Pixel
Rejtekhely.ro Geotrekking Erdélyben - Geotrekking

 


Református templom - Koronka

Református templom - Koronka


Koronka régi templomát magas védőfalak vették körül. 1769-ben lebontották és helyébe újat építettek. A régi templomból megmaradt két harang. Egyik 1537-ből, amint felirata jelzi: Salve crux Sancta mundi gloria 1537. A másik felirata: O rex glorie, veni cum pace... Ezt 1857-ben újraöntötték. A középkori templomhoz a reformációig csak katolikus hívek tartoznak, akik később hol reformátusok, hol unitáriusok lesznek. Például a Toldalagi család unitárius volt, de Toldalagi Mihály, aki 1642-ben halt meg, katolikus lett.

Sőt közben Koronkán a szombatosság is tért hódít. Egy 1612-ből származó peres okmányból kitűnik, hogy a bodoniak azért akarnak elszakadni Koronkától, mert a koronkaiak zsidó papot fogadtak, amely cselekedetük által elszakították magukat a bodoniaktól. A marosvásárhelyi szentszék azzal utasítja el az érvelést, hogy a bodoniak a tévelygés...

További részletek (gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, nagyobb méretű fényképek, keresési lehetőség) regisztráció után.

Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Regisztráljatok a játszóterünkre.

Keressétek meg a Református templom Koronka rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

Miért érdemes regisztrálni? A támogató tagok számára elérhető szolgáltatások: Keresés kulcszóra és adott koordináták körül, Utolsó megtalálások és hozzászólások, A rejtekhely követése, Megjelenítés OpenStreetMap térképen, Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen, Egyéb térképek (Román katonai térkép, RGB ortófotó térkép, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás előrejelzés, Meteoblue térkép, Webkamerák, OpenTopoMap), Gps koordináták ajánlott és egyéb formátumban, Koordinátáinak letöltése .gpx formátumban, Közeli és meg nem talált rejtekhelyek, Android alkalmazás, Segédpontok .gpx formátumban.


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2022 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói. Oldalkészítés: 0.04 másodperc