Felsőporumbák település (Szeben megye) Központ: Alsóporumbák. Felsőporumbák román elnevezése: Porumbacu de Sus. Német neve: Oberbornbach.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Felsőporumbák (Szeben megye) és környéke turisztikai látnivalói

Sztárok farmja Felsőporumbák 2,12 km-re. Sztárok farmja 2018, Felsőporumbák
A naptár meséje Felsőporumbák 2,85 km-re. Tematikus park, amely látványos formában mutatja be az év 12 hónapjának legendáit. Házikók finomságokkal, játszóhelyek, vendéglő, előadások gyerekeknek.
Tündérek völgye Agyagkastély Felsőporumbák 2,96 km-re. Felsőporumbák falu területén található a Tündérek völgye Agyagkastély, egy magánkezdeményezés, mely 2014 márciusában indult. Háttér. A Fogarasi-havasok vonulata nagyszerű háttér a kastélynak. Csalódás. Sokkal nagyobb és másabb látványra számítottam. A Porumbák völgyében épült mesebeli épület jó rálátást biztosít a Fogarasi-havasok csúcsaira, köztük Erdély legmagasabb pontjára, a 2535 m-es Negoj-csúcsra.
Panoramic Dino Park Felek 3,13 km-re. Felek közelében található zöldövezet, játszótér gyerekeknek. Trambulin, felfújható csúszda, hinták, ijászat.
Zöld domb Felsőporumbák 4,02 km-re. A Zöld domb panzió egyedi hely, az erdő közepén található.
Fordított ház Brambura Park Felek 4,21 km-re. A Felek közelében található Brambura Park legfontosabb látnivalója a Fordtott ház. De van itt egy mini állatkert, játszótér gyerekeknek, és egy szabadtéri vendéglő is.
Forest Cinema Felsőporumbák 4,65 km-re. Forest Cinema, Felsőporumbák
Brukenthal Palota Felek 7,7 km-re. A feleki Brukenthal palota, egyedülálló barokk létesítmény Romániában, a XVIII század végén épült a Fogarasi Havasok lábánál, 30 km-re Nagyszebentől. Őszi napok. A palota teljesen el van hanyagolva. Erdély kormányzója. Épp egy bicikli verseny közepébe csapodtunk be.
Oltszakadát 8,17 km-re. Szakadát temploma a XIII-dik századi Szeben környéki tornyos háromhajós bazilikák típusához tartozik, a XIII-dik század első évtizedeiben épült. Meg van. A templomot ismertem, jártam már a toronyban is (most is nyitva volt). A három hajó közül csak a főhajó maradt meg, az oldalhajókat lebontották.
Felek vára 8,56 km-re. A Fogarasi-havasok északnyugati lábánál, az Olt lapályán, a délkeletről jövő Feleki (Nagy) patak mellett fekszik Felek község. A falu határában található középkori vár a Várhegy 846 m magas csúcsán, a Fogarasi-havasok fő-gerincének előterében magasodik.
Szarvasfarm Felek 8,68 km-re. Szarvasfarm - Poiana Neamtului-tisztás, Felek
Régi Olt-fahíd Fenyőfalva 10,29 km-re. A fenyőfalvi Olt-híd a Szeben megyei Fenyőfalva és Felek községek között állott, 1838-1842-ben épült, a két település vámot szedett rajta 1900-ig. 1907-ben bontották le, helyette vasfelszerkezetű hídat építettek a régi hídfők felhasználásával.
Evangélikus erődtemplom Fenyőfalva 11,27 km-re. 1311-ben Feneufalua néven említik a források. Talán majd máskor. A gps 2 m-t mutat, a gyanús üreg üres. Ide nem sikerült bejutnunk. Hiába kerülgettük a várfalat, sehol nem találtunk egy elérhetőséget kifüggesztve. 1332-ben Gerudis vallis,1335-ben Insula Gerhardi, 1395-ben Fenyefalwa, 1468-ban Gerandsau,1506-ban Gerezaw formában fordul elő.
