Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Feketéllő-nárciszmező - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Feketéllő-nárciszmező turisztikai látnivalói

Feketéllő-nárciszmező..

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Status quo ante zsidó temető
8699
Ladók- vagy Cifra-völgyhíd
A viadukt pillérei alatt
Vajdahunyad vára
Vár 4
Zöld-tó Marosszentkirály
Zöld-tó 10
Isten hídja
A hídon
Kis-Bagolykő - Madarasi Hargita
Kis-Bagolykő
Bástyakő - Naskalat-hegycsoport
A Bástyakő télen
Vit-havas
Csipkés szikla
Harangláb - Bözsefalva
2023-ban még aszfalt nélkül
Túri-hasadék nyugati oldal - Tordatúr
6617

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Feketéllő-nárciszmező fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Feketéllő-nárciszmező!

A legközelebbi település Valea Negrilesii, 1,2 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Feketéllő-nárciszmező közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
5,8 km-re. Rejtettem a Kopasz-Detunáta tövében levő törmelékkel borított mező szélén, ahonnan jól láthatóak a bazaltoszlopok. Leginkább délután érdemes bejárni ezt a hatalmas kőoszlopokkal borított mezőt, mert akkor a legjobb a Detunáta megvilágítása. Megtalaltuk: Iza, Zitrom, Tibi, Emese, Laci, Lajcsi, McFly. Gyerekkorom óta nem jártam itt.
7,4 km-re. A Havasgáld községhez tartozó Gyonkány falu történelmi emlékmű fatemploma a 19-dik század második felében épült, 1878-ban. 2024 május 5-én, húsvét vasárnapjára virradólag porrá égett, feltehetően egy égve és felügyelet nélkül hagyott gyertya miatt.
10,4 km-re. A sziklás hegyoldalakon szinte semmi sem terem, az ErdélyiSzigethegység mégis rendkivül gazdag. Már a rómaiak is tudták ezt, akik itt aranyat és ezüstöt bányásztak, a folyót Auratumnak nevezték el. Hát nem a fákkal volt gond, a GPS jól működött. Hát persze, hogy el van ismerve a megtalálás. Sajnálnám, ha többet nem jelentenéd be a megtalálásaidat.
10,4 km-re. A Hollókő Verespatak egyik jelképe, egy könnyen felismerhető, jellegzetes formájú sziklaképződmény, természeti emlék.
10,7 km-re. Jól esett a fenyők árnyéka.
Unitárius templom Verespatak 11,2 km-re. Megtaláltuk a dobozt, benne a dominóval. - Katolikus templom Verespatak 11,2 km-re.
11,4 km-re. Körbenéztem és azonnal láttam, hogy a rejtekfotón látott szikladarab nincs a tó partján.
11,8 km-re. A Magyarigeni-tengerszem a Torockói-hegység egyetlen nagyobb méretű, természetes képződésű, állandó tava. A geológusok szerint a Hargita megyei Gyilkos-tóhoz hasonlóan képződött, természetes, földcsuszamlások okozta elgátolások következtében. Tövis felől közelitettük meg a tavat.
15,9 km-re. A Havasgáldi-szoros sziklakapujának, valamint sziklakürtőjének megközelítésére alkalmas, többnyire kőgörgetegen kapaszkodó, jelzetlen ösvény felett egy érdekes sziklaalakzat található. Mindamellett, hogy az út jeges volt, mi a nap simogató sugaraiban kezdtük el a kapaszkodást a Havasgáldi szoros meredek oldalában, az ismeretlen felé. A játékvezető által rejtett dobozok újra ide csábítottak.
16 km-re. A Havasgáldi-szoros monumentális sziklakapujához vezető jelzetlen ösvény elvezet egy kisebb sziklakürtő, vagy kilyukadt zsomboly teteje mellett. A Szfinx-től a sziklakapu felé folytattuk az utat.
16,1 km-re. A Havasgáldi-szoros kőgörgetegei felfelé, nekem már elég fárasztóak.
16,1 km-re. A Havasgáldi-szoros a Torockó-hegységben, a Gáld völgyének középső szakaszán található. Magába foglal még néhány szorost és hasadékvölgyet, mint például a Török-hasadékot és a Kisgáldi-szorost. Bár az e hétvégi kirándulásom fő úticélja nem a Havasgáldi-szoros volt, nem hagyhattam ki a környék általam még meg nem keresett geodobozait. Már rég motoszkált a fejemben egy körtúra a Gáldi-Csáklya részen.
16,1 km-re. Egy jelzetlen ösvény is indul felfelé, ezen fel lehet jutni a sziklakapuhoz. Miután megcsodáltuk a sziklakaput, minden lehető szögből, megkerestük ezt a dobozt is. A Havasgáldi-szoros út feletti rejtésétől indultam tovább az ösvényen, kelet felől kerülve az erdőben. A Havasgáldi-szoros földrajzi bal oldalán, érdemes a sziklák között is barangolni.
16,6 km-re. Nagylupsa látnivalója a gazdag móc néprajzi gyujtemény.
17,2 km-re. A Valle Mika mészkövei az Ompoly-kövekhez hasonlatos olisztolit képződmények, amelyek tulajdonképpen nem tartoznak a szoros értelemben vett Torockói-hegység területéhez. Ellenben a hatalmas sziklatömbök valamikor a geológiai idők folyamán a Torockói-hegység akkori mészkőpartjáról vándoroltak egyre délebbre, majd beágyazódtak az akkori tengerfenékbe.
