Csíkrákos település (Hargita megye) Központ: Csíkrákos. Csíkrákos román elnevezése: Racu.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Csíkrákos (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

- Kőmosó-tó Csíkrákos 0,91 km-re. A Göröcsfalva közelében levő, benyúló földnyelvvel rendelkező, a rejtő által Nyelves-tónak keresztelt tó, az újabban elhelyezett irányjelző táblákon Rákosi tó elnevezéssel jelenik meg.
- Katolikus templom Göröcsfalva Csíkrákos 0,99 km-re. Csíkrákos központjában keletre kanyarodva, a 124-es megyei úton közelíthető meg.
- Csíkrákos Bogát-hegyi kápolna 1,2 km-re. Csíkrákos határában, az Olt fölé magasodó 787 m magas kiszögellés a Hargitához tartozik.
- Siker Madéfalva 1,98 km-re. Végre sikerült.
- Siculicidium útja Jézus Szíve templom Madéfalva 1,99 km-re. A madéfalvi veszedelemhez kapcsolódik az a történelmi tanösvény, amelynek kiépítésére még 2010-ben nyert pályázatot Madéfalva önkormányzata.
- Vacsárcsi kőbánya 2,06 km-re. Vacsárcsi közelében, egy olyan kevésbé ismert, felhagyott kőfejtő van, ahol Csíkban egyedülálló, bazaltorgonákat láthatunk.
- Hosszú-borvíz Madéfalva 2,17 km-re. Hosszú-borvíz, Madéfalva
- Poénos kocsmák Erdélyben 2,25 km-re. Poénos nevű erdélyi kocsmák helyét, koordinátáit és fényképeit szeretnénk összegyűjteni ezen az oldalon.
- Siculicidium emlékmű Madéfalva 2,28 km-re. Siculicidium, a határőrség erőszakos megszervezésekor Madéfalva határában 1764 január 7-én a császári katonaság védtelenül lekaszabolt csíki- és háromszéki 200 székely vértanú emlékére, kik az ősi szabadság védelméért véreztek el.
- Kavics- és homokbánya Csíkszépvíz 3,49 km-re. Tekintélyes méretű kavics- és homokbánya Göröcsfalva és Csíkszépvíz között, az aszfaltút mellett, a szépvízi lőtér szomszédságában.
- Airsoft pálya Csíkcsicsó 3,52 km-re. Airsoft és paintball pálya, Csíkcsicsó.
- Csíki Székely Krónika Vacsárcsi 3,58 km-re. Vacsárcsi első hiteles említése az 1560-as évekből származik, azonban a korábbi történetére több, elsősorban régészeti adat utal.
- Páduai Szent Antal római katolikus templom Csíkcsicsó 4,37 km-re. A Páduai Szent Antal tiszteletére felszentelt római katolikus templom Csíkcsicsó központjában található, az iskola közelében.
- Csíkmadaras 4,52 km-re. Az Olt mentén egybeépült hat település.
- Csergeványoló Csíkmadaras 5,24 km-re. Csíkmadaras nyugati kijáratánál, a Nagy Madaras-patakon, ma is működik egy csergeványoló.
- Szent József-kápolna Csíkborzsova 5,42 km-re. A csíkszentmiklósi egyházközség filiáléját alkotó Csíkborzsovában, a jelenlegi kápolna helyén az Egri család épített egy fakápolnát, amelyet az idő vagy a tőzvész elpusztított.
- Katolikus templom Csíkborzsova 5,54 km-re. A Csíkszeredát Szépvizzel összekötő országútról nézve csak templomtorony jelzi, hogy a dombok mögött település húzódik meg.
- Katolikus templom Csíkszentmihály 5,55 km-re. Csíkszentmihály római-katolikus templomának magas, karcsú tornya mai formáját a XVIII-dik század elején nyerte, amikor magasították, de ablakai még a gótikus kor jegyeit hordozzák.
