Homoródalmás település (Hargita megye) Központ: Homoródalmás. Homoródalmás román elnevezése: Meresti.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Homoródalmás (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

A homoródalmási Sóskút Lövéte felől a második Sóskút utcai bejárat végében található, a patak partján. Tavasz Tündér. Tavasz Tündér csak nagyon kimérten osztogatja kegyeit, de azért érdemes elindulni, mindig akad látnivaló. Só. A doboz nincs meg.
Római katolikus temető a Szármány-hegy lábánál - Homoródalmás. A falu végén. A kőbányától jöttem le, és egy felvillanyozó látvány után, aznapi turám utolsó célpontjaként kerestem fel a régi sirköveket. Sírkövek. Csendes nyári záporban találtam meg a dobozt.
Homoródalmás felől a Vargyas-szoros felé vezető út bal oldalán, a domboldalban látványos homokkőképződményeket láthatunk. Térképnéző. Hol lehet megnézni a rejtekhelyeket a térképen?Most csak a gps koordinátákat lehet látni. A Térképek feliratú doboz. Bármelyik rejtekhely ládaoldalán, a jobb oldalon, felül, a Térképek feliratú dobozban levő hivatkozásokra kattintva. Térképnéző. Köszönöm az információt.
Szép kilátást biztosító magaslat Lövéte és Almás között. Toronyirányt. Lövéte és Homoródalmás között valahol félúton félrehúztunk, leparkoltunk. Gyöngyvirág, madárijesztők, és szarvasok. A geoüveggel megjelölt földvár felől érkeztünk ide, majd innen ereszkedtünk le újra a kőbányához.
Homoródalmás és Lövéte határánál van a homoródalmási Várhegy, amelyen földsáncok nyomait lehet látni. Megkésett bejelentés. A gerincen közelítettem meg a helyet ay antenna felöl. Ártatlan és üres geoüveg. Május másodika volt, kint esett az eső, és eszem ágában sem volt, hogy túrázni menjek. Artatlan. Igaz, hogy ures de azert a szegeny geouveg nem tehet rola.
Miután elhagyjuk az Ilona völgyét Homoródfürdő felől Szentmárton fele jövet, két falu esik utunkba. Őszi séta I. Gyönyörűszép őszi idő volt.
Homoród-Keményfalván még a mai nap is megseprik az utat vasárnap reggel a ház előtt. Kivételesen nem furfangos sóskút. Homoródkeményfalvától észak-nyugatra egy patakvölgy nyúlik ki, egészen a Sóskútig.
A Kis-Homoród völgyében fekvő Lövétén, a község központjában, az úgynevezett középszegi malom háta mögött. Még egyszer arra jártam. Hátha megtalálom a dobozt. A navigáció is besegít. "A célpont a baloldalon található" hallatszott. A cserepek még ott vannak, de a geodoboz már nincs. Az elmúlt években több alkalommal is kerestem már az itt elrejtett geodobozt.
A Homoródszentmártonhoz tartozó Bükkfalva újabban művészek tanyája lett. Bükkfalva. Rendkívül érdekes hely, rendkívül érdekes környezetben, tényleg van látnivaló szűk kis környezetünkben is. Őszi séta III. A szoborpark igazán látványos. Szobrok. Végre.
Amennyiben Gyepes vagy Abásfalva felől érkezünk Homoródszentmártonba, a gyümölcsfák jótékony takarásában meghúzódó, igen leromlott állapotban leledző kúria mellett megyünk el. Második próbálkozás. Ez alkalommal a hivatalos bejárón, a falban kialakított gyalog- és kocsibejáróval ellátott kapun volt szándékom bemenni. Őszi séta II. Ez volt a következő állomásunk. Romok. Nem tudtunk közelebb menni, mert a kiskapu zárva, nagykapu is, meg a mellette levő terület bejárója is lakat alatt volt.
Kerekes Julcsa háza, és annak kapuja - Homoródszentmárton.
Érdekes módon, rendkívül kevés leírást lehet találni erről a kis faluról. Alaposabban, lelkiismeretesebben. Homoródremetéről Gyepes felé tartva a hazaérkező marhacsorda tartóztatott fel, a falu utcáin a tehenek egészen a rejtekig elkísértek. Patakásztunk. Homoródon tanyáztunk, mikor a környék egy részét bebóklásztuk.
Homoródrecsenyéden a sósforrás a falutól keletre, a Bakó-hegy oldalán, a templomtól 2 km-re található.
A Nagy-Homoród völgyében, a Gyepes- és a Lókod-patakkal való találkozásnál települt Homoródszentmárton községközpont. Faltemplom. Tényleg szebb a fal mint a templom, ahogy jkgábor is írja. Őszi séta IV. Sajnos a templom zárva volt, és a geodoboz sem került elő hosszas keresés után sem. Szentmárton. Egy ember meg egy kasza csodákra képes.
