Bükklok település (Hargita megye) Központ: Csíkszépvíz. Bükklok román elnevezése: Fagetel.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Bükklok (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

A Tatros forrása és Piposz felé indultunk, megálltunk kicsit ennél a templomnál, megcsodálni a környéket. Ortodox templom 2 geodobozzal. Bükkloka Csíkszépvízhez tartozik.
Ortodox kolostor - Bükkloka Egy drive-in rejtés. Egy kétnapos kincskereső túrára, kirándulásra indultam. Hirtelen találat. Hirtelen előhúztuk a dobozt a rejtekből, és ugyanolyan gyorsan vissza is ültettük, amíg szabad volt a terep. Ortodox. Az út mellett minden lehetséges rejteket megnéztem, de nem jöttem rá, hogy melyik lehet a majdnem drive-in rejtek.
Gyimes vidékének megközelítése a Gyimesi hágó, régi nevén Tekerőhágó, irányából történik. Hihetetlen. Ennnyi ember hiszi azt, hogy egy ház háta mögött csak WC lehet. A doboz megvan. A pogányhavasról vissza fele jövet gondoltuk, hogy még teszünk egy próbálkozást a doboz megtalálására és csodák csodájára a dobozt megkaptuk első megtalálóként. Piheno. Vasarnap itt kezdtuk a keresest, es meg is talaltuk a dobozt.
Piposz birtok - Bükkloka Csodatanya. Rég készülünk ide, most eljöttünk pár napra.
A Motorsirülő az első világháborúban épült, a nevét onnan kapta, hogy idáig jöttek fel a gépkocsik a frontvonal ellátására, s itt képeztek ki nagyobb teret a forduláshoz. Serüljünk sze. Piposz tanya fele menet találtuk meg a falat. Támfal. Egyik, a legkönnyebben megtalált doboz.
Vándor, aki a műúton robogsz le a százéves határig, szállj ki, és gyalogolj fel ide - a hely kultikus hangulatának élményét elképesztő körpanoráma egészíti ki. Lefele megáztunk. A rejtekhely-találkozó színhelyével szemben volt ez a Széphavas, ami mégsem volt szép havas, viszont annál szebb volt innen a kilátás. Rejtekhely találkozó. A hatodik rejtekhely-találkozó alkalmából jártunk itt. Köd. Mire felértünk, teljesen ködbe burkolózott a kápolna, észre se vettük volna, ha nem tudtuk volna, hogy hol van.
Szoborállításra készül Szépvíz, emléket állítanak annak a Szent Lászlónak, akinek a falu a nevét köszönheti. Tavaly őszi séta. Jó, izgalmas rejtés. Széphavason hóembert építeni volna jó. De arra még várni kell. Mi se jutottunk be a misére. Hogy juthat valakinek eszébe, nyáron hóembert építeni? Egyébként nem is rossz ötlet, ide télen is feljönni.
A Pogány-havas és környéke, az év minden szakában érdekes látnivalót nyújt. A teton. Megtalaltuk a dobozt a kijelolt helyen. Jégkoloncok a Pogányhavason. A Szent László emlékhelyről jöttem át a két havast összekötő, lépten-nyomon kidölt, derékbatört fenyőktől akadálypályává vált erdei uton. Virágok doboz helyett. Egy rövid túrát terveztünk közel a Gyimesekhez.
A Szent László emlékhely magába foglalja a Szent László kápolna konzervált romjait, Szent László kövét, valamint Szent László kútját és az újonnan épült haranglábat. A cél. Végre elértünk a kitűzött célhoz. Kis Pogány havas. A Szépvízi tároló rejtekhelyén mikor belőttem a következő célpontot, ami a Kis Pogány Havas volt, úgy döntöttem, nem megyek vissza Szépvízre, toronyiránt rövidebb.
Június 27-e Szent László ünnepe, személyében nagy hős és nagy király képe rajzolódik elénk.
A Tatros-folyó forrásának felderítésére indult el baráti csapatunk a szépvizi közbirtokosság támogatásával. Égszakadás. Elindultunk forráskeresőbe. Másodszorra. Másodszori nekifutásra eljutottunk a forrásig. Amikor futnak a nők utánad, jobb ha megállsz. Ma volt a második alkalom az idén, amikor megpróbáltam eljutni (újra) a Tatros forrásaihoz.
A Hegy útja közvetlen közelében, egy rendezett forrás található, a Hosszúvontató-forrás és itató. Sajnos. Ez volt a második állomásunk a Szent László Emlékhely fele.
