Kerges település (Hunyad megye) Központ: Kersec. Kerges román elnevezése: Cherghes.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Kerges (Hunyad megye) és környéke turisztikai látnivalói

- Jósika-kastély Branyicska 8,02 km-re. Branyicska várkastélya, a Jósika-kastély, Branyicska község nyugati szélén, a Marostól északra található dombon áll.
- Dévai várrom 9,33 km-re. A dévai várrom Déva központjában levő Várhegyen található, a hegytetőn levő, romos állapotban levő vár legrégibb része egy falgyűrű.
- A dévai gyerekek Szent Ferenc Alapítvány Déva 9,94 km-re. A dévai ferences kolostor, és Csaba testvér gyerekei.
- Vajdahunyad vára 12,85 km-re. Hunyad vára a Zalasd patak meredek partja fölé emelkedő dombon létesült a XV-dik század első felében.
- Óhunyadvár Vajdahunyad 13,16 km-re. Vajdahunyad déli szélén, a Hunyadiak történelmi nevezetességű családi várának közelében, a Cserna és a Zalasd összefolyása felett emelkedő 319 m magas Szentpéter-hegyen fekszik a korai Árpád-korban épült Óhunyad vára.
- Vörös Bástya Marosillye 14,83 km-re. A reneszánsz épületet megvásárolta a Ferences Szerzetesrend, hogy azt felújítva, egy Bethlen fejedelemre emlékező Múzeumot, és országúti vendégfogadót alakítsanak ki az évszázados falak között.
- Bethlen Gábor-múzeum és várkastély Marosillye 14,84 km-re. Marosillye egykori várkastélyából napjainkra már csak egy 15 x 15 m bástya maradt fenn.
- Arborétum Piski 16,96 km-re. A piski-i arborétum egy mesebeli szép hely, annyira, hogy egy órát kóvályogtam benne a zuhogó esőben, és nagyon jól éreztem magam.
- Aranyvár Piski 18,83 km-re. Piski városka fölött, az Érchegység Nagyági csoportjának délii végében, az itt északnyugatra kanyargó Maros jobb partján fekszik Arany község.
- Arany-hegy lábánál Piski 19,15 km-re. A láda az Arany-hegy lábánál, Piski (Simeria) közelében van.
- Ortodox templom Guraszáda 19,45 km-re. Guraszáda, Dévától 30 kilométerre északnyugatra, a Maros jobb partján, a 7-es főút mentén fekszik.
- Bem-emlékoszlop helye 19,63 km-re. A domborműves emlékoszlop azt a helyet jelölte meg, ahol Bem altábornagy 1849.
- Régi templom Zeykfalva 20,8 km-re. Zeykfalva látnivalója a 13-dik században épült román és gótikus stílusú temploma, melyet szép és értékes freskók borítanak.
- Hinta Felsőgörbed 27,92 km-re. Hinta - Felsőgörbed
- Római lépcsők Ruda 27,93 km-re. Az egykori, jelenleg felhagyott műemlék bányajárat a Bárza-patak fejénél nyílik, a Brád városhoz tartozó Ruda falutól keletre, Vályaárszuluj településtől nyugatra.
- Vasúti híd Brád 28,11 km-re. Déva felől közelítve, mielőtt Brádra érkeznénk, áthaladunk egy impozáns vasúti viadukt alatt, amely ma már nyugdíjba vonult.
- Szfinx Felsőgörbed 28,18 km-re. Szfinx - Felsőgörbed
- Görögkeleti templom Demsus 29,18 km-re. A Ruszka-havasok Sztrigy hegysorában, a Hátszegi-medence nyugati szélén, a Demsusi-patak mellett fekszik Demsus (Demsdorf) falu.
- Kohó-kövek Kőfalu 29,52 km-re. A Kohó-kövek Kőfalu (románul Pietroasa) településtől délkeletre találhatók.
- Római fürdő Feredőgyógy 30,26 km-re. Az Erdélyi Érchegység déli részén, Feredőgyógy településen olyan szénsavas források törnek a felszínre, amelyek környezetükben jelentős mennyiségű mészanyagot halmoztak fel.
- ősök trónja Hátszeg 30,37 km-re. Az ősök trónja - Hátszeg
- Zubogó-vízesés Feredőgyógy 30,76 km-re. Zubogó-vízesés, Feredőgyógy
- Zsinagóga Szászváros 31,22 km-re. A szászvárosi zsinagóga a XVIII-dik századból származik, szakrális épitmény.
- Kun Kocsárd emlékére Szászváros 31,36 km-re. 20 évvel ezelőtt Csaba testvérrel Szászváros utcáin sétálva megnéztük Kun Kocsárd és Kun Géza mellszobrainak néhai helyét, ahol ma egy repülőgépépítő mérnök mellszobra, és repülőgépének makettje látható.
