Küküllőkeményfalva település (Hargita megye) Központ: Fenyéd. Küküllőkeményfalva román elnevezése: Tarnovita. Egyéb neve: Várpatak.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Küküllőkeményfalva (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

- Küküllőkeményfalva 0,3 km-re. 1566-ban Keményfalva néven jelentkezik az okiratokban, 1567-ben a regestrum 10 kapuval jegyzi.
- Katolikus templom Zetelaka 1,75 km-re. A római katolikus templom előtt áll az emlékkereszt, rajta felirat: Pro memoria hic aedificatarum ecclaesiarum 1092-1914.
- Szent István király templom Székelyszentkirály 2,7 km-re. A Bosnyák-patak völgyét követve, Tibódtól három kilométerre találjuk Székelyszentkirályt.
- Máréfalva védbarlangjai 3,49 km-re. Máréfalvától északra, a Leshegy nevű dűlőben sziklába vájt védbarlangok találhatók.
- Itatóvályú Üknyéd 3,98 km-re. Oroszhegy központjától északra 5 km-re Székelyszentkirály nyári szállásaként a 947 méter magas Kövesdomb oldalában alakult ki a századfordulón Üknyéd.
- Rez-tető Kadicsfalva 3,99 km-re. Székelyudvarhelyről, pontosabban Kadicsfalváról Üknyédre legrövidebb úton a Rez-tetőn keresztül lehet eljutni, bár nem a legkönnyebben, de megéri a fáradságot, mert rendkívül szép élményben lehet részünk.
- Máréfalvi régi temető 4,24 km-re. A máréfalvi katolikus temető régi temetőrészében különleges, bádogborítással fedett cserefakereszteket láthatunk.
- Tibód tölgyfája 4,71 km-re. A Székelyuvarhelyhez tartozó Kadicsfalván keresztül, a városközponttól 6 km-re, a Bosnyák-pataknak a Rez-patakkal való egyesülésénél fekszik Tibód.
- Oroszhegy 4,94 km-re. Az egykori Udvarhelyszék legmagasabban fekvő településeSzékelyuvarhelytől 12 km-re, az 1009 m magas Őrhegy déli lábánál, a Bosnyák- és a Ballé-patak völgyfőjében fekszik.
- Máré vára Máréfalva 5,19 km-re. Ott, hol a havasias jelleget öltő Fenyéd vize keleti irányát megváltoztatva, északra fordul, a jobb partján, szemben a Czekend tetővel egy kiszökelő hegyfok van, melyet Várnyak foknak hivnak.
- Vármege szörnye Máréfalva 5,39 km-re. A Patakvölgyéből, a Fenyéd vizével párhuzamos, keskeny aszfaltúttól kapaszkodtam ki a meredek domboldalon, a Máré vára felé, amikor egy szép legelőre bukkantam az egyik teraszon.
- Vármege bükkfái Máréfalva 5,51 km-re. Máré várától lefele, a meredeken ereszkedő ösvényt követve, a Vármege elnevezésű helyen, az erdőben egy vastag, legalább 3 m kerületű bükkfára bukkantam.
- Ördögútja Kőris-tető Zetelaka 6,1 km-re. Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat a Nagy-Küküllő bal partjától a Kis-Fenyéd patakáig terjedő szakasza.
- Oroszhegyi kilátó 6,1 km-re. A kilátót 2008 nyarán építették az oroszhegyiek, szeptember 21-én avatták fel a második Szilvanapok alkalmával, Böjte Csaba ferences szerzetes által celebrált szentmise keretében.
- Alagút-bükkfa Máréfalva 6,11 km-re. Máréfalva keleti kijárata közeléből egy aszfaltút ágazik ki, mely a Patakvölgyében, a Fenyéd vize mentén halad előbb kelet, majd észak-kelet felé.
- Zete tanösvény 6,23 km-re. A Zete tanösvény létrehozásával szeretnénk elősegíteni, hogy megismerje a Felső-Nagy-Küküllő mente helytörténeti nevezetességeit és természeti értékeit.
- Pokolláz 6,61 km-re. Székelyudvarhely és Homoród  között, az út melletti fasorban van egy kőkereszt.
- Kakas csorgó és pihenő Máréfalva 6,65 km-re. Székelyudvarhelyről Csíkszereda felé tartva, Máréfalvát elhagyva, a 13A jelzésű műúton, mielőtt kezdődnének a szerpentinek, az út jobb oldalán egy kiépített forrást találunk.
