Nándor település (Hunyad megye) Központ: Felsőpestes. Nándor román elnevezése: Nandru.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Nándor (Hunyad megye) és környéke turisztikai látnivalói

- Vajdahunyad vára 7,75 km-re. Hunyad vára a Zalasd patak meredek partja fölé emelkedő dombon létesült a XV-dik század első felében.
- Óhunyadvár Vajdahunyad 8,03 km-re. Vajdahunyad déli szélén, a Hunyadiak történelmi nevezetességű családi várának közelében, a Cserna és a Zalasd összefolyása felett emelkedő 319 m magas Szentpéter-hegyen fekszik a korai Árpád-korban épült Óhunyad vára.
- Dévai várrom 10,92 km-re. A dévai várrom Déva központjában levő Várhegyen található, a hegytetőn levő, romos állapotban levő vár legrégibb része egy falgyűrű.
- A dévai gyerekek Szent Ferenc Alapítvány Déva 11,17 km-re. A dévai ferences kolostor, és Csaba testvér gyerekei.
- Jósika-kastély Branyicska 13,03 km-re. Branyicska várkastélya, a Jósika-kastély, Branyicska község nyugati szélén, a Marostól északra található dombon áll.
- Arborétum Piski 15,6 km-re. A piski-i arborétum egy mesebeli szép hely, annyira, hogy egy órát kóvályogtam benne a zuhogó esőben, és nagyon jól éreztem magam.
- Régi templom Zeykfalva 15,99 km-re. Zeykfalva látnivalója a 13-dik században épült román és gótikus stílusú temploma, melyet szép és értékes freskók borítanak.
- Aranyvár Piski 17,42 km-re. Piski városka fölött, az Érchegység Nagyági csoportjának délii végében, az itt északnyugatra kanyargó Maros jobb partján fekszik Arany község.
- Bem-emlékoszlop helye 17,47 km-re. A domborműves emlékoszlop azt a helyet jelölte meg, ahol Bem altábornagy 1849.
- Arany-hegy lábánál Piski 17,7 km-re. A láda az Arany-hegy lábánál, Piski (Simeria) közelében van.
- Vörös Bástya Marosillye 19,77 km-re. A reneszánsz épületet megvásárolta a Ferences Szerzetesrend, hogy azt felújítva, egy Bethlen fejedelemre emlékező Múzeumot, és országúti vendégfogadót alakítsanak ki az évszázados falak között.
- Bethlen Gábor-múzeum és várkastély Marosillye 19,78 km-re. Marosillye egykori várkastélyából napjainkra már csak egy 15 x 15 m bástya maradt fenn.
- Ortodox templom Guraszáda 24,22 km-re. Guraszáda, Dévától 30 kilométerre északnyugatra, a Maros jobb partján, a 7-es főút mentén fekszik.
- Görögkeleti templom Demsus 24,72 km-re. A Ruszka-havasok Sztrigy hegysorában, a Hátszegi-medence nyugati szélén, a Demsusi-patak mellett fekszik Demsus (Demsdorf) falu.
- ősök trónja Hátszeg 25,22 km-re. Az ősök trónja - Hátszeg
- Református templom Őraljaboldogfalva 26,27 km-re. Őraljaboldogfalva református templomát a késő román korban építették, tornyát román stílusu ikerablak díszíti, bizánci jellegű freskóit a 14-dik század elején készítették.
- Kendeffy-toronyrom Hátszegváralja 26,46 km-re. Hátszegváralján, a vasutállomás melletti dombon áll a Kendeffy-toronyrom.
- Nopcsa kastély Szacsal 28,08 km-re. Nopcsa kastély - Szacsal, XIX-dik szazad.
- Brazovay-kastély Nagypestény 28,94 km-re. A Brazovay-kastély két saroktornyos kúria, nagyon leromlott állapotban.
- Zsinagóga Szászváros 28,97 km-re. A szászvárosi zsinagóga a XVIII-dik századból származik, szakrális épitmény.
- Kun Kocsárd emlékére Szászváros 29,11 km-re. 20 évvel ezelőtt Csaba testvérrel Szászváros utcáin sétálva megnéztük Kun Kocsárd és Kun Géza mellszobrainak néhai helyét, ahol ma egy repülőgépépítő mérnök mellszobra, és repülőgépének makettje látható.