A Kőmező északnyugati részéből ered a Vargyas-patak baloldali mellékpataka, a Kőmező-patak.
Lövétén először 1913-ban indult meg a föld. Öt csillagos látvány. Bár a mai kincskereső kirándulás útvonala Lövétén vezetett keresztül, a Suvadás nem volt mára betervezve. Nyílik a nárcisz, a kosbor. A lövétei Nagy Suvadás felett nagyon szép nárciszmező található, és az oldalban kifele, ha a Várhegy felől közelítjük meg, vagy Keményfalváról ha kimegyünk a tetőre, és onnan indulunk a Suvadás fele a kosborban gyönyörködhetünk, meg a szép kilátásban.
Homoródkarácsonyfalva nyugati határában, a vízválasztó keleti oldalán, 2 hektáron elterülő szelídgesztenye ültetvény található. Ne menj el mellette!. Erdemes megállni, és felkeresni ezt a kis parkot. Eltűnt doboz. Már rég kíváncsi voltam erre az ültetvényre. Gesztenyét szedtünk. Egy héttel a szelídgesztenye fesztivál után bukkantunk rá erre a helyre, mégis jutott nekünk hírmondóban néhány gesztenye.
A Dungó feredőtől északra tekintve, a szemközti Vész oldala gerincen, egy fenyőkkel borított, csúcsos domb hívja fel magára a figyelmet.
Azt lehetne mondani, hogy Kovászna megye via ferratája, mert majdnem itt van. Második alkalommal ezen a vasalt mászóúton. Mászkálni hívtak a hétvégére, a Vargyas-szorosba. Vandálok. Szombaton arra gondoltam, ha már arrajárok, megnézem ezt a ládát is.
Homoródkarácsonyfalva a Kis-Homoród völgyében, Homorodalmás és Oklánd között fekszik. Most megvan. A templomudvarra nem tudtunk bemenni, de az emlékműnél megtaláltuk a dobozkát. Sisi. Megtaláltam a dobozt, viszont nem tudtam bejegyezni, mert televolt vizzel. Szerencsések vagyunk. Tényleg szerencsénk volt.
A mászás során a vándorsólymok sziklabirodalmában járunk, megcsodálhatjuk a kilátást, és a különleges sziklai növényzetet. Mászóút. Két hétig sátoroztam a szorosnál, közben megmásztam a mászóutat, rejtettem egy dobozt a kiindulási pontnál s nagyon mérgesít, hogy nem tudtam az új dobozról. Rejtekhely alkalmazás. Én sem cserélgetem a telefonomat évente, most ejsze van már tizenéves.
A Vargyas-patak szurdoka, a Persány-Rika hegység északi végénél, a Hargitalábainál kialakult mészkő-szikla szoros, a Székelyföld egyik jelentős, festői természeti szépségekben gazdag karsztvidéke. Patak mentén. Ezt a dobozt is ellenőriztem, bizony ez rászorult egy kis kozmetikára. Hideg barlang. A sodronyt nem próbáltam meg, habár az erőnlétem jó, de megvan a súlyom is hozzá. Újrarejtés. A szoros almási vége felé mentemben, láttam, hogy a rejtektől nem messze egy műanyag zacskó van.
Amennyiben Kirulyfürdő vagy Homoródalmás felől közelítjük meg a Vargyas-szorost, először a Kő-mezőbe érünk. Kápolna. Egy jó séta után értünk a kápolnához. A kápolna romjainál. Alig pár lépésre a kilátóhelytől, a természet visszahódította az egykori kápolnát. Kápolna. Nemrég, 20-án, voltam a kápolnánál, s ellenőriztem a dobozt, a régit.
A Dénes István emléktúra avargyasi kőbányától indult, majd a Súgólik megtekintése után a Gódrakarszton folytatódott és a Vargyas-szorosban ért véget. A legszebb rejtés. A sziklafülkébe bebújva, mikor minden oldalról a hűvös kő érintése a természettel való egyévállást oly nyilvánvalóvá tette, éreztem, hogy milyen nagyszerű játék ez a miénk. Miénk itt a játék. Köszönöm, jól esett a bejegyzés. Kell egy új doboz. Most a hétvégén a szorosnál sátoroztam és felmentem a Csala tornyára.
Az Orbán Balázs-barlangtól nyugati irányban, a vele átellenben, a patak túlsó partján lévő sziklafalban, a Lócsűr-barlang felett körülbelül 15 méterrel található a Tatárlik-barlang, amely egykor mesterségesen rakott, kőfalakkal védett menedékhely volt. Ugron barlang. A térképen helytelenül jelenik meg a Tatárlik helye. Javítás és magyarázat. Köszönöm az észrevételt, a térképen tényleg tévesen jelent meg a Tatárlik helye.