A Csíkszeredától 14 km-re északkeletre található csíkszépvízi víztároló Csíkszereda vízellátását biztosítja. Szép a kilátás a tóra. Meglett a csutak dobozostól. Őszi gombakínálat. Szép kilátással, gazdag és változatos gombakínálattal honorálta a rejtekhely a kitartást, lévén hogy a Tolvajosról majdnem visszafordultam, annyira borus, ködös és hideg volt. Kora esti séta. Nagyon szép volt a tó a lemenő nap fényében, jól esett a tavasz első virágai között járni.
Nagy Pájszó tetején haladt végig a régi országút Erdély és Moldva között, elkerülve a patakok útromboló erejét.
A Kolos-tetőtől északkeletre található a környék legidősebb bükkfája, kerülete 3,6 m.
Az 1246 m magas Kolos-tető a Csíki-havasok egyik mellékgerincén található, a Sándor dombja és a Piricske-tető között. A Szénás-úton a Kolos-tető felé. A Szépvízi-víztároló mellől induló Szénás-úton közelítettem meg a helyszínt.
A Szellő-tetőn, a csúcstól körülbelül 250 méterre található menedékhelyet a Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata állította fel, a Biztonságos hegyi turizmus program részeként.
A gyimesfelsőloki régi sáncokat 1701-1702-ben építették a tatár betörések ellen, a sáncok az első katonai felmérésen is jól láthatóak.
Sokan a Szellő-tetőt tartják a Csíki-havasok csúcsának az 1493 méteres magasságával, pedig a Gyimesekben, a Gyimesközéplokról elérhető Hegyes-csúcsa magasabb, 1517 méter. EKE-tábor. Az EKE-táborból való egyik kirándulás alkalmával jutottam el a Szellő tetőre új barátommal, Kozman Botondal ahol megkaptuk ezt a kerek geodobozt. Drájvin túra a csíki Nemere tetejére. Az eredeti elképzelés szerint a gyimesi hágóról indultunk volna a gerincúton. Lengedező. Felkapaszkodtunk a tetőre, kicsodálkoztuk magunkat, és kerestünk, kutattunk de a tető alatt semmit sem találtunk.
A Rompácai-borvíz kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos tartalmú és mésztufát rak le.
Igeretemnek megfeleloen megosztom veletek, egy a szakirodalomban alig emlegetett foldvar helyet. Foldvar. Tehat meg az elfelejtett foldvarig nem ertel fel az eso miatt? Az altalam elkuldott kepek nem ertek el hozzad? A cibrei rejtek tenyleg doboz nelkul volt akkor. Vasvilla nélkül, az elfelejtett földvárnál. Meliékkel közösen indultunk egy kis körtúrára, Csíkszépvízből indulva, a Hegy útján egészen a Pogányhavasig. Elfelejtett ösvényeken az elfelejtett földvárhoz. Miután megjártuk a Hegy útját, a Pogány havasról ezt a várat vettük célba, természetesen árkon-bokron át, erdőn-mezőn át, vagyis inkább csak sűrű, szúrós erdőn át, de végül aztán csak oda jutottunk a várhoz.
A Kis-Havas panzió háta mögött található régi sípálya felvonója mentén lehet feljutni az 1090 m magas Kis-Havas csúcs tetőre. Új geodoboz új helyen. Egy bejegyzés alapján értesültünk, hogy a geodobozt vadállatok találhatták meg.
A Csíki-havasok piros kereszttel jelzett túraútvonalából, a Kolos-tető és a Sándor dombja között, a Farkasvész sarkától észak-keletre, egy meredek oldalvölgy ereszkedik alá a Fenyővize-patak völgyébe.
Csíkszentmihály község határán, a nevezetes Pogányhavas keleti részén, egy hajdani vár szétporladó romjai láthatók.
Csíkszépvíz központjából indul a fehér alapon piros kereszt jelzésű túraútvonal, amely a régi út - az egykori országút nyomvonalán halad. Doboz nélküli geodoboz. A tavaly júniusban jártam először a Hegy útján. Doboz nélküli rejtek. Elindultunk, hogy megnézzük a Szent László Emlékhelyet. Egy ötletes rejtés és egy új látnivaló a Hegy útján. Miután az általam elrejtett, doboz nélküli geodoboz eltűnt, örültem az újratelepítésnek, amit a román geojátszótérnek köszönhetünk.