17,4 km-re. Felső-Szolcsváról Nagyponor irányába, a Malom-patak mentén, a földút kis autóval is járható. Enyed - Remete - Bredesty - Nagyponor felől jöttünk. A vízválasztóhoz érve pompás panoráma tárul elénk.
18,6 km-re. A Fehér megyei Boncesti településen, az abrudbányai eltérőnél, egy otthagyott keskeny nyomtávú szerelvény áll.
19 km-re. Amilyen szép a falu környéke, ép olyan nehezen lehet megközelíteni. A dobozt nem tudtam megkeresni az ottani gyerektől meg leánykától. Remeteiszoros falu, románul Cheia, a Remetei-sziklaszoros felső végénél található elhagyott, kihalófélben levő falu.
19,3 km-re. A szoros egy rövid és egy még rövidebb szakaszból áll. Kisgyógypatak (románul Geogel) falutól keletre, az azonos nevű patakon, van egy kiépítetlen, vad szoros.
19,6 km-re. A Remetei-sziklaszoros a Torockói-hegység egyik legszebb, bár zord, nehezen megközelíthető sziklaszorosa. A 2 km hosszú szoros 300 hektáron összetett jellegű természetvédelmi rezervátum, sziklafalainak magassága 150-200 méter. A Zergeosveny felé, a szurdok felett mentünk vissza. S mire a csapat megérkezett addig mi már rég a kapuban voltunk. A torockói rejtekhely találkozó alkalmából kerestük fel ezt a szép helyet és tettünk egy kis körtúrát itt.
19,8 km-re. Gyulafehérvártól észak-északnyugatra, a Királypataka település északi határában nyúlik a magasba az 1090 m magas sziklapiramis, a Kecskekő. Csúcsán az egyik legrégebbi vár, a nép által Tündér Ilonáénak tartott Kecskekő várának romjai találhatók. Habar az kisse tavolabb van a gps altal jelzett ponttol. Most nem a természeti csodákra gondolok, amikben bővelkedik e hely, hanem arra, hogy előkerült a láda. Miután rejtettünk egy geodobozt a Szív-tisztásra legjobb rálátást biztosító pont mellé, a piros háromszöggel jelzett túraútvonalon állva, úgy döntöttünk, hogy itt folytatjuk tovább a túránkat a Kecskekő felé.
20,1 km-re. A Csáklya-kő a Torockói-hegység egyik elszigetelt, olisztolitként beágyazódott és szelektiv erózió során felszinre került mészkőcsúcsa. 1233 m magas csúcsát egy betonoszlop jelzi, mely sűrű bozótosban, erdőben található. Hogy magunk is gondolkodtunk egy virtuális pont elhelyezésén ezen a helyen. Ez a geokopacz03 utazó vakond be van jelentve a geokrety. Errol volna szo.
21,7 km-re. A Szív-tisztás Kecskekő várától 2,4 km távolságra található, dél-kelet irányba. Borosbocsárd település észak-nyugati kijáratától körülbelül 3 km-re, az útból egy ösvény indul balra.
22,6 km-re. Az erdélyi Érchegység délkeleti részén, a festői Glodi szorostól kissé délre találjuk Erdőfalva községet, ahová legkönnyebben Szászváros felől Algyógyon keresztül juthatunk el. Van egy másik egyszerűbb útvonal a barlangvárhoz. A déli irányból vezető úton Erdőfalvára érkezve a falu központjából már jól látható a községtől északra magasodó csipkézett sziklafal, mely számos üreget, hasadékot rejt magában.
23,5 km-re. Felérve a legelő gerincére, az út tovább halad az erdőben, de már dél-keleti irányban. Tótfalud dél-nyugati részén indul az a földút, melyen dél, dél-nyugati irányba haladva, megkerüljük a várhegyet.
23,5 km-re. Felsőgáldról Havasgáld felé menet a 107K jelzésű megyei út áthalad a a Gáldi-szoroson is. A szoros egy adott szakaszon annyira szűk, hogy csak az út egyik sávjának marad hely a patak mellett.
23,5 km-re. Kb 20 évvel ezelőtt többször is jártam itt, de nem tudtam a vízesésről. A dobozt nagyon könnyen megtaláltuk a rejtekfotó alapján, aki tudja hogy mit kell keresni az kb 15 méterről láthatja.
23,9 km-re. Remek a panoráma, az út frissen kövezve. A Felsőenyed - Bucsum közötti 107I jelzésű megyei út áthalad a Torockói-hegységen nagyjából kelet-nyugat irányban, helyenként kb 1000 méteres magasságban.
24,4 km-re. Édesapám egyik kedvence volt ez a barlang, gyerekkoromban nagyon sokszor jártunk itt. Nekem is kedvencz likam a Szolcsvai búvópatak, itt kezdődőtt a barlangász "karrierem" :-) és egyszer a végéig is eljutottunk. Persze akkor nem volt kolostor, nem volt aszfaltos út, sőt út se nagyon.
24,6 km-re. A Szolcsvai-búvópatak barlangja a Torockói-hegységben találhatóegyetlen védett barlang. A Ponor viznyelőnél felszin alá tűnt két patak vize 1214 m felszin alatti út megtétele után 90 méterrel alacsonyabban kerül ismét a felszinre. A nem túl bőkezű leírás miatt a szerencsén is múlott a doboz megtalálása. A Torockoi rejtekhely talalkozo alkalmaval kerestuk fel ezt a helyet. Sajnos a zuhogo eso megnehezitette a lada kereseset, es fel kellett adni.

