Héjjasfalva település (Maros megye) Központ: Héjjasfalva. Héjjasfalva román elnevezése: Vanatori. Német neve: Teufelsdorf. Egyéb neve: Delvelsderf.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Héjjasfalva (Maros megye) és környéke turisztikai látnivalói

Nagy-Küküllő híd Héjjasfalva 0,78 km-re. A Nagy-Küküllő hullámai felett átvezető híd a sárdi hid, a Székelyföld anyaszékének, Udvarhelyszéknek a határszéle nyugatról. A Székelyföldre vezető főútvonalt követve, amint az utas Segesvárt elhagyja, s aztán a gyönyörü fekvésű fehéregyházi kastélyt meghaladja, mind mélyebbre hatol a hegységek közé.
Ispán-kút 3,04 km-re. 1849 július 31-én itt állt fel Bem József főserege. Őszi esős nap. A doboz hamar előkerült, csak a környék hangulata szomorkás kicsit. Petöfi. Megtaláltam az emlékmü mellett elrejtett dobozt. A segesvári csata délelőtt 11-kor indult magyar ágyúzással.
Unitárius templom Újszékely 4,3 km-re. A sárdi híd után az első székely falu neve Újszékely, a Küküllő jobb partján elvonuló hegyek alján, széles utcákkal, melyeket nagyrészt cseréppel fedett kőházak szegélyeznek. A falut unitáriusok lakják.
Bethlen-várkastély Alsóbún 4,39 km-re. A négy saroktornyos, valaha külső falakkal és sarokbástyákkal megépített várkastély a Küküllőközi dombvidék területén állt. Befagyva. Ha ez betonút, akkor a leírás pontos. Romos falak. Szeretnék visszamenni vagy 150 évet a történelemben, hogy láthassam ezt a kastélyt ép állapotában. A romokat a mai Bún község központjától délre, 1,5 km-re, a Nagy-Küküllő egykori kanyarulatában találjuk.
Petőfi Sándor múzeum Fehéregyháza 5,28 km-re. Fehéregyháza Petőfi Sándor és a magyar szabadságharc egyik legfontosabb emlékhelye. Erdekes muzeum. Nagyon erdekes hely, egy dobozt is el lehetne rejteni. A költő itt esett el 1849 julius 31-én.
Parasztvár Szászkézd 5,44 km-re. A XIV-dik században egy vár épül a Szászkézdtól északnyugatra fekvő hegyen, védelmét hét torony tette erősebbé. Szemerkélő esőben. Mivel erőst szemerkélt az eső, megpróbáltam minél jobban megközelíteni a várat kocsival. Építőtelep. A várban teljes felújításban vannak, szerencsére a munkások beengedtek a várba. 1470-ben a lakosság fele mentességet kap a hadba vonulás kötelezettsége alól, hogy a vár védelmét biztosítsa hét környékbeli község számára.
Iszapvulkánok Fiatfalva 5,5 km-re. A Székelykeresztúrhoz tartozó, a várostól 1 kilométerre települt Fiatfalva látnivalói közé tartoznak a falu délnyugati részén található iszapvulkánok. Szárazság volt. A szárazság miatt csak a legfelső, D-K-i vulkán működött, enyhén szivárgott az iszap. Inkább érdekes, mint látványos. Nem annyira látványos, mint amennyire érdekes hely, nem véletlenül szerepel a Székelyföld 7 csodája között. Ez utóbbi természeti értékünk, bár nem annyira látványos mint a Bodza környéki sárvulkánok, mindenképpen megérdemli, hogy meglátogassuk őket.
Evangélikus templom Szászkézd 5,86 km-re. Szászkézd Segesvártól 20 km-re fekszik. Szem előtt. A doboz az épületen kívül van a fal és a föld találkozásánál. A falu szeme most sem nézett oda. Felkészültem már itthon a keresésre. Erődtemploma 1496-ban épült, mellette áll az 1677-ben épült, a segesvári óratoronyra hasonlító díszes torony.
Unitárius templom Alsóboldogfalva 5,88 km-re. Újszékelyen felül, a Szurdokpatakának torkolatja előtt fekvő Alsó-boldogasszonyfalva következik, melyet a nép rövidítve egyszerűen Bodogfalának nevez. Ezen elnevezés szűz Máriától származik.
Kapuzáb Fehéregyháza 6,35 km-re. A kapuzáb a falu végét jelezte a székely falvakban. Állítólag Petőfi a fehéregyházi kapuzáb mellől nézte a csatát, az ötvenes években az Ispánkuthoz került, majd a Sárpatak hídja mellé.
