. A barlang kiterjedése 200 m, összhossza 958 m.
Panoráma Szarvas-völgy Bucsecs-hegység 12,01 km-re. Panoráma Szarvas-völgy Szarvast nem láttunk. Gyönyörű kilátás fogadott.
Grind-nyereg menedékhely Királykő-hegység 12,14 km-re. A hegység legmagasabb csúcsától, a Pásztor-csúcstól délre, 350 méter távolságra, a Grind-nyeregnél végződik az északi gerinc.
Deubel-üregek Királykő-hegység 12,56 km-re. Deubel-üregek Ott voltam a rejtésnél. Sokat töprengtünk rajta, hogy hová is telepítsük a "ládát", végül erre a sziklára esett a választásunk. Boltivek szomszedsagaban. Minden evben felkeresunk egy femtablat, ami kozvetlenul a boltivek alatt van elhelyezve.
Zárt tisztás forrás Királykő-hegység 12,93 km-re. A Zárt tisztás forrása, annak észak felé lejtő oldalán található, kőbaba jelzi a helyét. Vize csorgóval és lappantyúval ellátott fémskatulyába van foglalva, valaki egy fémcsuprot hagyott mellette.
Kijárat a Zárt-tisztásról 2 óránál Királykő-hegység 12,95 km-re. A Zárt tisztás, bár nehezen megközelíthető, nem is annyira zárt. Hat bejárata-kijárata is van, mindegyik jelzetlen útvonalon.
Zárt-tisztás Királykő-hegység 13,02 km-re. A Zart-tisztas a Kiralyko-hegysegben talalhato, 1800-1990 m-es magassagban, a Kozepov kozvetlen szomszedsagaban. Kelet es eszak felol oriasi sziklafalak hatarozzak meg, mig nyugatrol a Landzsa-szakadekvolgy (Padina Lancii) es delrol meg a Nagy-kofolyas (Grohotisul Mare vagy Horja Mare).
Aranygödör-kilátó Keresztény-havas 13,04 km-re. Aranygödör-kilátó és zsomboly (Groapa de Aur) - Keresztény-havas.
Spirla-menedékhely Királykő-hegység 13,1 km-re. A Spirla-menedékkunyhó a piros sávval jelzett túraútvonalon található, mely a Plaiul Foii-menedékháztól indul. A Grind-nyeregnél ér ki a Nagy-Királykő gerincére, annak északi és déli részének találkozásánál.
Vörösöv Királykő-hegység 13,15 km-re. A Középöv déli gerinc alatti szakasza, a Nagy-kőfolyástól kezdődően, a Vörösöv vagy Vörös-orom nevet viseli. A jelzetlen ösvény a Központi Fal tövéből indul, vörös színű törmeléken felfelé, innen a helynév is.
Panoráma Sugariilor-völgy Bucsecs-hegység 13,56 km-re. Panoráma Sugariilor-völgy - Bucsecs-hegység Szélkapu. Na, itt aztán rendesen fúj a szél.
Csalán-völgyi varrótű 13,59 km-re. Csalán-völgyi varrótű Ott voltam a rejtésnél. Nehéz a "varrótű" közelébe férkőzni, átvergődve a borókatengeren, de megéri a fáradságot. Hatso-nyereg alatt. Valamikor egy -ket evtizede itt a Kiralykon hallottam, hogy ha "remeg a labad" a sziklan "varsz a tuvel a varrogepen".
Lenföldek tisztása Keresztény-havas 14,09 km-re. Lenföldek tisztása (Poiana Inului) - Keresztény-havas
Magas-csúcs Keresztény-havas 14,4 km-re. Magas-csúcs (Fata Inalta) - Keresztény-havas.