Kerci apátság 11,35 km-re. Kerc a Fogarast Nagyszebennel összekötő főút közelében, az Olt partján, terül el. Ezt a helyet kár kihagyni. Kercen még augusztusban voltam, de akkor nem tudtam, hogy szerepel a rejtekhely listán. Nagyon szép hely. A kolostor romjai között éppen a Kronenfest folyt. A szerzetesek a XV-dik század végén elhagyták, azóta állnak ma is lenyűgöző romjai.
Cisztercita apátság Kerc 11,39 km-re. Az Árpád-házi Imre király alapította Kerc cisztercita apátsága még romjaiban is rendkívül impozáns. Ciszterciták. Már sokadjára járok ennél a templomnál. Apátság. Amúgy, csak azt akarom megmondani, hogy lehet én találtam meg elsőnek a dobozt, mert az enyém volt az első bejegyzés. A szerzetesi hangulat lengi át falait napjainkban is.
Holcmány 13,51 km-re. Holcmány Nagyszebentől 25 km-re fekszik - 13-dik századi erődtemplomának értékei a bejárati kapu, a rajta levő festett szoboralakokkal, valamint a 250-300 éves működő óraszerkezet. Sajnos. Nem találtam meg geodobozt, csak a köfalat, az esetleges rejtekkel.
Szuru-menedékhely Fogarasi-havasok 13,68 km-re. Szuru-menedékhely, románul Refugiul Suru.
Szuru feje-csúcs Fogarasi-havasok 13,98 km-re. Szuru feje-csúcs, románul Varful Capul Surului.
Bilea-vízesés panorámapont Fogarasi-havasok 14,41 km-re. A Bilea-vízesés megközelíthető a Bilea-vízesés-teleptől indulva, a piros pont jelzés mentén. Az útvonal hátránya, hogy zsákutca.
Bilea-vízesés 14,51 km-re. A Fogarasi-havasokat északról, a legkönnyebben a Transzfogarasi úton közelíthetjük meg. Sajnos nem találtam meg a geodobozt. De megérte a kis kirándulás a vízeséshez. Ez az út csak a nyári hónapokban járható, de a Bilea-vízesés-teleptől kabinos drótkötélpályán is feljuthatunk egészen a Bilea-tóig.
Szuru-nyereg Fogarasi-havasok 14,93 km-re. Szuru-nyereg, románul Saua Suru.
Sziklakapu Bilea-völgy Fogarasi-havasok 15 km-re. A Bilea-vízesés-teleptől három módon is feljuthatunk a Bilea-tóhoz. A nyári hónapokban, kocsival a Transzfogarasi úton.
Őslénytani lelőhely Vöröstorony 15,3 km-re. Őslénytani lelőhely - Vöröstorony.
Rothberg Várhegy Veresmart 15,65 km-re. Az Oltmelléki hegysor területén fekvő Veresmart falutól keleti irányba emelkedő 561 m magas Várhegyen találjuk avárat. Új doboz. Miután elhagytam a falut kimentem a kocsival a domb alá. A községből földút vezet a Várhegy irányába, áthalad a Veresmart-patakon, majd keleti irányba fordulva a Várhegy alá kanyarodik.
Nyugodt víz forrás és nyereg Fogarasi-havasok 15,73 km-re. A Nyugodt víz-nyereg és forrás (Apa Cumpanita) a Fogarasokban található, a Tatár-csúcs (1888 m) után az első nyereg, kelet felé.
Geo Negoj 15,82 km-re. Geo Negoj, Fogarasi havasok Erdély csúcsa. Végre sikerült ide is (f)eljutnom. Karpatok bercein 2. Elottunk nem volt tiltas.
Nyeregszorosok közti csúcs Fogarasi-havasok 16,25 km-re. A Hölgy és az Ördög nyeregszorosok közti csúcs.
Árpás-völgyi bánya 16,25 km-re. Árpás-völgyi bánya. Jo moka volt. Hetvegen felugrottunk furodni egyet a Podragu toba. A regi banyajaratban. Menet Podragu fele kerestem meg.
A hölgy nyeregszorosa Fogarasi-havasok 16,41 km-re. A hölgy nyeregszorosa, románul Strunga Doamnei.