- Csíkszentmihály hársfái 5,57 km-re. A hosszan elnyúló Kőd és Kőcsonka magaslata alatt, a Rákospatakamentén elterülő Csíkszentmihály templomkertjében találhatók hársfák mesélnek a településről.
- Római-katolikus templom Csíkszentmiklós 6,19 km-re. Csíkszentmiklós a környék egyik legrégibb települése és legrégibb a plébániája.
- Szent Antal-kápolna Csíkmadaras 6,31 km-re. A Fejedelem kertjében, Csíkmadaras nyugati kijáratánál, tőle mintegy 800 méterre, a Hámorfenék területén álló Szent Antal-kápolna 1992-ben épült egy régi kápolna romjaira.
- Vásárút Csíkdelne Borzsova Csíkszépvíz 6,34 km-re. Balogh Lajos a borzsovai falumonográfiájában említi a Vásárutat.
- Dánfalva 6,36 km-re. Csíkdánfalva a Felcsíki-medence középső részén települt, összenőtt a 150 évvel ezelőtt még különálló településként emlegetett Oltfalvával.
- Keresztelő Szent János templom Csíkdelne 6,38 km-re. A Csíkszeredából Csíkszépvizre vezető országút bal oldalán, Csíkdelne magasságában, gyenge ívelésű dombon, szántóföldek között magányosan áll a Szent János-templom.
- Kőcsonka Balaskó vára 6,51 km-re. Orbán Balázs így ír Balaskó váráról, A Székelyföld leírása című művében: Szentmihálytól a Köd szép fenyvesei között vezet az ut Szenttamásra, ennek közelében egy dombocskát Balaskó várának neveznek.
- Római-katolikus kápolna Delne 6,64 km-re. Delnén, a falu szélén, egy kis kápolna áll, ez ma a falu rendszeresen használt temploma - a XV-dik században épült poligon záródású gótikus szentéllyel, csúcsíves diadalívvel és ablakokkal.
- Kőbánya Csíkdelne 6,88 km-re. Hargita megyében több, külszíni robbantásos fejtéssel dolgozó, nagyméretű bánya van.
- Dugásfürdő Csíkdánfalva 6,95 km-re. Csíkdánfalva község határában több jó minőségű borviz fakad, a nyugati részén, a Madaras- és a Gödörviz-pataka összefolyásánál 1926-ban egy kis fürdőhely létesült, mely Dugás-fürdő néven vált ismertté.
- Dugásfürdő 2 Csíkdánfalva 6,95 km-re. Dugásfürdő 2 - Csíkdánfalva
- Csíkajnádi Kálvária 7,08 km-re. Ezeken a helyeken állt a csíkajnádi Kálvária 15 keresztje 1933-1948 között, Soó Dénes plébános idejében.
- Asztag-kő Madéfalva 7,24 km-re. A Hargita-hegység egyik kevésbé ismert gyöngyszeme az Asztag-kő.
- Felszegi csengettyű Csíkszépvíz 7,45 km-re. Csíkszépvíz felszegi részén, az 1799-ben készült székelykapu mellett áll egy harangláb, amelyet a helyiek mind a mai napig egyszerűen csak Csengettyűnek neveznek.
- Hegy útja Csíkszépvíz 7,5 km-re. Csíkszépvíz központjából indul a fehér alapon piros kereszt jelzésű túraútvonal, amely a régi út - az egykori országút nyomvonalán halad.
- Alsócibrei fürdő Csíkszépvíz 7,53 km-re. Az alsócibrei fürdő Csíkszépvíz és Csíkszentmihály határában található, a szépvíziek majálisozó helye volt.
- Szent István katolikus templom Csíkajnád 7,65 km-re. Csíkajnád első templomát 1514-ben a Bernáld-család építette, a kápolnát később kibővítik.
- Borzsovafürdő 7,67 km-re. Borzsovafürdő Csíkborzsovától keletre, a Csíki-havasokban fekszik, a Borzsova pataka mentén.
- Rompáca-tanösvény Csíkajnád 7,7 km-re. A Rompáca-tanösvény hossza két km, bejárása körülbelül 45 perc.