Hegyes-szírt 15,04 km-re. Ha már vetted a fáradtságot és kiugrottál a Costilla menhelyhez nem éri meg kihagynod a Hegyes Szírtet (Țancul Ascuit), ugyanis a menhely fölött közvetlenül tornyosuló hegyes szikla szirtről még gyönyörűbb kilátás nyílik a Costilla hatalmas sziklafalaira (balról → jobbra): Kis szírt (Țancul Mic), Sasok fal (Peretele Vulturilor), Costila völgy (Valea Coșrilesi), Costila fala (Peretele Coștilei), Sárga völgy (Valea Gălbenelor) Megéri ide kimászni ha már eljöttél a menhelyig. Ha nem tudsz sziklát mászni akkor sem kell kétségbe essél, hiszen a hegy felőli oldalán akár fel is sétálhatsz.
Kostila-Nagy-párkány Bucsecs-hegység 15,07 km-re. Az aki igazan megszeretne ismerni a Bucsecs sziklavilagat, annak kotelezoszeruen be kell jarnia a Kostila parkanyat is. Igaz nem veszelytelen de egy kis kalandvaggyal, egy madzag kotellel, es nem kis helyismerettel ez mind megvalosithato.
Vaskereszt a Costilán 15,08 km-re. Annak ajánlom ezt a helyet aki nem fél attól, hogy letérjen a turista ösvényről és hatalmas falak tövében, iszonyatosan szép kilátás mellet, egy csendes helyen szeretné élvezni a Bucegi szépségét, nem a Babele és a Sfinx turista forgatagában.
Szfinx Babele Bucsecs-hegység 15,5 km-re. Szfinx - Babele Transzbucsecs 1. Miután már elég sokat hallottunk meg olvastunk erről az új útról ideje volt kipróbálni is. Ki korán kel. Későn indultunk útnak, nem számoltunk avval a csúcsforgalommal, ami Busteniben volt, mikor gyalog gyorsabban lehetett haladni, mint autóval.
Jepii-völgy vízesései Bucsecs-hegység 16 km-re. A Jepii-völgy vízesései Vízesések. A túránk második napján ragyogó napsütésben indultunk a Caraiman-kereszthez, a Babele menedékháztól.
Lóhavas Keresztény-havas 16,04 km-re. Lóhavas (Spinarea Calului) - Keresztény-havas.
Kilátócsűr ablakkal Holbák 16,13 km-re. A kilátócsűr Holbák község központjától nyugat-északnyugatra található, a Stimbav-domb gerincén, a Stimbav (Stimbach, Stimbák? ) patak völgye felett.
Schulerau-kapu Keresztény-havas 16,31 km-re. A Schulerau-kapunak nevezett sziklák a Keresztény-havas (németül Schuler) csúcsától észak-északnyugatra találhatók, attól mintegy 700 méter távolságra. Elso dobozunk. Megtalaltuk. Csak most. Ha már a télen, sízés közben nem kerestük meg. A sziklák felett halad el a Zerge (románul Capra Neagra) kabinos felvonó, a közelében és nyugatra található Brassópojána piros színnel jezett, közepes nehézségű, Sulinar nevű sípályája.
Caraiman-vízesés Bucsecs-hegység 16,49 km-re. A kék kereszttel jelzett, Busteniből a Babele-menedékházhoz vezető túraútvonal mentén, a Jepii Mici (Caraiman) völgyében levő patak vize folyamatos esésben van. Számtalan zuhatagot és vízesést képez.
Ablak-párkány Bucsecs-hegység 16,55 km-re. A Briul Portitei vagy az Ablak-parkany a Bucsecs-hegyseg K-i leszakadasanak egyik erdekes pontja, szikla kapuja. Ha nem letezne ez a kapu, akkor nem tudnank tovabb haladni ezen az ovon, a kapucska oven.
Babele Cocora-hegy Bucsecs-hegység 17,32 km-re. Babele - Cocora-hegy Kiruccanás. Vasárnap a Bucegiben túráztunk, és mivel ott jártunk megkerestem a geoládát.
Habos-völgy vízesése Bucsecs-hegység 17,48 km-re. Számtalan alkalommal végigmentem a Jepii v. Caraiman-völgyben levő útvonalon, fel a Babele-menedékházhoz vagy lefelé Bustenibe.