Doamnei-nyereg Fogarasi-havasok 16,59 km-re. Doamnei-nyereg, magyarul A hölgy hegynyerge.
Caltun-kapu Fogarasi-havasok 16,64 km-re. Caltun-kapu, magyarul kiejtve Kölcún-kapu.
Hermány 16,65 km-re. 1302-ben Castenholz, 1339-ben Castenholez, 1409-ben Castenhalez néven jelentkezik az oklevelekben. Megvan. Megvan a doboz.
Caltun-csúcs Fogarasi-havasok 16,87 km-re. Caltun-csúcs, magyarul kiejtve Kölcún-csúcs.
Holló-nyereg Fogarasi-havasok 16,94 km-re. Holló-nyereg, románul Saua Corbului.
Talmács vára 17,02 km-re. A Szebeni-havasok Resinári hegysorának keleti végében, az északról érkező Szeben folyó és a nyugatról jövő Cód patak találkozásánál fekszik Nagytalmács falu. Megtaláltuk. A doboz rendben, egerek nem voltak. Ez meg a Cserna volgye volt. Ezt rejteket meg a Cserna volgyi talalkozo alkalmabol kerestem meg. A Vöröstoronyi-szorost védő három vár (Talmács vára, Vöröstorony, Lator-vár) közül az északi erődítménynek, Talmács várának (Koronavárnak, Landskron) romjai koronázzák a településtől délre eső hegy tetejét.
Bilea ablaka Fogarasi-havasok 17,08 km-re. Bilea ablaka, románul Fereastra Balei.
Zerge-nyereg Fogarasi-havasok 17,17 km-re. A Zerge-nyereg fontos turisztikai csomópont, innen lehet továbbmenni a Fogarasok gerincének keleti része felé. Zergék nélkül. Sikerült nyélbeütni ezt a kis Balea túrát. Kecske. A rejtekhely az megvan, viszont a dobozt nem sikerült megtalálnom. Az idelátogató turisták közül is sokan kikapaszkodnak ide, hiszen remek rálátás nyílik innen a Bilea-tó festői környezetére, a Transzfogaras magashegyi útra.
Jézer-csúcs Fogarasi-havasok 17,31 km-re. Jézer-csúcs, románul Iezerul Caprei.
Buteanu-csúcs Fogarasi-havasok 17,42 km-re. Buteanu-csúcs, románul Vanatoarea (Vanataia) lui Buteanu.
Zerge-tó Fogarasi-havasok 17,57 km-re. A 2034 m tengerszint feletti magasságban található tengerszem a Fogarasok legnagyobb terjedelmű tava. Legnagyobb mélysége 11 m, felülete 46500 m2.
Caltun-patak zuhatagsora 18,09 km-re. A Piscu Negru menedékháztól, az Őz-patak mentén, a kék háromszög jelzést követve juthatunk fel a Caltun-tóhoz. A Caltun és a Paltin forrása patakok összefolyásánál két szép zuhatagsort figyelhetünk meg.
Erődtemplom Dolmány 18,11 km-re. Az első Szeben vidéki települések közé tartozik, s így legkésőbb a XIII-dik század elején temploma is van. Megvan a dobozka elrejtve a fában. Kár hogy nem sikerült bejutni a falon belülre. Csak kintről nézelődtünk. Vurpód és Veresmart felől visszaúton próbálkoztunk a templomlátogatással. A templom is korábbi korra utal, mivel román kori és román stílusjegyeit meg is őrizte.
Sárkányablak Fogarasi-havasok 18,85 km-re. Sárkányablak, románul Fereastra Zmeilor.
Sárkánylik menedékhely Fogarasi-havasok 19 km-re. A Fogarasi havasok gerincen talalhato 2175 m magassagban. Minden gerincvandor erinti csak lehet , hogy nem tudja.
Vöröstorony Bojca 19,05 km-re. Vöröstorony - Bojca Elföldelve. A hely átalakult. Szemetes a környék. Nagy a forgalom a toronynál, de ennél nagyobb a szemét körülötte.
Három lépésre a haláltól Fogarasi-havasok 19,15 km-re. Három lépésre a haláltól, románul La trei pasi de moarte.