Fehéregyháza vára 6,55 km-re. Fehéregyházától 3 km-re délre lévő 400 m magas hegyen középkori vár nyomai találhatók - itt először az őskorban vagy a dák korszakban építettek ki egy erődítményt. A középkori ujrafelhasználáskor körben egy földsáncot alakították ki, ez az építkezés a 13-dik század második felére tehető.
Szászdálya vára 6,59 km-re. Fehéregyháza és Héjjasfalva között, utóbbi határában, a Határ-patak mentén déli irányba vezető földúton, Héjjasfalvától 5 km távolságban, egy 588 m magas hegyen találjuk az eredetileg Szászdálya határához tartozó szászdályai vár maradványait.
Ugron-kúria Fiatfalva 7,12 km-re. A jelenlegi L alakú, manzárdtetős kastély előtt már a 17-dik században volt itt udvarház, jelenlegi nevét a legutolsó tulajdonostól kapta. A történelmi idők során több építkezés is történt itt, 2021 és 2024 között teljes felújításon esett át.
Unitárius és református templom Fiatfalva 7,49 km-re. A fiatfalvi templomot közösen használják (ami ritkán fordul elő) a reformátusok és az unitáriusok, a feljegyzések szerint 1726 óta. 1783-ban ezt írják róla a templomhasználat szabályzatában: oly régi, hogy arra senki sem emlékszik - oklevélben először 1631-ben említik, mint egyezkedés tárgyát a reformátusok és unitáriusok között.
Földpiramisok Szászkézd 8,53 km-re. Földpiramisok - Szászkézd
Skariatin emlékmű Segesvár 8,56 km-re. 1849 július 31-én, a segesvári csatában ütközött meg Bem József főserege az oroszokkal. Ebben a csatában esett el (tűnt el) Petőfi Sándor, Fehéregyháza közelében.
Berde Mózes Unitárius Gimnázium Székelykeresztúr 8,86 km-re. Berde Mózes Unitárius Gimnázium - Székelykeresztúr
Petőfi körtefája Székelykeresztúr 9,11 km-re. 1849 július 30-án Petőfi Székelykeresztúron, a Gyárfás udvarházban töltötte a segesvári csata előtti utolsó éjszakát. Petőfi Sándor . A kertben eltöltött idő alatt volt időnk kitalálni, hogy vajon hol lehet a rejtek, és végül meg is lett, csak meg kellett várjuk, hogy a szerelmes pár eltávozzon onnan. Öreg tanú. Rugonfalva után ez volt a következő állomásunk. A Gyárfáskert hátulsó részén áll, a ma védett körtefa.
Dianna Levendula Kert Székelykeresztúr 9,14 km-re. 2023-ban, június 24-én kezdődik a Dianna Manufaktúra levendulaültetvényények hatodik szüretje. A levendulakertbe két kapun keresztül is be lehet jutni, a Kriza János utca 59, illetve a Székely utca 9 szám bejáratainál.
Sóskút Székelykeresztúr 9,15 km-re. Székelykeresztúr és Sóskút múltja és jelene összefonódik, ezt régészeti ásatások is bebizonyították. Sóskút. Elég későn értünk ide, így a csobbanás elmaradt de majd legközelebb. Bükk. Eddig nem hallottam erről a fürdőről, de most meglátogattam. A Gyárfás-fürdőt tápláló Sóskút takarításakor Krisztus el?
Molnar Istvan mellszobra Szekelykeresztur Cristuru Secuiesc 9,63 km-re. Molnar Istvan mellszobra Szekelykeresztur Cristuru Secuiesc 2008
Sárpatak 9,76 km-re. 1231-ben jelentkezik először Sarpotoc néven. A középkorban katolikus temploma volt, amelyet azonban megroskadt állapota miatt 1800-ban le kellett bontani.
Katolikus templom Székelykeresztúr 9,93 km-re. Székely- vagy Szitáskeresztúr a Székely előnevét onnan nyerte, hogy a lakói székelyek, a Szitás melléknevet pedig arról, hogy itt nagyban folyt a szitagyártás. Keresztúr a Gagypatakának Nagy-Küküllőbe szakadásának térhelyén fekszik.
Vila Franka Segesvár 10,1 km-re. A segesvári vár falain belül található középkori várnegyed a Világörökség részét képezi. Vacsora elott. Vacsoraztunk, azelott geodobozt talaltunk. Sötétben lámpa és gps nélkül. Nagyon sötétedett mire ideértem. Középkori hangulatú, zegzugos utcák, régi házak egészítik ki a vár megmaradt tornyait, bástyáit.
