Pestere település (Hunyad megye) Központ: Felsőszálláspatak. Pestere román elnevezése: Pestera.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Pestere (Hunyad megye) és környéke turisztikai látnivalói

Pelága-csúcs

Pelága-csúcs 13,21 km-re
A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek. Sikeres csúcshódítás - A Gentiana menedekháztól indultunk túrázni, és egy kissé fárasztó csúcshódítás után, kellemes tarsaságban találtuk meg a dobozkát, viszonylag könnyen. Mindennapi bájaink - Gratulálok az első geodoboz megtalálásához, pontosabban a bejelentéséhez :-). Csak így tovább - Gratulálok én is.

Tekánu-nyereg

Tekánu-nyereg Páreng-hegység 46,55 km-re
Tekánu (Tecanu)-nyereg.

A régi iskola romjai Merisor 21,07 km-re
Az 1897-ben épült, régi általános iskola romjai a merisori ortodox templommal szemben állnak.

Gáles-tó

Gáles-tó 10,52 km-re
A Gáles-tó a Gáles glaciális völgyben található, egyike a Retyezát legszebb tavainak. Délnyugat a végekről nézve - Az érdekes az, hogy amíg ott voltam egyetemen Temesváron, 5 évig eszembe se jutott felkeresni ezeket a helyeket. Hát persze - Hiszen ezért tettem idézőjelbe. A Retyezát legszebb tava - A tó szépsége túltesz bármelyik Retyezát-beli testvérén.

Kondorkeselyű menedékhely Retyezát-hegység 12,6 km-re
Kondorkeselyű-menedékhely, románul Refugiul Condor.

Sebestorony

Sebestorony 48,8 km-re
A Szörényi-havasokhoz tartozó Szárkő-Godján-hegység északnyugati részében, Karánsebestől keletre fekszik Sebestorony község. Havas hegyek alatt - Fél óra gyaloglás után értünk fel a romokhoz. V@lybra_2 - A szervesdi tó után megkererstük a Sebestoronynál elrejtett dobozt is.

Scurtu-nyereg Páreng-hegység 43,96 km-re
A 2203 m magas Scurtu-csúcs mellett, a 2111 m-en található Scurtu-nyeregnél gyönyörű kilátás nyílik a Kicsi-Zsíl (Jiet-patak) völgye felé.

Carja-tó

Carja-tó Páreng-hegység 45,87 km-re
A Carja-tó a hasonló nevű, 2405 m-es csúcstól keletre található, 2118 m magasságban.

Pelága-tó Retyezát-hegység 12,99 km-re
Pelága-tó, románul Lacul Peleaga vagy Taul Ghimpele.

Pelága agyarai Retyezát-hegység 13,02 km-re
Pelága agyarai, románul Coltii Pelegei.

Sztenisóra-vízesés Retyezát-hegység 11,3 km-re
Sztenisóra-vízesés, románul Cascada Stanisoara.

Bukura-nyereg Retyezát-hegység 13,75 km-re
Bukura-nyereg, románul Curmatura Bucurei.

Függesztett menedékhely Páreng-hegység 47,75 km-re
A Függesztett menedékhely, románul Refugiul Agatat, egy 4 m magas sziklára épített menedékkunyhó.

Kis-havas Szárkő 40,5 km-re
A Szárkő-hegység a Déli-Kárpátok nyugati részén található. Illés lekergetett - A túránk legmagasabban fekvö dobozát a Kis-havasi kereszt alatt találtuk meg.

Munkások kaszinója Petrozsény 31,85 km-re
Munkások kaszinója, 1925 - Grivita Rosie utca 38 szám, Petrozsény.

Erődítmény

Erődítmény Felsőszálláspatak 4,45 km-re
Felsőszálláspatak község a Retyezát-hegység északi lejtőjének végében, a Hátszegi-medence déli részében terül el. Ott voltam a rejtésnél - Mi több, egy másik doboz véletlenszerű megtalálásánál is, mialatt a megfelelő rejteket kerestem. A doboz jól van - A doboz megvan, igaz 6 éve nem nyúltak hozzá.