Fenn a volgy felett Nagy Boglya Bucsecs-hegység 18,09 km-re. Ez nem mas, mint Busteni varosa fole magasodo Nagy Boglya sziklatornya. Nagy Boglya - Szaraz-volgy. Engem is megkisertett a nagy melyseg a Nagy Boglyarol, hogy onnan repulhessek egyet a nagy semmibe. Egyre nagyobb a bakancslista. Igen, a Nagy Boglyára mindenképpen vissza kell még térni. Romanul Claia Mare.
Ördögpataka zuhatagai Keresztény-havas 18,33 km-re. Az Ördögpataka a Köszörűpatak egyik, baloldali mellékvize, egy bővizű csermely, mely négy zuhatagot is képez (három nagyobbat). A piros háromszög jelzésű, meredek ösvényen lehet bejárni, mely Brassó Bolgárszeg városrészének délnyugati végéből indul, mielőtt elérnénk a Salamon sziklákhoz.
Marie Thereze-pad Bucsecs-hegység 18,48 km-re. A Marie Thereze-padot Domenico Tramontini olasz kőműves készítette, a olaszországi nagymamája emlékére, pihenőhelyként. A pad támlájára fel van írva a nagymama neve, Marie Thereze, és egy dátum, 1888 szeptember 7, valószínűleg ekkor készült a pad.
A feketehalmi vár 18,79 km-re. A Barcaság nyugati szélén, Feketehalomtól nyugatra, az 1294 m magas Kotla-hegy tetején találjuk az egykor Schwarzenbergnek nevezett vár romjait. Hatórás szép kirándulás. A várat Feketehalomról indulva a kék pont, kék vonal, kék háromszög jelzésen közelítettük meg, csak egyszer tévesztve útvonalat. Piknik a várromon. Többnyire megborzongat, ha mesélő kövek közelében járok. A Szebenbe vezető út őrzését látta el.
Tamina-vízesés 19,17 km-re. A Nagy-kő-havas csúcsától délre, az Esztena-völgy középső szakaszán, ott ahol a Hasadt-kő éle és a Bánya-bérc gerince a völgyet összeszűkíti, a patak útját egy 70 m magas, középen kettéhasadt mészkőszirt, a Hasadt-kő zárja el. Ott voltam. Ott voltam a rejtesnel. Minikanyon. Egy csodálatos, ragyogó napsütésben kerestük fel ezt a csodaszép kanyont. Ebben a hasadékban található az a zuhatagsor, amelyet ma Tamina-vízesésnek neveznek.
Magyarvár a Tömösi-szorosban 19,77 km-re. Közismert a Nyerges-tető és az itt lezajlott ütközet, hiszen közel van, könnyen el is érhető. Hasonló ütközet zajlott le aTömösi-szorosban is, de ez kevésbé ismert a mi tájainkon, mert távolabb van tőlünk.
Feketehalmi Magura-csúcs 20,51 km-re. Feketehalmi Magura-csúcs, Zeidnerberg.
Szent Miklós-templom Bolgárszeg 20,78 km-re. A Szent Miklós-templom Brassó Bolgárszeg nevű városrészének központi parkjában helyezkedik el, mely a Porondról (Anger, Egyesülés-tér) nyílik. A templomkert területén áll a Brassói Ifjak Múzeuma, az Első Román Iskola épülete, és Coresi diakónus román nyomdász szobra.
Fekete Torony 21,41 km-re. Fekete Torony Brassó Sok beiras. Egy "Unnepi" setat tettem a tortenelmi brassoi tornyoknal. Megalazva es kifosztva. Ezt mar egy jopar eve megtalaltam, akkor meg a lada tele volt, es osztan a rejtek kitorlodott.