- Református templom Őraljaboldogfalva 31,4 km-re. Őraljaboldogfalva református templomát a késő román korban építették, tornyát román stílusu ikerablak díszíti, bizánci jellegű freskóit a 14-dik század elején készítették.
- Ferences templom és kolostor Szászváros 31,43 km-re. Ferences kolostorról már 1260-ból van adat a vatikáni Varasinum írásos kódexben.
- Kendeffy-toronyrom Hátszegváralja 31,6 km-re. Hátszegváralján, a vasutállomás melletti dombon áll a Kendeffy-toronyrom.
- Aranymúzeum Brád 31,61 km-re. Brád aranybányászatáról nevezetes, az Aranynégyszög (Brád, Nagyág, Offenbánya, Zalatna) egyik sarka.
- Máda barlangvár 31,61 km-re. A Máda község északnyugati szélén, a Gyógyi-patak partja közelében álló utolsó ház kertje mellől indul északi irányban az az ösvény, melyen körülbelül 400 métert gyalogolva könnyen megtalálható a barlang.
- Malom Forrásfalva 32,17 km-re. Forrásfalva közelében, a nadrági vasipari társaságnak vasércbányái voltak.
- Piros és Fekete Szászváros 32,19 km-re. Piros és Fekete, Szászváros
- Vasútállomás Brád 32,52 km-re. Az akkor Arad Csanádi Egyesült Vasút cégnévvel eredményesen működő és továbbépülő vasút építészeti tevékenységének tetőpontja a millennium évében a vonal végpontján, a bányászatáról neves Brád állomáson épített, festői kompozíciójú felvételi épület.
- Református templom Algyógy 32,79 km-re. A református templom, egy régi, lebontott református templom helyén, a harmincas években épült.
- Árpád-kori körtemplom Algyógy 32,79 km-re. Algyógy legértékesebb épülete a körkápolna - a közelmúltban elvégzett régészeti feltárások szerint a kicsiny kerektemplom a 11-dik vagy a 12-dik században épült, s így a legkorábbi kerektemplom Erdélyben.
- Nopcsa kastély Szacsal 33,12 km-re. Nopcsa kastély - Szacsal, XIX-dik szazad.
- Brazovay-kastély Nagypestény 33,51 km-re. A Brazovay-kastély két saroktornyos kúria, nagyon leromlott állapotban.
- Barlangvár Erdőfalva 34,34 km-re. Az erdélyi Érchegység délkeleti részén, a festői Glodi szorostól kissé délre találjuk Erdőfalva községet, ahová legkönnyebben Szászváros felől Algyógyon keresztül juthatunk el.
[ Fel ↑ ]
- Valle Mika mészkövei 45,62 km-re. A Valle Mika mészkövei az Ompoly-kövekhez hasonlatos olisztolit képződmények, amelyek tulajdonképpen nem tartoznak a szoros értelemben vett Torockói-hegység területéhez.
- Királyi kastély Soborsin 47,15 km-re. Soborsin látnivalója a gyönyörű díszparkkal körülvett, 17-dik században épült klasszicista épület, a királyi kastély.
- Lolája-tó Retyezát-hegység 47,52 km-re. Lolája-tó, románul Lacul Lolaii.
- Vadászkastély Soborsin 48,07 km-re. Soborsin nyugati végén egy vadászkastély áll, parkkal körülvéve - a 18-dik század végén épült és a 19-dik század első felében klasszicista stílusban újították fel.
- Csurila-nyereg Retyezát-hegység 49,34 km-re. Csurila-nyereg, románul Saua Ciurila.
- Kondorkeselyű menedékhely Retyezát-hegység 49,81 km-re. Kondorkeselyű-menedékhely, románul Refugiul Condor.
- Sztenisóra-vízesés Retyezát-hegység 49,91 km-re. Sztenisóra-vízesés, románul Cascada Stanisoara.
- Észak-Lolája-csúcs Retyezát-hegység 50,31 km-re. Észak-Lolája-csúcs.
- Bethlen Jozefa kriptája Nagyhalmágy 50,41 km-re. Bethlen Jozefa (1769–1841) kriptája a Sortok-hegyen található, Nagyhalmágy falutól északra, a Halmágycsúcs település felé vezető út közelében.
- Lolája-nyereg Retyezát-hegység 51,21 km-re. Lolája-nyereg, románul Saua Lolaia.
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Brázova - Turisztikai látnivalók Krasznahídvég - Közeli települések: Káun 2,41 km-re - Kersec 2,63 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.