Tölgyeshát-gerinc kilátó Segesvár 10,46 km-re. A Tölgyeshát-gerinc (Tölgyerdő háta, németül Eichenrücken, Eichrücken, románul Lunca Postei) Segesvár déli szélén emelkedik a város fölé. A harmadik osztrák katonai felmérés térképén ez a hely Kalbertritt (Borjak útja) helynévvel szerepel, a város Goldberg (Aranyhegy) negyedében (elővárosában).
Polgármesteri hivatal Segesvár 10,63 km-re. A segesvári polgármesteri hivatal épületét, a régi Nagy-Küküllő vármegye palotáját, az egykori domonkos kolostor szerzetesi lakhelyeinek helyére építették. Ezzel az alkalommal lebontották a kádárok tornyát is.
Kovács-torony Segesvár 10,64 km-re. A Kovácsok tornyát 1631-ben építették, a régi Borbélyok tornyának helyén, szerepe a Kolostortemplom védelme volt. 1676-ban leégett, majd újjáépítik.
Kolping-ház Segesvár 10,67 km-re. Kolping-ház Segesvár. Medrea-ház, Kolostor(Manastirii)-utca 10 szám, MS-II-m-B-15915.
Szent József katolikus templom Segesvár 10,68 km-re. A segesvári Szent József római katolikus templom 1896-ban épült, a lebontott domonkos apácák templomának helyén. A katedrális 1983-ban leégett, majd újraépítették 1984-ben, neoklasszikus és eklektikus stílusban.
Kolostortemplom Segesvár 10,68 km-re. A domonkosok ma is álló templomának építését 1492-re teszik. Ez egy régebbi templomot feltételez, amelynek építése az 1298-dik évi búcsúengedéllyel eshet egybe.
Óratorony Segesvár 10,69 km-re. A segesvári Óratorony eredetileg egy kaputorony volt, melynek négy tornyocskája van a tetején. Forgalmas hely. Én délben jutottam a rejtekhez, ezért nagy volt a sürgés. A dobozt nem találtuk. Habár sokan voltunk, alkalmas pillanatban megpróbáltuk a dobozt kivenni, de sajnos már nem találtuk. Ezek a tornyocskák fontos jelképek, melyek arra utalnak, hogy van itt egy bíróság, amely akár halálbüntetést is hozhat.
György Krauss-ház Segesvár 10,7 km-re. Ebben a házban lakott Krauss György (1607-1679), Segesvár krónikása és történésze, a XVII-dik századi Erdély történelmének szerzője.
Kootz-ház Segesvár 10,7 km-re. A Kootz-ház egy XVII-dik században épült segesvári lakóépület, a Bástya utca 9 szám alatt.
Céhek háza Segesvár 10,7 km-re. A segesvári Céhek háza múzeum a Torony (Turnului) utca 1 szám alatt található. Segesvári és környékbeli kézművesek szerszámai, gépei és berendezései vannak itt kiállítva.
Petőfi Sándor mellszobra Segesvár 10,71 km-re. Petőfi Sándor mellszobra a segesvári vár északkeleti sarkában, a Csizmadiák tornya és a Szent József római katolikus templom közötti kis parkban található.
Michael von Melas-ház Segesvár 10,71 km-re. Ebben a házban lakott Michael von Melas (1729-1806), az osztrák hadsereg hadvezére. 1800-ban, az olaszországi Marengo mellett ütközött meg Napóleon seregével.
Paulinus-Drakula-ház Segesvár 10,72 km-re. Az 1501-ben épült Drakula-Paulinus-ház a segesvári Múzeum-tér 5 szám alatt található, az Óratorony közelében, attól északnyugatra. Jelenleg a műemlék-épületben (MS-II-m-A-15933) egy étterem működik.
Albert-ház Segesvár 10,72 km-re. Az Albert-házban található a Hegyi iskola bentlakása, mely ma a német tannyelvű Joseph Haltrich Elméleti Líceumhoz tartozik.
Csizmadiák tornya Segesvár 10,74 km-re. A segesvári vár Csizmadiák Tornya 1521-ben épült, 1676-ban tűzvész pusztította, a jelenlegi formáját az 1681-es helyreállítás alkalmával kapta.
Szarvas-ház Segesvár 10,75 km-re. Segesvár egyik építészeti különlegessége, a Szarvas-ház, az Iskola utca 1 szám alatt található. Nevezik még Szarvasháznak, illetve Szarvasos háznak.
Loris-ház Segesvár 10,75 km-re. A Loris-ház, kézművesek lakóháza, az Ónművesek utca 3 szám alatt található.