- Ferences templom és kolostor Szászváros 29,21 km-re. Ferences kolostorról már 1260-ból van adat a vatikáni Varasinum írásos kódexben.
- Római fürdő Feredőgyógy 29,86 km-re. Az Erdélyi Érchegység déli részén, Feredőgyógy településen olyan szénsavas források törnek a felszínre, amelyek környezetükben jelentős mennyiségű mészanyagot halmoztak fel.
- Piros és Fekete Szászváros 30,24 km-re. Piros és Fekete, Szászváros
- Zubogó-vízesés Feredőgyógy 30,38 km-re. Zubogó-vízesés, Feredőgyógy
- Római híd Kőaljaohába 30,4 km-re. A romokat könnyű megtalálni, Hátszeg felől érkezve a helység előtt levő híd előtt le kell hajtani a főútról.
- Hinta Felsőgörbed 30,79 km-re. Hinta - Felsőgörbed
- Szfinx Felsőgörbed 31,03 km-re. Szfinx - Felsőgörbed
- Kohó-kövek Kőfalu 31,89 km-re. A Kohó-kövek Kőfalu (románul Pietroasa) településtől délkeletre találhatók.
- Református templom Algyógy 31,93 km-re. A református templom, egy régi, lebontott református templom helyén, a harmincas években épült.
- Árpád-kori körtemplom Algyógy 31,94 km-re. Algyógy legértékesebb épülete a körkápolna - a közelmúltban elvégzett régészeti feltárások szerint a kicsiny kerektemplom a 11-dik vagy a 12-dik században épült, s így a legkorábbi kerektemplom Erdélyben.
- Római lépcsők Ruda 32,2 km-re. Az egykori, jelenleg felhagyott műemlék bányajárat a Bárza-patak fejénél nyílik, a Brád városhoz tartozó Ruda falutól keletre, Vályaárszuluj településtől nyugatra.
- Máda barlangvár 32,56 km-re. A Máda község északnyugati szélén, a Gyógyi-patak partja közelében álló utolsó ház kertje mellől indul északi irányban az az ösvény, melyen körülbelül 400 métert gyalogolva könnyen megtalálható a barlang.
- Vasúti híd Brád 32,77 km-re. Déva felől közelítve, mielőtt Brádra érkeznénk, áthaladunk egy impozáns vasúti viadukt alatt, amely ma már nyugdíjba vonult.
- Vöröskő vára Lunkány 33,66 km-re. Vereskő várának romjai Bosoród községtől délkeletre 7 km-re, Lunkánytól körülbelül 3 km-re, egy 823 m magas sziklás csúcson állnak.
[ Fel ↑ ]
- Kovakő oldala Alváca 44,98 km-re. Baszarabásza község Alváca falujának határában, a Kovakő oldala, románul Coasta Cremenii, faopál lelőhely.
- Kondorkeselyű menedékhely Retyezát-hegység 45,18 km-re. Kondorkeselyű-menedékhely, románul Refugiul Condor.
- Sztenisóra-vízesés Retyezát-hegység 45,19 km-re. Sztenisóra-vízesés, románul Cascada Stanisoara.
- Észak-Lolája-csúcs Retyezát-hegység 45,64 km-re. Észak-Lolája-csúcs.
- Valle Mika mészkövei 46,46 km-re. A Valle Mika mészkövei az Ompoly-kövekhez hasonlatos olisztolit képződmények, amelyek tulajdonképpen nem tartoznak a szoros értelemben vett Torockói-hegység területéhez.
- Lolája-nyereg Retyezát-hegység 46,55 km-re. Lolája-nyereg, románul Saua Lolaia.
- Prelucsel-csúcs Retyezát-hegység 46,67 km-re. Prelucsel (Prelucel)-csúcs
- Retyezát-tengerszem Retyezát-hegység 46,7 km-re. Retyezát-tengerszem, románul Lacul Stevia.
- Kaprióra 46,84 km-re. Kaprióra falu határában két barlang található, a Sinesie- és a Dutu-barlang.
- Retyezát-csúcs 47,1 km-re. Retyezát-csúcs
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Felsővidra - Látnivalók Hanasesti - Közeli települések: Nándorválya látnivalói 1,23 km-re - Zsoszány 2,34 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.