Szászújfalu 19,29 km-re. Szászújfalu templomának tornya a nagydisznódihoz hasonló, alatta a félköríves kapu befalazva maradt meg. Talán sikerül. Talán sikerül így is egy picit felhívni a templomra a figyelmet. A dobozt nem találtuk. A dobozt nem találtuk meg. A torony nyugati falán levő késő román kori féldombormű egy püspököt ábrázol, a másikon oroszlán, amint emberforma alakot nyel le; a gonosz lelket szemlélteti.
Felhagyott bányajárat Leszpez lába 20,22 km-re. A Piscu Negru menedékház közelében, a Leszpez lábának aljánál, közvetlenül az ösvény mellett, egy felhagyott bányajárat található. A bányaszájból jó mínőségű, hideg víz folyik ki, a környékbeli szálláshelyek is hasznosítják.
Podragu tavak Fogarasi-havasok 20,69 km-re. A Podragu menedekhaz (2136 m) fontos kiindulasi pont mindazok szamara, akik a Fogaras gerincen szeretnenek turazni. De ugyanakkor kierve a Podragu nyeregbe (2307 m), es innen kovetve a fogerincen halado piros savot, a 2527 m-es Nagy-Vista csucsot erintve, majd innen D-i iranyba, egy eles gerincen ugy körülbelül 450 m utan feljuthatunk az orszag tetejere, a 2544 m-es Moldoveanu piramisara.
Gyergyó hídja-tó Fogarasi-havasok 20,7 km-re. Gyergyó (György) hídja-tó, románul Lacul Podu Giurgiului.
Mircsi-csúcs Fogarasi-havasok 20,87 km-re. Mircsi-csúcs, románul Varful Mircii.
Gyergyó hídja-nyereg Fogarasi-havasok 21,48 km-re. Gyergyó (György) hídja-nyereg, románul Saua Podu Giurgiului.
Törttorony Bojca 21,68 km-re. Bojca község a Szebeni-havasok főágának keleti végében, a Vöröstoronyi-szoros északi felében, az észak-keletről érkező és itt délre forduló Olt jobb partján fekszik. Megtaláltuk. Megtaláltuk. Volt doboz, nincs doboz. Kétszer is kerestük a ládát, de sajnos eltünt. A falutól körülbelül 6 km-re délre, a Vöröstoronyi-szorosban, az Olt folyó partján egy régi erődítmény, az úgynevezett Törttorony falai tűnnek fel.
Evangélikus templom Mártonhegy 21,92 km-re. 1335-ben plébániatemploma van - temploma után, melynek Szent Márton lehetett a védőszentje, Szentmárton volt a neve. Templomának eredete egy századdal korábbra, a XIII-dik századra tehető, mert eredetileg háromhajós bazilika volt.
Erődített evangélikus templom Kürpöd 22,1 km-re. 1332-ben plébániatemploma van, papja - ekkor feltűnő neve is templomáról tanúskodik - a templom sokkal régibb, mert Kürpöd az 1200 előtti Szeben vidéki települések közé tartozik. Megvan. Itt sem lehetett bejutni a templomba. A Mária tiszteletére szentelt templom korát stíluselemei alapján a XIII-dik század elejére teszik.
Vurpód 22,31 km-re. Vúrpodnak 1332-ben plébániatemploma van. Vurpód. Megtaláltam a dobozkát a háromszögben. Nincs már dobozka. Templomkertbe a bejutás kis kerítésmászással. A templom maga régebbi, mint az első okleveles adat: 1230-ban építik román kori stílusban.
Orzanele-nyereg Fogarasi-havasok 23,52 km-re. Orzanele-nyereg, románul Saua Orzanele (Orzaneaua).
Falkenhayn-torony Nagyszeben 23,94 km-re. Szenterzsébet (románul Gusteriţa, németül Hammersdorf) régebb önálló szász falu volt, 1950 óta Nagyszebenhez tartozik. Új doboz. Mivel a geodoboz eltünt, újat kellett tenni egy kicsivel közelebb a toronyhoz. Új geoláda. Mivel a régi ládát betemette a föld, új ládát helyeztem el, kicsivel távolabb. A település a város északkeleti részén található, a Szeben (Cibin) folyón túl.