Mild-ház Segesvár 10,76 km-re. Az épületen levő felirat szerint, ebben a házban lakott Johann Both polgármester. A XVII-dik század közepén ő építtette a fedett Diáklépcsőt és a Csizmadiák tornya melletti bástyát.
Első román iskola Segesvár 10,76 km-re. 1861-ben, Zaharia Boiu ebben a házban nyitotta meg, a segesvári vár első román iskoláját.
Tímár-torony Segesvár 10,76 km-re. A Tímár-torony a XIII-XIV-dik században épült, az Óratorony udvarát hívatott megvédeni. Az Ónművesek tornyával, egy várfolyosón keresztül, össze van kötve.
Egykori városháza Segesvár 10,77 km-re. A jelenlegi Segesvár szálloda épülete, mely az Iskola utca 4-6 szám alatt található, a XX-dik század első felében városháza volt. Itt lakott Binder György Pál, püspök 1843-1867 között.
Wonnerth-ház Segesvár 10,77 km-re. A Wonnerth-ház az Ónművesek utca 4 szám alatt található, épült a XVI-XVII-dik században, módosították a XIX-dik században és 1938-ban. MS-II-m-A-15891.
Virgil Marzea-ház Segesvár 10,78 km-re. Kézművesek háza az Iskola utca 8 szám alatt, épült a XVI-dik században, módosították a XVIII-dik században. MS-II-m-A-15983.
Kiskacsák tere Segesvár 10,78 km-re. A Kiskacsák tere a Tímár-torony és az Ónművesek tornya közelében található, melyek várfolyosóval vannak összekötve. A téren található a segesvári területi evangélikus konzisztórium épülete is.
Joseph Bacon-ház Segesvár 10,79 km-re. Itt lakott Joseph Bacon (1857-1941), orvos és szenvedélyes gyűjtő, az Óratoronyban található Történelmi Múzeum (eredetileg Régi Segesvár Múzeum) alapítója.
Essigmann-ház Segesvár 10,79 km-re. Az Iskola utca 10 szám alatt található lakóház. Épült a XVII-XVIII-dik században, módosították a XX-dik században.
Fronius-ház Segesvár 10,8 km-re. Az Iskola utca 13 szám alatt található Fronius-ház kézművesek lakóháza volt, a XVI-dik században épült.
Jakody-ház Segesvár 10,81 km-re. A segesvári Jakody-ház 1772-ben épült lakóház, jelenleg a Fegyverek és Térképek Háza múzeumnak ad otthont.
Haraszty-ház Segesvár 10,81 km-re. Az Iskola utca 15 szám alatt található, egykori kézművesek által lakott ház a XVI-dik században épült.
Szászdálya 10,81 km-re. 1280-ban Dilia, 1323-ban Dálya, 1353-ban Daly maior, 1488-ban Dallendorf, 1523-ban Dellendorf néven fordul elő az oklevelekben.
Segesvár első plébániatemplomának romjai 10,82 km-re. Az Ónművesek (románul Cositorarilor) utcájában láthatjuk Segesvár első, XIV-dik században épített plébániatemplomának megmaradt romjait. A romok az Evangélikus Egyházközösség kertjében vannak, a fedett Diáklépcső közvetlen közelében, az Iskola-domb aljában.
Richter-ház Segesvár 10,82 km-re. A XVIII-dik században épült Richter-ház Segesváron, az Asztalosok utca 28 szám alatt található. MS-II-m-A-16010.
Szabók bástyája Segesvár 10,82 km-re. A segesvári vár északnyugati oldalában található Szabók bástyája a XIV-dik században épült. Az 1676-dik évi tűzvész alkalmával elpusztult a felső része.
Leprások temploma Segesvár 10,85 km-re. A Szentlélek tiszteletére szentelt, segesvári Leprások temploma a XV-dik században épült, és ma is áll. 1575-ben Leprosorium néven ismerték.
Levendulás Csekefalva 10,85 km-re. A csekefalvi levendulaültetvény 2023-ban június 24 és július 16 között látogatható, nyílt napok keretén belül, hétköznapokon 15-20 óra között, hétvégeken 10-20 óra között. A helyszín közelében parkoló a csekefalvi futballpálya mellett van.
Roman S-ház Segesvár 10,87 km-re. Roman S-ház - Szűcsök (románul Cojocarilor) utca 2 szám, Segesvár.
Joseph Haltrich-líceum Segesvár 10,88 km-re. Az evangélikus vártemplomtól északkeletre található iskolát, az épület előtt elhelyezett tájékoztató tábla szerint, 1792-ben kezdték el építeni. 1901-ben újjáépítik, ekkor kapja a mai romantikus, historizáló sílusú formáját.