Klincs-csúcs Retyezát-hegység 18,69 km-re
Klincs-csúcs (fordítás kiejtés alapján), románul Varful La Clince.

Hosszú-tó Páreng-hegység 48 km-re
A Hosszú-tó a Rosiile-tó mellett, attól nyugatra található.

Szárkő-hegység 39,89 km-re
A Szárkő-hegység a Déli-Kárpátok északnyugati részén található, Krassó-Szörény és Hunyad megyék területén.

Nagy-csúcs

Nagy-csúcs Retyezát-hegység 10,39 km-re
A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek. Igazad van - Tényleg Pistyulé volt a címzett, rosszul emlékeztem. Jokat nevettem a bejegyzeseiteken - Szives elnezeseteket kerem avegett, hogy veszelybe sodortam testi epsegeteket. Szifonok, geovibxxxorok és a zoknibavaló - Rendben, egy félszifon, esetleg egy rövid szifon is jöhet.

Retyezát-tengerszem Retyezát-hegység 13,56 km-re
Retyezát-tengerszem, románul Lacul Stevia.

Óhunyadvár Vajdahunyad 30,88 km-re
Vajdahunyad déli szélén, a Hunyadiak történelmi nevezetességű családi várának közelében, a Cserna és a Zalasd összefolyása felett emelkedő 319 m magas Szentpéter-hegyen fekszik a korai Árpád-korban épült Óhunyad vára.

Boli-barlang 1

Boli-barlang 1 Banica 27,69 km-re
A Boli-barlang Petrozsénytól 6 km-re, északra található, azon az úton, mely Hátszeg vidékét a Zsil völgyével köti össze. Eső után - A magas vízállás miatt a barlangba nem lehetett bemenni.

Művelődési Ház Petrozsény 32,5 km-re
Művelődési Ház, egykori Mircea herceg-rendelőintézet 1925.

Bem-emlékoszlop helye 40,77 km-re
A domborműves emlékoszlop azt a helyet jelölte meg, ahol Bem altábornagy 1849 február 9-én győzelmet aratott az őt üldöző osztrák csapatok felett. Szent István - Magát a templomot megtaláltam.

Mikusa-csúcs Godján-hegység 30,68 km-re
Mikusa-csúcs, románul Varful Micusa.

Fenyőkközti-tó

Fenyőkközti-tó 9,84 km-re
Bár a Retyezát majdnem száz glaciális eredetű tavának nagy többsége 1900 és 2200 m közötti magasságokban található és nyílt terepen, a Fenyőkközti-tó 1740 m-en jött létre, a fenyőerdő közepén. Ott voltam a rejtésnél - Szép kis tó, olyan, akár egy tengerszem a Mohosban. Meghatódva a Fenyőkközti-tónál - Én is ott voltam a rejtésnél. A Mohos kistestvére - Az előző bejegyzést megerősíthetem, valóban a Mohos és a Szent-Anna-tó emlékét idézte fel bennem.

Régi templom Zeykfalva 27,12 km-re
Zeykfalva látnivalója a 13-dik században épült román és gótikus stílusú temploma, melyet szép és értékes freskók borítanak.

Hunyadi-emlékmű Zajkány 18,86 km-re
A volt emlékmű felirata: Hunyadi János tizenötezer vitézével, az 1442-iki szeptember 6-án e szorosban verte szét Sehabeddin beglerbégnek Erdélybe nyomuló nyolcvanezer főnyi hadseregét.

Pestere védbarlang

Pestere védbarlang Parospestere 0,02 km-re
Pestere egykor erődített barlangját Parospestere határában kereshetjük fel.

Bukura-torok Retyezát-hegység 15,95 km-re
Bukura-torok, románul Gura Bucurei.

Kun Kocsárd emlékére

Kun Kocsárd emlékére Szászváros 44,45 km-re
20 évvel ezelőtt Csaba testvérrel Szászváros utcáin sétálva megnéztük Kun Kocsárd és Kun Géza mellszobrainak néhai helyét. Kun Kollégium - Megnéztem a volt Kun Kollégium impozáns épületét és a szobrokat. Mecénás - Tulajdonképpen a két doboz egymásra vigyáz.