- Kőd-vonulat Csíkajnád 7,86 km-re. A Kőd-vonulat kakukkfióka a Csíki-havasok kristályos palából, mészkőből, dolomitból, de főleg kárpáti flis homokkőöszletből felépült tömegéhez képest.
- Sziklakert a Béta oldalában 7,89 km-re. A csicsói Várszikláról, a környéket felfedezendő, beereszkedtünk az erdőben délre, a Béta-patak völgyébe.
- Csicsói-várszikla 8,08 km-re. Csicsó vára Csíkcsicsótól délnyugatra található, a Központi-Hargita keleti peremén, a Vár-patak baloldalán levő, lemezes elválású, törésű andezit szikla tetején.
- Szent Ilona-kápolna Csíkajnád 8,16 km-re. Ajnád második védőszentje Szent Ilona, augusztus 18-án ünnepelik.
- Csíkrákosi Pogányvár 8,17 km-re. A csíkrákosi Pogányvár romjai Csíkszeredától északra, Csíkrákos község nyugati határában, a Vár-patak és a Súgó-patak által közrefogott 1274 m magas sziklacsúcson állnak.
- Katolikus templom Csíkpálfalva 8,2 km-re. 1567-ben a regestrum mai nevén 12 kapuval jegyzi.
- Pogányhavasi vár Csíkszentmihály 8,3 km-re. Csíkszentmihály község határán, a nevezetes Pogányhavas keleti részén, egy hajdani vár szétporladó romjai láthatók.
- Csíktaploca 8,47 km-re. Csíktaplocát a megyeközpont, Csíkszereda elég sokáig elhanyagolt külvárosának tartják, pedig már akkor létezett, amikor Szeredának még területe sem volt.
[ Fel ↑ ]
- Csonkatorony Csíkszenttamás 12,45 km-re. A 11 méter magas Csonkatorony a Csíki-medencében, Felcsíkon,Csíkszenttamás fölött jelzi az idő múlását.
- Mikó-kúria Csíkzsögöd 12,71 km-re. Mikó-kúria Csíkzsögöd, műemléképület a 19-dik századból.
- Kútpatak utcai Fitód-híd Csíkzsögöd 12,88 km-re. Kútpatak utcai Fitód-híd - Csíkzsögöd
- Nagy Imre képtár Csíkzsögöd 12,97 km-re. Csíkszereda képzőművészeti szempontból nevezetes látnivalója a csíkzsögödi Nagy Imre képtár.
- Harom utcai Olt-híd Csíkzsögöd 13,07 km-re. Harom utcai Olt-híd - Csíkzsögöd
- Bánya pataka Csíkmadaras 13,63 km-re. Csíkmadarastól nyugatra, a Vasér- vagy Bánya-patakában tör fel a Küpüs-borvíz.
- Ördöglik Csíkzsögöd 13,71 km-re. Az Ördöglik környékét elsősorban a csíkszeredai terepkerékpárosoknak ajánlom, de a hely természetesen gyalogosan is felkereshető.
- Kicsiloki-borvíz Csíkkarcfalva 13,83 km-re. Az csíkkarcfalvi Alsó- vagy Kicsiloki borvízforrás a Nagylok-patak földrajzi jobb partján található.
- Garados-kőbánya Csíkszentdomokos 13,96 km-re. A Garados-domb Csíkszentdomokostól nyugatra emelkedik, a csúcsáról szép kilátás nyílik az Olt mentén hosszan elnyúló Csíkszentdomokosra, illetve a Balánbánya feletti Nagy-Hagymásra.
- Lóvészi állomás és alagút 14,14 km-re. A lóvészi alagút kijárata közelében volt a 17-dik számú őrház - az alagútnak Görbepatak felé van a kijárati oldala, és Rákos-pataka felé a bejárati oldal, Csíkszereda felől.
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Karcfalva - Látnivalók Gyergyótölgyes - Közeli települések: Göröcsfalva látnivalói 1,66 km-re - Madéfalva látnivalói 1,89 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.