Fetter-ház Segesvár 10,9 km-re. Fetter-ház a Városfal utca 11 szám alatt, történelmi műemlék a XVIII-dik századból. MS-II-m-B-16031.
Szűcsök bástyája Segesvár 10,93 km-re. A Szűcsök bástyája a segesvári vár délnyugati oldalán található. Az 1676-os tűzvész elpusztította, de később újraépítették.
Szent Miklós evangélikus vártemplom Segesvár 10,94 km-re. A segesvári Szent Miklós evangélikus vártemplom, németül Bergkirche, románul Biserica din Deal.
Fedett falépcső Segesvár 10,95 km-re. A Diáklépcsőt (Schülertreppe németül) 1642-ben építették, a fedett falépcső a tanulók feljutását könnyítette meg, a dombtetőn található iskolába. Alagút. Sikerült bemennem a fenti templomba, emlékszem most egy pár éve még zárva volt. Az építmény homlokzatán reneszánsz mintákat láthatunk.
Serkes-tó Segesvár 11,41 km-re. Akik kocsival utaznak át Segesváron talán nem tudnak a Serkes-tóról, hiszen félreesik kissé a főúttól, megközelítése pedig körülményes. Tavirózsák a szemetes tóban. A napokban értesültem, hogy a Segesvár melletti tóban megjelent a tavirózsa. Tavirózsák. Elég eldugott utakon lehet eljutni a tavakhoz, sok az indián kunyhó. A vonatból látni lehet, hiszen a tó a vasúti sínek közelében van.
Miklóstelke 11,73 km-re. 1267-ben jelentkezik első ízben oklevélben praedium Nicolai néven. Megtaláltam. A templom kulcsa a falu bejáratánál balra, a 99-es háznál van. Felújítási munkálatok. A templom körül nagyban folynak a felújítási munkálatok, állítólag az idén végeznek is. 1353-ban Villa Nicolai, 1356-ban Zenthmiclostelke, 1418-ban Closdorf,1427-ben Miklostelke, 1492-ben Kolosdorf, 1504-ben Closdorf a neve.
Zsidó temető Segesvár 11,74 km-re. Segesvár Marosvásárhely, illetve Medgyes felőli bejáratánál, a Kőkép tornyocskája alatti kis, félig rejtett domboldalon találjuk a segesvári zsidó temetőt. Szögesdrótra akadva. Az ösvényről közelítettem meg a rejteket, a temető sarkánál. Mi nem találtuk. A Kőképet megkerülve mentünk le a temető sarkához. Bár a főbejáratán lakat van, és kerítés veszi körül, több lehetőség is van a bejutásra.
Kőkép Segesvár 11,77 km-re. A segesvári várhegy temploma mellett még ma is látható egy boltozott alagút kezdete, amely végső szükségben kimenekülő utat biztosított az ostromlott várból. Lába kelt. Amikor elkezdtem dobozokat rejteni, nem gondoltam, hogy ilyen sok doboz tűnik el. Rövid és hosszútávú megoldás. Több forgatókönyvet is el tudok képzelni. Állítólag ez az alagút a Medgyes felé vezető országút mellett levő török emléknél végződik.
Haller kastély Zoltán 12,18 km-re. Segesvártól 27 km-re délkeletre fekszik, Szászkézd községhez tartozik, a községközponttól 7 km-re délkeletre van. Udvarház. Éveken át csak nézegettem a kastély romjait, de mivel most doboz is van rejtve, megálltam megkeresni. A helység látnivalója a Haller-kastély 1553-ból.
Lutheránus templom Hétúr 12,47 km-re. 1446-ban jelentkező neve (Marienburg) Mária tiszteletére szentelt templomáról tanúskodik, az 1417-ben feltűnő Erenberg szász lakosságra utal. Útban Vásárhelyre. Már rég nézegettük, hogy van itt is egy geoláda. Kő. Hamar megkaptam a rejteket, de sajnos nem tudtam kivenni a dobozt. Ma is álló gótikus temploma a reformáció előtti kor stílusának jegyeit képviseli többszöggel záródó szentéllyel.
Régi Küküllő-fahíd Segesvár 12,54 km-re. A segesvári Küküllő-híd a várostól 3 km-re állt, egy nyílásban hidalva át a Nagy-Küküllő folyót. Építésének idejéről nincsenek adatatok, a tordai híd után épülhetett.