A monda szerint nagy erővel támadtak a tatárok a környékre, ezért a nép visszahúzódott az elfalazott bejáratú Kőlikba. Csala vezér. Ez a doboz is kipipálva. Régi emlékek. Csak mikor a Tatárlik üregeihez felértünk, jöttem rá, hogy már jártam itt annak idején, 15-16 évvel ezelőtt. Tatárlik. Először a Tatárlik feletti kilátóhoz másztam ki, ahonnan nagyon jó a kilátás, majd visszaereszkedtem az ösvényen a Tatárlikhoz és a Csala tornyához.
A Vargyas-szoros legnevezetesebb barlangja az Orbán Balázs barlang (Kőlik, Nagybarlang, Almási barlang), melyet az elmúlt évszázadok folyamán számos híresség – Jókai Mór, Wesselényi Miklós, John Paget meglátogatott. Nekem nem volt ilyen szerencsém. Február közepén én is jégsztalagmitokat csodálni indultam a Vargyas-szorosba. Februárban mi sem jártunk szerencsével. Mi is próbálkoztunk más években februárban, amikor csak maradványait találtuk a jégcseppköveknek. Csapatostul. A szurdokban több kirándulócsapat sétált mindkét irányba, a mi csapatunk is lehetett 30 fős, 5-től 50 évesig.
Középkori templomról nincs adat.
Lövéte határa, az azt körülvevő magaslatok, kereszteződések bővelkednek ujrállított és régi keresztekben. Emlékhely és elrettentő-tábla. Eredetileg én jelentettem be a Paplázon található emlékhelyet érdekes helyként. Májális III. Kirándulásunk harmadik állomása. Mező közepe. Nem volt könnyű megtalálni a dobozt.
A Vargyas-szoros keleti oldalának látnivalói, így a Csudáló-kő teteje is, a javarészt erdőben vezető, piros ponttal jelzett, Farkas csapás (ösvény) mentén érhetők el. Farkas-ösvény. A Farkas-ösvény kevésbé látogatott része a Vargyas-szorosnak, pedig egy kellemes sétára, rendkívűli kilátópontokkal nyújt lehetőséget, mindenképpen érdemes bejárni. Odú. Ennél a rejteknél is megjártam magamot. Ellenőrzés. A hétvégén voltam a szorosban és megjártam magam a Farkas ösvényen.
A Kőcsűr, mely tulajdonképpen egy boltív a sziklában a Vargyas-szoros alsó végénél található, egy erdős sziklaszál tetején, közvetlenül a patak felett, átellenben a Medvék szigetének nevezett kis hordalékszigettel. Szemfenék vizsgálat. Már többször próbálkoztam ezzel a rejtéssel. Régi szálláshelyen. Délután bicikliztünk a Vargyas völgyében az aszfaltúton. Visszatérés 3 év után. A dobozka nagyon rossz állapotban, beázva.
Homoródkeményfalva egyik kevésbé ismert nevezetessége, amelyről a helybeliek is kevesen tudnak, a Hollókő. Sötétedés előtt, ebédidőben. Nem itt vezetett el az utam, de Homoródfürdőtől egy kis kitérővel kocsival is megközelíthető a hely.
A feredőtől nyugatra, alig több mint kétszáz méterre, a Sós-patak földrajzi jobb partján található a Dungó-domb.
A Dungó népi feredő Homoródkarácsonyfalvától délkeletre található, a Sós- és a Csősz-patak (régebb Csüsz-patak) között. Nagyon szép kis fürdő. A Rejtekhely vadászat Erdélyben harmadik találkozó, harmadik napján, csapatmunával ezt is megtaláltuk. Irány egy akciós wellness központ. 2013-ban, egy magárahagyott pusztulásra ítélt hely. Megújult. Sok kéz önkéntes munkájával és nagylelkű támogatásokból újult meg az elmúlt tíz nap során a Homoród mentiek népi feredője.
Erdővidék népművészetéről híres falujából Vargyasról indulunk, a Vargyas patak völgyén fölfelea Homoródalmási Orbán Balázs barlang irányába, a szurdokvölgy kezdete 13 km-re van a falutól. Meg egy erdekes doboz. Kihasznalva az 5-ik HEKE napokat a Vargyas volgyeben vegre megkereshettem ezt a dobozt is. A szoros bejarata elott. Reggel a friss levegotol hamar felebredtem, ugy hogy hatra hagytam a tarsasagot, nyeregbe szalltam es irany az Ejtoko. Kőszikla. Miután kiverekedtem magam a csobánkutyákkal, nekiindultam a hegynek.
Homoródkarácsonyfalvától délkeletre, a Dungó népi feredő közelében, attól keletre, a Csősz patakába ömlő Sós-patakon, két sósmedencét találunk.