Csíkszépvíz felszegi részén, az 1799-ben készült székelykapu mellett áll egy harangláb. Mienk volt az elso bejegyzes. Megtalaltuk, koszonjuk. Egy regi haranglab. Ez egy nagyon szep haranglab, mint latom megvan a sulya is a tortenelemben. Kisharang. Ahhoz képest, hogy az orrom után mentem, könnyen rátaláltam a haranglábra.
A székely népi építészet különleges emléke az 1799-ben készült csíkszépvízi székelykapu.
Az alsócibrei fürdő Csíkszépvíz és Csíkszentmihály határában található, a szépvíziek majálisozó helye volt. Jól jött a feredő. Ez a feredő éppen jól jött a szentmihályi kaland után, így sikerült rövidesen kimosakodni a porból, és embert faragni magamból, mielőtt bemerészkednék a következő emberlakta településre. Jo lenne megfurodni. Megtalaltuk. Emlékmű és új geodoboz. Cibrefürdő bejáratánál egy közel négy tonnás emlékművet helyeztek el, mely az 1694-es tatár betöréskor megsemmisült Cibrefalvának állít emléket.
A Bánya-völgyhíd 2 km távolságra van Gyimesfelsőlok állomásától és 28 m magasságban hídalja át a Bánya patakot. Virágos völgyben. Virágos völgyben haladtunk, míg nem elértük a régi illetve az új völgyhidat. Viadukt. Átmentem alatta, végig mentem rajta, körbe jártam, csihánnyal csípettem magamat, bokrok között szúrattam magamat, de a rejteket nem sikerült megtalálnom. A rejtekfotót megnézted?. Szerintem a rejtekfotón elég egyértelműen látszik a rejtek helye.
Csíkszépvíz római katolikus temploma 1880 és 1892 között épült Kiss Sándor gyergyócsomafalvi építész tervei alapján, Szász István üvegcsűri építész kivitelezésében, neogótikus stílusban.
A Sándor dombja nem egy kiemelkedő, különleges hegycsúcs - inkább csak egy laposabb domb, viszont nagyon jó kilátás nyílik innen körbe, a Csíki havasok közeli csúcsaira.
Az Örmény emlékház Csíkszépvíz központjában található, az emlékházat a Szentháromság Alapítvány hozta létre.
A Székely Határőr Emlékközpont egy impozáns, háromszintes épület, 2021 augusztusában megnyílt, hiánypótló turisztikai látnivaló.
Görbepataka település Bagolyvár elnevezésű csodálatossziklaképződménye, impozáns sziklacsúcsa a második világháború idején fontos stratégiai szerepet töltött be. Második világháborús bunker. Pünkösdkor, útban Gyimesbükk fele felkerestük a Bagolyvárat és a második világháborús bunkert. Hova lettek a keresztek. Mivel a Nok napjat a Gyimesekben toltottuk a Bagolyvar bunkert nem hagyhattam ki. Bunker. Felmásztam a domb tetejére és közben ismeretséget kötöttem több pacival.
A községközpont felé haladva, a Szépviz-pataka mellett, dr Katona Endre nyugalmazott állatorvos udvarán áll egy évszázados tölgyfa.
A XVII-dik század végén örmények telepednek Szépvízre, akik katolizálódnak és 1785-ben örmény szertartású plébániát szerveznek.
A térkép szerint egy keresztnek kellett volna következni a gerincen, de bárhogy tekergettem is a nyakam, nem találtam meg. 2 doboz. Egy pet előformát kerestünk, de először egy nagyobbacska dobozt találtunk, egy másik játszótér dobozát. Hát az úgy volt, hogy.... Ezen a helyen először radupuscarciuc rejtett, a román nyelvű geotrekking felületen volt bejelentve a rejtés.
A Csíkszereda felé vezető főút melletti római katolikus templomocskát mindenki az Iparosok kápolnája néven ismeri.
Az Utusaly-völgyhíd 140 m hosszú és 30 m magas, központi része párhuzamos övő, rácsozott, felsőpályás szerkezető, boltozott részekkel.
Borzsovafürdő Csíkborzsovától keletre, a Csíki-havasokban fekszik, a Borzsova pataka mentén. Meglepetés rejtek. Nagy mosolykára számítottunk, ehelyett egy kicsit találtunk. Mosolykás doboz. Mosolyka nem volt a helyén, de visszatettük. Mosolyka. A rejteket megtaláltuk, de sajnos a mosolyka mögött nem volt semmilyen doboz, pedig átfésültük érte az egész helyet :( Reméljük így is elfogadható a megtalálás.
Gyönyörű és tiszta piknikezőhely a Remete-patak völgyében, nem messze Csíkcsomortántól.