Református templom Rugonfalva 13,01 km-re. A falu csupán 2 km-re fekszik Székelykeresztúrtól és 5 km-re Siménfalva községközponttól. Az épület árnyékában. Örvendek, hogy sikerült egy kicsit megdolgoztassalak, bár az én elvem az, hogy a helyszín lényegesebb mint a rejtés, ezért nem jó a tulságosan nehéz, ugymond rejtélyes rejtés, mert elvonja a figyelmet, és főleg az időt a helyszín megfigyelésétől, tanulmányozasától, élvezetétől. Feltételezem, hogy három harangja is van a templomnak. Esélyem sem volt a geodoboz keresésén "dolgozni", mivel a harangozó bácsi végig ott volt mellettem. 1968-ig községközpontja volt Betfalvának, Nagy- és Kiskedének.
Betfalva 13,1 km-re. A Székelykeresztúrtól 2 km-re fekvő Betfalva a Nagy-Küküllő jobb partján települt. Betfalva és Székelykeresztúr között ömlik a Nagy-Küküllőbe a Farkaslaka határában eredő Fehér-Nyikó.
Attila Berg Segesvár 13,46 km-re. Az Attila Berg helynév a régi osztrák térképről. Érdemes lenne azonosítani a helyet, és megtudni a helynév történetét.
Harangláb Bözsefalva 13,72 km-re. A Székelyudvarhely és Székelykeresztúr közötti főútról tábla jelzi a letérőt a település felé, mely egyszerre utca és város, falu. Hangulatos hely. Rugonfalváról jöttem jöttem át, felkeresni ezt a nyugis helyet. Erzsébet? Bözse?. Megkaptam a sebességkorlátozó táblát, a harangot (és a lábát). A magyarázat egyszerű.
Kisgalambfalva 13,78 km-re. A falu a Nagy-Küküllő bal partján terül el, a SzékelyudvarhelytSzékelykeresztúrral összekötő megyei útról a vasútállomás után kellletérni. A Nagy-Küküllőn átvezető betonhíd után kezdődik Kisgalambfalva.
Erked 13,87 km-re. A XIII-dik században épül román kori háromhajós bazilikatemploma, a XV-dik században erődtemplommá építik át. Ekkor a főhajót és a szentélyt magasítják, a hajó fölé védőemeletet húznak, és a többszög három oldalával záródó szentély fölé is.
Kisgalamb Levendula Kisgalambfalva 13,9 km-re. A Kisgalamb Levendula egy kis levenduláskert Kisgalambfalván, a református templommal szemben, a Hősök emlékműve mellett. Bár egy, a kertben látható, festett kerékpár fotózási lehetőségre utal, nincs információnk a kert látogathatóságáról.
Erzsébet kútja 14,08 km-re. Székelykeresztúr közelében található Erzsébet kútja. csuszos. Ezt a "dobozt" is könnyen megtalaltuk Babbercivel eggyütt,, habar eleg csuszos Volt az ut odaig. tiszta forrás. A kútat és környékét rendben tartják, a vize nagyon finom, érdemes felkeresni. Ez egy hűs vizű forrás, ahova a környékbeliek előszeretettel járnak ki korsókat és pillepalackokat friss vízzel megtölteni.
Rava patak homokkő képződményei 14,22 km-re. A Rava nevű falu Marosvásárhelytől 28 km-re délkeletre a Rava- (Kopasz) patak szűk völgyében fekszik, Gyulakutához tartozik, melytől 14 km-re délkeletre van. A Rava-patak látványos, vízvájta szorosa és vízesése. Székelyvéckén töltöttem a hétvégét. Két doboz. Két dobozt rejtettem. A hagyomány szerint a falu először a Kis-Küküllő mellett települt, ahonnan a török pusztítások elöl költöztek fel az erdő mellé.
Breite Öregtölgyes 14,24 km-re. Segesvárttól délnyugatra levő dombtetőn helyezkedik el a Breite Öregtölgyes Természetvédelmi Terület, egy szépen megőrzött legelőerdő, makkoserdő, számos többévszázados tölgyfával. Öreg tölgyek, fiatal medvék. A dobozt ki kellett bányászni az odúból, be volt ágyazódva a törmelékbe. ásó, kapa. Segesváron hagytuk az autót, onnan mentunk fel a piros sáv jelzésen, amin most már a Via Transylvanica is halad. Több mint 600 tölgy található a platón, melyek közül sok már a 800 éves kort is meghaladta.
Kilátópont kereszttel Hétúr 15,46 km-re. Hétúr falutól nyugatra, a DN13 jelzésű műút hajtűkanyarja felett, körpanorámával kecsegtető, kereszttel ellátott, csúcsos domb található. Jó rálátás van innen a környékre, és a közeli Szívhegy (Herzberg), Sárfő (Scharfenberg), Csorba-tető (Schartenberg) magaslatokra, és a Keménynagyszőlős feletti dombokra (Nagyszőlősi-tető és Magas-tető).