Cenk-hegy Brassó 21,42 km-re. A 957 m magas Cenk-hegy Brassó délkeleti oldalán emelkedik. Ott lapul a helyén. Megtaláltuk, miután Áron_bv-nak drukkoltunk, a Cenken rendezett félmaratonon. Gabony lépcső. Nem is értem, hogy eddig, hogy nem kerestük meg ezt a geodobozt. Itt már az Árpád-korban erődítmény állt.
Fekete templom Brassó 21,56 km-re. Brassó főterén található Erdély legnagyobb és egyben egyik legszebb műemléke, a legkeletibb európai gótikus templom, a híres Fekete templom. Kis segitseggel. Megtalaltuk Aronekkal, es kis segitseggel. Megtaláltuk. Még márciusban megtaláltuk. A templom bejárata mellett áll Johannes Honterus bronzszobra, aki az evangélikus vallást Erdélyben elterjesztette.
Nagy-kő-havas csúcs 21,59 km-re. A menedékháztól a Nagy-kő-havas csúcsáig a piros sávval jelzett ösvényen juthatunk el. Kincs a geoládán kívül. Könnyűszerrel, GPS nélkül is meglett, hála a szöveges segítségnek. Brassó felett. Lenyűgöző kilátás, nem csak a helyszínen, hanem az oda vezető ösvényen is. A csúcsot az északi oldalon érdekes, 8-10 m magas, kúp alakú, konglomerát sziklák építik fel.
Fehér Torony Brassó 21,6 km-re. Fehér torony - Brassó. Hosszas keresgélés után megtaláltuk. A szemét tényleg hangulatromboló, de - lássuk be - legalább elriasztja az illetékteleneket a geo"ládától", így feltehetőleg hosszú életű lesz. Egy regi tartozas. Szegyen nem szegyen egyik legnehezebb brassoi dobozom volt.
Ferenc József-szikla 21,65 km-re. A Ferenc József-szikla 10 perc járásra található a Királyi esztena-tisztástól. I.
[ Fel ↑ ]
Unitárius templom Sepsiszentkirály 44,72 km-re. A falu neve is templomról tanúskodik, Szent István király tiszteletére szentelt templomáról nevezték el. Ez egyben arra is utal, hogy már a XII-dik században plébániatemplom, amikor a Szent Istvánról elnevezett plébániák létesültek vagy kapták nevüket, ha előbb léteztek.
Régi kőhíd Sepsiszentkirály 44,73 km-re. Ez a régi kőhíd Sepsiszentkirály határában található, egy jó km távolságra a Baróti hegység gerince felé. Már nincs elrejtve. Amíg fel nem újították, rendszeres bicikliző célpontunk volt. Mar nem a regi. Mint mar a cimben is utaltam, mar nem a regi. Valamikor Előpatak helyett, itt jártak át a Barcaság irányába, szekerekkel.
Bölöcsény-sarok Fogarasi-havasok 44,87 km-re. Bölöcsény-sarok (magyar kiejtés), románul Coltul Balaceni. Sziklamászó útvonalak: 2B-5B.
Nagy-Szombatfalvi-nyereg Fogarasi-havasok 45,12 km-re. Nagy-Szombatfalvi-nyereg, románul Fereastra Mare a Sambetei.
Református templom Sepsiszentkirály 45,15 km-re. A falu neve is templomról tanúskodik, Szent István király tiszteletére szentelt templomáról nevezték el. Már a XII-dik században plébániatemplom, amikor a Szent Istvánról elnevezett plébániák létesültek vagy kapták nevüket, ha előbb léteztek.
Szalonna-csúcs Fogarasi-havasok 45,31 km-re. Szalonna-csúcs, románul Varful Slanina.
Faragott állatfej Sepsiszentkirály 45,42 km-re. Sepsiszentkirály környékét böngészve a neten, két érdekes fotóra bukkantam a Panoramio egyik oldalán. Az egyik kép címe A szarvak között, a másiké Lovas farmról.
Kis-Szombatfalvi-nyereg Fogarasi-havasok 45,74 km-re. Kis-Szombatfalvi-nyereg és menedékhely, románul Fereastra Mica a Sambetei.