Moldoveanu-hasadék Fogarasi-havasok 23,99 km-re. Moldoveanu-hasadék, románul Spintecatura Moldoveanului.
Moldoveanu-csúcs Fogarasi-havasok 24,14 km-re. A Fogarasi-havasokban található 2544 méteres Moldoveanu-csúcs Románia legmagasabb pontja. Szép júliusi napon. Fogarasi gerinctúránk 3. Állítólag eltűnt a geodoboz. A román geojátszótéren, SorinIov felhasználó jelentette be, hogy folyó év október 1-én kereste, de nem találta meg a geodobozt. A csúcs a főgerinctől kissé délebbre, egy oldalgerincen van, így a Fogarasi-medencéből nem látszik, csak a főgerincről.
Kocka alakú lombkoronák Nagyszeben 24,67 km-re. Nagyszebenben, a Lazaret negyedben levő Acélmunkások (Otelarilor) utcában, 40 fa lombkoronáját kocka alakúra alakítják ki. Hasonló megoldást alkalmaztak már az országban, a nagyváradi Zöldfa utcában.
Nagydisznód 24,92 km-re. Nagydisznód központjában található a 13-dik században épített, középkori jellegű evangélikus erődtemplom - Értékei a szárnyasoltárán álló gótikus stílusú Madonna szobor, az oltár külső festett képei. Itt született Heltai Gáspár, a szász származású protestáns lelkész és nyomdász.
Erődített evangélikus templom Brulya 24,99 km-re. 1332-ben plébániatemploma van - a templom eredete sokkal régibb, Halaváts szerint a XIII-dik század elején építették, ez egybeesik a szász telepítés korával, mely a XII-dik század után közvetlenül megtörtént itt is. Régiségére enged következtetni a templom védőszentje, Szent Miklós is.
Körömvirág-nyereg Fogarasi-havasok 25 km-re. Körömvirág-nyereg, románul Saua Galbenele vagy Fereastra Ursului.
Galasescu-nyereg Fogarasi-havasok 25,43 km-re. Galasescu-nyereg, románul Saua Galasescului vagy Saua Vistisoarei.
Erődített evangélikus templom Gerdály 26,04 km-re. 1332-ben temploma van - középkori temploma volt, mert 1520-ban a szebeni tartománytól segélyt kap a templom és torony erődítésére.
Szulák-nyereg Fogarasi-havasok 26,2 km-re. Szulák-nyereg, románul Saua Racorele, Fereastra Racorelelor. A racorele (Convolvulus arvensis) az apró szulák gyomnövény román elnevezése.
Bádogosok tornya Nagyszeben 26,27 km-re. A volt Bádogosok tornya, a szebeni harmadik védőfal övezetnek része, a 16-dik században épült. Probálkoztam. Elég nagy volt a forgalom arrafele, probáltam kieszelni, de mivel nem volt tul sok segitségem nem tudtam rájönni. Vörös szőnyeg. Valami előadásra készülődhettek a szomszéd színházban, mert a vörös szőnyeg volt kiterítve a bejárat elé. A tornyot a színház előtti falszakasszal együtt 1877-ban lebontották.
[ Fel ↑ ]
Hartopul Darei-csúcs Fogarasi-havasok 31,15 km-re. Hartopul Darei-csúcs - a román hartop szó gödröt, szakadékot, sziklahasadékot jelent. Tehát a helynevet a Dara hasadékának, szakadékának lehetne lefordítani.
Fundu Bandei-csúcs Fogarasi-havasok 31,32 km-re. Fundu Bandei (magyarul kiejtve Fundu Bündéj)-csúcs.
Fundul Bandei-nyereg Fogarasi-havasok 31,33 km-re. Fundul Bandei (magyarul kiejtve Fundul Bündéj) nyereg.
Resinár 31,57 km-re. Resinár Szebentol 12 km-re fekszik. Itt született Octavian Goga, román költo és politikus, valamint Emil Cioran, román filozófus.