Evangélikus erődtemplom Apold 15,58 km-re. Apold központjában 16-dik században épített, szép, bár leromlott erődtemplom található. Apold falai. Régebb az volt a divat, hogy az asszonyt falazták be. Pap nélkül. A templom zárva. Értékei közül megemlíthető a szentélyben található faragott szentségtartó, illetve a szines karzata.
Református templom Gagy 15,77 km-re. 1566-ban Gagij néven jelentkezik a forrásokban 1567-ben a regestrum 2 kapuval jegyzi. Maganyos kis templom. Megtalaltam a dobozt, ugy nez ki, elsonek. Gyík van, doboz nincs. Énlakáról hazafele, gondoltuk megkeressük a geodobozt. 1576-ban mint Gagy szerepel.
Örök nyugalom 15,91 km-re. A Bözöd és Gagy közötti vízválasztó gerincén van egy tanya, ahol valószínűleg a kommunisták által kitaszított emberek, családok éltek, akik ott helyben, a kert végében, temetkeztek is. és békés õz. Sajnos nem volt nalam leiras. Csendes, elhagyott hely. Bözöd felől érkeztem, egy kocsit eléggé próbára tevő úton. A régi ház már romos, de az udvaron élet nyomai vannak, és a sír is gondozott.
Református templom Nagygalambfalva 16,11 km-re. Benéztünk a 13-14-dik században épült templomba, ahol Kányádi György református tiszteletes elkápráztatott alapos ismereteivel. A rengeteg érték közül említsük meg a Borsai Nagy Clara adományait, az 1789-ből származó festett templomajtót és az 1782-ből datált Úr asztalát.
Római katolikus templom Székelyvécke 16,14 km-re. A faluban szépen felújított régi házak vannak, megőrizve az eredeti jelleget. A székelyvéckei templom kincse. A kilátó után a katolikus templomhoz jöttünk, a templomot övező kőfalon levő bejáratot mi is nyitva találtuk. Felújított fal. Csendes kis falu. A temetőben érdekes feliratú régi sírköveket lehet látni.
[ Fel ↑ ]
Református templom Kelementelke 24,26 km-re. Kelementelke a Kis-Küküllő jobb partján, Maros megyében, Szövérd szomszédságában található falu. Elnevezése minden bizonnyal arról a gazdáról ered, mely megalapította.
Evangélikus erődtemplom Sövénység 24,57 km-re. Szent Márton tiszteletére szentelt egyhajós torony nélküli temploma a XV-dik század közepén épül késő gótikus stílusban. Az 1505-ben végzett erődítések során a keskeny templom elveszti eredeti formáit.
Református templom Kecsedkisfalud 24,98 km-re. A múlt századtól két falu, Kecsed és Kisfalud, egy község Kecsedkisfalud néven.
Etéd 25,02 km-re. Etéd Szováta, Korond és Parajd után a környék legjelentősebb települése. A falu központjában látható református templom az 1792 szeptember 8- án, a Peszente utcában lakó Péter István házánál kiinduló tűzvész alkalmával 110 házzal együtt leégett, a harangok megolvadtak.
Unitárius templom Hármasfalu 25,58 km-re. Hármasfalu 1950-ben jött létre Atosfalva, Csókfalva és Székelyszentistván egyesítésével. Közigazgatásilag Makfalvához tartozik.
Katolikus templom Nyikómalomfalva 25,58 km-re. Nyikómalomfalva közepes nagyságu település az egykori Udvarhely vármegye területén, a Fehér-Nyikó völgyében található. Utólag bejelentve. Amikor ezt a megtalálást bejelentem, már 2022. Rejtekhely ellenőrzés. Ezt a rejtést már 2016-ban megtaláltam, de elfelejtettem bejelenteni. Egyetlen település a Nyikó mentén, amely az idők folyamán felvette a rajta átfolyó patak nevét, így lett Nyikómalomfalva.
Óriások dombja Atosfalva 25,68 km-re. Az Óriások dombja valamikor Maka várához tartozott, jelenleg a csókfalvi határ legdélibb és legmagasabb csúcsa. Innen nagyméretű emberi csontok kerültek elő a múltban, talán ezzel magyarázható e hely neve is.
Új negyed Malom utca Etéd 25,84 km-re. A cigány népesség Etéd falu lakosságának felét alkotja, hármas rétegződés jellemzi őket. Érdemes egyet sétálni a településen, és megfigyelni a házaikat, ma már erőteljesen alakítják a faluképet.