Borvíz fürdő Bölön 46,11 km-re. 2014-ben, a Borvizek útja projekt keretében korszerű kezelőközpont épült Bölönben.
Büdös-feredő Bölön 46,14 km-re. 2016 nyarán, a Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kaláka alkalmával sor került a bölöni Büdös-feredő felújítására.
Királyhalma 46,14 km-re. 1396-ban tűnik fel az oklevelekben, templomról nincs adat, de a XV-dik századig katolikus lakói voltak.
Óriáskő Szotyor 46,55 km-re. Az Óriáskő Szotyor határában, a falu felső végén, a sportpálya fölötti terasz oldalában van, a Köveskert nevű helyen. érdekes. érdekes darab. Érdekes darab. Érdekes darab, egy érdekes helyen. A szikla tetőlapján egy öt láb átmérőjű embersarok alakú bemélyedés van, melyről a néphagyomány azt tartja, hogy az egy óriás sarkának a benyomulása, ki innen egy lépéssel a Brassó feletti Cenk hegyre lépett át.
Fejedelemasszony kútja Fogaras 46,56 km-re. Fejedelemasszony kútja, Fürsten Brunnen - Fogaras.
Fogarasi vár 46,56 km-re. Fogaras városában jó állapotban maradt meg az impozáns várerőd, a 14-dik és 17-dik század között épült vár fallal, vizesárokkal van körülvéve és 4 sarokbástyával rendelkezik. Fogaras és környéke. Többször is voltam a Fogarasi havasokban gyalog, utoljára egy óriási vihar kergetett le a Bilea-tótól. Voltam a fogarasi várnál, augusztusban. Kár,hogy nem foglalkoznak eléggé vele, bár látszik, itt-ott valami állag megőrzésre tett kísérlet.
Régi Olt-fahíd Fogaras 46,8 km-re. A fogarasi Olt-híd Fogaras város szélén, a Fogaras-Segesvár úton áll, vámoshíd szerepét töltötte be. 1778-1782-ben épült, 1906-ban bontották le, miután 1905-ben új vasszerkezetű hídat építettek mellette.
Szulák-nyereg Fogarasi-havasok 46,81 km-re. Szulák-nyereg, románul Saua Racorele, Fereastra Racorelelor. A racorele (Convolvulus arvensis) az apró szulák gyomnövény román elnevezése.
Galasescu-nyereg Fogarasi-havasok 47,65 km-re. Galasescu-nyereg, románul Saua Galasescului vagy Saua Vistisoarei.
Sepsiszentgyörgyi Panoráma 47,81 km-re. Sepsiszentgyörgyi Panoráma A dolog kétesélyes. Először az alsó víztározónál kerestük, csak később jöttünk rá, hogy a fentinél is megnézhetnénk. Romhalmaz. Keményen folyt holmi vezetékek lerakása, noha a felső víztározó már romhalmaz.
Unitárius vártemplom Bölön 48,22 km-re. Bölön erődített temploma 1893-ban épült, egy 15-dik századi templom leégett maradványaiból. Hazafele. Hazafele tartva a Vecer, a kopjafa, a kopeci oriasi szil utan ahol a rejtekladat amely a fa alatt hevert kitaszitottan, vissza tettem a 2011-es romaniai ev fajaba, egy maroknyi hazai folddel es egy kis zaszlo szallaggal, no meg egy rez garassal, mert mas mar nem volt nalam. A 17-dik század elején épített négy saroktoronnyal megerősített erődfal veszi körül.
Körömvirág-nyereg Fogarasi-havasok 48,23 km-re. Körömvirág-nyereg, románul Saua Galbenele vagy Fereastra Ursului.
[ Fel ↑ ]
Látnivalók Városfalva - Látnivalók Kalnács - Közeli települések: Törcsvár 1,21 km-re - Szohodol látnivalói 2,97 km-re.
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.