Apóka-csúcs Fogarasi-havasok 31,67 km-re. Apóka-csúcs, régi osztrák térképen Musuleata, románul Mosuleata és Varful Mosuletei.
Apó-hágó Fogarasi-havasok 31,96 km-re. Apó-hágó, románul Curmatura Mosului.
Urlea-völgy Fogarasi-havasok 32,42 km-re. Urlea-völgy
Apó-csúcs Fogarasi-havasok 32,5 km-re. Apó-csúcs, románul Varful Mosu.
Ló-patak-forrás Fogarasi-havasok 32,53 km-re. Ló-patak-forrás, románul Izvorul Paraul Calului.
Volt városháza Nagysink 33,88 km-re. Volt városháza, XVIII-dik századi középület - Nagysink.
Erődített evangélikus templom Morgonda 33,9 km-re. 1332-ben plébániatemploma van - mivel az első szász települések közé számítják, már az előző században kellett lennie templomnak. Az oklevelekben először feltűnő Vallis Mariae és a németben szereplő Mariental, arra enged következtetni, hogy Mária-temploma volt.
Erődített evangélikus templom Nagysink 34,23 km-re. A helység szász telepítését a legkorábbi Szeben vidéki telepítések idejére teszik, az 1200-as évek előttire, körülbelül 1150-től kezdődően. Ennélfogva a templomépítés is legkésőbb a XIII-dik század elején megtörténhetett.
Thomas Quibb-ház Morgonda 34,26 km-re. Thomas Quibb-ház, egykori polgármesteri hivatal - Morgonda.
Zirna-hágó menedékhely Fogarasi-havasok 34,34 km-re. Zirna-hágó menedékhely, románul Curmatura Zarnei.
Erődtemplom Kereszténysziget 35,38 km-re. Kereszténysziget jellegzetes szász falu, Nagyszebentől 9 km-re fekszik és egy 16-dik században épített, gótikus erődtemplommal büszkélkedik. Köszönöm válaszodat. De nem a saját kútfőmből merítettem amit az elején írtam. Mostanában püspök, nem nagyfőnök. A ládaoldalakat nem írom, hanem szerkesztem, bár a legtöbb helyen én írom a szöveget is.
Evangélikus erődtemplom Szászalmád 37,2 km-re. Temploma a XIV-dik század elején épült, egyhajós torony nélküli gótikus templom. A szélesebb hajóhoz az apszis szentélynégyszöggel kapcsolódik, s a többszög három oldalával záródik.
Erődített evangélikus templom Nádpatak 38,16 km-re. 1313-ban plébániatemploma van, papja - a templom építési idejét régebbre teszik, a XII-XIII-dik század fordulójára, a román kori templomok közé tartozik, háromhajós, pilléres bazilika volt. A tatárjárás lerombolta - ma csak a főhajó pillérsora és a torony falazata eredeti, a tornyot viszont a tatárjárás után, a XIII-dik század második felében építették.
Fejedelemasszony kútja Fogaras 38,94 km-re. Fejedelemasszony kútja, Fürsten Brunnen - Fogaras.
Bratila-hágó Fogarasi-havasok 38,95 km-re. Bratila-hágó, menedékhely és sátorozóhely, románul Curmatura Bratilei.
Szebenvár Orlát 39,96 km-re. Nagyszebentől nyugatra, 15 km-re távolságra fekszik Orlát község. Szebenvár?. Hogy itt volt-e valaha Szebenvár? Vagy más neve volt? Ki tudja? Én csak a falu feletti dombon (Dealul Cetate) levö keresztet (troita) láttam eddig. Szebenvár és Riesenberg. Igen, ezen a helyen állt a Szebenvár, olvasd el a rejtekhely nagyon részletes leírását. A korai szebeni ispánság nyugati peremén, a Szeben patak, illetve a régi sószállító és hadiút közelében, emelték az Árpád-korban a Várhegy lapos tetején azt az erősséget, melynek nyomai még ma is jól láthatóak a falu feletti dombon.
[ Fel ↑ ]
Turisztikai látnivalók Mezőpanit - Turisztikai látnivalók Fönácé - Közeli települések: Szarata 4,03 km-re - Alsóporumbák 5,03 km-re.
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.