A Ladók-völgyíd a lóvészi állomás közvetlen közelében fekszik, hossza 112,45 m, a völgy legmélyebb pontja felett a pályaszint 31 m. Ladók-, vagy Cifra-völgyhíd. Jo moka volt :) A talalkozo alkalmaval egyikunk rejtette, a tobbiek pedig megkerestek. Szép híd lehetett újkorában. Még ki se hűlt a rejtés, s már meg is lett. Üres az első hely. Szerénységből meghagytam az üres első helyet.
A Várdombról szép kilátás nyilik a fenyvesnőtte szép Remete-patak völgyére, melynek hátterében a Bodos feje magasul fel, valamint a szemben levő Nagy Somlyóra. Szerencsésen megtaláltam este hét körül. A noteszbe azt hiszem, véletlenül 15-ét írtam, de annyi baj legyen. A döntőbíró szerepében. Nem szeretek beszélgetésekbe beleszólni, és a döntőbíró szerepében tetszelegni (előre is elnézést kérek), de van néhány fontos információ, ami egy kissé árnyalja a valóságot. Latszat es valosag. A doboz rendesen visszakerult akkor a helyere, takartam.
A lóvészi alagút kijárata közelében volt a 17-dik számú őrház - az alagútnak Görbepatak felé van a kijárati oldala, és Rákos-pataka felé a bejárati oldal, Csíkszereda felől. Királynénk nyomában. Nagy mérnöki alkotás volt az alagút, és korához képest - no meg több "felszabadítás" ellenére - jó állapotban van.
Görbepataka falu Gyimesfelsőlok községhez tartozik - a Tatrostól nyugatra található, a festői szépségű Görbe-patak völgyében. Ez volt a nap utolsó geodoboza. Amire könnyen ráleltünk, de jött még két család és meg kellett várjuk míg odébb állnak. Most is. Nem lehet kihagyni ezt a helyet. Érdekes kápolna. Különleges építésű kápolna.
[ Fel ↑ ]
A régi plébániatemplom a gótikus korban új formát kap, ebből a korból ma is épen áll a szentély csúcsíves ablakaival, csúcsíves diadalívével és egyszerű gyámköveken nyugvó boltozatával.
Poénos nevű erdélyi kocsmák helyét, koordinátáit és fényképeit szeretnénk összegyűjteni ezen az oldalon. Az asszony mondá. Székelyudvarhely Csíkszereda fele vezető kijáratánál, a Bethlenfalvi út jobb oldalán, van egy kocsma, aminek becsalogatója a csatolt képen látható. Szoval. A Fészek - Madéfalva. Madéfalván, a Siculicidium emlékmű közvetlen szomszédságában található a Fészek.
Csíkmindszent felől a Hosszúaszóba vezető út közepén, a Bükk feje gerincén állva, nem tudtuk eldönteni, hogy mit mihez tódtak. Egyszer lenéztem, majd felnéztem. Kerékpárral indultam egy kis rejtéssel is egybekötött dobozkeresésre. A keresztfánál. Kiértünk a Bükk fejére és megálltunk a keresztfánál.
Csíktaploca északi részén, a Csicsó és Delne felé elágazó országút szomszédságában, az 1912-től felhagyott régi temető mellett áll.
A Sarlós Boldogasszony tiszteletére felszentelt, a Hidegség völgyéhez tartozó Bándpatakán található templomot 1927-ben építették - 2001-ben kibővítették, majd 2004-ben egy új toronnyal toldják meg. Üres rejtek. Már sötétedés után érkeztem a helyszínre. A lourdesi szűz. Azért az utóbbi időben szerencsére leaszfaltoztak egy-két utcát, itt a Gyimesekben, mert hajdanában, ilyenkor nagyon meg volt olvadva.
Csíktaplocán, a Lázár-kúriától 100 méterre, a járda közepén, egy 4 m kerületű fekete nyárfa található.
A község központjában, az iskola előtt terebélyes akácfák és szilfák sorakoznak, a leveleik fogazottak, érdes tapintásúak.
Egy magyar és egy román katona sírja a Buha-patak hídjánál, a 12/a úton, egy építkezési lerakat előtt, Pál Péter földjén.
Egy ismeretlen német katona sírja - Bilibókszer, 12/a főút mellett, a Buha-pataktól körülbelül 100 m Gyimesbükk felé, az út jobb oldalán, a kerítés belső oldalán.
Négy magyar honvéd sírja felett felállított emlékkereszt, az Áldomás-pataka aljában, az út mentén, Antal Péter földjén.
[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.