Pixel
Rejtekhely.ro Geotrekking Erdélyben - Geotrekking

 


Református templom - Berekeresztúr

Református templom - Berekeresztúr


A szent keresztről elnevezett egyházközségek, ill. falvak mind régiek és a szent keresztről elnevezett templomuktól kapták nevüket. 1335-ben a pápai tizedjegyzékben Berechce szerepel, Berekete néven, amelyet Benkő feltételesen Berekeresztúrral azonosít, ami minden bizonnyal igaz lehet, mert más hasonló helységnév nincs a kerületben. Régiségét az is alátámasztja, hogy több falu népének volt központi templomos helye. 1484-ben Keresztúr néven említik.

Templomának építését a XV. századra teszik. A Református Névkönyv szerint 1385-ben épült, tornyával együtt. Bizonyos, hogy már előbb volt templom, amire bizonyíték a pápai tizedjegyzék és az is, hogy a ma álló templom, román kori elemeket őriz, amelyek a korábbi templom részei lehettek. A tizedjegyzékben felvett papja, Péter 1335-ben...

További részletek (gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, nagyobb méretű fényképek, keresési lehetőség) regisztráció után.
Református templom
Református templom
Bejárati kapu
Bejárati kapu
Kopjafa
Kopjafa
Bejárat
Bejárat
Ajtó
Ajtó
Gótikus ablak
Gótikus ablak
Faldíszítés
Faldíszítés
Régi sírkő
Régi sírkő

Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Regisztráljatok a játszóterünkre.

Keressétek meg a Református templom Berekeresztúr rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

Miért érdemes regisztrálni? A támogató tagok számára elérhető szolgáltatások: Keresés kulcszóra és adott koordináták körül, Utolsó megtalálások és hozzászólások, A rejtekhely követése, Megjelenítés OpenStreetMap térképen, Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen, Egyéb térképek (Román katonai térkép, RGB ortófotó térkép, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás előrejelzés, Meteoblue térkép, Webkamerák, OpenTopoMap), Gps koordináták ajánlott és egyéb formátumban, Koordinátáinak letöltése .gpx formátumban, Közeli és meg nem talált rejtekhelyek, Android alkalmazás, Segédpontok .gpx formátumban.

Turisztikai látnivalók a közelben

Pixel
 • Ropo-domb Szekelybere
 • Reformatus templom Szekelybere
 • Reformatus templom Nyaradmagyaros
 • Reformatus templom Kendo
 • Kendo regi sirkovei

 • Hozzászólások

  Pixel
 • Tető alatt

  Nyárádszentimréről jöttünk át Berekeresztúrra...


 • A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2022 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói. Oldalkészítés: 0.05 másodperc