- Nagy-aratás Máréfalva 6,69 km-re. A Pokoláztól tovább az út elhagyatott katonai radarok mellettt visz tovább, a szemétfeldolgozóig.
- Zetevára Zetelaka 7,02 km-re. A Deság pataka a Hargitából ered és a Deság hegy alatt ömlik a Nagy-Küküllőbe - a patak torkolata jobb oldalán a völgyre néző meredek hegycsúcson vannak Zeta vára maradványai.
- A Fehéres-patak vízesései 7,2 km-re. A székelyudvarhelyi Betlenfalva felső végében ömlik a Nagyküküllőbe a Fehéres-patak.
- Ördögútja Kis-Fenyéd Nagy-Fenyéd 7,26 km-re. Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat Kis-Fenyéd pataktól a Nagy-Fenyéd patakig terjedő szakasza.
- Ördögútja Zetelaki Szőlőhát 7,41 km-re. Az Ördögútja második töltésszakasza a szentkirályi Nyírtől a zetelaki Szőlőhátig vonul, majd a Nagy-Küküllő Ivó hídjához ereszkedik be.
- Urusos-kút Oroszhegy 7,75 km-re. Hajdanán Oroszhegy falunak híres búcsújáróhelye volt, a falutól északra elterülő Kápolna mező nevű helyen, melynek közelében a hagyomány szerint csodás gyógyulások történtek.
- Kőkép Verőfény-tető Székelyudvarhely 7,77 km-re. A Kőkép elnevezésű kőkereszt Székelyudvarhelytől keletre, a Szarka-kőtől északnyugatra található, a 689 m magas Verőfény-tetőn.
- Szent László-kápolna Oroszhegy 7,83 km-re. Római őrhely a Kápolna-dombon, Oroszhegy közelében, amit a néphit Szent Lászlótól származtat és kápolnának néz.
- Orbán Balázs sírja és emlékműve Szejkefürdő 7,83 km-re. Orbán Balázs (1829-1890) a legnagyobb székely író, történész, etnográfus, publicista és közéleti személyiség sírhelye és emlékműve a Borvízoldalban van.
- Szejkefürdő 7,86 km-re. Székelyudvarhelytől észak-északnyugati irányban, az egykori Szombatfalva határában, a Parajd felé vezető országút mentén, a várostól 3 km-re, a Sóspatak völgyében, 517 méter tengerszint feletti magasságban fekszik Szejkefürdő.
- Haberstumpf-villa 7,96 km-re. A Haberstumpf-villa Székelyudvarhely egyik régi szép épülete, jelenleg, restaurálás után, macute;zeum.
- Római őrtorony Homoródfürdő 8 km-re. Érdekes hely, nagyon hasonlít a környéken fellelhető maradványokra, mint amilyen a lövétei Várhegyen, vagy a bágyi várnál látható.
- Nárciszrét Oroszhegy 8,03 km-re. Az oroszhegyi nárciszrétek a falutól északra vannak, a Mákvára dombjától észak felé haladva, körülbelül 950 m tengerszint feletti magasságban.
- Kannásné fájának maradványa Székelyudvarhely 8,04 km-re. Székelyudvarhelynek egy régi érdekessége, egy öreg 200-300 éves fa az Ugron Gábor utcában, az egyik tulaj kertje végében, amit a köztudat Kanásné fájának nevezett.
- Szejkefürdői Borvízmúzeum és Mofetta 8,14 km-re. Székelyudvarhely Szováta felőli bejáratánál több látnivaló várja az arra látogatókat, átuzatókat.
- Gordon-hegy Farkaslaka 8,28 km-re. Aki Székelyudvarhelyről Farkaslaka irányába utazik, feljut a Baknya-tetőre, ahol egy nagy kereszt arra figyelmeztet, hogy itt érdemes megállni és körülnézni.
- Székely Kálvária 8,44 km-re. A Székely Kálvária stációi egy-egy olyan történelmi eseménynek állítanak emléket, amikor a magyar és székely nép elszenvedett egy-egy történelmi csapást.
- Síugrósánc Székelylengyelfalva 8,49 km-re. Az udvarhelyi síugrósánc Szejkefürdővel szemben, a főút túlsó oldalán található, a Székelylengyelfalva felé vezető út baloldalán.