Természeti értékek - Fehér megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Feketéllő-nárciszmező adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Ha nem sikerül, majd teszek én, mert előreláthatólag még 3-4-szer megfordulok ott a tábor idején. és megkeresem a fehér-mezei ládát is.
 • Megtaláltam a rejtekhelyet, a nyolcadik üreget is és nem sok hiányzott, hogy a dobozt is megtaláljam. De mielőtt utána nyúltam volna, arra jött egy szomszéd, meg is szólított, beszélgettünk, és már nem foglalkoztam a dobozzal.
 • Megvan a dobozka. Nehogy kimossa valami víz onnan.
 • Az EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület) táborból tett Vidalykő-Ordaskő túra alkalmával kerestem és találtam meg ezt a geodobozt. Nagyon szép emlékek, melyek még a forró nyarat idézik.
 • Az utóbbi időben többször jártam erre. Az autóból ki is néztem pár lehetséges rejteket, de még nem szántam rá annyi időt, hogy kiszálljak és elrejtsek egy dobozt.
 • Megtaláltuk a keresztet. A doboz nem került elő.
 • Csíkmadarason is van egy "kőkorszaki mosógép", az egész környék oda hordja a perzsaszőnyegeket és a csergéket. Azért írom neked, mert tudom, hogy készülsz oda a napokban (?
 • Kellemes kincskeresést kívánok neked és a játszótársaknak is. Legalább külön-külön, ha együtt csak ritkán sikerült.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Feketéllő-nárciszmező? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Fehér megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.