Retyezát-csúcs 13,63 km-re
Retyezát-csúcs

Szkerisóra köve-csúcs Godján-hegység 32,16 km-re
Szkerisóra köve-csúcs, románul Varful Piatra Scarisoarei.

Oszlea-csúcs Vulkán-hegység 27,04 km-re
Oszlea (Oslea)-csúcs

Corcoaia-szoros

Corcoaia-szoros Cserna völgye 43,3 km-re
A Corcoaia-szoros a Cserna-völgyének az egyik legszebb látnivalója. Semmi gond - M Valasz - Reszemrol:* felhsznalonev - marad* rejtesek maradnak - mar irtam. Szomorú helyzet - Én személy szerint nagyon sajnálom, hogy ez az egész így alakult.

Határvédő sáncok Zajkány 23,05 km-re
A délről a Szárkő-hegység, északról a Ruszka-havasok általhatárolt, 699 m magasságban fekvő szoros az őskortól kezdve fontos átkelőhely volt a Temesköz és a Hátszegi-medence között.

Bukura-csúcs 2 Retyezát-hegység 13,95 km-re
Bukura-csúcs 2, románul Varful Bucura II.

Kis-Kusztura-tó Retyezát-hegység 13,49 km-re
Kis-Kusztura-tó, románul Lacul Mic al Custurii.

Nagy-völgyi-nyereg Retyezát-hegység 13,59 km-re
Nagy-völgyi-nyereg, románul Saua Valea Marii.

[ Fel ↑ ]

Flórián-szikla Tamásd 59,56 km-re. A Flórián-szikla egy érdekes, csúcsos formájú sziklaképződmény, az Üveggyári telep (Tamásdi üveggyár, Colonia Fabricii) szélén.

Ferenc József szobrának talapzata

Ferenc József szobrának talapzata Karánsebes 58,87 km-re. Ferenc József egészalakos szobrát 1906 október 7-én avatták fel Karánsebesen. Ferenc Jóska - Az igazat megvallva, szerintem az öreg császár jobban nézett ki azon a talpazaton.

Kohó-kövek Kőfalu 57,33 km-re. A Kohó-kövek Kőfalu (románul Pietroasa) településtől délkeletre találhatók.

Barlangvár

Barlangvár Erdőfalva 64,17 km-re. Az erdélyi Érchegység délkeleti részén, a festői Glodi szorostól kissé délre találjuk Erdőfalva községet, ahová legkönnyebben Szászváros felől Algyógyon keresztül juthatunk el. Útvonal a várhoz - Van egy másik egyszerűbb útvonal a barlangvárhoz.

Szfinx Felsőgörbed 58,73 km-re. Szfinx - Felsőgörbed

Római lépcsők Ruda 69,61 km-re. Az egykori, jelenleg felhagyott műemlék bányajárat a Bárza-patak fejénél nyílik, a Brád városhoz tartozó Ruda falutól keletre, Vályaárszuluj településtől nyugatra.

Transzlunkány kanyargós hegyi út Bégalankás 57,6 km-re. A Transzlunkány (Transluncani, Oboare), egy 4,5 km hosszú, látványos, sziklába és hegyoldalba ásott, aszfaltozott (mezőgazdasági) út Bégalankástól délre.

Ad Orientem-alagút Teregova 66,22 km-re. A Temesvár - Karánsebes - Orsova vasútvonal, mely eredetileg az Orientbahn elnevezést kapta, 1875 és 1879 között épült.

Malom Forrásfalva 57,91 km-re. Forrásfalva közelében, a nadrági vasipari társaságnak vasércbányái voltak.

Hinta Felsőgörbed 58,59 km-re. Hinta - Felsőgörbed

Porta Orientalis-hágó Domásnya 65,81 km-re. A Porta Orientalis-hágó a vízválasztón helyezkedik el, Domásnya falutól északra.

Teregova-szoros Örményes 60,45 km-re. A Temes-Cserna árok a Kárpátok leghosszabb folyosószerű árka, 90 km hosszú, Örményes és Teregova között összeszűkül, kialakítva a Teregova-szorost.

[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.