A 12-dik századi Béla bán várának helye Homoródszentpál északi határában található, a Kis-Homoródba ömlő Várca-patak bal oldalán.
Homoródremetén egy 19-dik századi, ma már nem működő műemlék-szélmalom található. A kő marad. Vasárnap délben nem lehet kiadósabb túrát tervezni, éppen ezért jól jött ez a közelebbi friss rejtés, ráadásul érdekesnek is tünt, ugy hogy hamar megnyergeltem a drótszamarat, és már a Cekend tetején karikáztam, ki a Szarkakőre, ahonnan beereszkedtem ebbe az eldugott világvégi kis faluba.
A homoródszentpáli sóskút a falu bejáratánál található, közvetlenül az Oklánd felől érkező út mellett.
Az Asszony-bosszantó csárda három út kereszteződésénél található, melyek Kirulyfürdőről, Szeltersz felől, illetve Lövétéről érkeznek.
Van egy kicsi falu Székelyudvarhely közelében, de mégis távol tőle, ahová ritkán jár idegen, a polgármester is csak választások előtt látogatja meg. Homoródremete látnivalói. Nem a legegyszerűbb eljutni Gyepes faluba, illetve Homoródremetére. Szent Jakab búcsú. Homoródfürdőtől indulva, a Cekenden és a vadonon keresztül közelítettük meg a helyet.
A homoródszentpáli Madárpihenő a Homoródmenti Madárvédelmi Natura 2000 terület része, így ma 200 hektáron madárvédelmi rezervátum. Magánterület, de látogatható. A földútról indultunk be a madármegfigyelő felé. Meglátogattuk. Kicsi fejtörésbe került kitalálni melyik jobbik is a jobb, de sikerült. Elhagyatott les. A leírás és a fényképek alapján jó ötletnek találtam egy ilyen fajta les létesítését.
Az oklándi kilátótorony a községközponttól keletre, a Bene-hegy (régebb Beteghegy, majd Bened-hegy) tetején található.
A Nagy-Homorod völgyének legkisebb települése a községközponttól, Homorodszentmártontól 2,5 km-re, a Lókod-patak völgyében húzódik. Egy ujjászülető falu. Érdekes, az előttem levő bejegyzéssel ellentétben nem tudtam nyugodtan keresgélni, mert két helybéli idős bácsinak éppen ott volt fontos megbeszélni valója, nem voltak hajlandóak diszkréten hátatfordítani, hogy nyugodtan keresgélhessek. Zsákutca település. Patakfalva felől érkeztem, és a bágyi Várhegy felé tartottam, de nem hagyhattam ki a lókodi református templomnál elrejtett geodobozt.
Szeltersz egyik nevezetessége a nádasszéki sósfürdő, vagy banyaúsztató - Balázs József- vagy Fekete-fürdő néven is ismerik.
[ Fel ↑ ]
Máré várától lefele, a meredeken ereszkedő ösvényt követve, a Vármege elnevezésű helyen, az erdőben egy vastag, legalább 3 m kerületű bükkfára bukkantam.
A Csere-tetőtől északra, a Virágosvész délnyugati végében található zarándok-pihenő Haáz Sándor tanár tulajdona, az esztenát Hatos Gergő és János ajánlotta fel.
Székelyudvarhely és Homoród között, az út melletti fasorban van egy kőkereszt, ez jelzi a nárciszréthez vezető letérőt. Lovacskák. A villanypásztoron belül ott volt egy ménes, és míg mi kivettük a geodobozt, addig ők ott ugráltak a fánál, elég furcsa helyzet volt. Villanypásztor. Úgy történt, hogy amikor átugrottam az árkon egy cseppet megfejeltem a villanypásztort. Nárciszillat. A nárciszmező most is gyönyörű és illatos, különösen este és hajnalban.
A vargyasi Elesett hősök emlékműve, vagy helybeli név szerint Oroszlános emlékmű, a Fő út és a Temető utca kereszteződésénél található, 50 m-re északra a Polgármesteri Hivataltól.
Székelyudvarhelyen, a Jézus szíve-kápolna közvetlen szomszédságában gyógyhatású sós források törtek fel.
Az Udvarhely körüli túraösvény az Erdélyi Kárpát-Egyesület Székelyudvarhelyi Osztálya által kijelölt helyismereti, gyalogtúra útvonal.
Székelyudvarhely déli bejárata a Csicser és a Mondó-hegy között, a Nagy-Küküllő völgyében található.
A Csíkszeredát Székelyudvarhellyel összekötő országúton hagyjuk el Szentegyházát.
A Szentegyházi Pisztrángos Szentegyházasfalutól keletre, a Virágosvész nyugati oldalában található.
Homoród-tető, Kápolnásfalu felett.
[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.