- Szarkakő Székelyudvarhely 8,74 km-re. Az Udvarhelyi-medencét keretező dombok legmagasabbika, a 886 méter magas Szarka-kő, messziről csak erdővel borított csúcsnak látszik.
- Székelyudvarhely legöregebb élő tölgyfája 8,76 km-re. Székelyudvarhely legöregebb élő fája Jakab Árpád, a város zöldövezeteit karbantartó kertészmérnöke szerint Szombatfalván van.
- Vörös oldal Székelylengyelfalva 8,82 km-re. A Szejke-tető (Nagy Mál tető) nyugati oldalán, a Sármány nevű helyen, a rozsdás színű földek neve a Vörösoldal.
- Ördögútja Nagy-Fenyéd Rákos-Homoród 8,83 km-re. Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat Nagy-Fenyéd pataktól Rákos-Homoródig terjedő szakasza.
- Homoródfürdő 8,87 km-re. Homoródfürdő a Nagy-Homoród és a Fürdő-patak völgyében fekszik, 740-760 magasságban, 18 km-re Székelyudvarhelytől, a 13 számú műúton.
- Szapulj Kati iszapvulkán Székelyudvarhely 8,93 km-re. A Szapulj Kati elnevezésű iszapvulkán Székelyudvarhely északnyugati határában, a szombatfalvi részben, a Farcád felé vezető út és a Fehér-patak közötti Fehérvíz düllőn található, Simó János csűre mögött.
- Székelytámadt vár Székelyudvarhely 8,97 km-re. A Székelytámadt vár olyan épített öröksége Székelyudvarhelynek, amely nem csak az udvarhelyieknek, de a székely történelem szempontjából is nagy jelentőséggel bír.
- Vass kalapos ház Székelyudvarhely 9,1 km-re. A Vass Kalapos ház Székelyudvarhely központjához nagyon közel van, a Vár utcában, volt Ferencesek utcája, a Barátok templomával szinte átellenben.
- A tudás kútja Székelyudvarhely 9,12 km-re. A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája fennállásának tizedik évfordulóján rendezett emlékünnepség keretében leplezték le a Kubanek László képzőművész által tervezett emlékművet.
[ Fel ↑ ]
- Udvarhely körüli túraösvény 10,76 km-re. Az Udvarhely körüli túraösvény az Erdélyi Kárpát-Egyesület Székelyudvarhelyi Osztálya által kijelölt helyismereti, gyalogtúra útvonal.
- Tamási Áron sírja Farkaslaka 10,77 km-re. Farkaslaka a Felső-Nyikó völgyében, a Nyikó mindkét partján, a Gordon-tető aljában települt, a térség legjelentősebb települése.
- Kopjafás építmények Székelyudvarhely 10,94 km-re. Székelyudvarhely déli bejárata a Csicser és a Mondó-hegy között, a Nagy-Küküllő völgyében található.
- Budvár Székelyudvarhely 11,03 km-re. Székelyudvarhely nyugati, Székelykeresztúr irányába vezető kijáratánál, a város legrégebbi műemlékével, a Jézus-kápolnával szemben emelkedik félig kopaszon a Budvár (625 m).
- Katolikus templom Nyikómalomfalva 11,13 km-re. Nyikómalomfalva közepes nagyságu település az egykori Udvarhely vármegye területén, a Fehér-Nyikó völgyében található.
- Homoród-tető Kápolnásfalu 11,14 km-re. Homoród-tető, Kápolnásfalu felett.
- Katolikus templom Kápolnásfalu 11,8 km-re. A Csíkszeredát Székelyudvarhellyel összekötő országúton alig hagyjuk el Szentegyházát, máris Kápolnásfaluban vagyunk, de csak érintjük a falu déli részét.
- Református templom Patakfalva 11,94 km-re. Patakfalva régi temploma az 1802.
- Ördögútja Málnavész-tisztás Homoródi Bükk 11,99 km-re. Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat Málnavész-tisztástól a Homoródi Bükk gerincéig terjedő, kápolnásfalusi szakasza.
- Zeteváraljai víztározó Zeteváralja 12,05 km-re. A zeteváraljai völgyzáró gát és a víztározó vagy népszerű nevén zetalaki gát, a Nagy-Küküllő felső szakaszának egyetlen mesterséges tava.
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Látnivalók Kispredeál - Látnivalók Városfalva - Közeli települések: Zetelaka 2,28 km-re - Székelyszentkirály látnivalói 2,77 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.