Evangélikus templom Domáld Csatófalva 26 km-re. A hagyomány szerint Domáld (Maldorf) szalmával fedett kisebb templomát egy nagyobb váltja fel, zsindellyel fedve. Új templomot 1845-ben építenek, sík mennyezettel.
Evangélikus templom Hundorf Csatófalva 26,03 km-re. Csatófalva egykori Hundorf faluhoz tartozó evangélikus-lutheránus temploma stílusjegyeiben a gótikus kort idézi a XV-dik századból. Csarnoktemplomnak épült, barokk oltára 1762-ből, Philippi Georg segesvári mestertől származik.
Katolikus templom Almakerék 26,06 km-re. Almakerék középkori katolikus lakói a reformáció idején lutheránusok lesznek, a templommal együtt, 1424-ben a pápa az Apafi Miklós által alapított várkápolna részére búcsút engedélyez. Ez lehetett az a kápolna, amelyet később a kevés számban megmaradt katolikusok használtak - a XVIII-dik század elejétől segesvári ferencesek gondozzák.
Almakerék várhely 26,11 km-re. Almakerék falu délkeleti szélén, közvetlenül az utolsó házak fölé emelkedo kis dombteton állhatott Almakerék vára. Rusu szerint eredete a XIII-XIV-dik századra teheto, felszínén régészeti kutatásra eddig még nem került sor.
Dózsa-Barátosi kúria Hármasfalu 26,17 km-re. A Dózsa-Barátosi kúriát a 18-dik században építették. Hármasfalu 244 szám alatt található.
Gótikus erődtemplom Almakerék 26,19 km-re. A templomot a falu birtokosai, az Apafiak építették Szűz Mária tiszteletére a 13-dik században. Csodálatos freskók. Aki arrafelé jár ne hagyja ki, csodálatos templom a védművekkel együtt. Először Henrik nevű plébánosa kapcsán említik 1289-ben, majd 1317–1320 között a pápai tizedjegyzék részére készült számadásban is szerepel.
Református templom Balavásár 26,27 km-re. Temploma a két világháború között megcsúszott, megrepedezett, veszélyessége miatt nem lehetett használni. Helyette az 1970-es években a régitől nyugatra új templomot építenek.
Református templom Kecset 26,66 km-re. Az 1567. évi regestrumban Kechijet néven 15 kapuval jegyzik.
Találkozás háza Zágor 26,69 km-re. Az 1794-ben épült papilakot és az egykori tanári lakásokat 2007-2008 között részben újjáépítették és felújították. Johann Bretz hagyatékának segítségével felépült a Találkozás háza, németül Haus der Begegnung, román fordításban Casa Prieteniei (Barátság háza).
Katolikus templom Székelylengyelfalva 26,76 km-re. Székelylengyelfalva temploma 1500-ban épült, amint egy 1776 május 9-én kelt összeírás megállapítja. Időjárás előrejelzés. Minden lengyelfalvi ember tudja. Ugyanezen forrás szerint 1629-ben a templom boltozatát deszkamennyezettel váltják fel, mely deszkamennyezetről megörökített felirat tanúskodik: Hoc opus factum in anno 1629, tempore Gabrielis Bethlen.
Evangélikus erődtemplom Zágor 26,78 km-re. Zágor középkori templomáról nincs adat, temploma viszont volt, mert valószínűleg 14-dik századi település. Domáld után. Mitán elhagytam Domáldot, eljutottam a zágori evangélikus templomhoz. Lutheránus templom, papilak és Találkozás háza. Zágor evangélikus-lutheránus temploma a község központi részén, a főút mellett, az egyik kanyarban, az általános iskola szomszédságában található. A mai templom egy gótikus templom utóda, 1723-24-ben épült, bástyás várfal veszi körül, északnyugati tornyán 1653-as dátum van.
Orbán Balázs mellszobra Székelylengyelfalva 26,85 km-re. A Székelylengyelfalván született Orbán Balázs író, történész, természetrajzi, néprajzi, és művészettörténeti kutató, a Székelyföld leírása szerzője. A legnagyobb székely névvel kitüntetett Orbán Balázs köztéri mellszobra a katolikus templomtól északkeletre, a művelődési ház melletti téren található.
[ Fel ↑ ]
Turisztikai látnivalók Nagysolymos - Turisztikai látnivalók Székelyandrásfalva - Közeli települések: Küküllősárd látnivalói 2,29 km-re - Határpatak 3,09 km-re.
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.